مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت افزود: علاوه بر این، گوشها در حس تعادل ما نیز سهم دارند. درک ناخود آگاه وضعیت بدن در فضا به ما اجازه میدهد تا بایستیم و حرکت کنیم بدون آنکه زمین بخوریم. سلامت شنوایی یعنی شنیدن یک صحبت معمولی حتی در جمع بدون نگاه کردن به حرکت لب و درک کلمات و جملات محاوره شده.
وی ادامه داد: صدا و شنیدن از بزرگترین نعمت های الهی به موجودات است ولی همین صدا می تواند باعث آسیب به شنوایی شود. قرارگیری انسان در معرض اصوات بلند و یا اصوات نسبتا بلند و دراز مدت مثل اره، مته، هواپیما، ماشین آلات، موتورسیکلت، بلندگو، وسایل تهویه و غیره می تواند تهدیدی برای شنوایی انسان باشد.
محمودیان گفت: کار طولانی مدت با آلات موسیقی و یا گوش کردن اصوات از طریق وسایل شخصی مثل هندزفری ها و یا انواع هدفون ها نیز می تواند به شنوایی صدمه بزند. استفاده از هدفون یا هندزفری برای گوش کردن به موسیقی های نسبتا بلند می توانند برای شنوایی بسیار خطرناک و صدمه زننده باشند.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت اعلام کرد: قرارگیری بیش از 2 دقیقه در معرض صدایی با شدت 109 دسیبل ممکن است به کری موقت انسان منجر شود. به ازای هر 10 دسیبل افزایش در شدت صوت افزایشی معادل 10 برابر در قدرت اصوات اتفاق می افتد که همین مقدار به گوش انسان میرسد.
وی افزود: تاثیر صدا بر سلامت انسان به عواملی نظیر شدت، نوع، نزدیکی به منبع، مداومت، وضعیت، موقعیت و البته حساسیت فرد در مقابل آن بستگی دارد و با این توضیح، شدت اصوات تنها یکی از پارامترهای مهم در اندازهگیری و تعیین میزان آسیب به سیستم شنوایی انسان محسوب میشود و عوامل ذکر شده قبلی نیز در بروز آسیب تاثیر گذار هستند.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت بیان کرد: سازمان جهانی بهداشت گزارش کرده است که اغلب موارد ناشنوایی قابل پیشگیری و درمان هستند و نیمی از همه بیماران مبتلا به کاهش شنوایی از طریق پیشگیری اولیه به این بیماری دچار نمی شوند.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت تصریح کرد: در نوجوانان و جوانان استفاده بیش از حد از هدفون و یا هندزفری، قرار گیری در برابر صداهای غیراستاندارد و بلند، آلودگی صوتی ناشی از ترقه و مواد محترقه در ایامی مانند چهارشنبه آخر سال، به افت شنوایی منجر می شود.
محمودیان گفت: حد مجاز استفاده از گوش دادن به اصوات با هندزفری ویا هدفون ها جهت آشنایی مطرح می شود. به طور کلی، اگر صدایی از حد مشخصی بالاتر باشد یا با مقدار کم اما در طولانی مدت وارد گوش شود، ممکن است باعث آسیب به گوش و کاهش شنوایی شود.
وی افزود: حد صوتی که میتواند این مشکل را ایجاد کند،70 دسیبل تعیین شده است. استفاده از هندزفری به این دلیل که صداهای محیط را حذف میکند و صدا به طور مستقیم وارد گوش میشود، به خصوص اگر شدت صوت زیاد باشد قطعا به گوش آسیب وارد خواهد کرد.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: برای اینکه متوجه شوید میزان صوتی که شنیدهاید بیشتر از70 دسیبل بوده یا نه و احتمال خطر آسیب شنوایی در اثر صوت مشخص شود ساده ترین و بهترین اقدام ارزیابی دو عامل زیر می باشد: میزان لحن گفتاری خود را همزمان با استفاده از هندزفری و یا هدفون در هنگام گفتگو با دیگران ارزیابی کنید. هرگاه افزایشی در میزان شدت گفتاری شما اتفاق بیافتد به معنی هشدار افزایش عامل خطر برای شنوایی شماست.
وی افزود: هرگاه پس از مدتی گوش دادن به اصوات با واسطه وسایل تحت گوشی و برداشتن وسیله از روی گوشها، تا لحظاتی شنیدن اصوات محیطی در اطرافمان مبهم شنیده شد به معنی آن است که دچار کاهش شنوایی موقتی شدهاید که نشاندهنده آلودگی صوتی می باشد که با واسطه هدفون و هندزفری به گوشهای شما وارد شده است و این مساله میتواند زنگ خطری برای کاهش شنوایی دائمی باشد.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت اعلام کرد: در کشور ما با دو مشکل روبرو هستیم؛ اول آنکه جوانان و نوجوانان مدت زمان طولانی از هدفون، هندزفری استفاده میکنند و دوم آنکه حجم بسیار بالایی از هدفونها و هندزفریها به طور قاچاق وارد کشور میشود که غیراستاندارد است و بهدلیل قیمت پایین آن، افراد بیشتری از آن استفاده میکنند و صدمههایی که به گوش میزنند بسیار بیشتر از هندزفریهای استاندارد است.
