به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛اگزما یکی از شایعترین مشکلات پوستی است و افراد زیادی در سراسر دنیا با این مسأله گریبانگیر هستند. این مشکل پوستی عمدتا با قرمزی، التهاب پوست و خارش زیادی همراه هست که شخص مبتلا را کلافه میکند. اگر شما هم یکی از میلیونها انسانی هستید که از این مشکل رنج میبرند، لازم است نکات مهمی را در مورد اگزما بدانید.
۱- اگزما را چطور تشخیص دهیم؟
بر اثر اگزما، پوست خشک، خارش دار و به راحتی متورم میشود و ممکن است بر روی پوست راشهایی پوسته پوسته و ضخیم ظاهر شود. راشهای پوستی ناشی از اگزما، بسته به سن افراد، در نقاط مختلفی از بدن ظاهر میشوند. در نوزادان، اگزما بیشتر در نواحی کف سر و صورت (به ویژه گونه)، جلوی زانو و پشت آرنج دیده میشود. در کودکان، علائم این بیماری بیشتر در نواحی گردن، مچ دست، پا، مچ پا، چین و چروکهای زانو و آرنج و میان کفل وجود دارد. در افراد بالغ، راشهای اگزما اغلب روی آرنج و زانو و پشت گردن ظاهر میشود و گاهی با پوستهها یا تاولهای چرکین زرد مایل به قهوهای روشن همراه است.
بیشتر بخوانید:٩ نشانه هشدار دهنده اگزما كه حتما بايد جدی بگيريد
۲- خاراندن آن را تشدید میکند
خاراندن اگزما میتواند منجر به یک چرخهی بی پایان خارش- خراش شود. خارش اولیه فرد را وادار به خاراندن میکند، اما آرامش ناشی از خاراندن موقتی است. خراش دادن پوست در هنگام خاراندن، شکافهای ریزی در پوست ایجاد میکند و باعث التهاب میشود، در نتیجه خارش بیشتر میشود.
۳- تنها روی پوست تأثیر نمیگذارد
اگرچه نشانههای این مشکل روی پوست دیده میشود، اما میتواند درون بدن هم مشکلاتی به وجود بیاورد. طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۵، احتمال ابتلا به آسم یا بروز آلرژی نسبت به مواد غذایی یا ذرات آلرژی زای موجود در هوا، در افرادی که دچار اگزما هستند بیشتر است. علاوه بر این، بخشهایی از بدن که راش پوستی اگزما روی آنها ظاهر شده را نمیتوان به طور کامل خم کرد. همچنین بعضی افرادی که دچار این مشکل هستند از ظاهر بدن شان احساس خجالت میکنند. اگزما تنها یک مشکل پوستی نیست و روی خواب، تمرکز و سلامت عمومی تأثیر میگذارد.
۴- همیشه باید ترکیبات محصولات بهداشتی را چک کنید
افرادی که دچار این مشکل هستند باید نوعی رژیم مراقبت پوستی مخصوص پوستهای حساس داشته باشند که شامل استفاده از محصولات بهداشتی مناسب، استروئیدهای موضعی و دیگر روشهای مراقبتی مناسب است. اما موادی که باید از آنها پرهیز کنید عبارتند از: گلیکولیک اسید، سالیسیک اسید یا رتینول (که همگی میتوانند پوست را تضعیف کنند، رطوبت پوست را از بین ببرند و مواد شیمیایی محرک را وارد پوست کنند)، محصولات حاوی نگهدارندههای متیل پارابن یا بوتیل پارابن (که میتوانند التهاب پوست را تشدید کنند. به جای آنها به دنبال نگهدارندههای طبیعی مثل روغن گیاه چریش یا عصارهی دانهی انگور باشید) و همهی محصولات معطر (که میتواند باعث التهاب ناگهانی شود).
