سردبیر رای الیوم نوشت اشاره نکردن رئیس‌جمهور ترکیه به ادله موثق درباره قتل روزنامه‌نگار عربستانی در سخنرانی‌اش نشان‌دهنده وجود معامله‌ای دائم یا موقت در این خصوص است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم، در مقاله‌ای نوشت: در اقدامی تناقض‌آمیز، عربستان سعودی کنفرانس سرمایه‌گذاری بین‌المللی یا داووس صحرا را در هتل ریتز کارلتون برگزار کرد؛ جایی که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، حدود ۳۵۰ بازرگان سعودی از جمله ۱۳ شاهزاده را در آن بازداشت کرده بود که ولید بن طلال، میلیاردر معروف، سرشناس‌ترین آن‌ها بود. گفته می‌شود بن سلمان آن‌ها را به پرداخت حدود ۳۰ میلیارد دلار از اموال و سرمایه‌هایی که به جمع‌آوری آن از طریق عملیات مشکوک تجاری متهم شدند، وادار کرده بود.

کشور‌های مختلف غربی مانند انگلیس، فرانسه، آلمان و هلند، مشارکت وزرای دارایی خود در این نشست را در اعتراض به نقش رسمی عربستان در ترور جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی، لغو کرده‌اند، اما استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، که گفته بود در این کنفرانس شرکت نمی‌کند به ریاض رفت و با بن سلمان دیدار و درباره چگونگی همکاری اقتصادی بین دو کشور گفتگو کرد.

عطوان در ادامه نوشت: نگرانی دونالد ترامپ از احتمال دستیابی چین و روسیه به قرارداد‌های بزرگ و چند ده میلیارد دلاری با عربستان سبب شد که آمریکا در این کنفرانس حضور پیدا کند که ظاهرا چندان هم بعید نیست.

ترکی الدخیل نویسنده نزدیک به بن سلمان در توییتی نوشت واکنش و پاسخ به هرگونه تحریم آمریکا علیه عربستان از طریق ایجاد پایگاه روسیه در تبوک (شمال غرب عربستان) و خرید موشک‌ها و هواپیما‌های جنگی از روسیه خواهد بود، اما مقامات سعودی مضمون این توییت را تکذیب و از محتوای آن شانه خالی کردند.

عمران خان، نخست وزیر جدید پاکستان، که خود را به عنوان یاور فقرا معرفی کرد و از سیاست خارجی متفاوتی نوید داد که به دنباله‌روی کشورش از همه محور‌های منطقه‌ای پایان دهد، حال و روز شرکت‌کنندگان کنفرانس اقتصادی را در گفتگو با روزنامه ایندیپندنت انگلیس این طور خلاصه کرد که ”برای قتل خاشقجی متاسف است، اما کشورش به پول نیاز دارد از این رو به ریاض می‌رود“. او حق داشت چرا که پاداش مشارکت در کنفرانس را هم آنگونه که عربستان اعلام کرد با قراردادی سه میلیارد دلاری دریافت کرده است.

در ادامه این مطلب با اشاره به واکنش‌های ضعیف جهانی به جنایت عربستان در استانبول آمده است: همان طور که قبلا بار‌ها گفته‌ایم پول و قرارداد‌ها بر حقوق بشر و ارزش انسان مقدم هستند از این رو خیلی‌ها به سوی این کنفرانس شتافتند و با سوء استفاده از غیبت مسئولان و روسای بانک‌ها و شرکت‌های غربی تلاش کردند سهمی از دارایی‌های عربستان به دست آورند.‌

نمی‌دانیم مقامات عربستان از کجا صد‌ها میلیارد خواهند آورد تا همه این شرکت‌کنندگان را راضی کنند؛  چرا که ذخایر مالی عربستان که چهار سال قبل حدود ۷۵۰ میلیارد دلار برآورد می‌شد همه یا بخش اعظم آن در پی قرارداد‌های بزرگ تسلیحاتی دود شده‌اند. جنگ یمن هم طبق گزارش اندیشکده معروف بروکینگز آمریکا ماهانه نزدیک به ۹ میلیارد دلار برای خزانه عربستان هزینه دارد و میانگین کسری بودجه این کشور در طول سه سال گذشته حدود ۹۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.

محمد بن سلمان که می‌خواهد عربستان را به بزرگ‌ترین پایگاه سرمایه‌گذاری جهان تبدیل کند امید داشت بخشی از شرکت آرامکو را خصوصی‌سازی کند، اما این فرآیند به تعویق افتاده یا لغو شده است زیرا ترامپ خواهان آن است تا پول‌ها و سرمایه‌های به دست آمده از این خصوصی‌سازی در بازار مالی آمریکا یا بورس وال استریت در نیویورک سرمایه‌گذاری شود. این اقدام به اندازه کافی برای سعودی‌ها اطمینان بخش نیست زیرا این دارائی‌ها هر لحظه در معرض بلوکه شدن است به ویژه اگر قانون جاستا (قانون عدالت علیه حامیان تروریسم) اجرایی شود یا عربستان هدف تحریم‌های اقتصادی قرار گیرد.

سردبیر رای الیوم در انتهای مقاله خود نوشت: برگزاری کنفرانس سرمایه‌گذاری در ریاض و شرکت بن سلمان در آن -که اغلب او را به دست داشتن در ترور خاشقجی متهم می‌کنند- برای تایید این مطلب بوده که او در موقعیت خود به عنوان حاکم عربستان باقی خواهد ماند و اوضاع وفق مرادش است. در سخنرانی اردوغان در پارلمان هم هیچ اشاره‌ای به ادله جدید و موثق درباره قتل خاشقجی یا محل اختفای جسد مقتول نشد که این مسئله خود به نوعی نشان دهنده وجود معامله‌ای دائمی یا موقتی در این زمینه است.

انتهای پیام/

برچسب ها: عربستان ، ترکیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۶:۳۹ ۰۲ آبان ۱۳۹۷
عطوان جان : رئیس بزرگ و بعبارتی شیطان اکبر و دارودسته اش ( آمریکا و متحدان اروپائی اش ) بر سر چپاول ثروت عظیم آل سعود مسابقه فروش تسلیحات و اسلحه بیشتر و کسب کیسه های دلار بیشتر و دریافت طلای سیاه مجانی بیشتر یعنی: "عدالت آمریکائی و غربی و حقوق بشر آمریکائی = معاملات کلان اسلحه به وزن کیسه های دلار" حالا ایرادی ندارد در سر این سفره چپاول اردوغان هم سهمی ببرد چه دستاویزی بهتر از قتل جمال قاشقچی تا این گاو خوب شیردهی میکند و شیرش خشک نشده باید رجب طیب اردوغان هم بجنبد و سهمی ببرد والا تا به خود بیاید شیر این گاو خشک شده و سرش بی کلاه مانده.....
آخرین اخبار