کعبه نامی است که مسلمانان با شنیدنش هوایی شده و فکر و روحشان به سمت خانه حق می‌رود؛ خانه‌ای را تصور می‌کنند که از دور روبرویش ایستاده‌اند و به راز و نیاز و مناجات با پروردگارشان مشغولند.

همه ما خانه خدا را از دور می‌بینیم؛ یعنی تنها ظاهر این خانه را می‌بینیم و نمی‌توانیم به داخلش وارد شویم. خانه‌ای که گفته می‌شود در زمان‌های دور محل پرستش بت‌ها بوده و بت‌های فراوانی در آن وجود داشته است، اما امروز چه چیزی در درون این خانه وجود دارد؟

در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا اطلاعاتی را پیرامون فضای داخلی خانه خدا در اختیار شما قرار دهد، پس با ما همراه باشید.

اطلاعاتی پیرامون فضای داخلی کعبه/ چرا تصویربرداری از داخل خانه خدا ممنوع است؟

معرفی کعبه

کعبه بنایی در میان مسجدالحرام در شهر مکه در کشور عربستان سعودی است و مقدس‌ترین مکان در دین اسلام به شمار می‌رود؛ خانه‌ای که استحکام کامل دارد و تاکنون پابرجا و استوار مانده است.

کعبه ارتباط مستقیم به ارکان اسلام دارد؛ مخصوصاً فریضه حج که زیارت و طواف کعبه از ارکان حج است. همچنین در برپایی نماز نیز کعبه قبله‌گاه مسلمانان است.


ببینید: فرصتی طلایی برای کسانی که داخل کعبه را ندیده‌اند!


بنا بر روایت‌ها، هنگامی که چشمه زمزم زیر پای اسماعیل از دل زمین جوشید، مردم در این منطقه و به سبب آب این چشمه جمع شدند و شهر مکه را تشکیل دادند و ابراهیم به فرمان خدا ساختمان کعبه را که در اثر طوفان نوح تخریب شده‌بود و در آن هنگام اثری از آن نبود، بازسازی کند.

در قرآن در مورد کعبه گفته شده است: «اِنَ أَوَل بَیتٍ وُضِعَ لِلنَاسِ لَلَذی بِبَکَّةَ مُبَارَکاً وَهُداً لٍلعَالَمَینَ» (آل عمران). براساس برخی روایتها، ساختمان کعبه ۱۰ بار بنیان شده است. به این ترتیب: بنیان الملائکه، بنیان آدم، بنیان شیث، بنیان ابراهیم وپسرش اسماعیل، بنیان العمالقه، بنیان جرهم، بنیان مضر، بنیان قریش، بنیان عبدالله ابن زبیر و بنیان حجاج ابن یوسف الثقفی.

ساختمان کنونی کعبه از زمان حجاج بن یوسف ثقفی و بازسازی همان ساختمان در دوران خلافت سلطان مراد چهارم از پادشاهان عثمانی است که در سال ۱۰۴۰ (قمری) در اثر سیل در مسجد الحرام و تخریب آن، از نو بازسازی شد. این ساختمان استحکام کامل دارد، به طوری که تاکنون به‌همین شکل پابرجا و استوار مانده است.

////

فضای داخلی خانه خدا چگونه است؟

خانه خدا تنها در دو مناسبت در سال، چون ماه شعبان و پیش از موسم حج باز می‌شود تا طی یک مراسم رسمی با آب زمزم و گلاب ناب کاشان شستشو داده شود یا در برخی از مناسبت‌های رسمی دیگر که پادشاهان، سفیران، وزیران و رؤسای کشور‌های مختلف می‌آیند، این در برای آن‌ها باز می‌شود. طی این مراسم رسمی و یا زمان ترمیم و بازسازی خانه خدا تعدادی عکس از داخل آن گرفته شده است.


ببینید: خانه کعبه به روایت تاریخ


آنچه از تصاویر بر می‌آید این است که کعبه از داخل چندان چراغانی نیست و برق کشی نشده است. در دیوار‌های داخلی آن ۱۵ فانوس قدیمی آویزان است. فضای داخل کعبه تنها گنجایش نماز خواندن ۵۰ تا ۶۰ نفر را دارد.

همچنین کتاب‌هایی در این راستا نوشته شده و به عکس برداری و تصویربرداری از خانه خدا اشاره کرده اند، اما به طور کلی همه این‌ها به قداست و ممانعت از کشف جلالت و عظمت خانه خدا باز می‌گردد تا همچنان اسرار کعبه پوشیده بماند. چرا که برخی معتقدند که این عکس‌ها احترام به خانه خدا را از بین می‌برد.

