به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این روزها وقتی پا به خیابان میگذاریم، خیمهها و تکایایی را میبینیم که برای پذیرایی از عزاداران حسینی برپا شدهاند.
از کنار هرکدام از خیمه ها که عبور میکنیم، بوی چای تازه دم و شربتهای زعفرانی به مشام میرسد، هر کسی به هر نحوی میخواهد ارادت خود را به امام حسین(ع) نشان دهد یکی با نذری دادن و دیگری با پذیرایی.
وقتی به گوشه و کنار خیابان مینگریم آدمهایی را میبینیم که با شور و ذوق مشغول فعالیت هستند. برای خوردن چای نذری به یکی از این تکایا سر زدم. خادم تکیه یک لیوان چای برایم ریخت و زمانی که لیوان پلاستیکی را به دست گرفتم، گرمای چای دستم را داغ کرد، به همین دلیل لیوان را زمین گذاشتم تاکمی سرد شود.
به گوشه دیگری از خیابان رفتم و رفتگر پیری را دیدم که بر زمین نشسته بود و غذای نذری میخورد، به من نگاهی کرد و با یک خداقوت و تعارف سر حرف را باز کردم.
خدا قوت پدر جان معلوم است خیلی خسته اید که همین جا غذا میخورید؟
بله دخترم از زمانی که ماه محرم شروع شده کار ما هم دو برابر شده است، به همین خاطر گفتم این جا بنشینم هم استراحت کنم و هم غذایی بخورم.
- چرا دو برابر شده است ؟
-بابا جان هیات، عزاداری و نذری دادن خوب است، اما نه این گونه که بخوری و بپاشی بعد بروی به امان خدا بگذاری.
-بله درست است.
-بابا جان زمان ما یعنی قدیم که این گونه نبود، وقتی یکی میخواست نذری بدهد هیات یا مسجد محله میرفتیم یا در خانهها مراسم میگرفتیم و هرچی بود در همان جا بود، نه این که بیایند با این لیوانها و ظروف یکبار مصرف پذیرایی کنند و بعد از مصرف آنها را در خیابان و پارکها رها کنند و کار پیرمردهای امثال من را دو برابر کنند. این عزاداری را خدا قبول کند، اما از همه عزادارن حسینی میخواهم که بعد از مصرف، این ظروف را در سطل زباله بریزند، چراکه با این کار هم محیط کثیف نمیشود و هم کار ما زیاد نمیشود، خدا را خوش نمیآید.
پیرمرد راست میگفت با نگاهی به اطرافم دریافتم که پیرمرد راست میگوید برخی از شهروندان نسبت به پاکیزگی شهر خود بی تفاوت هستند، در حالی که برخی از آنان هنوز برای این موضوع اهمیت قائل هستند، حال باید فکری جدی برای این ظروف کرد و محصول مناسبی را تولید کرد که بعد از مصرف این گونه چهره شهر را کثیف نکند و همچنین باید از ظرفهای فلزی و استیل استفاده شود.
بر اساس گفته پزشکان، مصرف غذا و نوشیدنی گرم در ظروف یکبار مصرف باعث انتشار مواد شیمیایی از این ظروف شده و موجب بروز سرطان میشود. باید ما با صرف نظر از مصرف این گونه ظروف به فکر سلامتی خود باشیم و علاوه بر این سلامت زمین و خاک و حیات وحش را نیز مورد توجه قرار دهیم، چرا که بر اساس تحقیقات علمی، تجزیه این ظروف پلاستیکی در طبیعت حدود 500 سال به طول میانجامد و دفن این مواد در خاک نیز میتواند موجب نابودی خاک شود و ریختن آن در طبیعت موجب نابودی موجوادت زنده میشود.
بیشتر بخوانید:برای ماه محرم از کدام محصولات پلاستیکی استفاده شود؟
محمدحسین بازگیر رئیس محیط زیست شهر تهران در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: استفاده از ظروف یکبار مصرف برای سلامتی مضر است و زمانی که این ظروف به عنوان پسماند وارد طبیعت میشوند، مشکلات فراوانی را ایجاد میکنند.
