مدیر سابق منطقه آزاد اروند بیان کرد: تمام دنیا مناطق آزاد با هدف افزایش درآمد برای کشور شکل می گیرند، معافیت های ۲۰ ساله ای که به مناطق آزاد اختصاص یافته، توجیهی ندارد.
وی ادامه داد: در مناطق آزاد درآمد مسمومی به نام سهمیه گمرک جمهوری اسلامی وجود دارد که باید درآمد آنها به خزانه کشور ریخته شود، اما در واقع به جیب مناطق آزاد گسیل میشود! بیش از ۲۰ درصد بودجه عمرانی کشور به ۷ منطقه اختصاص پیدا کرده، به این معنا که این مناطق حدود ۲۰ درصد بودجه عمرانی کشور را استفاده می کنند، در حالی که کشور ۲۰۰ شهر و منطقه دارد .
مناطق آزادی هیچ ردیفی در بودجه عمومی کشور ندارند
در ادامه برنامه محمدرضا عبدالرحیمی مدیر سرمایه گزاری شورای عالی مناطق آزاد کشور گفت: نقد باید منصفانه و مبتنی بر اعداد و ارقام باشد، مگر در بودجه عمرانی کشور ردیفی برای مناطق آزاد کشور در نظر گرفته شده که آقای معصومی می گویند ۲۰ درصد به مناطق آزاد اختصاص می یابد؟ مناطق آزادی هیچ ردیفی در بودجه عمومی کشور ندارند و جای تعجب است که چنین حرفی شنیده می شود.
وی افزود: امروز برای ایجاد زیرساخت های مناطق آزاد در تمام دنیا چندین میلیارد دلار هزینه می شود و متناسب با مشوق های مالی که برلی این مناطق در نظر گرفته می شود همه سرمایه گزاران داخلی فعالیت می کنند، تا به پیوند اقتصاد با دیگر کشورهاو توسعه و عمران کمک کنند.
عبدالرحیمی خاطر نشان کرد:۱۴۰۰ واحد صنعتی در حوزه صنعت و معدن در این مناطق مجوز گرفته اند که حدود هزار و 100 واحد فعال در حال تولید و بهره برداری هستند که بخش عمده ای از ایجاد اشتغال در مناطق آزاد به این واحدها اختصاص دارد.
وی گفت: صادرات مناطق آزاد اکنون به یک میلیارد و۵۰ میلیون دلار رسیده است.
مناطق آزاد علیرغم همه خدماتی که داشتهاند، هنوز به اهداف اصلیشان نرسیدهاند و در خدمت تولید ملی نیستند
محمدرضا فولادگر رئیس فراکسیون حمایت از تولید ملی مجلس طی تماس تلفنی با اشاره به اینکه مناطق آزاد علیرغم همه خدماتی که داشتهاند هنوز به اهداف اصلیشان نرسیدهاند و در خدمت تولید ملی نیستند گفت: باید بر روی گسترش مناطق آزاد بر اساس آمایش سرزمینی تصمیم گیری کرد.
وی خاطرنشان کرد: واقعیتی به نام قاچاق در مناطق آزاد وجود دارد، لذا بر روی عدد آن برآوردی نداریم و برآوردهای میزان قاچاق هیچکدام دقیق نیست زیرا در جایی ثبت نمیشود.
رئیس کمیسیون فراکسیون حمایت از تولید ملی مجلس با اشاره به بند 11 سیاست اقتصاد مقاومتی ادامه داد: سه رویکرد در اقتصاد مقاومتی برای گسترش مناطق آزاد وجود دارد که شامل افزایش صادرات، انتقال فناوری های نو و تسهیل سرمایه گذاری است ، اگر این سه رویکرد را در مناطق آزاد ببینم که با شاخص های مورد نظر رو به گسترش است می توان گفت که مناطق آزاد در خدمت تولید ملی قرار دارد یا نه.
