به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ استان گلستان یکی از استان های شمالی کشور است که نزدیک به هزار روستا دارد که طبیعتی بکر و محیطی آرام دارد اما نبود نظارت در بخش ساخت و سازها برطبقات و نماهای روستا ها باعث شده تا شاهد تخریب و دست بردن در طبیعت باشیم.
روستاها می توانند برای افراد منبع درآمدی باشند تا بتوانند از ظرفیت های روستا برای درآمد زایی بیشتر استفاده کنند.
اما چند سالی است که بسیاری از روستاهای استان گلستان دستخوش تغییراتی شده اند که شاید برای گردشگران و مردمی که از بیرون به روستاها می آیند زیبایی نداشته باشد.
به روستایی ییلاقی رفتیم که در دامنه کوههای سر به فلک کشیده بود با طبیعت زیبا ، آب و هوای بسیار دل انگیز اما چیزی که خیلی در این بین آزار دهنده بود نمایی از آپارتمان های چند طبقه امروزی که اصلا تناسبی با طبیعت نداشته اند.
با اهالی روستا که گفتگو کردم فرد روستایی در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ گفت: در سال های گذشته اصلا فضای روستاهای ما متفاوت بوده است همان خانه های قدیمی ،بخاری های هیزمی و همه زیبایی های روستایی را داشته است اما حالا هر کجا که چشم کار می کند در این طبیعت ویلا ساخته شده است و طبیعت را تخریب کرده اند.
یکی از اهالی روستا می گفت: برخی از مردم روستا هم خانه های قدیمی خود را خراب و خانه های امروزی ساخته اند .
یکی دیگر از مردم روستا می گفت: نباید اجازه ساخت خانه های امروزی را به مردم بدهند.
او می گفت: کسی که در روستا خانه ویلایی دارد نباید اجازه ساخت خانه های آپارتمانی را درجلوی خانه های ویلایی بدهند که متاسفانه از این خانه ها در روستاها زیاد است و نمای خانه های ویلایی را کاملا از بین می برد.
با چند گردشگر در روستای چلی از توابع علی آباد کتول صحبت کردم که یکی از گردشگران در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ گفت: من بیشتر کشور های دنیا را رفته ام اما طبیعت ایران بسیار زیبا است حالا می بینیم که در دل کوه ها چطور خانه های آپارتمانی سر بلند کرده اند و این اصلا برای جذب گردشگران خوب نیست .
یکی دیگر از گردشگران می گفت: از وقتی که به این روستا آمده ام در این فکر هستم که چرا در این محیط روستایی نباید غذاهای محلی، گاو و گوسفند و مرغ و جوجه باشد فقط تا چشم کار می کند قدم به قدم ماشین های که حتی در این روستای دور افتاده باعث ترافیک شده اند.
او می گفت: باید محیط ارزشمند روستاها حفظ شود چون روستاها نشانی از آداب و سنن قدیمیان هستند .
به روستای دیگری به نام روستای ریگ چشمه رفتم روستایی که پر از درختان گردو بود و نمای بسیار زیبایی داشت این روستا هم که در دامنه کوه بود از شر آپارتمان های امروزی در امان نمانده بود.
یکی از گردشگران می گفت: من در شهر تا چشم کار می کند آپارتمان می بینم و در آپارتمان زندگی می کنم دلم می خواهد وقتی وارد روستا می شوم خانه های روستایی را ببینم با نماهای کاهگلی اما متاسفانه روستاهای ما در حال تغییر اند.
با مردم روستا که صحبت می کردم می گفتند : ای کاش قانونی بود تا خانه های امروزی هم که ساخته می شد با نمای قدیمی و متناسب با محیط روستا باشد.
یکی از خانم های مسن که در حال دوختن پارچه های سنتی بود می گفت: وقتی گردشگر به روستای ما بیاید از وسایل ما می خرد و همین باعث می شود چرخ زندگی ما هم در روستاها بچرخد ولی بااین کارهایی که می کنند و خانه های که می سازند شاید دیگر گردشگر به اینجاها نیاید با دیدین این آپارتمان ها فراری شود.
