در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا به موضع حاملگی خارج از رحم، علائم و راههای پیشگیری و درمانی این موضوع بپردازد، پس پیشنهاد میکنیم این مطلب را از دست ندهید.
در حاملگی طبیعی، یک تخمک در یکی از لولههای فالوپ که تخمدانها را به رحم متصل میکند، توسط اسپرم لقاح مییابد. تخمک لقاح یافته سپس به سمت رحم حرکت میکند و خود را در دیواره داخلی رحم یا اندومتر مستقر میکند و اصطلاحا لانه گزینی میکند، و در آنجا باقی میماند و رشد مییابد.
بیشتر بخوانید: حاملگی پرخطر در کمین این زنان است/ راهکارهایی جالب برای بارداری سالم
اگر لانه گزینی سلول تخم تشکیل شده در هر جایی غیر از دیواره داخلی رحم ایجاد شود (مثلا در لولههای فالوپ، گردن رحم و یا دیگر قسمتهای اندام تناسلی زن) به آن بارداری خارج رحمی گفته میشود. از آنجا که اکثر بارداریهای خارج رحمی در یکی از لولههای رحم رخ میدهند آنرا بارداری لولهای نیز مینامند.
باید بدانیم احتمال اینکه بارداری خارج رحمی در هر بارداری اتفاق بیفتد، حدود ۲ درصد میباشد. بارداری خارج رحمی معمولا طی چند هفته پس از لقاح و در اولین هفتههای بارداری ایجاد میشود.
بیشتر بخوانید: دود سیگار از علل شایع بارداری خارج از رحم
عوامل خطر مهمی وجود دارد که شانس فرد را برای ابتلا به بارداری خارج رحمی بالا میبرد. از قبیل:
- خونریزی واژینال یا لکه بینی
- آمنوره یا عدم قاعدگی
- تهوع
- استفراغ
- درد در ناحیه شکم
- گرفتگی عضلات
- احساس درد تنها در یک طرف بدن
- سرگیجه
- ضعف
- غش کردن
- درد در ناحیه مقعد
- درد در ناحیه گردن یا شانه
اگر یکی از عوامل خطر ذکر شده را دارید، سریعا به پزشک زنان خود مراجعه کنید. بارداری خارج رحمی میتواند سبب اختلال در بارداریهای بعدی شود؛ بنابراین غنیمت شمردن فرصت و مراجعه سریع به پزشک لازم است.
کسی که دچار بارداری خارج رحمی شده است، باید تحت درمان قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: یک معمای 50 ساله پزشکی حل شد
اگر لوله فالوپ او دچار آسیب و پارگی شده است و خونریزی کرده است، باید سریعا تشخیص داده شود و برای توقف خونریزی به اتاق عمل فرستاده شود.
برخی پزشکان بسته به میزان پارگی ایجاد شده نسبت به برداشتن تخمدان و لوله فالوپ اقدام میکنند. اگر لوله فالوپ پاره نشده باشد، پزشک از جراحی لاپاروسکوپی برای برداشتن جنین و ترمیم لوله فالوپ استفاده میکند.
در اغلب موارد، عملکرد لوله فالوپ طی این عمل جراحی تحت تاثیر قرار نمیگیرد.
برخی از پزشکان نیز بسته به شرایط بیمار، اگر لوله فالوپ او دچار آسیب نشده باشد، اقدام به تجویز دارو برای بیمار میکنند تا بتوانند جنین را زنده نگه دارند و فرد را نسبت به ادامه بارداری ترغیب کنند.
بیشتر بدانید: دانستنیهای بارداری از ابتدا تا زایمان + تصاویر
اگر فردی هستید که به بارداری خارج رحمی مبتلا شده اید و جنین خود را از دست داده اید، باید مدتی صبر کنید و دوباره باردار نشوید.
اما احتمال دارد بارداری طبیعی داشته باشید، حتی اگر یکی از لولههای رحمی شما آسیب دیده شده باشد و طی عمل جراحی برداشته شده باشد، بازهم از طریق لوله دیگر فالوپ خود میتوانید باردار شوید.
خونریزی داخلی به علت پارگی لوله رحمی میتواند منجر به شوک شود، زیرا شوک در اثر افت فشار خون ایجاد میشود. لبها و انگشتان رنگ طبیعی خود را از دست میدهند و کبود میشوند و اغلب فرد عرق زیادی میکند. فرد آشفته و بی قرار به نظر میرسد و تعداد تنفس او کم میشود و نبض او سریع میشود. این علائم خطرناک است و باید فورا به پزشک مراجعه شود.
کسی که دچار بارداری خارج رحمی شده است، باید سریعا تحت درمان قرار بگیرد.
