به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ زندگی نشسته امروز خطرات بسیاری را متوجه سلامت انسان کرده است که طیفی از عوارض را دربرمیگیرد. دانشمندان بعد از بررسی نشستنهای طولانیمدت عوارض مختلفی را تشخیص دادند.
آسیب قلبی
ابتدا پژوهشی مقایسهای میان دو گروه مشابه توجه دانشمندان را به خود جلب کرد؛ رانندگان شبکه حملونقل که روزانه ساعاتی متوالی پشت خودرو مینشستند و کمکرانندگان و کنترلچیهایی که کارشان را به صورت ایستاده انجام میدادند. با آنکه رژیم غذایی و شیوه زندگی این دو گروه بسیار مشابه بود،
کاهش طول عمر
اگر ساعاتی طولانی و بیوقفه در حالت نشسته قرار بگیرید، هر علتی میتواند سبب مرگ زودرس شما شود. حتی ورزش روزانه هم کمکی نخواهد کرد. البته این مسئله نباید بهانه به دست کسانی بدهد که میخواهند از ورزش کردن شانه خالی کنند چون اگر ورزش را هم از زندگی روزانه خود حذف کنید، طول عمر شما حتی کوتاهتر نیز میشود.
افزایش احتمال ابتلا به زوال عقل
مغز افرادی که بیش از حد در حالت نشسته قرار دارند به مغز بیمارانی شباهت پیدا میکند که به زوال عقل مبتلا هستند. نشستن همچنین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت، سکته مغزی، فشارخون بالا و کلسترول بالا را افزایش میدهد که همه این بیماریها خود از عوامل زوال عقل محسوب میشوند. ورزش همه این بیماریها را کاهش میدهد اما تحرک روزانه در این زمینه حتی از ورزش نیز مؤثرتر است.
خنثی و بیاثر کردن تمامی تمرینهای بدنی
ورزش نمیتواند با تأثیرات زیانبار نشستن بیش از حد، مقابله کند. حتی 7 ساعت ورزش در هفته -یعنی زمانی به مراتب بیش از 3-2 ساعت مورد توصیه- نمیتواند عوارض ناشی از 7 ساعت نشستن را از بین ببرد. نشستن در یک جا تمام سختیهای ورزش را هدر میدهد. تحرک ضروری است!
ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) لختهای است که غالباً بر اثر نشستن طولانیمدت در پا تشکیل میشود. اگر لخته رها شود و به ریه برسد، احتمال خطر بسیار جدی خواهد بود. ترومبوز سیاهرگی عمقی ممکن است با تورم و درد همراه باشد، اما در برخی بیماران بدون نشانه است و همین مسئله میتواند دلیل موجه برای از جا برخاستن و ننشستن به مدت طولانی باشد
افزایش خطر ابتلا به دیابت
اگر تمام روز در حالت نشسته سپری شود، احتمال ابتلا به دیابت وجود دارد زیرا افزون بر مصرف کمتر کالری خود عمل نشستن نیز مسبب چنین وضعیتی است. دلیل این مسئله برای پزشکان چندان روشن نیست اما آنها فکر میکنند نشستن ممکن است چگونگی واکنش بدن را در برابر انسولین تغییر دهد؛ یعنی هورمونی که به سوزاندن قند و کربوهیدراتها برای تبدیل آن به انرژی کمک میکند.
احتمال ترومبوز سیاهرگی عمقی
ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) لختهای است که غالباً بر اثر نشستن طولانیمدت در پا تشکیل میشود. اگر لخته رها شود و به ریه برسد، احتمال خطر بسیار جدی خواهد بود. ترومبوز سیاهرگی عمقی ممکن است با تورم و درد همراه باشد، اما در برخی بیماران بدون نشانه است و همین مسئله میتواند دلیل موجه برای از جا برخاستن و ننشستن به مدت طولانی باشد.