به سراغ جانشین رئیس بنیاد مسکن علی آباد کتول رفتم ،دولتی جانشین رئیس بنیاد مسکن علی آباد کتول در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ گفت: برای ساخت خانه در روستا باید اول از همه طرح هادی تهیه شود و بافت روستا مشخص شود و بعد وارد کمیسیون می شود و در استان توسط 14 اداره کل دفترچه طرح هادی تایید شده متقاضی برای ساخت و ساز از بخشداری و دهیاری استعلام گرفته به بنیاد مسکن مراجعه می کند و در اداره ما توسط مشاورین بررسی و بعد به دفاتر طراحی ارجاع داده می شود و بعد از تایید مراحل ، متقاضی برای ساخت می توانند اقدام کند.
وی افزود: الزامی وجود ندارد که برای ساخت و سازها در روستاها حتما از نماهای قدیمی استفاده شود ولی مشاوره به افراد داده می شود.
اکبرزاده کارشناس مسئول بنیاد مسکن علی آباد کتول در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ گفت: ما در نقشه هایی که برای افراد ارائه می دهیم حتی نماها را هم برایشان تعیین می کنیم اما افراد خودشان تعیین کننده نمای ساختمان شان در پایان هستند.
بعد از روستای ریگ چشمه به گرگان آمدیم و به روستای زیارت گرگان رفتیم روستایی تاریخی اما زخم خورده از آپارتمان های امروزی که دیگر نفسش را به شماره انداخته است.
وقتی در این مسیر زیبا می رفتیم خانه های آپارتمانی 5 یا گاهی 6 طبقه را می دیدیم که معلوم نبود میان این همه درخت ودر دامنه کوه چه می کنند .
با مردم روستا هم صحبت شدم که می گفتند : در گذشته اینجا روستایی با خانه های قدیمی بود که در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است اما حالا حال و روز روستایمان را می بینید؟
یکی از اهالی می گفت: ما هم مقصر بوده ایم نباید زمین های خودمان را می فروختیم اما باز از سویی نیاز به پول هم داشتیم بچه های ما بزرگ شده و دیگر قبول نمی کردند در خانه های روستایی زندگی کنند مجبور بودیم برخی از مردم خانه های قدیمیشان را خراب کردند و آپارتمان ساختند.
یکی دیگر از اهالی می گفت: خیلی از افراد سود جو هم به اینجا آمده و زمین های ما را ارزان خریداری کرده و حالا خانه و آپارتمان و حتی هتل هم ساخته اند .
یکی از اهالی می گفت: در گذشته ما توریست های خارجی زیادی داشتیم که به روستای ما می آمدند و در این خانه های کاهگلی می ماندند و صنایع دستی ما را به قیمت های خوبی از ما خریداری می کردند و برای سوغاتی به کشور خود می بردند حتی یادم است یکی از توریست ها یک پنجره قدیمی که از نظر ما شاید ارزشی نداشت را از ما خرید و به کشورش برد.
او می گفت: اما الان وقتی توریست می آید سری تکان می دهد و بر می گردد و دیگر در اینجا نمی ماند.
به سراغ مدیر کل امور روستایی استان رفتیم ،نصیبی مدیر کل امور روستایی گلستان در گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ گفت:ما نمی توانیم افراد را برای ساخت خانه در روستا الزام کنیم که از نمای خاصی استفاده کنند. اما به آنها پیشنهاد و مشاوره می دهیم حتی برای کسانی که از نمای روستایی استفاده کنند 2 میلیون تومان هم وام بلاعوض در بنیاد مسکن در نظر گرفته ایم .
وی افزود: این کار نیازمند این است که فرهنگ سازی شود تا مردم خودشان متوجه این میراث ارزشمند روستا شوند و برای ساخت خانه های امروزی تناسب روستا را بر هم نزنند و از نماهای مدرن در روستاها بپرهیزند.
وی ادامه داد: ما طی جلساتی که با دهیاری ها و بخشداری ها برگزار می کنیم از آنها می خواهیم که با افراد روستایی برای ساخت خانه مشاوره دهند تا بتوانیم این فرهنگ زنده نگه داشتن میراث ارزشمند مان را در بین مردم حفظ کنیم .
گزارش از فاطمه حبیبی
انتهای پیام/ح