فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: با تصویب لایحه حمایت از محیطبانان بسیاری از مشکلات حقوقی و قضایی آنان حل خواهد شد.
جمشید محبتخانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به تصویب لایحه حمایت از محیط بانان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: کمیت محیطبان در کشور یکی از عمدهترین مشکلات سازمان حفاظت محیط زیست که تنها ۳۸ درصد محیطبان در کشور داریم که این تعداد با ساختارهای سازمان هم خوانی ندارد.
بیشتر بخوانید: جزئیات لایحه حمایت قضایی از مأموران یگان حفاظت/ محیط بانان، ضابط قوه قضائیه محسوب میشوند
وی افزود: حدود ۳۰۰ محیطبان در سال جاری استخدام میشوند تا درصدی از کمبودهای سازمان حفاظت محیط زیست را در این زمینه جبران کنیم.
محبتخانی با بیان اینکه برای استخدام محیطبان یکسری آزمون از جمله آزمونهای ورزشی و توانمندی برگزار میشود، گفت: سعی داریم که محیطبانان را با مدرک دیپلم جذب کنیم و آموزشهای ابتدایی حقوقی و اختصاصی را با یک زمان مشخص به آنها ارائه دهیم.
وی ادامه داد: در گذشته به دلیل فقدان آموزش لازم، در برخی از زمانها محیطبانان به دلیل ناآگاهی از برخی مسائل در حوزههای مختلف آسیب میدیدند که این موضوع از جمله مشکلات مهمی بود که توانستیم با آموزش محیط بانان جدید آن را حل کنیم.
بیشتر بخوانید: آموزش به کارگیری سلاح به ۵۰۰ محیط بان/ عدم اختصاص دولت بودجه برای حمایت از محیط بانان
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: سازمان محیط زیست در رابطه با لایحه حمایت از محیطبانان در مجلس شورای اسلامی پیگیریهای متعددی انجام داد که این لایحه در نهایت در تاریخ سوم مهرماه سال جاری در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس و با حضور رئیس سازمان محیط زیست تصویب و به هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.
وی افزود: با تصویب لایحه حمایت از محیطبانان بسیاری از مشکلات حقوقی و قضایی محیطبانان حل میشود و تمام ضوابط قانونی آنان و مأموران یگان حفاظت در قانون به کارگیری سلاح با این لایحه برطرف خواهد شد.
محبتخانی بیان کرد: نبود بودجه و اعتبار کافی برای پرداخت دیه و هزینه درمان محیطبانان از دیگر چالشهای محیطبانان است که در حین مأموریت به صورت غیرعمد دچار مصدومیت یا شهید میشوند.
وی افزود: در گذشته بودجهای برای محیطبانان پیشبینی نشده بود که با تصویب این لایحه، تمام هزینههای درآمدی و همچنین موضوع جانبازی و شهادت محیطبانان در لایحه حمایت از محیطبانان عنوان شده است تا ضابطین خانواده و خود محیطبانان بتوانند همانند ایثارگران از مزایای آن استفاده کنند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: مردم محیط زیست و آینده فرزندان خود را دوست دارند، بسیاری از دوستداران محیط زیست محافظین افتخاری در تمام حوادث زیست محیطی از جمله وقوع آتشسوزی در سرزمینهای تحت حفاظت محیط زیست هستند. دوستداران ممکن است در حین دستگیری متخلفان و در تعقیب و گریز آنها دچار آسیب شوند.
وی افزود: تمام کارکنان و محافظین محیط زیست که عضو یگان نیستند نیز تحت پوشش بیمهای قرار میگیرند که اگر در حین مأموریت یا هر حادثهای دچار آسیب دیدگی شدند، بتوانند از این بیمه برای درمان تا بهبودی کامل و همچنین جبران خسارت استفاده کنند.
محبتخانی گفت: طبق قانون به افراد متخلفی که در حین تیراندازی و یا هر اتفاقی توسط محیطبانان خسارت میبینند، دیه پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه با تصویب لایحه حمایت از محیطبانان، تمام خسارات و دیه توسط دولت و با اختصاص بودجه توسط سازمان محیط زیست پرداخت میشود، افزود: در گذشته در یگان حفاظت برای حفاظت از محیطبانان ردیف بودجه مستقلی وجود نداشت، اما با تصویب این لایحه مشکل ردیف بودجه نیز حل میشود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه اگر محیطبانی خارج از قوانین کاری از سلاح خود استفاده کند و محیطبان محکوم شود باید خود فرد متخلف جبران خسارت کند و سازمان محیط زیست نیز با این فرد خاطی برخورد خواهد کرد، گفت: سازمان محیط زیست از محیطبانانی حمایت میکند که برابر با قانون از سلاح خود استفاده کنند.