////

البته تولیت خانه خدا نیز اجازه تصویربرداری و عکس گرفتن از خانه خدا را نمی‌دهد. این موضوع اگر چه نه از نظر شرعی و نه دینی مانعی ندارد، اما اعتقاد به حفظ ارزش و قداست خانه خدا هر گونه تصویربرداری از آن را غیر مجاز اعلام کرده است.

با این حال وزارت حج عربستان هرساله با صدور قانونی ممنوعیت تصویربرداری از داخل حرمین شریفین و صحن آن‌ها را اعلام می‌کند و از شرکت‌های دارای مجوز این وزارتخانه می‌خواهد تا زائران خانه خدا را نسبت به ممنوعیت فیلمبرداری، تصویربرداری و عکاسی با هر وسیله‌ای آگاه کنند.


ببینید: مراسم معطر سازی و مرمت سنگ حجرالسود


طی قانون این وزارتخانه آمده است: ممانعت از فیلمبرداری، تصویربرداری و عکاسی از حرمین شریفین و صحن آن‌ها با وسایل مختلف به منظور حفظ قداست این اماکن مقدس است و با این کار سعی می‌شود جو عبادی و بندگی پروردگار برای کسانی که به زیارت خانه خدا و مسجدالنبی آمده اند، فراهم شود. تصویربرداری از داخل حرم شریف منجر به تشویق، ازدحام و نگرانی می‌شود.

در ادامه این قانون آمده است: روزنامه ها، خبرگزاری‌ها و رسانه‌های گروهی وظیفه دارند تا حجاج را آگاه کنند و با نصب پوستر و توزیع بروشور‌هایی در اماکن اسکان زائران، آن‌ها را نسبت به این امر اقدام کنند.

////

فضای داخلی خانه خدا چگونه است؟

داخل کعبه، تاکنون بار‌ها تغییر یافته است.

کسانی که به داخل آن رفته‌اند، آن را این گونه شرح می‌دهند:


ببینید: کعبه را از فضا ببینید


پس از باز شدن درب اصلی، درگاهی مقابل آن وجود دارد که از سنگ سیاهی می‌باشد. طول و عرض آن ۵/۱×۱ متر و ۲۰ سانتی متر از کف خانه گودتر است. خانه دارای دو سقف است.

اطلاعاتی پیرامون فضای داخلی کعبه/ چرا تصویربرداری از داخل خانه خدا ممنوع است؟

محل دعا و نیایش حضرت محمد (ص) در داخل کعبه

ستون از چوب سخت و استواری به قطر ۵۰ سانتی‌متر و ارتفاع ۱۱ متر، از جنوب (ضلع ناودان کعبه) تا شمال در یک ردیف قرار دارند. سطح آن‌ها با روکش‌هایی به عرض ۵ سانتی‌متر و به صورت نوار، از چوب گران قیمتی به نام تیک پوشانده است و ستون‌ها در پایین مکعب شکل هستند.

////

هر ستون را سازه‌هایی از طلا و نقره همچون دستبند فرا گرفته و بر آن سازه‌ها، آیات قرآنی حک شده است. در ارتفاع ۵ متری بین ستون‌ها، مفتولهای آهنی کشیده‌اند، که هدایای مختلف کعبه از قبیل: ظروف و قندیل و آفتابه‌های نقره، در آن مفتول­ها قرار داده‌اند. تعداد این هدایا به ۷۰ عدد می‌رسد و بعضی از آن‌ها بسیار قدیمی هستند.

اطلاعاتی پیرامون فضای داخلی کعبه/ چرا تصویربرداری از داخل خانه خدا ممنوع است؟

چراغ هایی که در داخل کعبه قرار دارند


ببینید: نمایی شگفت انگیز از خانه خدا


دیوار‌های داخلی تا ارتفاع ۴ متر و کف خانه، از سنگ خاکستری رنگی پوشیده شده و بین ستون اول و دوم، روبه ­روی درب خانه، صندوقی ۱۰۰×۷۰ سانتی و ارتفاع یک متر، از همان سنگ وجود دارد که دربی چوبی و بسیار زیبا دارد. داخل آن کلید درب بام کعبه و مشک و عنبر و عود نگهداری می‌شود. آب زمزم با گلاب دو آتشه کاشان در داخل همین صندوق با هم به­ صورت مخلوط و سپس استفاده می­ شود.

////

در روبه‌روی درب کعبه و در ضلع مقابل، در فاصله یک متری رکن یمانی، سنگی قهوه‌ای رنگ که بالای آن به شکل محراب گرد است وضع شده، که می‌گویند محل نماز پیامبر (ص) پس از فتح مکه بوده است (این محل تقریباً همان محل شکافته شدن کعبه و تولد حضرت علی (ع) است). پس از ورود به کعبه در سمت راست، یعنی در رکن عراقی، دربی به نام باب‌التوبه یا باب علی (ع) وجود دارد؛ که قفل است. پشت این درب پلکانی مارپیچ مانند وجود دارد، که تا سقف امتداد دارد و پله‌های آن از نوعی شیشه آبی رنگ تهیه شده است.


