به گزارش خبرنگارحوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛براساس روایات و سخن بزرگان دینی پنجشنبه و جمعه های هر هفته فرصت مناسبی است تا یادی از اموات کنیم. یادی که در طول هفته می تواند با خواندن یک سوره از قرآن کریم، به جا آوردن دو رکعت نماز و ... ادا شود. البته وقتی هروقت صحبت از خیرات برای اموات می شود ذهن ها به سمت اغذیه می رود، اما طبق آنچه بیان و تاکید شده است بهترین خیرات برای اموات خواندن نماز، گرفتن روزه و خواندن قرآن است.
مرحوم «علاّمه مجلسى» دراین باره مى فرماید: «مخصوصاً دعا کردن براى آنان در نماز شب و بعد از نمازهاى فریضه و در مکان هاى زیارتى خوب است و براى پدر و مادر باید بیشتر دعا کرد و اعمال خیر براى آنان بجا آورد.» البته عمده خیرات براى پدر و مادر، اداى قرض آنان و اداى حقوق خدا و خلق از جانب آنان است.(۱) در روایتى آمده است که رسول خدا (ص) فرمودند: «براى مردگان خود هدیه بفرستید! گفتند: هدیه براى آنان چیست؟ فرمود: صدقه و دعا.»(۲) همچنین فرمودند: «ارواح مؤمنان هر جمعه، به آسمان دنیا در برابر خانه ها و منزل هاى خود مى آیند و با صداى غمناکى ندا مى دهند که اى خانواده ما، اى فرزندان ما و اى پدر و مادر و خویشان ما! به ما مهربانى کنید; از اموالى که در دست ما بود (و اکنون در اختیار شماست) با دادن درهمى و قرص نانى و جامه اى نسبت به ما ترحّم آورید، که خداوند شما را از جامه بهشت بپوشاند!» رسول خدا(ص) که این جملات را فرمودند گریستند و صحابه نیز همراه او گریه کرد….(۳)
بیشتر بخوانید: آیا اموات هم دلتنگ میشوند؟
همچنین آن حضرت فرمودند: هر صدقه اى که براى میّت داده مى شود، فرشته اى آن را به مانند طبقى از نور مى گیرد و به کنار قبر مى آورد و مى گوید: «اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یا اَهْلَ الْقُبُورِ» این هدیه را خانواده شما براى شما فرستاده اند. آنگاه آن میّت این هدیه را تحویل مى گیرد و وارد قبرش مى کند که همین سبب فراخى قبرش (و آسایش و آسودگى او) مى گردد.(۴)
مرحوم علاّمه مجلسى مى فرماید: «در حدیث صحیحى آمده است که امام صادق(ع) در هر شب براى فرزند خود و در هر روز، براى پدر و مادر خود، دو رکعت نماز مى خواندند (و به روح آنان هدیه مى کردند) در رکعت اوّل سوره «انّا انزلناه» و در رکعت دوم سوره «کوثر» را مى خواندند».(۵)
امام صادق(علیه السلام) فرمود: ثواب اعمال خیر، براى کسى که براى مردگان انجام مى دهد، براى او و براى آن مرده، هر دو نوشته مى شود.(۶)
بنا به این گزارش حجت الاسلام عبدالعلی گواهی کارشناس علوم قرآنی و دینی ، در گفتگو با خبرنگارحوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛درخصوص بهترین خیرات برای اموات، گفت: هرآنچه از این دنیای مادی برای اموات احسان و خیرات شود، مردگان متوجه می شوند، به همین دلیل بهترین چیزی که برای اموات توصیه شده، نماز خواندن است و اینکه اگر نماز قضا یا روزه قضا برگردن داشتند به جای آنها بگیریم و اگر احتمال می دهیم که حقی واجب مانند خمس، زکات و ... دارند آن را ادا کنیم. البته در این بین اطعام دادن به فقرا، دستگیری از دیگران بسیار توصیه شده است واگر از ثلث اموال میت باقی مانده، آن ثلث را برای امور عام المنفعه و خیریه خرج کنیم.
وی ادامه داد: برای اینکه یقین پیدا کنیم، آیا برکت این خیرات به آن مرحوم رسیده است یا نه، ابتدا باید به درون خود رجوع کنیم، که با این عمل خودمان به آرامش رسیدهایم؟ وقتی این آرامش در خود شخص ایجاد شد، قطعا بدانید که این آرامش برای خود میت نیز هست.
تولیت آستان حرم امامزاده صالح بن موسی الکاظم (ع)، با بیان اینکه هرکسی که می میرد ثلث اموالش در اختیار خودش است، افزود: گاهی اوقات حقوق واجبی بر گردن آن متوفی وجود دارد که باید برای آن عمل واجب نیت کرد، مثلا اگر نماز قضا یا روزه قضا برگردن دارد باید به همان نیت نماز و روزه قضا، آن واجب را ادا کرد، اما برخی اوقات این خیرات صدقه جاریه است که قطعا برای امواتش می رسد. البته در خیرات برای اموات باید توجه داشته باشیم که در وهله اول حقوق واجب بر گردن متوفی را انجام دهیم و سپس صدقات جاریه و احسان متسحبی را ادا کنیم.
