به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت؛ ورود انواع فاضلابهای خانگی و صنعتی، ورود حجم زیادی از رسوبات، رشد بی رویه گیاهان مهاجم وارداتی همانند سنبل آبی، تغییرات اقلیمی، کاهش آب دریای خزر، و همچنین تجاوز به حریم تالاب حال این روزهای تالاب بین المللی انزلی رو رنجور کرده است.
قربانعلی محمدپور مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: تالاب بین المللی انزلی با کمک آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن - جایکا و شهرک علمی – تحقیقاتی اصفهان با بهره گیری از فناوری نانو از سنبل آبی احیا میشود و حیات دوباره به این تالاب بین المللی باز میگردد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر طرح استفاده از فناوری نانو برای پاکسازی تالاب بین المللی انزلی به صورت آزمایشی در ۵ استخر ۱۲ هکتاری شیلات در حاشیه تالاب انزلی اجرا شده که در مراحل پایانی است افزود: قرار است با فناوری نانو مواد آلی ناشی از بقایای گیاهی و جانوری که بخشی از آن دارای مواد معدنی است برای موجودات آبزی به غذا تبدیل شود و براساس مطالعات انجام شده ۷ هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی که دارای مواد آلی هستند را میتوان با استفاده از این روش رسوب زدایی کرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به وضعیت بحرانی تالاب بین المللی انزلی گفت: در حال حاضر ۶۵ درصدمعادل ۲۰ هزار هکتار مساحت این تالاب بین المللی آب دارد.
قربانعلی محمدپور با بیان اینکه برای اجرای این طرح هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که دولت تلاش میکند در مدت ۳ سال این اعتبار را اختصاص دهد افزود: تغییرات اقلیمی، کاهش آب دریای خزر، ورود انواع فاضلاب، ورود حجم زیادی از رسوبات، رشد بی رویه گیاهان مهاجم وارداتی همانند سنبل آبی و همچنین تجاوز به حریم تالاب از مهمترین علل خشک شدن بخشی از آب تالاب بین المللی انزلی است.
قربانعلی محمدپور مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه تالاب بین المللی انزلی از مهمترین زیستگاههای پرندگان مهاجر و محل تخم ریزی آبزیان است تصریح کرد:متاسفانه در ۳ دهه گذشته میانگین عمق آب تالاب بین المللی انزلی از ۱۱ متر به کمتر از ۲ متر و در مناطقی تا ۷۰ سانتی متر کاهش یافته است که در تلاشیم با تخصیص اعتبارات لازم و با کمک آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن - جایکا و شهرک علمی – تحقیقاتی اصفهان این تالاب هرچه سریعتر احیا کنیم.
مصطفی سالاری، استاندار گیلان گفت: تالاب انزلی، سرمایهای ملی و بین المللی است و احیای جدی آن امری ضروری است.
وی با اشاره به اینکه باید به تالاب انزلی منابع مالی بیشتری تزریق شود تا شاهد احیای این سرمایه ملی و بین المللی باشیم افزود: خوشبختانه وضعیت احیای تالاب نسبت به سنوات گذشته روند مطلوبی را طی میکند، اما با نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.
استاندار گیلان با اشاره به اینکه باید زندگی و معیشت مردم بندرانزلی و شهرستانهای همجوار، پیوند بیشتری با تالاب داشته باشد، تصریح کرد: در صورتی که ظرفیتهای اشتغالزایی مرتبط با تالاب را افزایش دهیم، حمایت و مطالبه مردم برای احیای تالاب جدیتر خواهد بود.
احسان هادی پور رئیس محیط زیست شهرستان بندر انزلی گفت: چیدن لالههای تالابی با هدف حفظ اکوسیستم تالاب بندرانزلی ممنوع است و در این راستا بیش از هزار برگ تراکت با موضوع ممنوع بودن چیدن لالههای تالابی با هدف حفظ اکوسیستم تالاب بندرانزلی میان شرکتهای تعاونی مجاز قایقرانی توزیع شد.
