استان همدان از دیر باز آیین های ویژه خاص خود را در روز سوم عاشورا داشته است.

از رسم دیرینه هیئات مذهبی تا نمایش کاروان شترسواردرسوم عاشورابه گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان،با آمدن ماه محرم غمی بزرگ بر دل های مومنان وعاشقان امام حسین (ع) می نشیند ،غمی به وسعت غروب عاشورا وبه اندازه غم حضرت زینب هنگام وداع با برادرش، آری محرم از راه رسید، محرمی که یادآورصحنه های به یادآمدنی از آزاد مردی وآزادگی است، در این میان سوگواران همدانی هم با برافراشتن بیرق های سیاه وبرپایی خیمه های نمادین صحنه های غم بار وحزن انگیز در روز سوم عاشورا را یک بار دیگر به تصویرمی کشند.

در این روز هیات های عزادار در قالب دسته های سینه زنی و زنجیر زنی با چشمانی گریان وحسین گویان به سوگواری می پردازند.

پرچم های سیاه و بیرق های سبز وسرخ در همدان به اهتزار درمی آید ودر کنار آن نیز دسته های عزاداری مردم بخصوص جوانان ونوجوانان حال وهوا وشور حسینی را در این شهر چند برابر می کنند.

شهر دارالمومنین همدان همانند سایر نقاط کشور از دیرباز آیین های خاصی در ماه محرم داشته که مراسم سوم عاشورا هم یکی از این مراسم ها است.
مردم دیار الوند درایام محرم، در روزهای تاسوعا وعاشورا،سومین روز شهادت امام حسین (ع) وروز اربعین با تشکیل دسته های عزاداری به تکرار مرثیه هایی می پردازند که توسط مداحان خوانده می شود.

در هیات های عزاداری نیز به شکل عام از وسایلی چون علم کجاوه پالکی چهل چراغ پرچم خیمه گاه بیرق وگهواره علی اصغر به عنوان نماد عزا و سوگواری استفاده می شود.

از رسم دیرینه هیئات مذهبی تا نمایش کاروان شترسواردرسوم عاشورا


مراسم شلیه خوانی وتعزیه نیز در روزهای عاشورا و بشکل ویژه در سوم عاشورا در هر محله وهیات به نوعی اجرا می شود

درهیات های عزاداری نیز به طور عام، از وسایلی چون علم، کجاوه، پالکی، چهل چراغ، پرچم، خیمه گاه، بیرق و گهواره علی اصغر(ع) به عنوان نماد عزا و سوگواری استفاده می شود. مراسم شبیه خوانی و تعزیه نیز در روزهای عاشورا و سوم در هر محله و هیات به نوعی اجرا می شود.

این سنت دیرینه به همت وعشق همدانی ها به سالار وسرور شهیدان وحضرت ابوالفضل عباس (ع) در استان همدان پابرجا بوده ونشانه ارادت همدانی ها به سقای دشت کربلا است.

از رسم دیرینه هیئات مذهبی تا نمایش کاروان شترسواردرسوم عاشورا
باید گفت ، درهمدان وبرخی از شهرستان های همجوار علاوه بر استفاده از ادوات عزاداری همچون علم و کتل هرساله در سومین روز شهادت یاران امام حسین (ع) کاروان های شتر سوار با بنا کردن خیمه هایی به یاد خیمه گاه حسینی به راه می افتند ودر سوگ آن حضرت به عزاداری می پردازند.

ناگفته نماند که آداب ورسوم مردم همدان در این روز با آداب ورسوم دیگر نقاط ایران متفاوت است وهیات های حسینی ازنخستین روزهای ماه محرم وبیابان های کویری اطراف ایران می روند وبا آوردن چندین  شتر به همدان در سومین شهادت امام حسین (ع) با تزیین آنها، صحنه اسرای دشت نینوا را به تصویر می کشند.

از رسم دیرینه هیئات مذهبی تا نمایش کاروان شترسواردرسوم عاشورا
حرکت طایفه بنی اسد، صحنه سازی خرابه شام و خیمه های سوخته وصحنه دیرراهب و حرکت منظم آنها از دوخیابان اصلی شهر که تا ساعت 2 بعد ازظهرادامه پیدا می کند از آداب و رسوم خاص مردم همدان است.

گفتنی است؛ در شهر همدان هر محله قدیمی هیات عزاداری مخصوص به خود را دارد که این هیات ها با نام همان محله شناخته می شود ودر شب های محرم به محله های دیگر رفته و به طور مشترک به عزاداری می پردازند، همچین از جمله هیات های قدیمی ومعروف همدان می توان به شالبافان، امام زاده یحیی،نظر بیگ،زینبیه،اشاره کرد.


از رسم دیرینه هیئات مذهبی تا نمایش کاروان شترسواردرسوم عاشورا

انتهای پیام/ج

از رسم دیرینه هیئات مذهبی تا نمایش کاروان شترسواردرسوم عاشورا

برچسب ها: محرم 97 ، عاشورا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.