به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پیام صلح و امنیت جهانیِ ایران در سازمان ملل موضوع گفتوگوی ویژه خبری امشب سه شنبه سوم مهرماه بود که با ارتباط تصویری با سید عباس عراقچی معاون امور سیاسی وزارت امور خارجه برگزار شد.
وی با اشاره به سخنرانی رئیس جمهور در سازمان ملل و پیام اصلی روحانی در سخنرانی اش گفت: این سخنرانی در حقیقت مانیفست سیاست خارجی ایران و نحوه برخورد و رویکرد جمهوری اسلامی با مسائل جهانی است.
عراقچی با اشاره به گرایش کشورهای مختلف جهان به سمت چندجانبه گرایی گفت: آمریکا با سیاست هایی که اتخاذ می کند و با ترویج یکجانبه گرایی در جهان سعی دارد اهداف خود را پیش ببرد، اما صرف اینکه کشوری ریاست سازمانی را برعهده دارد، نمی تواند تک روی کند.
معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: باید به درخواست ها و ادعاهای آمریکا مبنی بر دیدار با رئیس جمهور و گفت و گو با وی که با اهداف غیر مذاکراتی و منافقانه انجام می شود، پاسخ داده می شد.
وی تصریح کرد: دولتی که به عهد خود پایبند نیست قابل مذاکره نیست، رئیس جمهور در این سخنرانی چهره واقعی آمریکا را برای مردم ایران افشا کرد. اگر آمریکا برای گفت و گو صداقت دارد باید به تعهداتش عمل کند. دولت فعلی آمریکا ظرفیت گفت و گو ندارد.
معاون سیاسی وزیر خارجه اظهار کرد: رئیس جمهور کشورمان در سخنرانی خود باید پاسخ ترامپ را با منطق لازم می داد و دنیا و مردم ما می فهمیدند که منطق ایران منطق استوار سیاسی است و براساس اصول و قواعد صحبت می کند و کسی که به هیچ قاعده ای پایبند نیست، ایران نمی تواند طرف مذاکره با چنین فردی قرار بگیرد. ایران اهل منطق و گفت وگو است.
وی بیان کرد: رئیس جمهور همچنین در سخنرانی خود انتقاد شدیدی از کشورهای غربی کردند که عوامل تروریستی را در کشورهای خود جا دادند. روز گذشته شورای امنیت موضع محکمی را در خصوص حمله تروریستی شهر اهواز گرفت و آن را محکوم و با دولت و مردم ایران همدردی کرد و این در اثر تلاش ها و تماس هایی بود که در نیویورک انجام شد.
عراقچی با اشاره به ریاست فعلی آمریکا بر شورای امنیت سازمان ملل، خاطرنشان کرد: اخباری داشتیم که ترامپ می خواهد جلسه ای را درباره ایران تشکیل دهد که فکر می کردند می توانند جلسه ای را با موضوع ایران تشکیل دهند که با بررسی هایی که انجام دادند به این نتیجه رسیدند که این جلسه می تواند به ضد اهداف خود تبدیل شود و در نهایت موضوع آن را تغییر دادند و عدم اشاعه گذاشتند و امکان حضور ایران را با بازی های آیین نامه ای سلب کردند، براساس اخباری که داریم در جلسه فردا تقریبا همه کشورهای عضو شورا و به ویژه اروپایی ها قصد دارند از برجام و لزوم پایبندی به آن دفاع کنند و جلسه فردا خلاف خواستی که ترامپ دنبال می کند، تبدیل خواهد شد.
این دیپلمات ارشد کشورمان درباره نشست فردای شورای امنیت نیز بیان کرد: ارزیابی من این است که جلسه فردا به انزوای بیشتر آمریکا تبدیل خواهد شد. آمریکا در یکی دو سال گذشته تلاش کرده موضوع ایران را به شورای امنیت بکشاند، ولی هر بار سایر اعضا ممانعت کردند از اینکه ایران به جمع بندی یا بیانیه مطبوعاتی علیه ایران برسد و هر کدام از جلسات به جلسات حمایت از ایران تبدیل و آمریکا منزوی شد.
وی گفت: تقریبا مطمئنم جلسه فردا نیز چنین خواهد شد. اول گفتند جلسه ای با موضوع ایران تشکیل شود، بعد که بررسی کردند دیدند خطرناک است و ایران می تواند آنها را به چالش بکشد، بعد موضوع را به بحث عدم اشاعه تبدیل کردند و با استفاده از ابزارهای آیین نامه ای شورای امنیت جلسه را به نحوی گذاشتند که کشورهای غیر عضو شورای امنیت نتوانند در نشست شرکت کنند.
عراقچی در عین حال خاطرنشان کرد: البته ما تدارکاتی را برای فردا دیده ایم و آقای روحانی در محل دیگری بعد از این جلسه مواضع ایران را اعلام خواهد کرد.
