به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ رضیه شناور رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: با شروع فصل تابستان، دمای هوا رو به افزایش میرود و با افزایش دمای محیط دمای بدن نیز بالا میرود، بنابراین دستگاههای مختلف بدن برای خنک کردن و حفظ دمای درونی بدن در دامنه طبیعی، فعالیتهای مضاعفی را انجام میدهند که حاصل آن «تعریق» است.
او با بیان اینکه در فرآیند تعریق، علاوه بر آب، مقدار زیادی املاح و ویتامین هم دفع میشود، افزود: همین امر باعث به هم خوردن تعادل الکترولیتهای بدن میشود؛ به همین دلیل با افزایش هر درجه سانتیگراد دمای محیط، متابولیسم پایه و نیاز به انرژی، بیشتر میشود و اگر دمای هوا در حدی باشد که مکانیسم تعریق در خنک کردن بدن موثر نباشد، شخص دچار گرمازدگی شده است.
شناور، نشانههای گرمازدگی را شامل احساس ضعف و خستگی، افزایش درجه حرارت بدن، قرمزی پوست، پوست گرم و خشک، خشکی لب ها، نبض تند، تنفس سریع، سردرد، تهوع، عدم هوشیاری عنوان کرد که در صورت تغییر نکردن این وضعیت، ممکن است فرد به کما برود و مرگ اتفاق بیافتد.
وی ادامه داد: در شروع کم آبی، فرد احساس تشنگی میکند، اما ادامه یافتن کم آبی، بی اشتهایی، ضعف، تهوع و سایر نشانهها را به همراه دارد، بنابراین لازم است تا حد امکان، کمتر در معرض هوای گرم به ویژه تابش مستقیم نور آفتاب قرار گیریم و در صورتی که مجبور به فعالیت در فضای باز هستیم نیز از کلاه، لباس سبک، کرم ضد آفتاب و پوشش کامل بدن استفاده کنیم؛ همچنین نوشیدن هشت لیوان آب و مایعات در روز، ضروری است.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه، تاکید کرد: نوشیدنیهایی مانند قهوه و نوشابههای گازدار که دارای کافئین هستند، جایگزین مناسبی برای آب نیستند و توصیه نمیشوند.
شناور در ادامه گفت: مهمترین املاحی که همراه با آب در فرآیند تعریق از بدن دفع میشوند سدیم، پتاسیم و منیزیوم است؛ بنابراین استفاده از منابع سرشار از پتاسیم شامل میوهها و سبزیهایی مانند موز، هندوانه، طالبی، مرکبات، آلو، توت فرنگی، خیار، سبزیهای برگ سبز، قرمز و بنفش مانند اسفناج، چغندر، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، هویج، لوبیا و غذاهای با طبع سرد مانند غذاهای دریایی، بیشتر توصیه میشود.
او افزود: مواد غذایی دارای قند و چربی زیاد به دلیل اینکه فاقد آب هستند و متابولیسم را افزایش میدهند، بهتر است در فصل تابستان کمتر مصرف شوند.
دیگر توصیه این کارشناس ارشد تغذیه، پرهیز از رژیمهای غذایی با میزان بالای پروتئین به ویژه در فصل گرما بود.
شناور در این زمینه توضیح داد: مصرف بیشتر از نیاز پروتئین به ویژه از نوع حیوانی، علاوه بر دیگر زیان ها، نیاز بدن به آب را افزایش میدهد.
او افزود: در صورت مشاهده فردی که دچار گرمازدگی شده، او را به منطقه خنک و زیر سایه منتقل کنید و اگر این اقدامات موثر نبود، استفاده از وان آب سرد، دوش گرفتن و پاشویه با آب سرد، نوشیدن مایعات زیاد و خنک و دارای نمک و در نهایت انتقال به بیمارستان توصیه میشود.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه گفت: اگرچه هنگام گرما تمایل به نوشیدن مایعات بسیار خنک زیاد است، اما نوشیدن آب یخ ممکن است در زمان مصرف باعث رفع تشنگی شود و عوارض گوارشی را به همراه دارد.
او با اشاره به میزان آب بدن بانوان که بیشتر از آقایان است، اضافه کرد: بنابراین زنان کمتر از مردان در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند، اما مادران شیرده به دلیل تولید شیر باید دست کم یک و نیم تا دو لیتر آب بیشتر از نیاز معمول، مصرف کنند.
شناور یادآور شد: بیش از ۹۰ درصد حجم بدن نوزادان آب است، در حالی که این میزان در بزرگسالی به ۵۵ درصد کاهش پیدا میکند، بنابراین بیشتر تحت تاثیر آسیبهای ناشی از بی آبی، کم آبی یا دهیدراتاسیون قرار میگیرند، تا حدی که ممکن است منجر به مرگ آنان شود، بنابراین باید رعایت این نکات در مورد کودکان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
انتهای پیام/ر