به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گوزن زرد ایرانی و مرال یا گوزن قرمز از جمله گونههای بسیار مهم در دنیا به شمار میرود که این روزها حال و روز خوبی ندارند به طوری که هم اکنون طبق قوانین جزو گونههای در خطر انقراض و طبق لیست ارائه شده از طرف اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت که به لیست سرخ معروف است در رده EN یعنی در معرض خطر محسوب میشود.
اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در راستای حفاظت از این دو گونه ارزشمند دو پناهگاه حیات وحش در ساری راه اندازی کرده و اکنون میزبان ۲۵ راس مرال و ۳۹ راس گوزن زرد ایرانی است.
این دو مرکز تنها مراکز تکثیر و پرورش گوزن زرد و مرال در مازندران است و شرایط زیستی مناسب ، امنیت غذایی و جانی ، عدم وجود بیماریهای کشنده و دشمنهای طبیعی سبب شده جمعیت این دو گونه جانوری در حال افزایش باشد.
ربیعی رییس حیات وحش استان در این باره میگوید: پس از تکثیر این گونههای جانوری تعدادی از آنها را برای زادآوری در محیط طبیعی و پناهگاههای حیات وحش استان رهاسازی و بخشی را نیز به استانهای آذربایجان غربی، اردبیل و خوزستان و اطراف رودخانه دز برده تا پس از ۵۰ سال در طبیعت و زیستگاه اصلی خود رهاسازی شوند.
یکی از این دو پناهگاهها، پناهگاه حیات وحش سمسکنده است که در اراضی جنگلی جنوب شرقی ساری و بعد از پارک جنگلی شهید زارع واقع شده است. این پناهگاه یکی از جاذبههای دیدنی این استان برای طبیعت دوستان و دوستداران حیات وحش به شمار میرود.
این پناهگاه حدود ۱۰۴۱ هکتار وسعت دارد و حدود ۶ هکتار آن مختص نگهداری و تکثیر گوزن زرد و قرمز (مرال) است و ابتدا در سال ۱۳۵۲ تحت حفاظت قرار گرفت، سپس طی مصوبه شماره ۶۳ مورخ ۱۳۵۴/۵/۲۱ به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی گردید، این پناهگاه از معدود جنگلهای جلگهای بازمانده از جنگلهای خزری به شمار میآید.
متولی رییس پناهگاه حیات وحش سمسکنده میگوید: ما در این پناهگاه به دنبال تکثیر مرالها هستیم اما دستیابی راحت و بی دردسر به غذا باعث شده مرال هادر کمترین زمان ممکن خود را در نزدیکی فنسهای محوطه نمایش دهند و بازدید کنندگان میتوانند این حیوان زیبا را از نزدیک ببینند.
مرال یکی از سه گونه گوزن موجود در ایران است و دیگر گونههای گوزنی که در ایران زندگی میکنند گوزن زرد و شوکا هستند.
پناهگاه دیگر، پناهگاه حیات وحش دشت ناز ساری است این منطقه حدود ۵۵ هکتار وسعت دارد و مرکز اصلی تکثیر در اسارت زیرگونه در آستانه انقراض گوزن زرد ایرانی است.
پناهگاه دشت ناز در فضایى از جنگلهاى جلگهاى قرار گرفته که در سال ۱۳۴۶ تحت حفاظت قرار گرفت و در سال ۱۳۵۴ به عنوان پناهگاه حیات وحش نامیده شد و هدف از این نگهداری جمعیت این گونههای با ارزش در حال انقراض به جمعیتی پایدار برسد و زمینه رهاسازی آنها در طبیعت فراهم شود.
هادی نژاد رییس پناهگاه دشت ناز ساری میگوید: تغذیه گوزنهای زرد توسط محیط بانان صورت میگیرد و ذرتهای سبز از زمینهای دشت ناز و مهدشت به پناهگاه آورده شده تا در روند رشد این گوزنها تاثیر مثبتی بگذارد.
در حال حاضر ۸۰ راس گوزن زرد و مرال در پناهگاههای مازندران نگهداری میشوند که بر اساس پیشبینیها تا بهار سال آینده و تولد ۱۵ نوزاد جدید این تعداد به ۹۵ راس افزایش پیدا کند.
گزارشی از سارا فرهمندراد
انتهای پیام/آ