۵- پوست تان نیازمند رطوبت است
اگزما باعث خشکی بیش از اندازهی پوست میشود بنابراین باید پوست تان را به خوبی مرطوب کنید. برای این منظور، چندین بار در روز از مرطوب کننده استفاده کنید تا پوست تان مرطوب بماند، به ویژه بعد از حمام، زمانی که پوست هنوز رطوبت دارد.
در این حالت، جذب رطوبت به پوست به حداکثر میرسد. برای آنکه رطوبت پوست حفظ شود، از حمامهای طولانی مدت پرهیز کنید، چون این کار خشکی پوست تان را بیشتر میکند. برای جلوگیری از التهابات ناگهانی، ۵ تا ۱۰ دقیقه حمام کنید یا هر روز با آب ولرم یک دوش مختصر بگیرید. به علاوه، باید از ساییدن پوست و استفادهی غیر ضروری از صابون پرهیز کنید.
۶- شویندهی لباس تان را عوض کنید
وقتی دچار اگزما هستید، پوست تان به شدت حساس میشود به طوری که حتی شویندهی لباس هم میتواند باعث التهاب ناگهانی پوست شود. از شویندههای هایپوآلرژنیکی (اندکی حساسیت زا) استفاده کنید که حاوی رنگ، عطر و مواد محرک نیستند، اما قدرت تمیز کردن لباس را دارند. از نرم کنندههای لباس مخصوص پارچههای رنگی هم باید پرهیز کنید، چون حاوی مواد معطر و دیگر مواد شیمیایی محرک هستند. بعضی لباس ها، به ویژه لباسهای مشکی باعث تشدید اگزما میشود.
۷- عوامل اگزما شما را احاطه کرده اند
بسیاری از وسایل روزمره باعث تشدید اگزما میشوند و باید تا حد امکان از آنها پرهیز کنید. صابونهای قوی، شامپوها و محصولات شوینده مثل مایع ظرفشویی میتوانند باعث ایجاد اگزما شوند. آلرژی زاهایی مثل گرده، کپک و حیوانات خانگی هم از عوامل بروز اگزما هستند. اضطراب، عفونتهای پوستی، دما و رطوبت هوا، حساسیتهای غذایی و تغییرات هورمونی هم میتوانند باعث تشدید اگزما شوند. برخی از آلرژیهای غذایی که با اگزما همراه هستند، ناشی از حساسیت به شیر، تخم مرغ، گندم، ماهی و آجیل هستند. البته در خصوص همهی افرادی که دچار اگزما هستند، آلرژی غذایی منجر به اگزما نمیشوند.
۸- ژنتیک میتواند در آن نقش داشته باشد
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دچار اگزما هستید، ممکن است بقیهی اعضای خانواده هم به آن دچار شوند، چون ژنتیک هم در این مسأله نقش دارد. در تحقیقی معلوم شد در ۷۷ درصد از دوقلوهای تک تخمکی، هر دو دچار اگزما هستند، اما تنها در ۱۵ درصد از دوقلوهای دو تخمکی، هر دو مبتلا به اگزما هستند. به علاوه، احتمال بروز اگزما در افراد مبتلا به بیماری پوستی سلیاک (ناتوانی در هضم مناسب مادهی گلوتن) ۳ برابر بیشتر است و این احتمال در بستگان این بیماران به میزان ۲ برابر است.
۹- راههایی برای کنترل اگزما وجود دارد
دانشمندان هنوز به دنبال تولید داروهای مؤثرتری برای کنترل اگزما هستند. با این حال اگر برای مشکل اگزمای خود به متخصص پوست مراجعه کنید احتمالا برای شما کرمها و پمادهایی تجویز میکند که التهاب را کاهش میدهد و به ترمیم پوست کمک میکند تا بتواند رطوبت خود را حفظ کرده و از ورود مواد شیمیایی جلوگیری کند. به علاوه، ممکن است آنتی بیوتیکهایی برای مقابله با عفونتهای باکتریایی و داروهای ضد خارشی مثل آنتی هسیتامین برای تسکین خارش و التهاب تجویز شود.
منبع:روزیاتو
انتهای پیام/