به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛اختلافات داخلی و سنگ اندازی جنبش فتح در مسیر مذاکرات قاهره که باهدف امضای توافق با رژیم صهیونیستی برای بهبود اوضاع غزه انجام می شود نتیجه بخش بودن این مذاکرات را با چالش روبرو کرده است.
در حالی که گروههای فلسطینی برای از سرگیری گفتگوهای آشتی ملی میان دو جنبش فتح و حماس و نیز آرامسازی اوضاع در نوار غزه که از چند هفته قبل آغاز شده وارد قاهره ـ پایتخت مصر ـ شدند «حسام بدران» عضو ارشد حماس اعلام کرد که گفتگوهای گروه های فلسطینی به تعویق افتاده است.
وی افزود: جنبش حماس بر این مساله تاکید دارد که تمامی مسائل مربوط به غزه یا مسائل فلسطینی دیگر باید از طریق توافق ملی حل و فصل شوند. جنبش حماس قبل از عید سعید قربان اعلام کرده بود: با گروههای فلسطینی توافق کردهایم که رایزنیهایمان را پس از تعطیلات عید از سر بگیریم تا اهداف ملتمان در زمینه وحدت و لغو محاصره غزه محقق شود.
گروههای فلسطینی رایزنی هایی را در قاهره برای دستیابی به توافق آرامسازی با رژیم صهیونیستی با میانجیگری مصر و سازمان ملل انجام می دهند. اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در نخستین روز عید قربان اعلام کرده بود که لغو محاصره رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه نزدیک است و در عین حال، مذاکرات درباره آرامسازی اوضاع در غزه ادامه داد. وی خاطر نشان کرده بود که در سایه تظاهراتهای حق بازگشت و مقاومت، ما در یک قدمی لغو محاصره ظالمانه غزه قرار داریم.
محمد الهندی عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی نیز تاکید کرد که پای بندی گروه های فلسطینی به آتش بس میدانی مطلق نخواهد بود و این آتش بس به میزان تعهد و پایبندی رژیم صهیونیستی در کنار بهبود زندگی ساکنان غزه بستگی دارد. وی تاکید کرد که قرار نیست در مذاکرات قاهره هیچ امتیاز سیاسی به ضرر مبانی ثابت فلسطینی ها داده شود و اگر رژیم صهیونیستی دست به هر گونه حماقتی بزند با شدیدترین واکنش و پاسخ گروه های فلسطینی رو به رو خواهد شد.
بر اساس گزارش های منتشر شده تاکنون هیچ توافقی در جریان مذاکرات قاهره به دست نیامده است و این رایزنی ها هم چنان در قالب مذاکرات و نشستها ادامه داشته و هیچ توافق مکتوبی حاصل نشده است.
مصر تلاش دارد تا در جریان این مذاکرات نمایندگان جنبش فتح را قانع کند تا تشکیلات خودگردان تحریم های اعمال شده بر کارمندان جنبش حماس را در غزه لغو کند و در مقابل دولت وحدتی ملی تشکیل شده و انتخابات ریاستی و شورای قانون گذاری و شورای ملی برگزار شود.
گفته می شود که در ابتدا هیأتی از جنبش فتح در این مذاکرات حضور نداشت و این جنبش اساسا با حضور در این مذاکرات مخالفت کرده اما توافقات مثبتی میان مسئولان مصری و فلسطینی در خصوص حضور این هیأت در قاهره برای برگزاری نشست های دو جانبه و دیدار با مسئولان سازمان اطلاعات مصر به دست آمده است.
به نظر میرسد راه زیادی تا امضای یک توافق نامه میان گروه های فلسطینی وجود دارد چرا که جبهه مردمی فلسطین به مسئولان حماس و مصر ابلاغ کرده که با امضای توافق آتش بس قبل از نهایی شدن مسأله آشتی ملی مخالف است. تحلیل گران معتقدند که با وجود تمام این اختلافات و مخالفتها ممکن است امضای توافق آتش بس با رژیم صهیونیستی با مشکل رو به رو شود.
