کارشناس مسائل بین الملل گفت: بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا به ابزارها و امکانات اجرای بندهای موجود در آن اشاره ای نکرده است.
حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا جهت ارائه تضمین های عملی برای اجرای برجام به ایران اظهار کرد: بسته پیشنهادی و بیانیه وزرای خارجه کشورهای 1+4 به ابزارها و امکانات اجرای بندهای موجود در بسته اشاره ای نکرده بود.
وی با بیان اینکه حدودا 10 مسئله در بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا مطرح شده که در هیچ کدام از آنها مسائل اجرایی بیان نشده است، افزود: یعنی مشخص نشده در چه فاصله زمانی و با کدام امکانات و ابزارها اجرایی می شوند، در واقع تنها یک سری وعده ها داده اند.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در وعده های اتحادیه اروپا نکات قابل توجه ای وجود دارد؛ وعده های آنها تنها کف و حداقل خواسته های ایران را مورد توجه قرار داده اند و نکته ی مهم تر آنکه برای ابزار اجرایی این وعده ها چیزی نگفته اند و مسئله را به ادامه مذاکرات منوط کردند.
بیشتر بخوانید: آصفی:مذاکرات از بسته پیشنهادی جدیتر بوده است/ تا اولین دور تحریمها اروپا اقدام عملی انجام نمیدهد
بهشتی پور با اشاره به اینکه ایران تاکید دارد تا مرداد ماه باید تکلیف نهایی مذاکرات مشخص شود، ادامه داد: چون مرحله اول تحریم های آمریکا از مرداد ماه اجرایی می شوند و مرحله دوم که تحریم های ثانویه است از آبان ماه وارد مرحله اجرا می شوند. بنابراین اتحادیه اروپا باید تا پایان مرداد تکلیف نهایی بسته خود را مشخص کند.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه در بندهای بسته آمده است که صادرات نفت و میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ایران ادامه پیدا خواهد کرد، تصریح کرد: اما اروپایی ها مشخص نکردند پول حاصل از صادرات ایران چگونه به کشور باز می گردد و مشخص نشده در این رابطه چه بانکی عهده دار مبادلات یورو به جای دلار خواهد بود و کدام شرکت ها در این زمینه فعال هستند؛ اینها مواردی است که به مذاکرات آتی منوط شده اند.
وی با بیان اینکه در بندی دیگر این بسته بر تداوم حمل و نقل دریایی و کشتیرانی، راه های زمینی، هوایی، ریلی و بیمه تاکید شده است، بیان کرد: ولی تکلیف شرکت های کشتیرانی که در حال خروج از ایران هستند و شرکت های جایگزین آنها مشخص نشده اند.
بهشتی پور اظهار کرد: بسته پیشنهادی درباره تضمین های بانکی در بحث سرمایه گذاری در ایران و مبادلات تجاری میان ما و آنها سکوت کرده است؛ باید بانک های پشتیبان و اعتبارات لازم در این خصوص مشخص شوند.
وی با بیان اینکه بسته پیشنهادی، نکات مهم و مبهم زیادی دارد گفت: قرائن و شواهد حاکی از آن است که اروپایی ها به دنبال راهکارهای لازم هستند ولی توان آنها محدود است. بسیاری از شرکت های بزرگ اروپایی با آمریکا کار می کنند و تحت تسلط آن هستند و از ترس تحریم های متقابل آمریکا فعلا وارد همکاری با ایران نمی شوند.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: به نظر می رسد اروپایی ها به دنبال یافتن راهکاری هستند که مناسبات خود را با ایران حفظ کنند. چون این مسئله هم به نظر اقتصادی و هم امنیتی به نفع آنهاست. وضع موجود نشان می دهد اتحادیه اروپا به واقع برجام را می خواهد اما توان اجرای آن را ندارد.
بهشتی پور با تاکید بر اینکه اروپا باید بداند که دیگر وقت زیادی باقی نمانده و بایستی در این مذاکرات مشخص کند که آیا توان اجرای وعده های خود را دارند یا نه، گفت: برجام آن قدر مهم است که ایران تا مرداد ماه این سند را از دست ندهد؛ چون از دست دادن آن نه تنها نفعی برای ما ندارد بلکه طرف آمریکایی، اسرائیلی و عربستانی را خوشحال می کند که توانسته اند به اهداف خود دست یابند.
انتهای پیام/