به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد برزنده- کارشناس پولی بانکی طی یادداشتی درخصوص رفع مشکل نقدینگی کشور نوشت:
بحث چالش نقدینگی بگونهای درآمده است که همگان درباره آن و راهکارهای مدیریت آن، سخن می گویند. خصوصا این ایام که رشدهای انفجاری ارز، خودرو، سکه و مسکن را ناشی از سیل نقدینگی به این بازارها میدانند. مقام معظم رهبری نیز در همین اواخر، معضل مهم اقتصادی را در نقدینگی کشور برشمردند که با ایجاد کارگروهی شجاع، پرکار، دانا و خطر پذیر باید مرتفع شود. رئیس جمهوری نیز مشکل نقدینگی را فرا دولتی دانستند که از قبل وجود داشته است.
آقای همتی، رئیس کل جدید بانک مرکزی ج.ا.ایران، در بیان نظام جدید ارزی، عامل تاثیرگذار نقدینگی را بسیار مهم ارزیابی نمودند. ایشان گفتند؛ مهار رشد نقدینگی باید به جد مورد اهتمام قرار گیرد. وظیفه حفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم، در مشکل نقدینگی نهفته است. از طرفی شنیده شده که قرار است، گروه دائمی برای رسیدگی به امور بانکها و نقدینگی تشکیل شود.
بیشتر بخوانید: دولت باید به ثبات بازار ارز توجه کند
باید قبول کرد که نقدینگی بدون قاعده و رشد بدون ضابطه آن، معضلات زیادی را ایجاد کرده و ریشه بسیاری از نارساییهای اقتصادی و به تبع آن مسائل اجتماعی و سیاسی بوده است. برای حل بحران نقدینگی، هر متخصص و اهل فنی، راهی و شیوهای را پیشنهاد میدهد که هر کدام به فراخور موضوع، مناسب و برخی نیز در این شرایط قابل تامل است.
اما بدون شک، برای رفع مشکل نقدینگی، کسی تا بحال به فکر خلق پول جدید، نیفتاده است. پول جدید با ویژگیها و قابلیتهای مترقی، که یکبار برای همیشه، مشکل نقدینگی در کشور را حل نماید. این طرح، در این شرایط که کارشناسان و متخصصین ابتدا قائل به حل مشکلات اقتصادی کلان هستنتد تا مشکل نقدینگی نیز حل شود، باید با شجاعت و شهامت زیادی داشت.
ما باید پول جدیدی را معرفی کنیم که این پول مستقیما دارای پشتوانه بوده و متصل به سبدی از ارز و طلا باشد و بطور موازی و همزمان در کنار پول رایج مورد استفاده قرار گیرد. پول جدید را برای سهولت در بحث، «تومان» نام مینهیم. با این فرض که چهار صفر از ریال فعلی (یا سه صفر از تومان فعلی و مصطلح جامعه) حذف میکنیم. سپس، فراخوان می دهیم، هر شخصی که تمایل دارد، پول فعلی خود (یعنی ریال رایج) را به پول جدید تبدیل کند. کاملا داوطلبانه و دلبخواه. اما اگر کسی پول خود را به تومان جدید تبدیل نمود، هر وقت بخواهد، معادل تعریف شده آن ارز یا طلا دریافت خواهد کرد. در این حالت، نهادهای مالی و بانکها، در کنار سیستم نرم افزاری موجود خود، سیستم جدیدی تعریف میکنند و بطور موازی این دو سیستم را اداره و ادامه میدهند. شاید برخی زمان تعریف پشتوانه برای پول کشورها را منتفی بدانند و مثال سیستم برتون وودز را بیاورند.