این مطلب را از دست ندهید: چرا باید به سمت کعبه نماز بخوانیم؟


اطلاعاتی پیرامون فضای داخلی کعبه/ چرا تصویربرداری از داخل خانه خدا ممنوع است؟

گوشه ای که رکن یمانی در خارج آن واقع شده است

تمامی سقف خانه و دیوار‌ها تا ارتفاع ۴ متر، از پارچه‌ای به رنگ سبز با میان دوزی‌های سفید پوشیده شده، که بر آن ((لااله‌الاالله)) و ((محمد رسول الله)) دیده می‌شود و هر دو یا سه سال عوض می‌شود. بر دیوار‌های شرقی و غربی به ارتفاع ۸۰/۱ متر، کتیبه‌های مختلفی که تجدید بنای داخل کعبه را در طول سال­ها نشان می‌دهد نصب شده، که قدیمی‌ترین آن‌ها ۶۲۹ ه. ق. و جدیدترین آن‌ها ۱۴۱۷ ه. ق. را نشان می‌دهد.

////

درون کعبه هیچ گونه چراغی وجود ندارد و به خاطر بسته بودن درب، به شدت گرم می‌شود؛ به هنگام باز کردن درب، با کولر‌های گازی قوی که در پلکان هوشمند با بازوان برقی قوی آن را خنک می‌کنند؛ و هوای تازه را وارد کعبه می‌نماید.

این‌ها شرح مشاهدات افرادی است که سعادت تشرف به داخل کعبه را داشته‌اند.

انتهای پیام/

 

