به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، سبکهای متنوعی از کشتی در کشورهای مختلف دنیا تمرین میشود. تقریباً تمام کشورهای دنیا 2 سبک المپیکی کشتی یعنی کشتی فرنگی و کشتی آزاد را پذیرفتهاند، تفاوت این 2 در آن است که در کشتی فرنگی، که بیش تر در اروپای قارهای محبوب است، گرفتن پایین کمر و استفاده از پا ممنوع است، اما در کشتی آزاد کشتیگیران اجازه همین کار را دارند. مسابقات این 2 رشته زیر نظر اتحادیه جهانی کشتی برگزار میشود.
نام کشتی از کمربندی به نام کُستی گرفته شده که پارسیان و زرتشتیان هنگام غروب آفتاب به کمر خود میبستند و در برابر کانون آتش به دعا خواندن میپرداختند. کشتی گرفتن به معنی کمر یکدیگر را گرفتن است. اصل آن در زبان پهلوی، کُستیک و در زبان فارسی دری گُشتی خوانده میشود.
این کمربند که زرتشتیان آن را «بندرین» نیز مینامند، کمربندی است با ۷۲ نخ که از پشم گوسفند توسط زن موبدی بافته میشود. ۷۲ نخ به 6 رشته تقسیم میگردد و هر دسته ۱٢ نخ دارد که به ٧٢ فصل یسنا (یکی از بخشهای اَوِستا) و ۱٢ به ۱٢ ماه سال و ۶ به ۶ گاهنبار(حبشهای دینی سال) اشاره دارد.
کستی را 3 بار برکمر میبستند که یادآور سه اصل زرتشت یعنی «گفتار نیک، کردار نیک و پندار نیک» بود.
کشتی و ورزش باستانی در دوران صفویه و زندیه رونق زیادی در ایران یافت بهطوریکه در هر شهر صدها پهلوان بنام وجود داشت. در دوران قاجاریه علاقه به این ورزش چنان زیاد شد که در دوران ناصرالدین شاه شخصی به نام صاحب الدوله، مأمور توسعه ورزش کشتی شد و در تمامی روزهای تعطیل پهلوانان در میادین شهر به کشتی گرفتن میپرداختند.
مسابقات کشتی پهلوانی برای انتخاب پهلوان پایتخت از همین روزها آغاز شد و بعدها به صورت یک سنت جاریِ همه ساله درآمد. محمدصادق بلورفروش، ابراهیم یزدی معروف به یزدی بزرگ، پهلوان سید علی حق شناس، پهلوان اکبر خراسانی، حسین یوزباشی، سید حسن رزاز، سید اسماعیل کالسکهساز از کشتیگیران و پهلوانان معروف آن زمان بودند.
از زمان رضا شاه زورخانه با فرهنگ جدید رونق بیش تری گرفت و در کنار زورخانهها، باشگاهها و ورزشگاهها هم شکل گرفتند. از سال ۱٣۱٨ با مطرح شدن مقررات بینالمللی کشتی، تغییر و تحولاتی در شیوه کشتی گرفتن و طرز لباس پوشیدن کشتیگیران پدید آمد.
حمید محمود پور در سال ۱۳۱۷ آموزش کشتی آزاد و فرنگی را با مقررات بینالمللی در ایران آغاز کرد. وی اولین تشک کشتی از جنس اسفنج را در دانش سرای تربیت بدنی واقع در دروازه دولت تهران پهن کرد. در سال ۱۳۱۸ اولین دوره مسابقات کشتی آزاد قهرمانی کشور در دو رشته آزاد و فرنگی که آن زمان «گرک و رومن » نامیده می شد در ورزشگاه امجدیه تهران برگزار گردید. نخستین باشگاه کشتی هم باشگاه سلیمان خان در خیابان شاپور سابق بود. اولین تیم کشتی خارجی نیز که وارد ایران شد تیم ترکیه بود که در سال ۱۳۲۶ به ایران آمد.
نخستین حضور بینالمللی کشتی ایران در المپیک ۱٩۴٨ لندن بود که منصور رئیسی در آنجا به مقام چهارم رسید. اولین حضور تیم ملی کشتی ایران در قهرمانی کشتی جهان هم با حضور تیم ملی کشتی آزاد در اولین دوره رقابتهای قهرمانی کشتی آزاد جهان در سال ۱۹۵۱ در هلسینکی فنلاند اتفاق افتاد.
پر افتخارترین ورزش ایران در بازیهای المپیک نیز ورزش کشتی با ۳۸ مدال است.
به غیر از المپیک بازی های آسیایی که آسیاد هم خوانده میشود و ورزشکاران کشورهای مختلف سراسر قاره آسیا در آن شرکت می کنند برگزار می شود. رویدادی چند ورزشی که هر ۴ سال یکبار در رشته های مختلف، هر رشته نشانهای طلا برای مقام نخست، نقره برای مقام دوم و برنز برای مقام سوم پخش میشود. نخستین دوره این بازیها در سال ۱٩۵۰ میلادی برگزار شد و آخرین دوره این بازها در جاکارتا اندونزی در حال برگزاری است.