باید بدانید که در مواردی که حاملگی خارج از رحم اتفاق میافتد امکان ادامه بارداری نیست و ختم بارداری یا سقط جنین باید انجام شود تا اتفاقی برای مادر نیفتد. (در مواردی که دیر تشخیص داده شود خطر مرگ مادر هم وجود دارد).
بیشتر بدانید: جنین 7 ماهه چند بار حرکت در طول روز دارد؟
روش درمان به زمان تشخیص و اینکه تشخیص چقدر قطعی باشد و همچنین به اندازه جنین و تکنیکهای در دسترس بستگی دارد و هدف پزشک خارج کردن جنین و حفظ توانایی باروری است.
در صورتی که بارداری خارج از رحم زود تشخیص داده شود از داروی متوتروکسات استفاده میشود. متوتروکسات یک داروی ضد سرطان است که به صورت وریدی تزریق میگردد و از رشد سلولها جلوگیری مینماید و سلولهای موجود را در طول زمان در بدن شما حل میکند.
پس از تزریق این دارو، پزشک میزان هورمون بارداری شما را بررسی میکند و در صورت بالا باقی ماندن سطح هورمون بارداری یا hCG ممکن است پزشک تزریق یک متوتروکسات دیگر را تجویز نماید.
درمان دارویی معمولا اولین انتخاب برای درمان این مشکل میباشد و آزمایش خون به مدت چند روز تا چند هفته پس از تزریق دارو، مورد پیگیری منظم قرار میگیرد.
تزریق متوتروکسات معمولا در موارد زیر موثر واقع میشود:
* هنگامی که سطح هورمون بارداری پایین باشد.
* هنگامی که جنین دارای هیچ گونه فعالیت قلبی نباشد.
اگر وضعیت مادر خوب بوده و جنین نیز هنوز خیلی بزرگ نشده باشد که آسیب به لولههای رحمی وارد کرده باشد میتوان از جراحی لاپاروسکوپی نیز برای خارج کردن آن استفاده کرد. با استفاده از یک دوربین بسیار کوچک داخل لگن مشاهده شده و جراحی نیز با لوازم بسیار ریز و دقیق انجام میشود. این عمل با بی حسی موضعی انجام میشود و نقاهت آن کمتر از یک هفته خواهد بود. البته نیاز به تجهیزات و پزشک متخصص کاملا ورزیده در استفاده از این روش دارد.
در صورتی که افزایش سن بارداری و سایز جنین منجر به آسیب جدی در ناحیه شده و یا خونریزی شروع شده باشد بهترین روش جراحی با بیهوشی و باز کردن شکم است تا جنین و کلیه نسوج آسیب دیده خارج شود.
بیشتر بخوانید: دانستنیهای بارداری از ابتدا تا زایمان/جنین شما اندازه میخ است
ممکن است در شرایطی بتوان لوله رحم را ترمیم کرد، اما گاهی لازم است کل یک لوله خارج شود و این مساله روی توانایی باروری در آینده تاثیرگذار خواهد بود.
دوره نقاهت در جراحی شکمی حدود ۶ هفته خواهد بود؛ بنابراین بهتر است سعی شود که پیش از پارگی و تخریب لوله، بارداری خارج از رحمی تشخیص داده شود. با تشخیص زود هنگام میتوان مانع از بروز خونریزی داخلی بدلیل پارگی و خونریزی لوله و احتمالا از دست دادن لوله رحمی شد.
اغلب بارداریهای خارج رحمی حدود هفتههای ۶ تا ۸ بارداری شناسایی میشوند. کلید تشخیص زود هنگام، توجه به علائم و رابطه مناسب بین شما و پزشک و بحث در مورد وجود هر نوع علامت و شدت آن است.
بیشتر بخوانید: ورزشهای ممنوعه برای زنان باردار
انتهای پیام/
بتام به ای صورت بود 800 بعد 300 بعد 414 بعد 418 و اخری 365
بنظرتون به دارو یا جراحی ممکنه نیاز بشه؟
و اینکه سقط میشه میبینم یا نه جذب میشه؟
ب زیر شکمم درد می کند دخترم زود به دنیا امد سی یو شیش هفنه درد ار کمر شرو شود به زیر رحم
بنده حدود ۳ماه پیش عمل هیستروکتومی انجام دادم و فقط رحم و خارج کردن
پزشک گفت دیگر نیازی به جلوگیری نمیباشد ،آیا این امکان وجود دارد که من خارج از رحم حامله بشوم؟خیلی از این موضوع استرس و نگرانی دارم
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
لطفاکمک کنید میخوام خلاص بشم ازدردشکمم چگونه صقطش کنم
اگر دخول انجام نگیرد میشه روشهای دیگه استفاده کرد؟
وسوال دوم چند ماه بعد میتونیم برای بارداری اقدام کنیم؟
ممنون میشم پاسخ واضح بدین ممنون