در برخی شبکه‌های عراقی، مسائل ضد ایرانی به‌شدت رشد یافته و به دنبال ترویج حس کینه و نفرت علیه ایرانیان هستند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یک سایت خبری، گزارشی را بدون ارائه هیچ منبع مشخصی منتشر می‌کند و مدعی ارائه خدمات جنسی به زائران مجرد عراقی در شهر مشهد می‌شود. عدم توزیع گسترده این خبر در فضای رسانه‌ای علیه زائران عراقی باعث می‌شود تا یک هفته بعد، یک روزنامه داخلی نیز به این موضوع ورود کند.

شایعه سازی برای تخریب ملت ایران و عراق/ پشت پرده ماجرای خدمات جنسی هتل‌های ایرانی به مردان عراقی چه بود؟

ساعاتی بعد صفحه رسمی یک روزنامه برای فراگیری ادعای ارائه خدمات جنسی به زوار عراقی، به کمک منبع منتشر‌کننده گزارش می‌آید تا خیلی زود این موضوع تبدیل به یکی از اصلی‌ترین مباحث در شبکه‌های اجتماعی شود که به‌راستی عراقی‌ها در ایران چه می‌کنند؟ جدا از تکذیب شایعات اخیر درباره ایران، توسط فردی که به نقل از او چنین ادعایی شده بود، چرایی طرح این موضوع نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.

مشابه خبرسازی برخی رسانه‌ها ، دو سال قبل و در جریان راهپیمایی اربعین حسینی نیز چنین خبرسازی‌ای از سوی یک رسانه سعودی درباره ایرانیان منتشر شد. در آن سال روزنامه «الشرق‌الاوسط» از ابراز نگرانی یک مسئول سازمان بهداشت جهانی نسبت به بارداری غیرقانونی در جریان راهپیمایی اربعین خبر داد و نوشت که این مسئول سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده 169 مورد بارداری ناخواسته رخ داده است. پیگیری‌های رسانه‌ها سبب شد که این سازمان طی یک بیانیه رسمی چنین مصاحبه‌ای را تکذیب کند.

به دنبال تکذیب این خبر دفتر نخست‌وزیر عراق از این روزنامه خواست از ملت عراق عذرخواهی کند؛ اتفاقی که خیلی زود رخ داد و «الشرق‌الاوسط» علاوه‌بر عذرخواهی، خبرنگارش را نیز اخراج کرد. بسیاری معتقدند که مطرح شدن این خبر دروغین در رسانه‌ ها  آن هم در آستانه راهپیمایی اربعین، تلاشی برای تحت‌الشعاع قرار دادن این حرکت اجتماعی میان دو کشور ایران و عراق است. از سوی دیگر برخی کارشناسان خارجی این اقدام را بخشی از پازل بزرگ‌تر برای تخریب روابط بین دو ملت و همچنین تغییر وجه ایران در افکار عمومی کشورهای منطقه می‌دانند.

در این خصوص با نجاح محمدعلی، روزنامه‌نگار و تحلیلگر متخصص در امور ایران، امور منطقه‌ای و تروریسم گفت‌و‌گو کرده‌ایم. وی که پیش از این سردبیر شبکه «العربیه» در ایران بوده، متولد بصره عراق و فارغ‌التحصیل رشته مهندسی است.

به‌تازگی برخی رسانه‌های غربگرا در ایران گزارش‌هایی درباره سفر اتباع عراقی به ایران و بهره‌گیری جنسی آنها از زنان ایرانی را منتشر کرده‌اند که البته خیلی زود تکذیب شد. فکر می‌کنید دلیل طرح چنین مطالبی که صحت آن خیلی زود زیرسوال می‌رود، چیست؟

این ماجرا مربوط به امروز و دیروز نیست. اصل ماجرا به دوسال قبل بازمی‌گردد. دقیقا دو سال پیش روزنامه «الشرق‌الاوسط» چاپ لندن که مالکش سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه کنونی عربستان است، مطلبی منتشر کرد که در آن آمده بود زوار ایرانی که برای زیارت اربعین به کربلا می‌روند، زنان عراقی را به عقد خود درمی‌آورند. همین اتفاق اخیرا در برخی رسانه‌ها به فاصله حدود دو ماه مانده به اربعین به صورت معکوس عملیاتی شد. این کار چه چیزی به غیر از توطئه می‌تواند باشد؟

آمار رسمی منتشرشده نشان می‌دهد تنها سه درصد از زائران عراقی که به ایران سفر می‌کنند، مجردند. نکته جالب دیگر این است که بلافاصله شبکه‌های خارجی تلویزیون‌های عربی و فارسی‌زبان و شبکه‌های عرب‌زبان آمریکایی مانند الحره که نسخه عربی صدای آمریکاست، به این گزارش پرداختند و روی آن تولید محتوا کردند. دلیل این پوشش خبری، ترس زیادی است که از بهبود روابط ایران و عراق وجود دارد. بخواهیم واقع‌بینانه به این مساله نگاه کنیم، اگر یک شهروند عراقی بخواهد در خارج از کشور خدمات جنسی بگیرد، قطعا به دبی و ترکیه سفر کند، شرایط بسیار بهتری خواهد داشت.

چقدر این فضاسازی‌ها به بیرون از مرزهای ایران ارتباط دارد؟ آیا می‌توان چنین تصور کرد که این نوع خبرسازی‌ها خروجی اتاق‌های فکر غرب برای تاثیر بر روابط دو کشور است؟

مارتین ایندیک، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل و همچنین از مدیران کنونی اندیشکده بروکینگز و صاحب تئوری مهار دوجانبه، در زمان جنگ ایران و عراق معتقد بود که هر دو کشور باید در جنگ تضعیف شوند. ایندیک در ماه مارس 2017 برای جلسه استماع به کنگره آمریکا دعوت شد. در آن جلسه طرحی را مطرح کرد که به‌ «طرح مارتین ایندیک» معروف شد.