معاون سیاسی وزیر خارجه در مقایسه بین سخنرانی دونالد ترامپ و روحانی نیز گفت: همه کسانی که هر دو سخنرانی را دیدند می توانند یک مقایسه را انجام دهند که با لحن و ادبیات سخنرانی ترامپ غیرمتعارف و بی ادبانه و سخنرانی دوم با ادبیاتی کاملا فاخر و با موضعی منطقی بود.
عراقچی افزود: اینکه آقای ترامپ در ابتدای صحبتش گفت دستاوردهای دولت من در دو سال گذشته بیشتر از هر رئیس جمهور آمریکا بود که به لطیفه شبیه است، باعث خنده همه شد و این بی سابقه است که رئیس جمهوری این چنین مضحکه شود.
وی در ادامه گفت: آقای ترامپ در بین همه کشورها حتی بین متحدان خود در صحبت های خصوصی و عمومی به عنوان کسی که قابل اتکا و قابل اعتماد و پیش بینی نیست، شناخته می شود؛ حتی از کشورهای متحد ترامپ نیز این را می شنویم که حتی اعتماد ندارند توافقی کنند او در مسیر بازگشت آن را نقض نکند و معتقدند بر تعهداتش پایبند نیست. توئیت های او مضحکه عام و خاص شده، البته رئیس جمهور مردم آمریکاست و ما در این زمینه قضاوتی نمی کنیم، ولی در عرصه بین المللی چنین نگاهی وجود دارد.
عراقچی با بیان اینکه هیچ کشوری رغبت ندارد با چنین فرد و دولتی وارد مذاکره شود، اظهار کرد: هم ایشان هم وزیر خارجه و هم دولتش مواضع متناقضی درباره ایران داشته اند. در شرایط فعلی مردم ما حتما توجه دارند که هیچ انگیزه ای برای مذاکره و گفتوگو با آمریکا نداریم. از باب لجبازی نیست، بلکه براساس منطق کاملا استواری است، به هیچ وجه نمی توانیم با کسی که عدم تعادل و پایداری در مواضع خود دارد و از طرف دیگر به توافق دولت قبلی خود پایبند نیست، وارد گفتگو شویم، با چه هدف و انگیزه ای؟
این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به اظهارات روحانی در نشست مجمع عمومی گفت: اگر دولت آمریکا مایل است به سازوکارهای بین المللی و چندجانبه برگردد، راه باز است و اگر برای بازگشت آمریکا به برجام احیانا تمایلی باشد، این بار این ایران است که شروط خود را خواهد داشت.
معاون وزیر خارجه درباره این شروط اظهار کرد: دولت آمریکا باید تضمین های جدیدی بدهد که برگردد و به همه ابعاد برجام کاملا پایبند باشد و تضمین دهد که این پایبندی را در طول اجرای برجام ادامه خواهد داد و اینگونه نباشد که این فضای عدم اطمینان و بی ثبات را ادامه و استمرار دهد.
وی گفت: اگر تمایلی برای تعامل وجود دارد، مسیر برای تعامل باز است و در قالب برجام وجود داشته و چین، روسیه و اروپا حضور داشتند و آمریکا هم می تواند برگردد، ولی برگشت آمریکا به آسانی گذشته نخواهد بود و حتما باید با شرایطی باشد که ایران معین می کند.
عراقچی بیان کرد: البته چشم اندازی برای این موضوع وجود ندارد و هنوز دولت آمریکا به این عقلانیت و باور نرسیده که به مسیر تعامل در چارچوب برجام بازگردد.
وی درباره نشست شب گذشته وزرای خارجه ایران و 1+4 نیز گفت: جلسه دیشب گامی بزرگ رو به جلو بود. در این جلسه تعهدات سیاسی مورد تأکید قرار گرفت و به تعهدات گذشته رجوع شد و راه حل های عملیاتی که توسط کارشناسان ایران و 1+4 در دو سه ماه گذشته بحث های مفصل شده بود ایده هایی پیدا شده و سازوکارهایی برای پرداخت های مالی ایران پیدا شده که وزرای خارجه اینها را بررسی و به کارشناسان ماموریت دادند این سازوکارها را نهایی و مستقر کنند. امیدواریم قبل از تحریم های آمریکا در 14 آبان بخشی از این سازوکارها مستقر شود که طی آن به سازوکارهای ویژه هم اشاره شده است.
معاون سیاسی وزیر خارجه ادامه داد: کشوری که بیرون از اروپا خریدار نفت ایران است می تواند از این مسیر استفاده کند و تا وقتی نهایی نشود جزییات آن بیان نمی شود. دولت آمریکا در چند ماهه گذشته تلاش کرد جلوی این موضوع را بگیرد و هیأت هایی را به کشورهای مختلف فرستادند و سنگ اندازی کردند و امیدواریم تا قبل از نیمه آبان بخشی از این سازوکارها مستقر و بعد از آن سایر سازوکارها استقرار پیدا کنند. اينکه کشورهای دیگر در مقابل آمریکا تلاش میکنند تا مسیر را برای جمهوری اسلامی ایران باز کنند، نشان دهنده مقبولیت بین المللی و جهانی جمهوری اسلامی ایران است، لذا برجام بدون تامین خواسته ایران نمیتواند ادامه پیدا کند و این مورد تاکید کشورهای طرف مقابل بود.
