شهر اصفهان مهد صنایع دستی ایران، عمری است که این نام با مردمانش عجین شده، شهری که در گوشه و کنارش به ویژه میدان نقش جهان هنرمندان چیره دست هنر ناب خود را از خاتم کاری، مینا کاری، تابلو فرش، گلیم و قلمزنی گرفته تا معرق کاری، طلا کوبی و نقره کوبی در ذهن مردم، مهمانان ایرانی و خارجی را به تصویر می کشند.

 به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،از دیرباز مردمان شهر تاریخی، فرهنگی اصفهان شاهد شیوه ها و سبک های نو هنرمندان در هنر صنایع دستی این شهر بوده اند که که هر بار به این هنر اصیل رنگ و روح تازه ای بخشیده اند.

محمد ترکان یکی از این هنرمندان است که با شیوه جدیدی ابداع کننده هنری نو و زیبا شده است که همانند قلمزنی بر روی فلز نقش می زند اما با این هنر تفاوت بسیاری دارد. هنر اسکراچ، هنر خراش روی فلز با قلم الماس است که بسیار ظریف تر از قلمزنی است.

این هنرمند اصفهانی که به خاطر بی توجهی و بی مهری عده ای از هم صنفی ها، محدودیت ها و نبود شناخت کافی مسئولین تنها تولید کننده این محصول در ایران است. صادرات آن را به صورت غیر مستقیم انجام می دهد. هنری که اگر صادرات آن به صورت مستقیم انجام می گرفت سالانه در آمدی بالغ بر ده میلیون دلار نصیب کشورمان می شد.

محمد ترکان ابداع کننده نقش زدن جدید روی فلز شاگردان بسیاری را در هنر قلمزنی پرورش داده که سال هاست در میدان نقش جهان مشغول نقش زدن بر روی فلزات هستند.

به همین بهانه سراغ وی رفتم و با او به گفتگو نشستم.

باشگاه خبرنگاران جوان: خودتان را معرفی کنید؟

ترکان: محمد ترکان هستم و سال 1349 در اصفهان متولد شدم و در حال حاضر ساکن شاهین شهر هستم.

اسکراچ روی فلز، هنری نو از مهد صنایع دستی ایران

باشگاه خبرنگاران جوان: کارتان را بیشتر معرفی کنید؟

ترکان: تولید هنر اسکراچ کاملا ایرانی است. یک قسمت از این کار با دست و یک قسمت دیگر با ماشین است؛ شباهت زیادی به هنر قلمزنی دارد؛ اما ظریف تر از هنر قلمزنی و تفاوت اصلی آن با قلمزنی این است که با خراش روی فلز نقش می زنند.

باشگاه خبرنگاران جوان: جرقه های ایده هنر اسکراچ چگونه به سراغ شما آمد؟

ترکان: ابتدا باید بگویم قبل از هنر اسکراچ کار قلمزنی انجام می دادم. از سن هشت سالگی هنر قلمزنی را شروع کردم و در سن پانزده سالگی به صورت حرفه ای این کار را انجام دادم، اما کم کم برایم این هنر تکراری شده بود و تصمیم گرفتم که هنر جدیدی را ابداع کنم مدتها فکر کردم و ده سال آزمایش کردم تا بالاخره موفق شدم هنر جدید اسکراچ را ابداع کنم.

باشگاه خبرنگاران جوان: چند سال است که هنر اسکراچ را شروع کردید؟

ترکان: از سال 1389 بعد از آزمایش های متعدد و به نتیجه رسیدن آن، هنر اسکراچ را شروع کردم.

باشگاه خبرنگاران جوان: مشوق شما در این زمینه چه کسانی بودند؟

ترکان کارگاه آموزشی من کارگاه بزرگی است که در آن کار می کنم و در حال حاضر به دلیل تولید کم، چهار، پنج نفر شاگرد دارم که به آن ها آموزش داده ام و هنر اسکراچ را انجام می دهند ولی در شب های عید هم چون تعداد سفارشات بالاست تعداد شاگردانم به پانزده نفر هم می رسند.

