به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ هفته گذشته نیکی هیلی نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد، از سمت خود استعفا داد. با توجه به غیر منتظره بودن این اقدام، نظرات در حد حدس و گمان بوده و تحلیل قطعی در این باره ارائه نشده است. به عقیده امیرعلی ابوالفتح یکی از کارشناسان مسائل آمریکا، به طور عمده می توان برای این اقدام سه رویکرد خصمانه، دوستانه و یا ترس از رسوایی را محتمل دانست.
امیر علی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا، در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به افزایش استعفا، جایجایی و اخراج در کابینه دولت ترامپ گفت: درگذشته هم کاخ سفید شاهد تغییر و تحولاتی بوده، اما در دولت ترامپ تعداد آن بیشتر شده است و کسانی که به هر دلیلی کنار رفته اند را می توان افرادی با نفوذ دانست.
وی در رابطه با دلایل افزایش جابجاییها و تغییر و تحول در دولت فعلی ایالات متحده، افزود: از جمله این دلایل می توان به شخصیت خود رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ اشاره کرد. او مدیر و صاحب یک امپراتوری مالی است و از جمله ویژگیهایش خود رای بودن است و باتوجه به اینکه در چنین شرکتی سود مستقیما به صاحب آن می رسد، ترامپ می تواند به راحتی و بدون توجه به مشاوره ها ،افراد را جابجا کرده یا عذرشان را بخواهد.
ابوالفتح در ادامه با بیان اینکه دونالد ترامپ فاقد تجربه مدیریت دولتی است، افزود: شخصیت خود رای و نداشتن تجربه مدیریت دولتی باعث شده است که در ماههای نخست ریاست جمهوری اش به راحتی و بدون توجه به مناسبات سیاسی و پیامدهای آن، افراد را عزل کرده و یا تحت فشار قرار دهد.
کارشناس مسائل آمریکا در ادامه توضیح داد: ترامپ برآمده از یک فرآیند اجتماعی نارضایتی نسبت به وضع موجود است و در ابتدا با ادعا و شعار مبارزه با فساد تشکیلاتی بر سر کار آمد، ولی پس از آن اختلافات درون دولت افزایش یافت؛ از یک طرف استیو بنن که تفکرات انقلابی براندازانه و ضد تشکیلاتی داشت و راه مبارزه با فساد را در پیش گرفته بود و از طرفی دیگر، دستگاه بروکراسی معتقد بود نباید نظم مستقر را بر هم زد! همین کشمکشها باعث می شد که ترامپیستها که توسط بنن هدایت میشدند قربانی داده و از کاخ سفید حذف شوند.
وی با بیان کرد: نه تنها خود استیو بنن از کاخ سفید خارج شد، بلکه برخی افرادی مانند تیلرسون وزیر امور خارجه هم از تشکیلات دولت خارج شدند.علاوه براین از دیگر دلایل اختلافات و ریزش افراد در بدنه دولت ترامپ را می توان ناهماهنگی و تعارض دیدگاهها دانست که باعث بوجود آمدن نوعی آشوب و هرج و مرج در کاخ سفید می شد. طبیعت حکومت داری رییس جمهور آمریکا در کنار دیدگاه و مواضع متفاوتی که طرفداران او در پیش گرفتند، از جمله عوامل تشدید اختلافات و کنار رفتن برخی افراد بود.
ابوالفتح با بیان اینکه تعداد زیاد جابجاییها در کاخ سفید باعث بوجود آمدن تصویر نامطلوبی از آمریکا شده است، توضیح داد: با توجه به نحوه نامطلوب عزل رئیس پلیس FBI و برکناری وزیر امور خارجه با یک توئیت، آمریکا به شکل کشوری از هم گسیخته که درگیر فقدان انسجام درونی است در اذهان عمومی جهان مجسم شده و تعارض دیدگاهها در این کشور موجب تردید و سر در گمی شرکای آمریکا شده است و سوالاتی چون: چه کسی وزیر خارجه است؟ سیاست خارجی را چه کسی تدوین می کند؟ مشاور اقتصادی کیست و بر اساس چه الگویی قرار است همکاری تجاری آمریکا شکل بگیرد؟ ذهن آنان را به خود مشغول کرده.
کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به استعفا نیکی هیلی اظهار کرد: به نظر میرسد در آینده چند چهره دیگر، از جمله جیمز متیف هم استعفا داده یا کنار گذاشته شوند. به طور کلی این جابجاییها تاثیرات منفی میگذارد و باعث می شود شرکای آمریکا به این فکر بیفتند که در درون جامعه اطلاعاتی آمریکا چه اتفاقی میافتد؟
اصلا امکان حفظ اطلاعات وجود دارد؟
وی افزود: اگر به صورت موردی بخواهیم مطالب را بررسی کنیم، میتوان به اشخاصی که انتخاب میشوند هم اشاره کرد. که سمت اعطایی به جان بولتن (مشاور امنیت ملی) حامل چه پیامی است؟ یا کوهن (مشاور اقتصادی رئیس جمهور آمریکا) کنار گذاشته می شود و کادلوک، فردی با سیاستهای حمایت گرایانه و محدود سازی تجارت بجای وی یر سر کار میآید. هر کدام از این جا به جاییها میتواند پیام خاص خود را داشته باشد.
ابوالفتح اظهار کرد: تعدادی از افراد کابینه با رئیس جمهور بر سر کار آمدند و جزء حلقه اصلی طرفداران ترامپ بودند، مانند استیو بنن که بخاطر اختلاف کنار گذاشته شد یا مایکل فلین که مجبور به استعفا شد. برخی هم داوطلبانه از سمت خود کناره گیری کردند؛ مانند کسانی که از ابتدای ورود خود شرط کرده بودند برای مدت محدود ١ یا ٢ سال میمانند.
وی در پایان تصریح کرد: استعفا نیکی هیلی بسیار غیر منتظره بود و با توجه به اطلاعات اندکی که در این رابطه وجود دارد، نمی توان قاطعانه در مورد دلیل آن نظر داد. می تواند به دلیل اختلافات بین هیلی بولتون باشد؛ گفته می شود هیلی به ادامه نقش جهانی آمریکا است، در حالیکه بولتن ملی گرای افراطی است. دلیل دیگر خروج نیکی هیلی از بخش دولتی و وارد شدن به قسمت خصوصی برای درآمد بالاتر است. یا ممکن است به خاطر پروندهای که قرار بود علیه وی شکل بگیرد باشد.یک فرض دیگر هم این است که وی میخواهد خود را برای انتخابات ریاست جمهوری ٢٠٢٤ آماده کند. فعلا باید منتظر باشیم تا اطلاعات بیشتری بدست بیاوریم تا بتوانیم بهتر ارزیابی کنیم.
انتهای پیام/