وی ادامه داد: هم اکنون ۳ محیطبان به دلیل قتل عمد در زندان هستند که سازمان محیط زیست برای گرفتن رضایت از خانواده مقتولان وارد عمل شده و همچنین سازمان با قوه قضاییه در این رابطه تعامل خوبی برقرار کرده تا بتواند این ۳ محیطبان را از زندان خارج کند.
محبتخانی گفت: زمانی قتل عمد برای محیطبان در نظر گرفته میشود که فرد از قانون به کارگیری سلاح استفاده نکرده باشد، برهمین اساس با این افراد براساس قانون همانند متخلفان برخورد میشود.
وی بیان کرد: سازمان محیط زیست به دنبال آموزش محیطبانان است تا به طور کامل دورههای استفاده از سلاح را فراگیرند تا دیگر شاهد اتفاقاتی از این قبیل نباشیم، به همین دلیل حدود ۵۰۰ محیطبان را از استانهای مختلف کشور برای آموزش فرا خوانده است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست عنوان کرد: در لایحه حمایت از محیطبانان اشارهای به تهیه تجهیزات نشده است، اما این یکی از دغدغههای مهم سازمان محیط زیست است، براساس تفاهم نامه سازمان حفاظت محیط زیست با وزارت دفاع حدود ۶۰ درصد از تجهیزات محیطبانان توسط این وزارتخانه تهیه و تحویل محیطبانان شده است.
وی ادامه داد:جلیقه، کفش، پوتین و خودروهای دفاعی از جمله تجهیزاتی هستند که وزارت دفاع به سازمان حفاظت محیط زیست تحویل داده است و تا یک ماه آینده نیز دوربین روی پیراهن محیطبانان را نیز تحویل میگیریم تا تمام اقدامات محیطبانان و طرف مقابل آنها را به طور کامل ضبط کند.
محبتخانی گفت: با پیشبینی بودجه سال آینده سعی داریم تا هلیکوپتر نیز به تجهیزات محیطبانان افزوده شود و محیطبانان به ابزارهای جدید مجهز شوند تا کنترل بیشتری بر مناطق حفاظت شده داشته باشند.
وی افزود: محیطبان زمانی که از سوی متخلفان مورد حمله قرار میگیرد و یا برای دفاع از مقر خود به عنوان آخرین راهکار میتواند از سلاح استفاده کند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: به دلیل کمبود نیروی محیطبانی در سازمان محیط زیست، شیفت کاری این افراد برعکس تمام کارمندان ۴۸ -۲۴ ساعته است که بر این اساس محیطبانان تنها ۴ ساعت امکان استراحت دارند.
وی با بیان اینکه کمبود نیروی محیطبان در کشور بسیار جدی است، افزود: باید حدود ۸۵۰۰ نیروی محیطبان در کشور داشته باشیم، اما تنها ۳۲۰۰ محیطبان در کشور در حال خدمت داریم که این رقم زیر ۴۰ درصد است که با پیگیری سازمان محیط زیست امسال ۳۰۰ محیطبان به کادر اضافه خواهد شد.
محبتخانی تاکید کرد: موضوعی که هم اکنون پیگیر آن هستیم تبدیل دانشگاه محیط زیست به دانشکده محیط بانی است. بر این اساس در نظر داریم این دانشکده مانند دانشگاه افسری در نیروهای مسلح باشد تا بتوانیم محیطبانان را با مدرک دیپلم جذب و با مدرک کاردانی و کارشناسی فارغ التحصیل کنیم.
بیشتر بخوانید:انحلال دانشکده محیط زیست صحت ندارد
وی افزود: با ایجاد دانشکده محیطبانی هم مشکل آموزش آنها حل خواهد شد و هم اینکه یک منبع خوب عملی برای محیطبانان فراهم میشود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: سازمان محیط زیست دارای ۱۲۲ شهید و ۲۴۳ جانباز محیطبان است که در بنیاد شهید پرونده دارند.
انتهای پیام/