به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بهورز کسی است که از دل روستا برخواسته است و در خط مقدم نظام سلامت واژه ایثار را معنا میبخشد؛ کسی که سلامت روستاییان با وجود او تضمین بوده و سنگ صبور آنهاست.
12 شهریور در تقویم کشور و نظام سلامت روز طلایهداران جبهه پیشگیری نامگذاری شده است؛ روز بهورز به منظور تکریم خدمات این ایثارگران در خانههای بهداشت به ثبت رسیده است.
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ به سراغ یکی از بهورزی از روستاهای شهرستان فیروزکوه استان تهران رفته است.
در ادامه گفتگوی ما با بهورز شاغل در خانه بهداشت روستای هَرانده فیروزکوه در استان تهران را بخوانید.
باشگاه خبرنگاران جوان: لطفاً خودتان را معرفی کنید و کمی از فعالیتهایی که یک بهورز انجام میدهد سخن بگویید؟
محمودی: من سیما محمودی متولد سال 1356 هستم و در سال 79 به مدت 2 سال دورههای آموزش بهورزی را دیدم و سال 81 در شبکه بهداشت و درمان فیروزکوه در روستای هَرانده به شغل شریف بهورزی مشغول شدم.
بهورز باید بومی روستا باشد و از خود روستا انتخاب میشود و پس از 2 سال آموزش دورههای بهورزی در خانه بهداشت روستای خود مشغول به کار میشود.
باشگاه خبرنگاران جوان: کمی در مورد شغل بهورزی برای ما صحبت کنید؟
محمودی: بهورز فعالیتهای زیادی را به عهده دارد از سرشماری جمعیت تحت پوشش، ارائه خدمات بهداشت خانواده، محیط، بهداشت حرفهای، بهداشت مدارس تا واکسیناسیون و پیشگیری از بروز بیماریها همه به عهده یک بهورز است، بهورز باید بومی روستا باشد و به مردم روستا خدمت کند.
باشگاه خبرنگاران جوان: در مورد سختیهای کار بهورزها سخن بگویید؟
محمودی: بهورز به دلیل آنکه باید بومی روستا و ساکن در آن باشد از امکانات شهری نمیتواند استفاده کند اما بهورزها چون عاشق کارشان هستند سختیها به چشمشان نمیآید خانه بهداشت، خانه پناه روستاییان است بسیاری از روستاییان مشکلات خود را با بهورز در میان میگذارند و او سنگ صبور مردم است با مردم بودن و خدمت به آنها افتخاری برای یک بهورز محسوب میشود.
چون مردم روستا دسترسی به امکانات ندارند فکر میکنند بهورز حلال مشکلاتشان است و بسیاری از مسائل خود را با بهورز در میان میگذارند.
باشگاه خبرنگاران جوان: اگر جوانی از روستا به سراغ شما بیاید آیا او را تشویق میکنید که شغل بهورزی را انتخاب کند؟
محمودی: من حتماً جوانانی را که علاقه داشته باشند بهورز شوند تشویق میکنم چون بهورزی خدمترسانی به مردم است و شیرینی این مسئله را چشیدهام شغل بهورزی پویاست و متنوع بوده ما با کودک، جوان، پیر و میانسال سر و کار داریم و به همین دلیل تنوع کاری ما زیاد است و هیچگاه خسته نمیشویم.
باشگاه خبرنگاران جوان: به عنوان یک بهورز درد و دل همکاران خود را به گوش مسئولان برسانید و درد دل آنها را بیان کنید؟
محمودی: قرار بود 2 سال دوره آموزشی که بهورزها از امکانات دولتی استفاده کردند و آموزش دیدند به عنوان سابقه کار آنها محاسبه شود اما هنوز خبری از این قول و قرار نیست.
یکی از مسائلی که بهورزها دارند این است که چون با تمام بیماریها سر و کار دارند و بسیاری از نمونهگیریها از جمله نمونهگیری خون و خلط برای تشخیص بیماری سل، مالاریا و حتی نمونهگیری وبا را انجام میدهند، در معرض بیماریهای بسیاری قرار دارند؛ بهورزهای آقا مجبورند با موتور بین روستاها رفت و آمد کنند و در مجموع یک بهورز در معرض انواع مخاطرات قرار دارد اما جزء مشاغل سخت به حساب نمیآید.
یکی دیگر از مشکلات ما این است که با وجود آن که بعد از دیپلم 2 سال درس خواندهایم و من 84 واحد 16 سال پیش گذراندهام که اکنون این تعداد برای بهورزها افزایش یافته است اما به ما فقط مدرک بهورزی میدهند و مدرک تحصیلیمان همچنان دیپلم است، درخواست همه بهورزهای ایران این است که این دو سال تحصیل معادل کاردانی محسوب شود.
باشگاه خبرنگاران جوان: کمی در مورد طرح تحول نظام سلامت و تأثیر آن در کارتان بگویید؟
محمودی: با الکترونیکی شدن ثبت اطلاعات در نظام ارجاع و شبکه بهداشت پروندهها دیگر کاغذی نیستند و به کمک سامانه سیب کار بهورزها بسیار آسانتر شده است.
به کمک سامانه الکترونیکی ما پس از ارجاع روستاییان به پزشک میتوانیم در هر مرحلهای بدانیم که وضع بیمار چگونه است و به طور کلی سامانه سیب و الکترونیکی شدن آن در طرح تحول نظام سلامت کمک زیادی به بهورزها کرده است.
باشگاه خبرنگاران جوان: شما در طول 16 سال گذشته خاطرات تلخ و شیرین زیادی داشتهاید چند مورد آن را برای ما بیان کنید؟
محمودی: یکی از شیرینترین خاطرات هر بهورزی مراقبت از مادر باردار است ما یکی از شیرینترین لحظاتی که تجربه میکنیم زمانی است که یک خانم باردار فرزندش متولد میشود و ما به منزل او میرویم تا مراقبتهای پس از زایمان برای مادر و نوزاد را انجام دهیم؛ مشاهده نوزاد سالم در آغوش مادر یکی از شیرینترین لحظاتی است که یک بهورز آن را تجربه میکند؛ ما همیشه ثانیه شماری میکنیم تا نوزاد تازه متولد شده یک خانم باردار را ببینیم زیرا این نوزاد حاصل 9 ماه سختیهای یک مادر است همچنین ما به عنوان یک بهورز حاصل 9 ماه مراقبت از مادر باردار را با شیرینی حس میکنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: از کارهای روزانه که یک بهورز انجام میدهد برای ما سخن بگویید؟
محمودی: بهورز روزانه کُلرسنجی آب را مورد سنجش قرار میدهد، همچنین هفتهای یک تا 2 بار از مغازههای روستا بازدید میکند ما در مراسمها شرکت میکنیم و همیشه بر بهداشت نظارت داریم و همراه مردم هستیم.
افزون بر این به روستاهای اطراف که تحت پوشش قرار دارند و به اصطلاح به آنها روستاهای قمر میگویند سرکشی میکنیم و مراقب بهداشت محیط، خانواده و سلامت روستاییان هستیم؛ همچنین واکسیناسیون بچهها را انجام میدهیم و در صورت نیاز به روستاییان داروی مورد نیازشان را میدهیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: کلام آخر و تبریک روز بهورز؟
محمودی: روز بهورز را به همه همکارانم در سراسر کشور تبریک میگویم و امیدوارم سلامت باشند و به مردم روستا خدمت کنند همچنین از سرپرست شبکه بهداشت فیروزکوه کمال تشکر و قدردانی را دارم.
انتهای پیام/