به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ تربچه، گیاهی قرمز رنگ و کوچک است که با اینکه در بین سبزی خوردن سفره خوش میدرخشد، اما کمتر کسی پیدا میشود که به سراغ این گیاه خوشمزه برود و آن را میل کند.
تربچه؛ با ظاهر دل فریبش ارزش غذایی بالا دارد و این خواص را به برگهای خود هم القا کرده است، در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا شما را کمی بیشتر با تربچه و خواص اعجاب انگیز آن و همچنین فواید برگ تربچه آشنا نماید، پس پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
تربچه، یک صیفی کم چرب، بدون کلسترول و چربی است. حاوی ویتامین c,k,B۶ نیاسین و فولات است، ویتامین C موجود در برگ آن ۶ برابر ویتامینی است که در ریشه وجود دارد و فیبر غذایی مهمترین ماده غذایی موجود در آن است.
گیاه حاوی کلسیم، پتاسیم، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین (Anthocyanin نوعی آنتی اکسیدان قوی ) است. برگهای آن نیز در درمان یرقان موثر است. مصرف منظم آب این گیاه حرکت روده را آسانتر کرده و به تدریج اشتها را بهبود میبخشد.
بیشتر بدانید: خواص درمانی سبزیجات را با خرد کردن چندین برابر کنید
فیبر سرشارتربچه یبوست را درمان کرده و مصرف منظم آن برای رفع بواسیر مفید است. مصرف روزی ۲ و یا ۳ بار، یک قاشق مرباخوری آب تربچه همراه یک قاشق مرباخوری عسل، بیماریهایی مانند سرفه معمولی، سیاه سرفه، گلودرد و ناراحتی ریوی را رفع میکند. برای از بین بردن دانههای سرسیاه و لکهها به طور روزانه جوشانده دانه تربچه را به ناحیه لکه دار بمالید.
تربچه از خانواده شب بو و ریشههای خوراکی سبزی است و امروزه در غذاهای بسیاری از کشورهای سراسر جهان یافت میشود. دوره کشت، رنگ و اندازه متفاوت دارد و اختلاف آنها بر اساس رنگ، اندازه و شکلهای که در دسترس هستند تعیین میشود. با وجود این عطر و طعم موجود در تربچه بسیار غنی و متمایز از دیگر سبزیجات مشابه است.
برای تهیه این محلول یک مشت دانه تربچه را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در ۴ لیوان آب بجوشانید و بگذارید خنک شود، سپس پنبه آغشته به این محلول را به طور منظم روی دانههای سیاه و لکهها بمالید، این محلول برای کاهش درد و التهاب بر اثر گزیدگی حشرات نیز مفید است. همچنین این گیاه ادرارآور است و در دفع سموم از بدن و برای رفع اختلالات ادراری مانند التهاب و آلودگی قارچی موثر است.
خاصیت ضدسموم و ضدسرطانی آن برای درمان سرطانهای مختلف مانند کلیه، روده، معده و ... موثر اشست. ویتامین c، فسفر، روی و ویتامین B. کمپلکس موجود در این گیاه ریشهای برای پوست مفید است.
بیشتر بدانید: خواص شگفت انگیز جوانهها برای سلامتی
خاصیت ضدعفونی کننده آن، اختلالات پوستی مانند خشکی، ترک و جوشهای قرمز را رفع میکند. این گیاه که غنی از فیبر، آب و حاوی میزان پایین کربوهیدرات قابل هضم است، مصرف آن به افرادی که قصد کاهش وزن دارند توصیه میشود.
با تب ایجاد شده از عفونت مقابله میکند. علاوه بر خاصیتهایی که ذکر شد، تربچه سوخت و ساز بدن را تنظیم کرده و گردش خون را بهبود میبخشد.
تربچه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها به کار میرفته است.
آب تربچه اگر به طور عادی مصرف شود، خاصیت پاک کنندگی و نرم سازی بدن بخصوص در مخاطهای بینی، سلول ها، مجاری معده، کیسه صفرا، کبد، روده ها، کلیه و ریهها را دارد و برای معالجه روماتیسم موثر است.
بیشتر بدانید: تره، سبزی با هزار ویک خاصیت
آب تربچه را باید با سایر آب میوه جات و سبزیها توام کرد، چون خالص آن طعم تندی دارد. جهت مصرف و آبگیری تربچههای قرمز تازه و جوانههای سبز همراه با برگ انتخاب شود.
آب تربچه رنگ چهره را باز و روشن میکند، نیروبخش است، گرفتگی کبد را رفع میسازد سنگ صفرا را از میان میبرد، آلرژیها و خارشها، کهیر، یرقان و سرفههای خشک مرتفع میگردند. آب تربچه جهت رفع سنگ کلیه بسیار کارساز است.
آب تربچه خاصیت نرم سازی بدن بخصوص در مخاطهای بینی، سلولها و ریهها را دارد و برای معالجه روماتیسم موثر است.
در گذشته هنگام مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار میدادند که موجب پاکی معده و درمان مسمومیت میشد. خوردن تخم تربچه، ترشح شیر مادر را زیاد میکند.