اسکراچ روی فلز، هنری نو از مهد صنایع دستی ایران

باشگاه خبرنگاران جوان: در کنار هنر اسکراچ هنر دیگری را هم  انجام می دهید؟

ترکان: خیر. من حدود 35 سال کار قلمزنی کردم و در حال حاضر به کار اسکراچ مشغول هستم.

باشگاه خبرنگاران جوان: چند فرزند دارید و دوست دارید هنر اسکراچ را ادامه بدهند؟

ترکان: یک پسر دارم که او هم به این هنر علاقه مند است و این کار را انجام می دهد.

باشگاه خبرنگاران جوان: زیباترین اثر شما چیست و روی چه جنسی کار شده است؟

ترکان: نقش فرش است که روی فلز انجام شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان: تاکنون چه نقش هایی را در هنر اسکراچ خلق کردید؟

ترکان: کارهای استاد فرشچیان، گل و مرغ، آیات و علاوه بر این ها نقش های دیگر که تاکنون در هنر قلمزنی کار نشده است. و در هنر اسکراچ روی پنج جنس مس، برنج، ورق آلومینیوم، نقره و قلمزنی کمتر کار شده و بیشتر روی مس نقش می زنند و قلع روی مس می مالند که در هنر اسکراچ اینگونه نیست.

اسکراچ روی فلز، هنری نو از مهد صنایع دستی ایران

باشگاه خبرنگاران جوان: از چه سالی کار صادرات را انجام دادید و تاکنون به چه کشورهایی هنر خود را صادر کردید؟

ترکان: حدود دو سال است که با واسطه و غیرمستقیم کارم را صادر می کنم و تاکنون به کشورهای اروپایی، آمریکا، چین و کشورهای عربی کارم را صادر کردم.

باشگاه خبرنگاران جوان: آیا از شغلتون راضی هستید؟

ترکان:بله. علیرغم بی مهری ها خوشبختانه این هنر از نظر مالی من را تامین کرده است.

باشکاه خبرنگاران جوان: از مسئولین چه انتظاراتی دارید؟

ترکان: انتظار دارم مسئولین کار ما را ببینند و با تحقیق، الگوبرداری و حمایتی که از هنر در دنیا می شود از ما حمایت کنند و با صادرات خوبی که این هنر دارد و در تمام این کار را می پسندند دوست دارم این هنر را جهانی کنند و صادرات آن به صورت مستقیم انجام شود اگر یک جا مستقل باشد و بتوانند این کار را حمایت کنند تا این هنر گشترش یابد.

باشگاه خبرنگاران جوان: تعریف اسکراچ در یک جمله:

ترکان: هنری نو، بسیار ظریف با تنوع بالا و بی نظیر است. و این کار با وجود این که توسط خودم ابداع شده افتخارش نه برای من بلکه برای ایران است.

اسکراچ روی فلز، هنری نو از مهد صنایع دستی ایران

باشگاه خبرنگاران جوان: در پایان به کسانی که می خواهند وارد این رشته بشوند چه توصیه اس دارید؟

ترکان: به دلیل محدودیت ها و عدم حمایت ها این کار برای کسانی که  می خواهند وارد این رشته هنری بشوند سخت می شود چون نمی توانند هنر اسکراچ را به صورت مستقل تولید کنند و در نهایت این کار را به ناچار رها می کنند. در صورتی که از این هنر حمایت شود افراد علاقه مند می توانند با پرورش در این رشته از نظر شغلی به جایگاه خوبی برسند.

 

انتهای پیام/م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
نرگس
۲۲:۲۹ ۲۴ تير ۱۳۹۹
سلام بسیار عالی.امکانش هست بتونیم شماره ای از این اقای ترکان داشته باشیم تا این هنر ور یاد بگیرم؟