منصوره فضیلتی دکترای تخصصی روانشناسی کودک در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره خودباوری کودکان کرد: خود باوری احساسی درونی است كه فرد نسبت به قابلیتها، ظرفیتها و توانمندیهایی خویش دارد. این نیروی درونی فرد را برای مبارزه با چالشهای اساسی زندگی آماده می کند. خود باوری ارزشی است كه فرد از سوی خود كسب میكند نه از سوی دیگران و والدین نقش اساسی در ایجاد باورهای مثبت در كودك نسبت به خودش دارند. هرچه كودك درمحیط خانواده احساس امنیت و حمایت كند، خود باوری سالم در او شكل می گیرد.
فضیلتی بیان کرد: خانوادهها باید الگوی خوبی برای فرزندان باشند. تقلید و الگو برداری یكی از فراگیرترین روشهای یادگیری در كودكان است. تحقیقات نشان داده است كه یكی از بهترین راههای برخورداری از خودباوری سالم، برخوردار بودن از والدینی است كه خود نیز از خودباوری بالایی برخوردار باشند. اگر والدین در عمل الگوی خوبی برای فرزندان باشند از اینکه فقط برای آنان صحبت یا دائما به آنها امر و نهی کنند، بسیار بهتر و اثربخشتر است.
وی در ادامه عنوان کرد: پدر و مادر باید به فرزندان خود كمك كنند تا نقاط قوت و نقاط ضعف خود را شناسایی كنند و برای تقویت نقاط قوت و برطرف كردن نقاط ضعف آنها را راهنمایی كنند و در مورد توانمندی های آنها صحبت كنند. همچنین به شخصیت كودك و نوجوان توجه کنند و احترام بگذارند، زیرا بی توجهی و نادیده گرفتن كودكان حس ارزشمندی را از آنها خواهد گرفت.
این متخصص و روانشناس کودک با اشاره به اینکه باید به نظرات کودک در تصمیم گیری ها توجه کرد گفت: خانواده ها باید به علایق منطقی و واقع بینانه فرزندان توجه و آنها را در رسیدن به علایقشان همراهی كنند و در صورت مشاهده رفتار های نامطلوب ،الفاظ نادرست به كار نبرند. همچنین کودک را نباید مورد تحقیر و تمسخر قرار داد.
فضیلتی اظهار کرد: توجه افراطی و حمایت بیش از حد در كودكان باعث وابستگی بیش از حد آنها می شود و حس توانمند بودن و خودباوری را در كودكان را كاهش می دهد. همچنین به كودكان متناسب با سن و توانشان مسئولیت بدهید تا با این روش درذهن كودكان باور «من میتوانم» شکل بگیرد.
وی تصریح کرد: تمسخر،تهدید ،تنبیه و ایجاد ترس در كودكان حس «شایستگی» و «توانستن» را در آنها تضعیف میكند. بنابر این با ایجاد یك ارتباط صمیمانه با فرزندان خودباوری در آنها تقویت خواهد شد. همچنین برای رسیدن به موفقیت، هرگز كودكان را با دیگران مقایسه نكنید و به كودك خود بیاموزید که او فقط باید با خودش رقابت کند و بهترین راه برای پیشرفت و موفقیت او در زندگی، تمرکز بر نقاط قوت اوست.
بیشتر بخوانید: هرگز کودکان خود را با سایر همسالان مقایسه نکنید
این متخصص و روانشناس کودک با بیان اینکه باید به صحبت های کودک توجه شود، گفت: خانواده ها باید به كودكان فرصت دهند که احساسات خاص خود را بیان و در مورد آنها صحبت كنند و فعالانه به صحبت های آنها گوش كنند.
بیشتر بخوانید: چرا والدین باید با کودک خود زیاد صحبت کنند؟
فضیلتی در پایان بیان کرد: اگر والدین فرزندان خود را در احترام ،توجه و عشق بی قید و شرط پرورش دهند و آنها را همانطور كه هستند، دوست بدارند و خانواده محیطی مملو از آرامش ، حمایت و امنیت برای آنها باشد. در این صورت كودكان نیز استعدادها و قابلیت های خود را كشف كرده و به دنبال آنها خواهد رفت.
انتهای پیام/