وی تصریح کرد: سطوح صوتی که این هندزفریهای غیراستاندارد ایجاد میکنند بسیار بالاست و صدمههای بیشتری به گوش وارد میکند به گونهای که باعث آثار مخرب به سلول شنوایی و عصب شنوایی میشود و پیرگوشی زودرس ایجاد خواهد کرد. استفاده از وسایل تحت گوشی مثل هدفون به مدت طولانی حتی با صدای نسبتا کم می تواند آسیب زننده باشد.
محمودیان گفت: نوجوانان و جوانان معمولا برای ایجاد هیجان، کمکم صدای هندزفری را بالا میبرند و گوش هم به این صدای بلند عادت میکند درحالی که بهتدریج باعث بروز کم شنوایی در فرد میشود. قرار گیری در معرض اصوات آسیب زا به گونه ای است که در ابتدا باعث آسیب شنوایی در محدوده فرکانسهای بالا شده و تخریب آنها را باعث میشوند در این صورت فرد متوجه نمیشود دچار آسیب شنوایی شده است.
وی افزود: با ادامه بی توجهی فرد و قرار گیری در معرض اصوات بتدریج فرکانسهای گفتاری نیز تحت تاثیر قرار میگیرند و فرد هنگام مکالمه دیگر قادر به درک مطلب و شنیدن طبیعی صدا افراد نخواهد بود. در گروه سنی نوجوانان و جوانان کمشنوایی به درجات مختلف در حال افزایش دو برابری است چراکه این عارضه درجات مختلفی دارد و فرد زمانی متوجه میشود که کمشنوایی باعث کمشدن ارتباط وی با محیط اطراف شده و به نوعی پیرگوشی زودهنگام اتفاق افتاده است.
وی بیان داشت: استفاده از هندزفریها با صدای بلند، میزان شنوایی را در فرد به طور مرتب کم میکند و سلامت گوش را به خطر میاندازد. یکی دیگر از آثار استفاده نادرست از هندزفری در میان افراد ابتلا به وزوز گوش و کمشنوایی در سنین نوجوانی است. در حال حاضر وزوز گوش بین نوجوانان بسیار افزایش پیدا کرده است. بعد از 3-2 سال استفاده مداوم و نامناسب از هندزفری فرد دچار افت شنوایی و پیرگوشی زودرس میشود.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت ادامه داد: این درحالی است که اگر یک نفر به صدای موسیقی با 120 دسیبل در مدت زمان یک ساعت گوش دهد، قطعا دچار کمشنوایی میشود. مهمترین توصیهای که متخصصان علوم اعصاب شنوایی به جوانان میکنند این است که برای حفظ سلامت گوش حجم صدای هندزفری و هدفون را بیشتر از 50 درصد میزان حجم صوتی خروجی بالا نبرند و مدت زمان استفاده از آن را کاهش دهند و همچنین در زمانهای مختلف استراحت صوتی به گوش های خود بدهند.
محمودیان گفت: خوردن سبزیجات تازه و میوه ها در مقادیر بالا که حاوی آنتی اکسیدانهای فراوان می باشد در جلوگیری و پیشگیری از ابتلا به کم شنوایی و وزوز گوش بسیار پر اهمیت است.
مدیر گروه برنامه ملی سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت کار حد مجاز استاندارد اصواتی که هر فرد در طول روز مجاز به شنیدن آنها می باشد را 80 دسیبل ظرف مدت 8 ساعت مشخص کرده است. اگر حتی 5 دسیبل از این میزان بیشتر شود مدت زمان قرار گیری افراد در معرض این اصوات باید به نصف تقلیل داده شود تا به گوش ها و شنوایی آسیبی وارد نشود.
وی افزود: اگر فردی در محیطی قرار گرفت که برای اینکه صدایش به بقیه برسد باید بلندتر صحبت کند، یعنی در معرض آلودگی صوتی قرار گرفته و با کمک این شاخص میتوان فهمید آیا گوشمان در معرض آسیب است یا نه. میزان صدای هندزفری باید از 50 درصد کمتر باشد و حتما از گوشیهای هوشمند با برندهای معتبر استفاده شود چون این گوشیهای هوشمند سطوح صوتی مجاز را در نظر گرفتهاند.
دکتر محمودیان در پایان گفت: فردی که از هندزفری استفاده میکند باید هر 10 تا 20 دقیقه هندزفری را از روی گوشش بردارد و استراحت دهد. در محیط های پر سر و صدا از محافظ گوش استفاده کنید. توصیه میشود اگر در محیط های پر سر و صدا کار میکنید یا وسیله سرگرمی پرصدا دارید حتماً از محافظ گوش استفاده کنید.
انتهای پیام/