حجت الاسلام گواهی اظهار کرد: انتخاب روز و ایام برای ادای دین یا خیرات برای اموات بسیار تاثیرگذار است، همانگونه که بیان شده، نسبت به پنجشنبه (شب های جمعه) و جمعه ها برای خیرات کردند تاکید ویژه شده است، اما برای حقوق واجب این انتخاب روز و شب تعیین نشده و هر روزی که شد می توانند ادا کنند.
درباره بهترین خیرات برای اموات، قرآن کریم به طور مستقیم و صریح صحبت نمی کند، اما این مسلّم است که دعا برای اموات و نیاکان و نیز فرهنگ تجلیل و به نیکی یاد کردن از مؤمنان خفته در خاک، مورد تأیید قرآن است. برخی از آیات در این زمینه چنین است.
«یُنَبَّؤُا الْإِنْسانُ یَوْمَئِذٍ بِما قَدَّمَ وَ أَخَّرَ»؛(7) و در آن روز انسان را از تمام کارهایى که از پیش یا پس فرستاده آگاه مىکنند. واژه «أَخَّرَ» براساس یکی از تفسیرها، کارهای خوب یا بدی است که پس از مرگ انسان از طریق بازماندگان عاید انسان میشود، یا سنتهای خوب و بدی است که انسان به یادگار گذاشته و مردم با عمل کردن به آنها هر ثواب و یا عقابی را که کسب میکنند، برای بنیانگذارش نیز ثبت خواهد شد.
بیشتر بخوانید: عالم برزخ چگونه عالمی است؟
«رَبَّنَا اغْفِرْ لی وَ لِوالِدَیَّ وَ لِلْمُؤْمِنینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِساب»؛(8) پروردگارا! من و پدر و مادرم و همه مؤمنان را، در آن روز که حساب برپا مىشود، بیامرز. حضرت ابراهیم(ع) در این آیه از خداوند براى سه گروه طلب مغفرت کرده است. یک: برای خویش. دو: براى پدر و مادرش. (9) و سومین دستهاى که حضرت ابراهیم براى آنان دعا میکند، مؤمنان هستند.
«وَ الَّذینَ جاؤُ مِنْ بَعْدِهِمْ یَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنا وَ لِإِخْوانِنَا الَّذینَ سَبَقُونا بِالْإیمانِ»؛(10) کسانى که از پس ایشان آمدهاند، میگویند اى پروردگار ما، ما و برادران ما را که پیش از ما ایمان آوردهاند بیامرز. آیندگان از درگاه خداوند براى گذشتگان آمرزش میطلبند، و خداى سبحان دعاى برادر را در حق برادر مؤمنش میپذیرد.
۱. زاد المعاد، صفحه ۵۷۳.
۲. مستدرک الوسائل، جلد ۲، صفحه ۴۸۴، حدیث ۲۳.
۳. همان مدرک، حدیث ۲۴.
۴. همان مدرک، صفحه ۱۱۴، حدیث ۱۱.
۵. زاد المعاد، صفحه ۵۷۳.
۶. همان مدرک، صفحه ۵۷۴.
منبع مفاتیح نوین، حضرت آیت الله مکارم شیرازی.
7.قیامت، 13
8.ابراهیم، 41
9.منظور حضرت ابراهیم(ع) از این دعا، پدر حقیقى خودش یعنى (تارخ) بود که مؤمن از دنیا رفت؛ به دلیل آنکه کلمه «والد و والده» براى پدر و مادر واقعى انسان به کار میرود، چنانکه در این آیه است؛ چون حضرت ابراهیم این دعا را در اواخر عمر خود کرده، و در اوایل عمر خود از عمویش آزر که بتپرست بود بیزارى جست. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 12، ص 78، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، 1417ق.
10. حشر، 10.
انتهای پیام/
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
روح همه پدران ومادران و خواهران و برادران آسمانی قرین رحمت الهی
دلم براش تنگ شده.اونقدری که دیگه دنیا به چشمم نمیاد.مادرم عاشق اهل بیت پیامبر بود و هر روز زیارت عاشورا میخوند.برای شادی روح مامان قشنگم فاتحه یا ۵ صلوات بفرستید.
امروز سه روزه از دستش دادم
منم مادرم، حدود ۲ماه پیش،دراثر سرطان ازدست دادم .سال پیش همش توبیمارستان بودو شرایط خیلی سختی رو گذروند،
ممنون میشم برای شادی روحش فاتحه یا دعا بخونین.متشکرم.