در ارتباط با حجم پول و نسبت آن، می توان از همان نسبت اسکناس و مسکوک در دست مردم و شبه پول در اختیار بانکها، استفاده نمود. ما اگر حجم نقدینگی کشور را 1500 هزار میلیارد تومان در نظر میگیریم و نرخ دلار را نیز 10 هزار تومان، بر این مبنا، حجم کل نقدینگی کشور به 150 میلیارد دلار میشود. این میزان دلار یا معادل آن به طلا یا سبدی از طلا و ارز، به سهولت و آسانی از عهده دولت برآمده و فقط کافی است، دولت معادل 150 میلیارد دلار، منابع مالی تضمین شده این طرح را تعیین نماید ( بر همین مبنا میتوان بر پایه دادههای مختلف، نتایج مختلف اخذ نمود).
در این حالت، 150 میلیارد تومان، میزان نقدینگی جدید کشور خواهد بود که با توجه به ارزش ذاتی خود، تمام دغدغه های ناشی از نقدینگی در سیستم قبلی را به یکباره حذف میکند. سود بانکی به یکباره حذف خواهد شد، چون خود پول فی نفسه دارای ارزش است. بانکداری اسلامی یا همان بانکداری بدون ربا، قابلیت اجرایی پیدا خواهد کرد. از چاپ پول بی رویه دیگر خبری نخواهد بود و بانکها دیگر (اگر هم بخواهند) نمیتوانند شبه پول خلق کنند و بر رشد نقدینگی بیفزایند. چراکه خدمات اعتبار دهی و سود پول، بخاطر ارزش ذاتی خود پول کاهش خواهد یافت. درخصوص پایه پولی نیز به ازای صادرات و فروش نفت (و سایر محصولات از این دست)، افزایش منطقی مشابه دیگر کشورهای جهان خواهد داشت. افزایش این نقدینگی جدید، رشدش به رشد تولید و توسعه مرتبط خواهد شد و متناسب با آن، تغییر خواهد داشت. در این حالت جدید، عوامل تاثیرگذار بر رشد نقدینگی در پول قبلی، تماما بی اثر شده و و پول جدید روی ریل درست خود قرار خواهد گرفت. وقتی شخصی بداند که در ازای تحویل پول جدید (بخوانید تومان)، ارز یا طلای معادل آن را دریافت میکند، طرح موفقیت آمیز خواهد بود.
برای مدل اجرایی ، تولید، ایجاد یا تعریف «تومان» بهتر است به شیوه زیر عمل نمود:
1 تومان جدید ........................... معادل 10 هزار ریال (یعنی هزار تومان فعلی)
5 تومان جدید ........................... معادل 50 هزار ریال (یعنی 5 هزار تومان فعلی)
10 تومان جدید ....................... معادل 100 هزار ریال (یعنی 10 هزار تومان فعلی)
20 تومان جدید ................. ..... معادل 200 هزار ریال (یعنی 20 هزار تومان فعلی)
50 تومان جدید ...................... معادل 500 هزار ریال (یعنی 50 هزار تومان فعلی)
100 تومان جدید ................... معادل یک میلیون ریال (یعنی 100 هزار تومان فعالی)
برای گردش مبادلاتی و عملیات محاسباتی، هر یک تومان باید بصورت زیر به قسمتهای کوچکتر تقسیم شود.
برای محاسباتی – هر یک تومان |
برای مبادلاتی – هر یک تومان |
به ده قسمت مساوی تقسیم می شود. |
سکه 5 صدم درصدی |
- |
سکه 10 صدم درصدی |
- |
سکه 25 صدم درصدی |
سکه 50 صدم درصدی |
این پول جدید به علل زیر مقبولیت، خواهد یافت و از آفت های احتمالی مصمون و روند موفقیت آمیز خود را ادامه خواهد داد:
وقتی شخصی بداند، به ازای ده تومان پرداختی به صرافی یا بانک، یک دلار دریافت میکند و این رابطه مبادله تثبیت شده و تضمین شده است و شاکله نظام پولی را در قالب صحیح خود، خواهد نشاند. اگر بگوئیم ، با تعریف این مدل، دیگر از رشدهای انفجاری قیمت در بازارهای ارز و مسکن و طلا خبری نخواهد بود و تورم افسارگسیخته، تکرار نخواهد شد، شاید تعجب کنید. اگر بگوئیم، پول جدید به آرامی در جدول نرخ صرافیهای خارجی نقش خواهد بست، اگر بگویم با هر تکانه اقتصادی و سیاسی، پول جدید همچنان محکم و استوار خواهد بود، اگر بگوئیم، ولع و عطش مردم برای تبدیل پول خود به طلا و ارز خارجی برای جلوگیری از کاهش ارزش، متوقف خواهد شد، یا اگر بگوئیم که خروج سرمایه ملی از کشور، رفته رفته برچیده خواهد شد، باید چنین طرحی را به سرعت پیاده سازی کنیم.
