به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ حتما با شنیدن نام کرفس به یاد همان کرفسهای معمولی خودمان که در هر سبزی فروشی بفروش میرسد میافتید، اما کرفس کوهی با کمی تفاوت با این گیاه خواصی فراوان در طب سنتی دارد.
این گیاه وحشی معمولا به عنوان ضد درد و آرامبخش استفاده میشود، حتی بذر آن نیز در مهار رشد تومورهای معده و افزایش اشتها اسم در کرده است.
در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا امروز شما را با خواص حیرت انگیز این گیاه وحشی و بذر آن آشنا نماید، پس با ما همراه باشید.
کرفس کوهی ،گیاهی بومی از خانواده چتریان است که به صورت وحشی در ایران رشد میکند، اندام هوایی این گیاه در طب سنتی برای درمان فشارخون، زخم و التهاب استفاده میشود.
از سالیان دراز کرفس کوهی به علت اثرات ضد درد، ضد التهاب، آرامبخش و ضد سرفه مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین این گیاه بااثرات ضد ویروس، ضد دیابت، ضد سرطان به عنوان عامل پیشگیری کننده از زخم معده مطرح میشود.
کرفس کوهی در مداوای اضطراب، استرس، انواع اختلالات گوارشی بالاخص بیماریهای التهابی روده از قبیل: کرون و کولیت و بیماریهای روماتیسمی موثر است.
بذر کرفس کوهی اشتها آور است و در مهار رشد تومور معده و محافظت از کبد تأثیر مفیدی دارد. ضمن اینکه استفاده از آن و نیز جوشانده ریشه گیاه کرفس برای درمان علائم آنفلوانزا، سرماخوردگی، سرفههای شدید و تنگی نفس نافع میباشد.
این مطلب را از دست ندهید: بهترین خواص کرفس خام برای لاغری سریع
از اندامهای گیاه برای رفع معده درد، درمان التهاب مفاصل و روماتیسم و تصفیه خون استفاده میشود. همچنین کرفس کوهی در درمان چربی خون بالا، پرفشاری خون، انواع اختلالات قلبی عروقی و کمردرد کاربرد خوبی دارد.
علاوه بر اثرات دارویی، اسانس موجود در بذور و ریشه گیاه باعث جذب حشرات و تسهیل عمل گردهافشانی، دور نمودن بعضی حیوانات و آفات گیاهی و محافظت در برابر آسیبهای ناشی از افزایش گرما میشود.
برگ، ساقه و گل کرفس جهت تهیه فرآوردههایی از قبیل: ترشی و شور کرفس کوهی و یا استفاده در پخت برخی از غذاها مثل سوپ و یا همراه با ماست و نیز به صورت پودر خشک برای معطر کردن دوغ قابل استفاده است.
این مطلب را از دست ندهید: خبر خوش برای دیابتی ها/ "کرفس" با دیابت چه می کند؟
متاسفانه برخی از عشایر یا بومیان مناطق دامنههای زاگرس که رستنگاه اصلی این گیاه معطر است، به منظور استفاده از قسمتهای مختلف ریشه غده مانند آن، زمینه ریشهکنی این گیاه پرخاصیت را فراهم کرده اند که این شیوه تهدیدکننده حیات و بقای این گونه منحصربه فرد گیاهی شده و باید به شدت از آن پرهیز شود.
از خواص کرفس کوهی خوب است بدانید که ضد ویروس و ضد دیابت است و برای جلوگیری از ابتلا به زخم معده به کار میرود و این گیاه وحشی ضد سرطان میباشد.
از کرفس کوهی برای مداوای اضطراب، استرس، انواع اختلالات گوارشی، بیماریهای التهابی روده مانند کرون و کولیت و بیماریهای روماتیسمی استفاده میشود.
از بذر کرفس کوهی برای افزایش اشتها، مهار رشد تومور معده و محافظت از کبد استفاده میکنند.
جوشانده ریشه کرفس برای درمان آنفولانزا، سرماخوردگی، سرفههای شدید و تنگی نفس کاربرد دارد.
از دیگر اندامهای گیاه برای تسکین معده درد، درمان التهاب مفتصل، روماتیسم و تصفیه خون میتوان بهره برد.
ببینید: تصویری زیبا از کرفس کوهی
از دیگر خواص کرفس کوهی مصرف آن در درمان چربی خون بالا، پرفشاری خون، انواع مختلف اختلالات قلبی-عروقی و کمر درد میباشد.
اسانس موجود در بذر و ریشه گیاه وحشی کرفس کوهی سبب جذب حشرات و آسانی عمل گرده افشانی، دور نمودن بعضی حیوانات و آفات گیاهی و محافظت در برابر آسیبهای ناشی از گرما میگردد.