وی گفت: نشست دیشب یک برد سیاسی برای ایران و یک انزوای سیاسی برای آمریکا بود. هزینه سیاسی که الان 1+4 پرداخت و سرمایه گذاری سیاسی می کنند برای ما قابل توجه است، ولی این اراده سیاسی باید عملیاتی شود. مهم ترین موردی که شب گذشته حاصل شد بحث سازوکار ویژه مالی بود که تأکید شد که کارشناسان برقرار کنند.
معاون سیاسی وزیر خارجه ادامه داد: اینکه این کشورها در بیانیه اذعان کردند که بدون خواسته های ایران برجام نمی تواند ادامه یابد در بیانیه دیشب آمد و به صراحت اعلام کردند که برجام را حفظ می کنند.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا 1+4 دنبال مشروعیت زدایی از تحریم های آمریکاست یا دور زدن این تحریم ها ادامه داد: مشروعیت زدایی که اتفاق افتاده و این کشورها با اقدام خود برای مقابله با تحریم های آمریکا می گویند ما مشروعیتی برای این تحریم ها قائل نیستیم و دوم اینکه راه حل هایی پیدا می کنند که این تحریم ها را کنار بزنند.
وی عنوان کرد: بحث دور زدن و کارهای غیرقانونی نیست، بلکه یافتن مکانیسم ها و کانال های بانکی است که آمریکا نتواند مانع آن شود. در مذاکره با اروپا با ظرائف فنی آشنا شدیم. دوستان در صنعت و معدن، بانکی مرکزی، کشتیرانی و ... همه هستند تا بتوانیم کانال های بانکی را برقرار کنیم. اگر بحث بانکی درست شود خیلی از بحث های نفتی هم درست خواهد شد.
عراقچی افزود: مهم ترین اولویت ما سازوکارهای مالی و بانکی است که اگر مستقر شوند انشالله قدم های بعدی را برخواهیم داشت.
وی گفت: ایران امید خود را به این مذاکرات نبسته است، ولی به عنوان دیپلمات ها مامور هستیم که از این مذاکرات راهی را باز کنیم، امید دولت به توانمندی های داخلی است و ما به عنوان دیپلمات موظفیم راه حل های عملیاتی را که به نفع کشور باشد باز کنیم، با گروه 1+4 خوب پیش رفتیم، ولی کند بوده و کندتر از انتظارات ما این مسیرها باز می شود.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه با گروه 1+4 خوب پیش رفتیم ولی کند بوده و کندتر از انتظارات ما این مسیرها باز می شود افزود: علت کند بودن این است که اولا پیچیدگی مالی اروپا به قدری زیاد است که کار را کند کرده است به طوری که کار سخت تر از آن بود که اروپایی ها فکر می کردند و از آن طرف فشار آمریکا نیز بیشتر از آن بود و آمریکا با کمک رژیم صهیونیستی ، عربستان و نوچه ها در تلاش هستند تا راه های اقتصادی ایران را ببندند.
وی افزود: جنگی که آمریکا شروع کرده جنگ نظامی نیست، ولی جنگ اقتصادی وجود دارد و سعی می کنند به ما تحمیل کنند و ما با آنها مقابله می کنیم. ما جنگ اقتصادی روانی را نادیده نگیریم و مردم باید در داخل کشور مراقب باشند تحت تاثیر بازی روانی آمریکا قرار نگیرند.
معاون سیاسی وزیر خارجه درباره اینکه اروپا تا چه زمانی پای این خواهد ایستاد؟ عنوان کرد: ما امید به اینکه آنها پای قضیه بایستند نداریم. دولت سیاست های خود را با امید و اتکا به مردم دنبال می کند . در هم تنیدگی اقتصاد اروپا و آمریکا از یک طرف و سیستم تصمیم گیری در اروپا هم مانع دیگری است که کار را سخت تر می کند و اروپایی ها معتقدند در استانداردهای اروپایی سریع تر عمل می کنند، البته برای ما زمان کوتاه و حیاتی است.
این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: اگر چین و روسیه نتوانند کاری کنند، سناریوهایی را در نظر گرفته ایم و مطابق با نحوه عملکرد طرف مقابل اجرایی می شود. اگر به سمت نقض بروند ایران هم چنین می کند و اگر به سمت همکاری بیایند ایران نیز چنین خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه اروپا تا الان کند عمل کرده است و این مسئله ناشی از اراده سیاسی نیست بلکه سختی کار اینگونه اقتضا میکند گفت: در اروپا ۲۸ کشور هستند که باید با یکدیگر هماهنگ شوند و این مانع دیگری برای سخت کردن کار است.
انتهای پیام/