جنبش فتح اعلام کرده بود که با حضور گروه های مقاومت در این مذاکرات مخالف است. گروه های فلسطینی شرکت کننده در مذاکرات قاهره نیز اعلام کردند که سازمان اطلاعات مصر رسما با درخواست عضو کمیته مرکزی فتح برای حذف گروه های مقاومت از مذاکرات مخالفت کرده است. عزام احمد عضو کمیته مرکزی جنبش فتح رسما خواستار حذف ۴ گروه مقاومت جنبش آزادگان، جنبش مقاومت مردمی، کمیته های مقاومت مردمی و جنبش مجاهدین از مذاکرات مربوط به آرام سازی اوضاع در نوار غزه شده بود.
بر این اساس، در نشست اخیر هیأت اعزامی فتح به قاهره، درگیری لفظی شدیدی میان عزام احمد و «احمد عبد الخالق» مسئول پرونده فلسطین در سازمان اطلاعات مصر روی داد و وی با درخواست رئیس هیات اعزامی فتح به قاهره مخالفت کرد.
مسأله مهم در این میان این است که جنبش حماس با توقف هرگونه تظاهرات حق بازگشت مخالف است و قرار نیست در جریان این مذاکرات، اعتراضات مردمی فلسطین در خصوص حق بازگشت آوارگان به سرزمین خود متوقف شود. صهیونیستها نیز اعلام کرده اند که درمقابل آتش بس در غزه گذرگاه تجاری را باز کرده و مناطق صید ماهیگیران فلسطینی را گسترش می دهند.آنها هم چنین خواهان بازپس گیری اجساد نظامیان کشته شده خود در جریان حمله به غزه هستند. حماس نیز در مقابل خواهان آزاد سازی اسیران فلسطینی است.
این در حالیست که جنبش فتح به شدت با آرام سازی اوضاع در نوار غزه مخالف است و از هر طریقی سعی در اخلال در این مذاکرات می کند. در حالی شرایطی برای بهبود اوضاع ساکنان نوار غزه از طریق تحقق آتش بس و گرفتن امتیاز از رژیم صهیونیستی برای گروه های مقاومت به وجود آمده جنبش فتح اصرار دارد که با استفاده از اهرم توقف حمایت مالی از غزه گروه های مقاومت را تحت فشار قرار دهد.
بدون هیچ شک و تردیدی مقاومت ملت فلسطین و برگزاری تظاهرات حق بازگشت و هم چنین ابتکار جوانان فلسطینی در ارسال بادبادکهای آتش زا که خسارتهای فراوانی را به شهرک های صهیونیست نشین وارد آورده و عجز رژیم صهیونیستی از مقابله با آن باعث شده تا این رژیم آمادگی خود را برای اجرای مذاکره با گروه های فلسطینی با وساطت مصر اعلام کند و جنبش حماس تلاش دارد تا جاییکه ممکن است از این فرصت به نفع ملت فلسطین و بدون دادن امتیازات سیاسی علیه مسأله و آرمان فلسطین بهره ببرد؛ مسأله ای که جنبش فتح و شخص محمود عباس رئیس تشکیلات خود گردان با آن مخالف بوده و احتمال می دهند که موفقیت این مذاکرات به محبوبیت هر چه بیشتر گروه های مقاومت فلسطین در میان ساکنان غزه بیانجامد.
در نهایت می توان گفت که گروه های فلسطینی باید توجه داشته باشند که لغو محاصره نوار غزه و بهبود اوضاع انسانی در این منطقه باید در رأس اولویتهای این گروه ها قرار داشته باشد و نباید این مسأله را به تسویه حسابهای سیاسی خود گره بزنند.
جمع بندی
منبع: مهر
انتهای پیام/