وی تصریح کرد: یک مرتبه افزایش تعداد مناطق آزاد در کمیسیون اقتصادی نسبت به لایحه دولت افزایش پیدا کرد که خود مجلس در صحن علنی عکس العمل نشان داد.
مجتبی ذوالنوری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به اینکه بازارچه های مرزی را نباید با مناطق آزاد مقایسه کرد افزود: فلسفه وجود منطقه آزاد صادرات و واردات در سطح مواد اولیه، آوردن تکنولوژی و تقویت تولید است.
وی با اشاره به اینکه منطقه آزاد و یا منطقه ویژه اقتصادی منطقه گردشگری ، خرید و فروش نیست ادامه داد: دولت کار زيرکانه ای انجام داد و تضاد منافع به وجود آورد و برای تمام نمایندگان منافع بخشی درست کرده است که ممکن است این مناطق آزاد برای یک بخشی خوب باشد ولی در مجموع به نفع منافع ملی نیست.
مناطق آزاد ما به یک میدان و عرصه تفاخر مانور ماشین های خارجی شده است
ذالنوری با اشاره به اینکه در مناطق ویژه خط تولید و محصول نهایی را نمی بینیم گفت: مناطق آزاد ما به یک میدان و عرصه تفاخر مانور ماشین های خارجی شده است که تقاضای بی خودی را به وجود آورده که امکان تامین آن نیست. قاچاق یا به صورت مخفی وارد کشور می شود که خلاف قانون است و یا با پوشش قانونی تجارت کالاهای غیر مجاز انجام می شود.
وی با اشاره به گفته سراج بازرسی کل کشور مبنی بر اینکه 2 هزار شرکت ثبت شده در کیش داریم که برای فرار از مالیات دفاترشان را از تهران به کیش می برند، عنوان کرد: بنده برای سخنرانی به کیش می رفتم که در فرودگاه آقایی دید ملبس به لباس هستم و چند محموله دفاتر مالیاتی را به من داد تا در پایان سفر در فرودگاه از من بگیرد، لذا شاهد قاچاق جدی هستیم.
محمد حسن نژاد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه متاسفانه گمرک را با مناطق آزاد اشتباه گرفته ایم افزود: کالای همراه مسافر در کل کشور آزاد است، هر جای ایران می توانیم منطقه ویژه داشته باشیم به شرط اینکه از پول بیت المال هزینه نشود و بخش خصوصی اقدام به سرمایه گذاری کند.
سال گذشته 2 میلیارد دلار واردات از مناطق آزاد داشتیم
حسن نژاد اظهار کرد: سال گذشته 2 میلیارد دلار واردات از مناطق آزاد داشتیم که از این میزان800 میلیون دلار مواد اولیه و ماشین آلات و 550 میلیون دلار کالای مصرفی بود.
معصومی مدیر سابق منطقه آزاد اروند نیز در ادامه برنامه با اشاره به اینکه قصه مناطق آزاد پیچیده است گفت: معادل بیش از20 درصد بودجه عمرانی کشور به هفت منطقه اختصاص پیدا کرده است، لذا سایر مناطق مرزی هم مطالبه منطقه آزاد شدن را دارند.
وی با اشاره به اینکه هدف از ایجاد مناطق آزاد تخصیص بودجه نیست افزود: در کشور های صنعتی مانند ژاپن 40 درصد شکست در این مناطق را شاهد هستیم، نقد ما بر دولت یا جناح خاصی نیست و این تجربه در کشور ما 25 ساله است که عملیاتی شد.
محمد رضا عبدالرحيمی مدیر سرمایه گذاری شورای عالی مناطق آزاد گفت: یک ميليارد و پنجاه میلیون دلار صادرات از تولیدات محصولات و کالا و خدماتی است که از داخل خود مناطق صورت گرفته است، 23 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی کشور از تولیداتی است که از مناطق ویژه اقتصادی کشور صورت گرفته است.
وی خطاب به ذوالنوری گفت: نباید کشور را با امارات متحده عربی مقایسه کرد و نباید مناطق آزاد را با جبل علی مقایسه کنیم.