اضافه وزن و چاقی
آیا جزو افرادی هستید که ساعات زیادی را صرف تماشای تلویزیون و وبگردی میکنند؟ اگر چنین است، دچار اضافه وزن یا چاقی خواهید شد. ورزش روزانه کار مفیدی است اما نمیتواند به طور مؤثری از اضافه وزن شما بکاهد.
تشدید اضطراب
ممکن است کار شما ایجاب کند به صورت انفرادی در برابر یک صفحه نمایشگر بنشینید. اگر انجام چنین کاری در خواب شما اختلال ایجاد کند، اضطراب شما نیز تشدید خواهد شد. اضطراب اجتماعی نیز به نوبه خود محصول کار انفرادی است زیرا شما را از جمع دوستان و افراد مورد علاقهتان منزوی خواهد کرد. دانشمندان هنوز در پی کشف دقیق علت آن هستند.
بروز آسیب جدی در ناحیه پشت و کمر
وضعیت نشسته فشار شدیدی به عضلات پشت، گردن و ستون فقرات وارد میکند. این فشار حتی از قوز کردن نیز به مراتب بیشتر است. صندلی ارگونومیک برای خود تهیه کنید که دارای ارتفاعی مناسب است و از کمر شما محافظت میکند اما به یاد داشته باشید هر اندازه هم که محل نشستن مناسب باشد، نشستن طولانیمدت برای پشت و کمر نامناسب است. هر 30 دقیقه یکی-دو دقیقه از جایتان بلند شوید تا ستون فقرات در وضعیت راست قرار گیرد.
امکان ابتلا به واریس
نشستن بیش از حد سبب تجمع خون در پاها و فشار بیشتر به رگها میشود. پزشکان وریدهای متورم، آماسیده و پیچوتابدار را «واریس» مینامند. واریس میتواند به شکل رگهای عنکبوتی و پارگی عروق خونی در اطراف آن نیز ظاهر شود. چنین مواردی با آنکه ممکن است با درد همراه باشد، جدی تلقی نمیشود. پزشکان میتوانند در صورت لزوم گزینههای لازم را برای درمان به آگاهی بیمار برسانند.
تسریع ناتوانی
امکان ابتلا به پوکی استخوان در سالخوردگان کمتحرک بیشتر است. این بیماری میتواند بهتدریج انجام فعالیتهای اساسی روزمره مانند حمام کردن و دستشویی رفتن را از آنها سلب کند. ورزشهای سبک نمیتواند این بیماری را مهار کند، با این حال لازم نیست سالمندان مثلاً خود را برای دو ماراتن آماده کنند یا برای سرپا نگهداشتن خود در کهنسالی به کار کشاورزی بپردازند. فقط کافی است از نشستن ممتد برای ساعاتی طولانی بپرهیزند.
افزایش خطر سرطان پستان در زنان
ممکن است احتمال ابتلا به سرطان کولون، آندومتر و ریه در افرادی که زیاد مینشینند، بیش از دیگران باشد. در زنان مسنتر احتمال سرطان پستان بالاتر است. این زنان اگر بیش از حد در وضعیت نشسته باشند، حتی اگر فعالیتهای خود را بیش از حد معمول نیز افزایش دهند باز هم احتمال بالای سرطان پستان را تغییر نخواهند داد.
تمهیداتی برای ایستادن
تحرک و جنبش روزانه خود را بیشتر کنید: تقریباً هر 30 دقیقه از جای خود برخیزید و کمی کش و قوس بیایید. دستانتان را به پنجههای پایتان برسانید، در دفتر خود قدم بزنید. بخشی از روز را جلوی میز خود به حالت ایستاده بگذرانید، از میزهایی استفاده کنید که قابلیت تنظیم ارتفاع دارند یا خودتان ارتفاع میز را تنظیم کنید. رایانه خود را روی یک جعبه قرار دهید. از رئیس خود درخواست کنید یک دستگاه تردمیل در محل کار قرار دهد. چنین اقداماتی میتواند از آثار منفی نشستن بیوقفه بکاهد و مسیر سلامت را برایتان هموارتر کند.
منبع: هفته نامه سلامت
انتهای پیام/