تخم تربچه اشتها آور است. تخم ترب همچنین اشتهاآور و ضد یبوست است.
تربچه برای کبد و معده بسیار مفید است و سمزدای بسیار خوبی است و خون را تصفیه میکند. تربچه در بیماری یرقان به طور شگفتآوری به پاکسازی بیلیروبین از خون کمک میکند و همچنین تولید آن را نیز تنظیم میکند. علاوه بر این با افزایش اکسیژن در خون از تخریب سلولهای قرمز جلوگیری میکند.
بیشتر بدانید: خواص شگفت انگیز میوهها و سبزیها که برای سلامتی نمیدانستید؟
تربچه (ترب) سیاه برای یرقان مفیدتر است. برگهای تربچه نیز برای درمان یرقان بسیار مفید هستند.
تربچه بطور خاص برای کبد و صفرا بسیار مفید است و جریان صفرا و بیلیروبین، اسیدها، آنزیمها را تنظیم میکند و بیلیروبین را از خون میزداید و کبد را سمزدایی میکند. علاوه بر این، تربچه حاوی آنزیمهایی شبیه به مایروسیناس، دیتاستاز، استئار است که از کبد و کیسهی صفرا در مقابل عفونتها و زخمها پیشگیری میکند.
تربچه سرشار از فیبر است که به هضم غذا و جذب آب را آسان میکند و به رفع یبوست کمک میکند (یبوست یکی از دلایل اصلی ابتلا به بواسیر است) و در نتیجه از ایجاد یا گسترش بواسیر پیشگیری میکند.
تربچه خاصیت ادرارآوری دارد، و میزان ادرار را افزایش میدهد. آب تربچه برای درمان التهاب و سوزش ادرار استفاده میشود.
این مطلب را از دست ندهید: خواص اعجابانگیز نهفته در حبههای سیر
همچنین کلیه را تمیز میکند و عفونت کلیهها و سیستم ادرار را از بین میبرد؛ و به طور کلی به رفع اختلالات سیستم ادرار کمک میکند.
تربچه به دلیل فیبر بالایی که دارد، به سرعت معده را پر میکند و احساس سیری ایجاد میکند بدون اینکه کالری زیاد به بدن برساند و انتخاب خوبی برای افرادی است که میخواهند وزن کم کنند.
تربچه سمزدای بسیار خوبی است و سرشار از ویتامین C، اسید فولیک و آنتوسیانین است و به بهبود انواع سرطان به ویژه سرطان کولون، کلیه، روده، معده و دهان کمک میکند.
تربچه دارای ویتامینC، فسفر، روی و بعضی از ویتامینهای گروه B. است که برای پوست بسیار مفید هستند. آب موجود در تربچه به مرطوب سازی پوست کمک میکند.
این مطلب را از دست ندهید: به این دلایل مهم هرگز «اسفناج» را نجوشانید!
مقداری تربچهی له شده را در یک کیسه کتانی قراردهید و بر روی پوست صورت قراردهید.
تربچه دارای خاصیت ضدخارش است و درمان مؤثری برای تسکین خارش ناشی از گزش پشه و زنبور است. آب تربچه درد و تورم محل گزش را کاهش میدهد و باعث تسکین آن میشود
تربچه حرارت بدن را پایین میآورد و التهاب تب را کاهش میدهد. نوشیدن آب تربچه در این حالت بسیار مفید است.
تربچه خاصیت ضدخلط دارد و باعث کاهش خلط سیستم تنفسی از جمله بینی، گلو، نای و ششها حاصل از سرماخوردگی، عفونت و آلرژی میشود.
گذشته از فوایدی که در بالا ذکر شد، تربچه متابولیسم را تنظیم میکند، جریان خون را بهبود میبخشد، سردرد، یبوست، اسیدی بود معده، چاقی، تهوع، گلودرد، سرفه، مشکلات گوارشی، سنگ کیسهی صفرا و سوءهاضمه را درمان میکند.
این مطلب را از دست ندهید: با خواص حیرت انگیز ۸ سبزی قرمز رنگ آشنا شوید
برگ و ریشه تربچه دارای مقدار فراوانی ویتامین C است.
مقدار ویتامین C موجود در برگهای این سبزی، نسبت به ریشه آن پنج برابر بیشتر است.
ریشه کروی و قرمز این سبزی همچنین دارای مقادیر فراوانی پتاسیم، اسید فولیک و مس است.
بیشتر بدانید: خواص درمانی سبزی های قرمز رنگ
تربچه خاصیت ضد سرطان دارد و مدت مدیدی است که از این سبزی برای درمان اختلالات کبدی استفاده میشود.
از تربچه برای دفع سنگهای کلیوی استفاده میشود و برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است.
اگر برگ آن همراه با غذا خورده شود کمک خوبی برای هضم غذا است. آب برگ تربچه برای تقویت چشم مفید است.
خوردن تخم تربچه، ترشح شیرِ مادر را زیاد میکند.
انتهای پیام/
خداقوتدلاوران.