به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، استانهای شمالی را همه با زمینهای حاصلخیزش میشناسند، اما ۶۵ هزار هکتار از شالیزارهای استانهای گیلان، مازندران و گلستان متاثر از شوری آب دریای خزر است.
یکی از کشاورزان منطقه جویبار که سال هاست زمین شالیزاری آن به دلیل شوری زمین کشت نمیشود در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: آب و خاک این منطقه شور است و زمین قابل کشت برنج نیست.
کشاورز دیگری نیز گفت: اگر این زمینهای شور به زیر کشت برنج برود هزینه کشت بالا میرود و در نتیجه کشاورزی صرفه اقتصادی ندارد.
اما برخی کشاورزان در شالیزارهای متاثر از شوری با مشقت و تولید کمتر برنج کشت میکنند.
کشاورز منطقه فریدونکنار نیز در این خصوص گفت: بلورهای نمک در خاک حالت درخشندگی دارد باعث میشود نمک سطح زمین از پایین به سطح خاک بیایید و سبب از بین رفتن برنجها میشود.
مشکل شوری و بخشی از آب و شالیزارهای استانهای شمالی سبب شد تا محققان موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران و پژوهشکده کشاورزی هستهای سازمان انرژی اتمی کرج به فکر تولید ارقام مقاوم به شوری بیافتند.
محققان سازمان انرژی اتمی با همکاری موسسه تحقیقات برنج کشور که در رشت مستقر است از سال ۸۷ تحقیقات خود را بر روی دو رقم بومی برنج آغاز کردند که پس از سالها تلاش به رقم جدیدی از برنج مقاوم به شوری و خشکی دست یافتند.
این رقم جدید برنج علاوه بر مقاومت در برابر کم آبی، هنگام وزش باد شدید و بارندگیها دچار ورس یا خوابیدگی نیز نمیشود.
فرهمند رییس آموزش و ترویج جهاد کشاورزی فریدونکنار در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: در صورتی که پیشروی آب دریا در منطقه داشته باشیم و آب لب شور یا شور شد این برنجها مقاومت لازم دارند و مانع خسارت ناشی از شوری میشوند.
دکتر باقری مجری مسئول طرح پژوهشکده کشاورزی هستهای با بیان اینکه هدف از اجرای این طرح تولید ارقامهای متحمل به تنش شوری در گیاه برنج با استفاده از فناوری هستهای است، افزود: ارقام بومی برنج مورد مطالعه در این طرح پس از پرتوتابی با دوز مناسب پرتو گاما در زمینهای شور تحت کشت برنج در فریدونکنار کشت شده است و مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.
باقری گفت: دستاوردهای حاصل از کشت این رقم برنج تولید لاینهای موتان امید بخش متحمل به تنش شوری است با ویژگیهای زراعی مطلوب مثل داشتن عملکرد بالاتر، پاکوتاهی و زودرسیوکیفیت مناسب نسبت به ارقام مادری خود است.
عرفانی معاون موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: این رقم و رقمهای در دست معرفی میتوانند تا حد زیادی بحث شوری زمینهای مازندران و مناطق شمالی را پوشش میدهند و در شرایطی که امکان کشت با ارقام محلی بومی وجود نداشته باشد جایگزین مناسبی است.
الهیار فلاح عضو هیت علمی موسسه تحقیقات برنج مقاوم به شوری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: این ارقامها زودرس و پاکوتاه هستند و توان پنجه زنی خوبی در شرایط نسبتاً شور با ای سی ۴ تا ۵ دارند.
وی افزود: در این طرح تحقیقاتی بذر برنج از آزمایشگاه خارج شده است و در فاصله ۳ هزار متر از آبهای ساحلی فریدونکنار در شالیزاری متاثر از شوری به مساحت ۵۰۰ متر مریع کشت شد.
محقق موسسه تحقیقات برنج کشور با بیان اینکه حد بحرانی نمک برای گیاهان پنج، دهم درصد وزن خاک خشک است و آستانه بحرانی برای رشد گیاه برنج ۳ الی ۴ دسی زیمنس بر متر است، افزود: نمکهای محلول در آبها در اراضی شالیزاری تجمع یافته و در دراز مدت سبب بروز مشکلات شوری یا سدیک شدن خاک میشود.
الهیار فلاح استفاده از ارقام برنج مقاوم به شوری را راهکار مناسب این امر بیان کرد و افزود: این ارقام زودرس و پاکوتاه بوده و توان پنجه زنی بیشتر و همچنین عملکردی حدود ۴ تن در شرایط شوری دارند.
بیابان کشاورزی فریدونکناری که امسال آزمایشی در مزرعه اش برنجهای هستهای کشت کرده است در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: برنجهای هستهای که اردیبهشت ماه کاشته بودیم را درو کردیم و شوری زمین تاثیر آنچنانی بر روی برنج نگذاشته است.
وی افزود: این برنج هستهای از لحاظ کیفیت مشابه برنج محلی طارم است.
بیابان گفت: بذرهای که مرکز تحقیقات برنج شمال کشور در مزرعه آورده است تا کشت شود در مقایسه با بذرهای محلی که کشت شد خیلی خیلی بهتر است.
وی افزود: امیدواریم سالهای آینده این بذرها به مقدار معین میان کشاورزان منطقه توزیع شود تا کشاورزان به صورت آزمایشی در زمینهای شور بکارند.
بیابان افزود: با کشت آزمایشی برنج در زمینهای شور رضایت مندی کشاورزان از لحاظ کمیت و کیفیت حاصل میشود.
توسلی مسئول آزمایشگاه کیفیت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: این رقم جدید مقاوم به شوری اواسط اردیبهشت ماه کشت میشود و ۱۵ مردادماه برداشت شد.
وی افزود: ارقام جدید برنج معطر است و از لحاظ کمیت و کیفیت توانستیم موفق باشیم.
توسلی گفت: هم اکنون در هرهکتار از شالیزارهای متاثر از شوری دو تن برنج محلی برداشت میشود که با کشت این ارقام جدید تولید برنج به ۴ تن در هر هکتار افزایش مییابد.
حدود ۳۵ هزار هکتار از زمینهای شالیزاری مازندران متاثر از شوری است که اگر زیر کشت ارقام مناسب شوری برود سالی ۱۴۰ هزار تن برنج میشود برداشت کرد.
آتنا رستمی آله خیلی
انتهای پیام/آ
این نوع بذر ها رو کجا میشه تهیه کرد که به شوری آب مقاوم هست
ممنون
چطور میشه تهیه کرد