بیشتربخوانید : ۹ عاملی که باعث بروز مشکلات اقتصادی کشور شدهاند
ما در دوره های مختلف، برای کنترل نقدینگی راهکارهای متفاوتی ارائه دادیم، نظیر؛ سه قفله کردن خزانه بانک مرکزی یا سیاستهای تنبهی بانکها در اضافه برداشت از بانک مرکزی یا کاهش سود سپردههای بانکی و ... که هیچکدام نتیجه نداده است. لذا بهتر است، این بار برای رفع مشکل نقدینگی، به ریشه ها و علل توجه کرد. مشکل نقدینگی کشور با این ویژگیهایی که ریال از خود نشان میدهد، قابلیت اصلاح را ندارند. پس باید نقدینگی را از ابتدا خلق نمود و پول جدید ساخت تا این بنیان قوی و این فنداسیون مستحکم، تاب و توان سنگینی وزن اقتصاد را تحمل کند.
برای آزمون این پول جدید فقط کافی است، تمام دغدغههای خود و مسائل و مشکلات احتمالی و سئولات کارشناسی را از پول جدید بپرسید، اگر در پاسخ دادن به مشکلات و رفع ابهامات موفق و سربلند شد و نوید رفع مشکلات اقتصادی ناشی از نقدینگی افسار گسیخته را داد، باید جسارت و شهامت اجرای آن را داشت و در این راه گام برداشت.
مدتها است کشور در گیر بحث حذف صفر از پول ملی است. این اواخر نیز به دنبال ایجاد پول مجازی است که قطعا با پشتوانه همراه خواهد بود و برای دور زدن تحریم ها، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اما، باید گفت؛ زمان کنونی بهترین فرصت دولت است برای این جراحی بزرگ. شرایط فعلی نظام قیمتی کشور، پنجرههای دو سه ماهه برای دولتمردان باز کرده است که از فرصت طلایی ایجاد شده استفاده نمایند. امسال دولت بدنبال برنامههای و جراحیهای بزرگی است. مالیات، اصلاح نظام بانکی، حذف یارانه نقدی، اصلاح قیمت سوخت و انرژی، اصلاح نظام گمرکی، اصلاح نظام ارزی، خصوصی سازی و ... از مواردی است که دولت به جد به دنبال اجرا آن ها ست. اما بنظر میرسد، مادامی که برای نقدینگی کشور فکری نکند و از ریشه این معضل ویرانگر را مرتفع ننماید، عملا موفقیتی در پیش رو نخواهد بود.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/
منه بیکار با سن 30 سال و مدرک فوق لیسانس مهندسی دردمو کجا بگم..
به گمونم همینجا هم تایید نشه حرفام
تا وقتی مجلسی ناکارامد داریم که کارش لاوی بازیه باید بدبختی بکشیم.
تاوقتی ي عده چسبیدن به مملکت و حرفهای اقا رو زمین میمونه...
اینا درده...
باشگاه خبرنگاران لطفا بیشتر در باره این طرح پیگیری کنید
تمام بنگاههای اقتصادی مجهز به کارت خوان باشد تا ورودی و خروجی معلوم باشد به همان مقدار که ارز و سکه وارد بازار می شود
مگر در زمانیکه طلا پول رایج بود، ضریب فزاینده پولی(همان خلق پولی که در کتابهای دانشجویان اقتصاد بیان شده و نرخ ذخیره قانونی برای همین امر هست) توسط بانکها بوجود نمی آمد؟
پول همون پوله فقط اسمش عوض میشه