همیشه به سوی جلو شعار این بازی ها و کشتی نیز یکی از رشته ها، و یکی از ورزش های مهم و مطرح کشور ایران است. که انتظار ما نیز، همیشه آوردن مدال در این زمینه است. مهرداد مردانی یکی از کشتی گیران اعزامی به جاکارتا که به تازگی و دست پر از این مسابقات بازگشته نیز با ما گفتگو کردیم.
سین: لطفا خودتو معرفی کن؟
مهرداد مردانی هستم متولد ٧۱، اهل شهرستان ایذه.
سین: از چه سنی کشتی رو شروع کردی؟
از سن ٩ سالگی
سین: چطور شد که وارد این رشته ورزشی شدی؟
مردم ایذه علاقه ای ویژه به این ورزش دارند و من نیز به صورت تفریحی این رشته را شروع کردم.
سین: از چه راهی ورزش کشتی را شروع کردی؟
برادرم من را به یک باشگاه ورزشی معرفی کرد و من هم اوایل به صورت بازی این ورزش را پیگیری کردم، اما آرام آرام متوجه شدم که به این رشته علاقه دارم و وارد مرحله حرفه ای شدم.
سین: دوران بچگی خیلی اهل دعوا بودی؟
بله، بچه فوق العاده شلوغی بودم.
سین: از چه سالی وارد رده بزرگسالان کشتی شدی؟
بعدا و در سال ٩۰ وارد مرحله بزرگسالان این رشته شدم.
سین: چه مراحلی را طی کردی تا به موفقیت رسیدی؟
تمام عمرم در این زمینه گذشته است و فکر می کنم همین یک جمله نشان دهنده همه سختی ها و تلاش های من باشد.
سین: چگونه به مسابقات جاکارتا اعزام شدی؟
حدود یک ماه پیش به گرجستان رفتم، آنجا مسابقه دادم و توانستم به اندونزی بروم.
سین: چه مدال هایی به جز مدال برنز جاکارتا در کشتی کسب کرده ای؟
مدال طلا جوانان آسیا، نقره نوجوانان جهان و برنز بازی های آسیایی همانطور که گفتید.
سین: در طول روز چند ساعت را به ورزش کردن و تمرین اختصاص می دهی؟
روزانه دو جلسه، ٢ ساعت صبح و ٢ ساعت بعد از ظهر
سین: مربی شما هم به شما کمک می کند؟
البته، هر چه که دارم از مربی ام است.
سین: کشتی چه تاثیری بر زندگی شما داشته؟
خیلی زیاد، مثلا احترام، مردم ایذه برای گوش شکسته ها احترام زیادی قائل هستند.
سین: از نظر خودت بهترین و بدترین رقابتی که داشتی کی و کجا بود؟
بهترین مسابقات انتخابی تیم ملی در سال ۱٣٩۶ و بدترین رقابت مسابقات جهانی جوانان سال ٢۰۱٢ میلادی بود که مدال را به حریف واگذار کردم.
سین: تا حالا شده از کشتی خسته شوی؟
بارها، انسان بعد از شکست های سخت، زده می شود. ولی هر کسی که وارد این رشته شود چنان جذابیت و وابستگی برایش ایجاد می کند که هرگز نمی تواند آن را رها کند، حتی کسانی که تشک کشتی را به گفته خودشان می بوسند نیز هرگز نمی توانند آن را به صورت کامل رها کنند. اگر غیر از این باشد باید تعجب کرد.
سین: به غیر از کشتی به چه کار مشغول هستی و خرج و مخارج زندگی تان را چطور تامین می کنی؟
در حال حاضر مشغول به کاری نیستم، ولی شرایط طوری است که نمی شود به جیب پدر وابسته باشم.
سین: یعنی کشتی شغل و تامین کننده نیاز های شما است؟
بله و تنها راه تامین نیازهای روزمره زندگی من است. به هر حال زندگی خرج های فراوانی دارد و یک ملی پوش باید مثل یک قهرمان زندگی کند.
سین: مجرد هستید یا متاهل؟
مجرد هستم
سین: آیا مسئولان خوزستان و ایذه به شما را حمایت می کنند؟
قول هایی به ما داده اند، اما هنوز خبری نیست.
سین: از مسئولان چه انتظاری داری؟
ترجیح می دهم در این مورد صحبتی نکنم، زیرا بارها گفته ام اما اقدامی از آن ها ندیده ام.
سین: آیا خانواده شما را همراهی و حمایت می کنند؟
بله، خوشبختانه همیشه پشتیبان من بوده و هستند.
سین: اگر به گذشته برگردی همین رشته ورزشی را ادامه می دهی؟
گاهی وقت ها با خودم فکر می کنم شاید اگر این وقت و انرژی را برای فوتبال صرف می کردم اکنون وضعیت بهتری داشتم، اما به هر حال مردم کشتی را دوست دارند و من هم عاشق کشتی هستم.
سین: چه توصیه ای برای علاقه مندان به کشتی داری؟
تمرین کردن، پشتکار داشتن، کوشش کردن و صبر داشتن
سین: چه برنامه ای برای آینده داری؟
آوردن مدال طلا در مسابقات جهانی کشتی.
گزارش از ساسان ناصری زاده
انتهای پیام/ی