وی در این طرح به چگونگی کاهش نفوذ ایران در منطقه پرداخته است. یکی از مسائل مطرح‌شده در جلسه این بود که باید با کمک عربستان و برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس رهبران شیعه عراق را جذب کنیم. با سفر برخی رهبران شیعه به عربستان، برخی نشانه‌های این طرح طی ماه‌های گذشته در عراق نمایان شد. مطرح شدن بحث‌های قومیتی میان ایرانیان و اعراب بخشی دیگر از این پازل است. زمانی که دشمنان ایران متوجه شدند با حضور امثال سردار سلیمانی در عراق به‌سختی می‌توانند میان حکومت‌های دو کشور تفرقه ایجاد کنند، دست به چنین توطئه‌هایی زدند و پس از این هم تلاش خواهند کرد که تفرقه را به میدان ملت‌ها بیاورند.

برای کاهش نفوذ ایران در عراق چه اقداماتی در حوزه رسانه صورت می‌گیرد؟

در برخی شبکه‌های عراقی، مسائل ضد ایرانی به‌شدت رشد یافته و به دنبال ترویج حس کینه و نفرت علیه ایرانیان هستند. فضاسازی زیادی علیه ایران در عراق صورت می‌گیرد و این در حالی است که ایران کمک‌های مستشاری زیادی به عراق کرده است؛ مبارزه با داعش، کمک در زمان تحریم‌ها، ایجاد روابط بهتر در صورتی که دو کشور در جنگ بودند از جمله آنهاست.

اما ضعف رسانه‌‌ای  کار را خراب کرده و همین مساله با گذشت زمان باعث ایجاد کینه و نفرت در میان مردم عراق و منطقه نسبت به ایران می‌شود و به تدریج حس نفرت نسبت به ایران، باعث تضعیف موقعیت ایران در منطقه در درازمدت خواهد شد. همین مساله در داخل ایران هم نمود زیادی دارد، اگر رسانه‌های داخلی خوب عمل می‌کردند، هیچ‌وقت این بحث گسترده نمی‌شد و ایران مجبور نبود در دو جبهه بجنگد. همه این مسائل بخشی از پروژه اصلی یعنی جلوگیری از حضور ایران در منطقه است. غربی‌ها و متحدان آنها در منطقه مدعی هستند که ایران در امور داخلی برخی کشورهای منطقه دخالت می‌کند و این در حالی است که حضور ایران در این کشورها با اجازه دولت این کشورها و به صورت کاملا قانونی است.

عربستان، آمریکا و برخی کشورهای دیگر در همین کشورهای ذکرشده به صورت غیرقانونی حضور دارند. برای مثال تاکنون چندین مورد پیش آمده است که آقای ولایتی مشاور رهبر ایران صحبتی یا مصاحبه‌ای کرده و رسانه‌های عربی و عراقی آن را تحریف کرده‌اند. آقای ولایتی طی صحبت‌هایی گفته بود مردم مسلمان عراق اجازه نخواهند داد کمونیست‌ها و لائیک‌ها دوباره در عراق قدرت را در دست بگیرند. این صحبت طوری در عراق بازتاب داشت که گویی آقای ولایتی گفته است که ما نمی‌گذاریم لائیک‌ها و کمونیست‌ها در عراق روی کار بیایند. ولی ایران موضعی جدی درخصوص این تحریف نگرفت و زمانی که ایرانی‌ها موضع نمی‌گیرند افکار عمومی تصور می‌کند که این مساله واقعا وجود داشته است.

برای مقابله با این فضاسازی‌ها چه کار باید کرد؟

جمهوی اسلامی می‌تواند از طریق قانونی علیه همه افراد و شبکه‌های تلویزیونی خارجی که به مسائل تنش‌زا و اختلاف‌انگیز بین دو کشور عراق و ایران دامن می‌زنند؛ اقدام کند. 40 سال از پیروزی انقلاب ایران می‌گذرد، ایران نباید بعد از چهار دهه اجازه بدهد که مداخلات خارجی در مسائل داخلی و روابط این کشور با دوستانش بدون پاسخ باقی بماند.

من در برنامه‌های تلویزیونی مختلف به زبان‌های عربی، انگلیسی و فارسی تلاش می‌کنم از ایران حمایت کنم و‌ ای کاش صدای بنده را مقامات وزارت خارجه و قوه قضائیه نیز بشنوند. برای مثال زمانی که مساله حجاب اجباری خیلی داغ شده بود در برنامه تلویزیونی من‌وتو، به‌صراحت گفتم که هر کشوری قانونی دارد و باید به آن قانون احترام گذاشته شود؛ در صورتی که قانون منع حجاب اجباری در مجلس تصویب شود به شورای نگهبان برود و مراحلش را طی کند و به یک قانون قابل اجرا تبدیل شود آن موقع مردم می‌توانند در مورد پوشش در سطح شهر و اماکن عمومی تصمیم بگیرند که آن هم بر اساس قانون مشخص است.

منبع: روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

گفت‌و‌گو با تحلیلگر عراقی امور ایران  درباره  خبرسازی‌ها برای تخریب ملت ایران و عراق 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۴ شهريور ۱۳۹۷
خدالعنت کنه این دشمن داخلی وخارجی هارا