خداوند همه رفتگان را بيامرزد .مخصوصا مادر مهربانم رو كه به تازگي از دنيا رفتن .شادي روح همه اموات فاتحه اي قرائت كنيم .
برای شادی روحشان یه صلوات برای هدیه روحشان کنید
پدر منم الان ۵۰ روزه به رحمت خدا رفته، دو دوز واکسنشم زده بود، بعد یک ماه به کرونا مبتلا شد و بعد دو هفته بستری بودن سکته قلبی کرد و برای همیشه رفت، ما موندیم و یه جیگر سوخته، لطفا برای آرامشش فاتحه بخونید، ممنون از لطفتون
منم برادرم رو سه ماهه از دست دادم خيلى سخته مخصوصاً كه خيرى از اين دنيا نديد از بچگى كار كرد و توى جوانى ناكام از دنيا رفت زندگى و اطرافيون اينقدر بهش سخت گرفتن كه خودش شد عزرائيل جون خودش و با چندتا قرص خواب براى هميشه چشماشو بست و راحت شد از اينهمه عذاب لطفا هر كس كه ميتونه و دوست داره براى برادر من فاتحه و سوره أنا إنزالنا بخونه كه شايد خدا از سرتقصيرش بگذره كه خودكشى از گناهان كبيرست از اين دنيا هيچ خيرى نديد
برای اموات همتون صلوات فرستادم جمیعا
منم دختر ۵ روزمو از دست دادم. همش میگم خدا چطوری دلت اومد جون یه نوزاد ۵ روزه بگیری .. زمانی که تن بی جون کوچولوی دخترمو بغل کردم تلخ ترین قشنگ ترین حس دنیارو باهم تجربه کردم
مرگ بچه خیلی سخته. خیلی سخت .
خدا به همتون آرامش بده.
اسمش بماند انجام میخوام بدم پیشنهاد شما وابستگی خودم پیدا کردم
واقعا تحملش سخته مادرم ۵۳ سال داشت یه برادر و خواهر توی خونه دارم ...ولی دوستان مرگ حقه درسته غم فراق عزیزان سخته ولی به جنگ خدا نمیشه رفت ...نا شکری نکنید فقط دعا و قران هم روح عزیز از دست رفته شاد میشه هم خودتون ارامش پیدا میکنید ...خدا همه امواتو رحمت کنه ...صلوات
خیلی دلتنگشم خیلی،پدرم خیلی مظلوم و مهربان بود
من پدر عزیز و مظلومم را ۲۳ روزه از دست دادم.قلبم آتیش گرفته.دلم خیلی براش تنگ شده.حاضرم همه ی زندگیمو بدم فقط یه بار دیگه بغلش کنم.لعنت به کرونا.لطفا برای شادی روح و آمرزشش یه حمد قرائت کنید.روح همه ی عزیزان آسمونی شاد.
ای خالق همه ی وجودها ! داخل کن بر تمامی اهل قبور ، آرامش و سرور را .
سلام خدا به همه انسان ها
به برداشت من بنده روسیاه خدا از قرآن مجید و تایید عقلم ، نعمتی که زمان بردار و گذران هست ، اصلاً نعمت نبوده و چیزی جز امتحان الله نیست . در این زندگی ِلحظه لحظه امتحان ، فقط آنچه برای انسان نعمت و ابدی خواهد بود ایمان به الله و عمل صالح خواهد بود .
ای عزیزانی که دلشان به حال اموات میسوزد آیا زندگی دنیا طبق عقل خودتان و صراحت قرآن ، چیزی جز متاع ناچیز و پست و زودگذر نیست !؟
پس با همه سختی ها ، همت کنیم و تا جان در این جسم خاکی داریم از طرف تمامی انسان ها خیرات و احسان کنیم
به الله قسم داغدار بردار پاکدستی هستم که اگه دنیا ارزش داشت قطعا او لایقتر از من در زندگی در آن بود .
ولی قطعا دنیا فقط و فقط امتحان برای یک زندگی بی نهایت بوده است. اگر دنیا بر اساس لیاقت بوده قطعا انسانهای پاک همچون انبیا و امامان و انسان های درستکار از همه سزاورتر بر حضور در آن بوده اند .
التماس دعا برای در پناه حق بودن همگیمان .
ممنونم
منت سرم میگذارید اگر برای شادی روح پدرم محمد ابراهیم عربدشتی صلوات و فاتحه ای بفرستید
خدا اموات همتون رو بیامرزه جایگاهشون بهشت برین انشالله
منت سرم میگذارید اگر برای شادی روح پدرم محمد ابراهیم عربدشتی صلوات و فاتحه ای بفرستید
خدا اموات همتون رو بیامرزه جایگاهشون بهشت برین انشالله
الهی امین بر محمد وآل محمد صلوات