وی افزود: بهتر است هیاتها و تکایای مذهبی در ماه محرم به سمت سنتی شدن حرکت کنند، یعنی در مراسم تکریم عزادارن حسینی به جای استفاده از ظروف یکبار مصرف از ظروف قابل شستشو مانند ظروف چینی و ملامین استفاده کنند و تا حد ممکن از میزان مصرف ظروف یکبار مصرف بکاهند و اگر قصد استفاده از این ظروف را نیز دارند، در پایان مراسم آنها را جمع آوری و مدیریت کنند.
طبیعت ما افسرده شده است، چراکه انسان اجازه نفس کشیدن را به زمین نمیدهد و هر بلایی که میخواهد بر سر این کره خاکی میآورد و محصولاتی را تولید میکند که هر روز سلامت زمین را تهدید میکنند.
پیرمرد رفتگر میگفت: زمانی که ما جوان بودیم کاسه آش را پر میکردیم و در میان در و همسایه پخش میکردیم و بعد از اتمام آن دور هم جمع میشدیم و شروع به شستن ظرفها میکردیم.
درست است که این روزها با مشکل و کمبود آب رو به رو هستیم، اما میتوانیم با مدیریت درست و بهینه، برای شستشو آب کمتری صرف کنیم. با این کار میتوانیم پلاستیک و آلودگی کمتری ایجاد کنیم. در ضمن با این کار در هزینهها نیز صرفه جویی میشود، چرا که امسال به دلیل مشکلات اقتصادی ظروف یکبار مصرف 6 برابر افزایش قیمت داشته است.
بیشتر بخوانید:قیمت ظروف یکبار مصرف نسبت به محرم سال گذشته 6 برابر شد!
بازگیر رئیس محیط زیست شهر تهران گفت: سعی کنیم با حضور در هیاتها و اطلاع رسانی به مردم در زمینه استفاده از ظروف سنتی به جای ظروف یکبار مصرف و همچنین ترویج فرهنگ استفاده از ظروف گیاهی به حفظ محیط زیست و توسعه فرهنگ کمک کنیم.
رئیس محیط زیست شهر تهران تاکید کرد: برای حفظ طبیعت و محیط زیست باید از ظروف ثابت استفاده کنیم. اگر هم ناگزیر به استفاده از ظروف پلاستیکی شدیم، ظروفی را انتخاب کنیم که جنس گیاهی و زیست تخرب پذیر دارند.
وی افزود: همچنین باید توجه کنیم که پس از استفاده از این ظروف آنها را داخل جویهای آب و کانالها و یا در طبیعت و کنار جاده ها رها نکنیم و مدیریت لازم را در جمع آوری آن ها داشته باشیم.
رئیس محیط زیست شهر تهران با اشاره به ظروف گیاهی گفت: این ظروف چند سالی است که در بازار دیده میشود و بعد از مصرف میتوانند در طبیعت به خوبی تخریب شوند، اما آیا تاکنون آزمایشی که نشان دهد چگونه تخریب میشوند بر روی این ظروف صورت گرقته است؟
به گفته محققین استفاده از ظروف چند مزیت دارد از جمله آنها پاکیزه نگه داشتن محیط زیست است، چراکه این ظروف پس از مصرف بعد از 6 ماه به خاک تبدیل میشوند. مزیت دیگر آنها وابسته نبودن به مواد نفتی است و همچنین این ظروف به صورت فوم یا غیرفوم تولید میشوند.
این ظروف تا حدودی با طبیعت سازگار هستند، اما مساله مهمتر مدیریت در جمع آوری این ظروف بعد از مصرف است که این کار نیز با فرهنگسازی و مدیریت درست شهروندان و شهرداری و توجه مسئولان هیاتها و تکایا امکان پذیر است و باید به نحوی این ظروف جمع آوری شوند تا چهره شهر و طبیعت بهم نریزد.
انتهای پیام/