برچسب ها: خانه خدا ، حج و زیارت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۷ ۰۵ تير ۱۴۰۳
واقعا عالیه مخصوصا اونجا که محل عبادت پیامبره
خدایا تو از دل ما خبر داری برای تو که کاری نداره شرایط رو برای ما مهیا کنی یه نگاهی به دل ما هم بنداز????
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۰۷:۳۲ ۱۸ تير ۱۴۰۱
ان شاالله خدا قسمت همه مسلمانان کنه زیارت کعبه را . در حد توانم سال 90 پول حج عمره واریز کردم هنوز قسمت نشد ه . خدایا کمکمان کن تا شرایط مهیا بشه.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی شیرانی
۰۰:۵۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
خیلی دوست داشتم برم حج عمره ولی متاسفانه بسته شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۹ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
ای کاش قسمت اون کسایی هم بشه که پول ندارن بخدادلم پرمیزنه یه باربرم مشهد چه برسه به مکه انشاالله قسمت همه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۰۲ شهريور ۱۳۹۹
خدا انشاالله قسمت همه ی ما و همچنین خانوادم بکنه.الهی آمین
United States of America
ناشناس
۱۰:۳۰ ۲۹ تير ۱۳۹۹
خدا قسمت پدرو مادرم و خواهرام برادرام من و فامیل کوچولوم بکنه ،آمیییین .
Iran (Islamic Republic of)
ممد
۱۴:۱۸ ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام خیلی وقت پیش گوگل ارث داخل کعبه را نشون میداد من هم تا تونستم نشستم نگاه کردم میخواستم بپرسم گناه کردم ایا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۱ ۰۷ فروردين ۱۳۹۹
عالی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۲۹ اسفند ۱۳۹۸
انشاالله اگ قسمت بتونم برم از نزدیک همه ی اینارو ببینم
Iran (Islamic Republic of)
میرزاعلی
۱۰:۲۰ ۰۵ آبان ۱۳۹۸
میگن اونجا برای پشت سرت کارو زندگی یادت نمیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۴ ۰۲ آبان ۱۳۹۸
با وجود ال سعود و بلاهایی که سر شیعیان خصوصا ایرانیا میارند من حتی میترسم آرزوی کعبه کنم با این وجود ته قلبم زیارت خانه حضرت حق آرزوی بزرگیه برای من ،با این حال خدا فقط تو کعبه نیست خدا تو قلب‌های شکسته هست همیشه وهمه جا هواسش به ماست ، اللهم عجل لولیک الفرج
Iran (Islamic Republic of)
حیدر
۲۰:۰۷ ۱۵ شهريور ۱۳۹۸
سلام. پدرم دوروزپیش یعنی 12شهریورنودوهشت اززیارت خانه خداتشریف آوردن. ازوقتی باپدرم روبردشدم قلبم داره ازتو سینه کنده میشه عجیب هوای زیارت بیت الله الحرام وروضه رسول دوعالم به سرم افتاده. انشالله قسمت همه مسلمانان عالم بشه قسمت من وزن وبچه هامم بشه. آمین یارب العالمین.
Iran (Islamic Republic of)
عین الله کمالی رمون
۱۷:۳۷ ۳۰ مرداد ۱۳۹۸
انشاالله حج واجب قسمت من وهمسرم وپسرم بشه.انشاالله
United States of America
ناشناس
۰۰:۰۹ ۲۷ مرداد ۱۳۹۸
خانه خدا جای آرامش است بری به اونجای مقدس وپیشو نیت را برروی پارچه کعبه بزاری وباخدایت راز و نیاز کنی وطلب خواسته هایت را فقط و فقط ازاو بکنی
Iran (Islamic Republic of)
مینا امیدی ازشهر گچساران
۱۲:۳۶ ۲۶ تير ۱۳۹۸
باسلام خدمت مردمان عزیز من خیلی ارزو دارم اروزم این است برم به خانه خدا ورازونیازمو خانه خدا بگم انشالا همه مردم به انجا بروند انشالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۵ ۱۷ خرداد ۱۳۹۸
انشاالله قسمت همه ی مون بشه
Iran (Islamic Republic of)
کوثر
۱۴:۳۷ ۰۹ خرداد ۱۳۹۸
سلام من آرزو دارم که در شب قدر به مکه بروم و در غار حرا هم بروم بزرگ ترین آرزوی من همین است من الان ۱۰ سالم هست بزرگ ترین آرزو من به کربلا رفتم به مشهد هم رفتم ولی مکه از همه بالاتر است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۲ تير ۱۳۹۸
ان شاء الله قسمت همه بشه
مخصوصا شما
Iran (Islamic Republic of)
النا
۱۰:۴۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
شما تو کدوم شهرید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۴ ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
ای کاش قیسمت منم بشه برم حج
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۶ ۲۱ شهريور ۱۳۹۷
ای کاش تو جوونی برم حج واجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۴ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
خیلی عالی بود واقعادمتون گرم
Iran (Islamic Republic of)
سمیرا
۱۹:۰۷ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
خدا در قلب آدمی است نه در مکان خاص به نام کعبه ...
Afghanistan
مریم
۱۱:۲۴ ۲۶ مرداد ۱۳۹۸
دقیقا
Iran (Islamic Republic of)
سید رضا
۱۵:۵۸ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
خدا ریشه آل سقوط ؛ این خائن الحرمین را بکند ! که با طراحی های شیطانی ، سعی دارند منظره کعبه را محدود تر کرده و از عظمت اجتماع بی نظیر حج بکاهند !!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
یک فیلم از داخل خانه خدا گرفته شده که الان هم دارمش.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۵ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
چه خوب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
داخل خانه ی خدا چگونه نماز خوانده میشود آیا به سمت بیت المقدس است یا به سمت مرکز بیت الله خوانده میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
چه‌جالب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
بنظر من جا و مکان خدا در دل و قلب انسان ها هست نه یک مکان و جای خاص
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
اللهم ارزقنا زياره حج بيتك الحرام
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۲۰ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
امیدوارم یک روزی نسل آل سعود منقرض بشه و شر اون از سر مسلمانها کم بشه . الهی آمین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
چرا گلاب کاشان؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
چون‌خیلی‌گلاب‌مرغوب‌و‌عالب‌هست
Iran (Islamic Republic of)
عباس محسنی سربندی
۱۰:۳۸ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
درسال 1375 شمسی کعبه مرمت شد.
مصالح پشت سنگهای را تراشیدن وبا ستونهای و تسمه های فولادی بصورت مشبک انجام شد وسنگها را با پیچ به فولادهای مذکورمحکم کردند وبعد سنگ نمای داخل انجام شد وبین سنگ نما و سنگهای اصلی را با بتن پر کردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
از بالا مجموع خانه خدا و حجر اسماعیل ، شبیه قفلی باز شده است . کلید این قفل هم مولود کعبه است که مشکل گشای عالم است .
کل هم و غم سینجلی ... بولایتک یا علی یا علی یاعلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
چه‌جالب‌تا‌حالا‌دقت‌نکرده‌بودم‌ولی‌یک‌نکته‌بیشتر‌شبیه‌قفل‌بسته‌هست‌تا‌باز
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۸:۴۲ ۲۰ شهريور ۱۳۹۷
کمی تناقض دارد
ساختمان کنونی کعبه از زمان حجاج بن یوسف ثقفی و بازسازی همان ساختمان در دوران خلافت سلطان مراد چهارم از پادشاهان عثمانی است که در سال ۱۰۴۰ (قمری) در اثر سیل در مسجد الحرام و تخریب آن، از نو بازسازی شد. این ساختمان استحکام کامل دارد، به طوری که تاکنون به‌همین شکل پابرجا و استوار مانده است.
آخرین اخبار