از برگ، گل و ساقه کرفس برای تهیه ترشی و شوری کرفس کوهی و پخت برخی از انواع غذایی استفاده میشود.
از پودر خشک کرفس کوهی برای معطر نمودن نوشیدنیهایی همانند دوغ میتوان بهره گرفت.
بیشتر بخوانید: خواص درمانی کرفس
از کرفس کوهی برای پیشگیری از تولید سنگ کلیه و مثانه، پاک کردن مجاری ادراری، استفاده میشود و لازم است بدانید که کرفس کوهی یک گیاه آرامبخش نیز میباشد.
کرفس کوهی گیاهی ضد دیابت، ضد نفخ و برطرف کننده یبوست میباشد.
مصرف هر روزه یک لیوان آب کرفس به همراه لیمو ترش تاثیر فوق العادهای در کاهش وزن دارد.
این گیاه تقویت کننده قوای جنسی در آقایان است و گرفتگی صدا را درمان میکند.
متاسفانه این روزها به علت مصرف بی رویه ریشه این گیاه، کرفس کوهی در حال انقراض بوده و در حال حذف از چرخه طبیعت است.
در یک پروژه تحقیقاتی اثر عصاره هیدروالکلی کرفس کوهی بر میزان فشار خون مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد سبب پیشگیری و کاهش پرفشاری خون میشود.
اثرات ضد فشار خون و آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی کرفس کوهی بر فشار خون ناشی از دگزامتازون پیشنهاد میشود، اما مطالعات بیشتری برای یافتن مکانیسم اثر دقیق این داروی گیاهی مورد نیاز است. در این تحقیق، برای القای فشار خون، دگزامتازون به صورت زیر جلدی به مدت ۱۴ روز بر روی افراد مورد مطالعه تجویز شد که در گروه پیشگیری، تجویز خوراکی عصاره هیدروالکلی کرفس کوهی چهار روز قبل از تجویز دگزامتازون آغاز شد و تا پایان دوره (بین یک تا ۱۸ روز) ادامه یافت و در گروه درمانی، عصاره هیدروالکلی کرفس کوهی از روز ۸ تا ۱۴ تجویز شد.
بیشتر بخوانید: رویش کرفس کوهی در غرب اصفهان
دگزامتازون به طور معناداری فشار خون سیستولیک را افزایش داد. تجویز عصاره هیدروالکلی کرفس کوهی، سبب پیشگیری و کاهش پرفشاری خون ناشی از دگزامتازون در گروههای درمانی و پیشگیری شد.
فلاونوییدها یک گروه از ترکیبات پلی فنولیک میباشند و با کاهش خطر بیماریهای قلبی رابطه دارند. کرفس کوهی یا همان کلوس، گیاهی حاوی فلاوونویید است؛ لذا در این تحقیق اثر کرفس کوهی بر فاکتورهای خونی مربوط به چربی به عنوان عامل آترواسکلروز و بیماریهای قلبی عروقی در بیماران هایپرلیپیدمیک مصرف کننده لواستاتین مورد بررسی قرار گرفته است.
در این مطالعه، تعداد ۷۴ بیمار مبتلا به هایپرلیپیدمی به ترتیب مراجعه به کلینیک در شهرکرد در یکی از دو گروه کنترل (لواستاتین mg/day ۴۰) و مورد (لواستاتین mg/day ۴۰ و پودر کرفس کوهی gr/day۲) قرار گرفتند.
بیشتر بخوانید: کاشت گیاه دارویی کرفس کوهی
قبل از مطالعه، دو هفته و یکماه بعد از شروع مطالعه میزان کلسترول، تری گلیسیرید، لیپوپروتیین با دانسیته پایین (LDL)، لیپو پروتیین با دانسیته خیلی پایین (VLDL)، لیپوپروتیین با دانسیته بالا (HDL) و قند خون ناشتا (FBS) بیماران اندازه گیری گردید و با یکدیگر مقایسه شدند.
یافته ها:
میزان کلسترول، تری گلیسیرید، LDL و VLDL خون، دو هفته و یک ماه بعد از مصرف کرفس کوهی کاهش یافت، ولی این کاهش در دو گروه اختلاف آماری معنی داری نداشت. میزان HDL در گروه مورد افزایش و در گروه کنترل کاهش یافت. نسبت LDL به HDL در هر دو گروه کاهش داشت. میانگین FBS طی مطالعه بدون تغییر بود.
نتیجه گیری:
مصرف پودر کرفس کوهی همراه با داروهای کاهنده چربی خون در بیماران هیپرلیپیدمیک احتمالا با افزایش HDL یا همان کلسترول خوب، ارتباط مثبت دارد.
انتهای پیام/