به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، دكتر محمد كاظم زاده مدیر نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه در خصوص اينكه نان سالم چه نوع نانی است گفت: گندم از غنی ترين غلاتی است كه درطبيعت يافت می شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدنی در اين نعمت الهی وجود دارد به همين دليل نان به عنوان اصلی ترين غذای مصرفی در سفره خانوارهای ايرانی است .
وی با اشاره به بروز بعضی ازبيماريهای ناشی از مصرف نان ناسالم اظهار كرد: اقشار کم درآمد حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد کالری مورد نيازشان را از نان تامين مي کنند. با توجه به مصرف زياد نان در کشور تهيه نان سالم و باکيفيت از اهميت زيادی برخوردار است.
مدیر نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه سوءتغذيه و مشکلات گوارشی را از تبعات استفاده از نان ناسالم برشمرد و گفت: برای تهيه نان سالم در مرحله نخست بايد به کيفيت و نوع گندم مصرفی توجه کرد.
کاظم زاده با تاكيد بر اهميت ويژه سبوس در مرحله سبوس گيري گفت: حفظ ارزش غذايی نان مستلزم وجود سبوس و كاهش سبوس گيری است همچنين برای ورآمدن خمير به هيچ عنوان استفاده از جوش شيرين توصيه نمی شود.
وی به تخمیر ناقص به هنگام استفاده از جوش شيرين اشاره کرد و افزود: اين امر يکی از عوامل مهم کاهش جذب ريزمغذی ها در نان از جمله کلسيم و آهن است ، بنابراين حتماً بايد از مخمر استفاده شود تا خمير به خوبي ورآيد و پروتئين ها آزاد شود و تخلل ايجاد کند و نان به خوبی پخته شود.
مدير نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه افزود: نان سفيد در واقع نوعی کربوهيدرات ساده محسوب می شود که زودهضم است بنابراين مصرف آن قند خون را بالا می برد. به همين دليل به بيماران ديابتی يا افرادی که مستعد ابتلا به اين بيماری هستند، توصيه می شود که از نان سفيد استفاده نکنند و حتما نانشان سبوس دار باشد.
كاظم زاده در ادامه ويژگی های نان سالم را در موارد زير خلاصه كرد :
- نانهای تیره تهیه شده با آرد کامل و سبوسدار ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارند و تيرگي نان دليلي بر كيفيت بهتر نان است . نان سالم با آرد سبوسدار تهیه شده و ظاهر آن تیره تر از نانهای دیگر است .
- نان سبوسدار تیره بهترین نوع نان است. تیرگی نان بدلیل وجود سبوس آن میباشد .
- فیبر موجود در نان سبوسدار، بهترین درمان تغذیهای در یبوست و بیماریهای روده بزرگ است .
- نان سبوسدار بخاطر ایجاد حس سیری در فرد نسبت به نانهای سفید خطر کمتری در ایجاد چاقی دارد.( اما توجه به اين نكته لازم است که مصرف بی رویه نانهای سبوسدار نیز توصیه نمی شود .(
- با مصرف نان سبوسدار، قند خون به آهستگی بالا میرود و برای بیماران دیابتی، انتخاب مناسبتری نسبت به نانهای سفید است .
- مصرف نان هاي سبوسدار، کلسترول خون و چربی خون را کاهش میدهد و از پیشرفت بیماری هاي قلبی- عروقی پیشگیری میکند .
- مصرف سبوس و نان سبوسدار، احتمال پیدایش سرطان روده بزرگ (کولون و راست روده) را کاهش میدهد .
- مصرف زياد نانهای سفید، خطر ابتلا به کمخونی، پوکی استخوان، ناراحتی گوارشی (سوء هاضمه و یبوست)، چاقی، بیماری قلبی- عروقی و دیابت را افزایش میدهد .
- درصد مهمی از نیاز روزانه ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و فیبر توسط مصرف نانهای سبوسدار، تأمین می شود .
- بهتر است از نانهای سبوسداری که با خمیرترش تهیه شدهاند بجای نانهای سفید استفاده شود .
- سبوس جزء مواد غذایی مطلوب باکتریهای مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام میکند و سیستم ایمنی بدن را فعال میکند .
- مصرف نان سبوسدار بجای نانهای سفید، خطر بروز سرطان، دیابت، ناتوانی در هضم غذا و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد .
- نان سبوسدار منبع خوبی از فیبر میباشد. فیبر، کمک به هضم مواد غذایی و اجابت مزاج میکند.
- نان سبوسدار منبع خوبی از ویتامینهای B2 و نیاسین است.این ویتامینها به عملکرد بهتر مغز کمک می كند .
- حذف نان حتی برای افراد دیابتی و افرادی که چاق هستند و رژیم کاهش وزن دارند نادرست است .
- نان سنگک کمترین ضایعات را در بین نانهای سنتی دارد .
- از مصرف نانهای سوخته بدلیل وجود ماده سمی بنام آکریلامید در آن جداً خودداری شود .
وی افزود: با توجه به موارد بالا توصيه می شود كه نان های تيره مصرف كنيد و ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و مواد افزودنی غيرمجاز و حتی كنجد با كيفيت پايين كه مزه و طعم كپك و ماندگي می دهد را مد نظر قرار داده و از مصرف آن خودداری كنيد.
انتهای پیام/ص.ف