وی با اشاره به اینکه شهرستان بندر انزلی بخاطر موقعیت جغرافیایی مناسب و جاذبههای گردشگری بسیار، در همه فصول سال میزبان گردشگران فراوانی است افزود: یکی از این جاذبههای بسیار مهم، اکوسیستم تالاب محل رویش گیاه لاله تالابی است و شرکتهای قایقرانی گردشگران زیادی را در تالاب بین المللی انزلی به این مناطق میبرند تا گردشگران لحظات زیبایی را در دفتر خاطراتشان ثبت کنند.
مدیر کل محیط زیست گیلان گفت: از جمله زیباترین مناظر آبی منطقه، تالاب بینالمللی انزلی است و در داخل تالاب جزایر زیبایی وجود دارد و ۲ شهر زیبای بندرانزلی و آبکنار در ساحل آن قرار دارند.
محمد پور با اشاره به اینکه تالاب انزلی با وسعت ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلومتر مربع حکم تصفیه خانه را برای رودخانههایی دارد که به دریای خزر میریزد افزود:این تالاب با بیش از ۱۰۰ گونه پرنده ۵۰ گونه ماهی صدها گونه موجودات گیاهی اکوسیستم کمنظیری دارد.
ساسان اکبریپور فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان گفت: تالاب بینالمللی انزلی از جمله نخستین مکانها و زیستگاههای است که پرندگان مهاجر در آن مهاجرت میکنند.
وی با اشاره به اینکه پرندگان مهاجر با پیمودن مسافتهای طولانی از سیبری به سمت تالابهای گیلان در کریدور شمال جنوب حرکت میکنند افزود: از جمله پرندگان مهاجری که در دستههای ۱۰۰ تا ۲۰۰ تایی و در قالب گروه پیشقراولان به تالابها و آبگیرهای استان گیلان وارد میشوند خوتکای پر سفید است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان با بیان اینکه در حال حاضر هیچ مجوز شکاری از سوی سازمان حفاظت محیط زیست گیلان صادر نشده است افزود: هرگونه شکار، اقدام به شکار و زندهگیری پرندگان مهاجر ممنوع بوده و تخلف زیست محیطی محسوب میشود و با افراد متخلف برخورد قانونی میشود.
ساسان اکبریپور افزود: در حال حاضر موضوع اعمال ممنوعیت شکار پرندگان به علت وجود بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در حال بررسی است و نتایج آن به زودی مشخص شده و به اطلاع مردم میرسد.
حمیدررضا آذرپور معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت: تالاب بین المللی انزلی یکی از مناظر دیدنی و منحصر به فرد آبی کشور است که همه ساله در فصول مختلف سال پذیرای میلیونها گردشگر داخلی و خارجی است.
وی با اشاره به اینکه تالاب بین المللی انزلی با داشتن جاذبههای گردشگری متنوع، وجود پرندگان مهاجر و مناظر طبیعی دیدنی گردشگران داخلی و خارجی زیادی را جذب خود میکند افزود: برای ماندگاری و اقامت این گردشگران که از نظر رشد اقتصادی برای منطقه بسیار مفید است سعی کردیم خانههای محلی، ویلا، سوییت، مهمانسرا و هتل را با درجه بندیهای مختلف در اختیار مسافران و گردشگران داخلی و خارجی قرار دهیم.
تالاب بین المللی انزلی از سال۱۳۵۴ جزو تالابهای بینالمللی تحت حفاظت است و با بیش از ۱۰۰ گونه پرنده، ۵۰ گونه ماهی و صدها گونه مختلف از گیاهان و جانوران از مهمترین تالابهای جهان محسوب میشود و حیات این نعمت الهی و مامن حیات وحش همت بیش از پیش مسئولان را میطلبد.
انتهای پیام/م.ع