به گزارش خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نگارخانههای خانه هنرمندان ایران از اول تا نیمه آبان میزبان آثار هنرمندان تصویرگر است. به بهانه برگزاری هفته تصویرگری در خانه هنرمندان توسط انجمن تصویرگران ایران و در حاشیه رونمایی از کتاب «مجموعه مقالات همایش کتابهای تصویری» با علی بوذری، مدیرعامل این انجمن به گفتگو پرداختیم که متن آن را در زیر میخوانید:
درباره رویکرد و فعالیتهای انجمن تصویرگران توضیح دهید.
انجمن تصویرگران تنها نهاد تخصصی تصویرگران در حوزههای کتاب، مجلات، نشریات و ... است. انجمن تصویرگران در سال ۱۳۸۲ تأسیسشده و در حال حاضر بیش از هزار نفر عضو وابسته و پیوسته دارد.
در حال حاضر شرایط عضویت در انجمن تصویرگران چیست؟
تا چند وقت پیش یکی از شرایط عضویت در انجمن ارائه آثار چاپشده در نشریات یا کتاب توسط فرد متقاضی بود اما در حال حاضر با توجه به اینکه تصویرگران برای بخشهای مختلف ازجمله وب، صفحات مجازی و ... فعالیت میکنند، متقاضیان عضویت با ارائه مستندات از فعالیتهای تصویرگری خود در زمینههای مختلف و تکمیل فرم عضویت میتواند در انجمن عضو شود.
ویژهبرنامههای انجمن تصویرگران به مناسبت هفته تصویرگری هرسال ثابت است یا تغییر میکند؟
۱۵ آبان ماه به نام روز تصویرگری نامگذاری شده و انجمن تصویرگران معمولاً در هفته منتهی به این روز هفته تصویرگری را برگزار میکند. هرساله در این ایام برنامههای مختلفی برگزار میشود که از بین این برنامهها نمایشگاه سالانه اعضای انجمن تصویرگران با عنوان «ما تصویرگر هستیم» و نمایشگاه برندگان سال قبل «نشان آبان» برنامههای ثابت هستند.
یکی از برنامههای مهم امسال هم رونمایی از کتاب «مجموعه مقالات همایش کتابهای تصویری» است که در این کتاب گزیدهای از مقالات همایش سال پیش است.
نشان آبان در چند قالب و به کدام هنرمندان اهدا میشود؟
«نشان آبان» نشان حرفه تصویرگری است که ۳ سال است انجمن تصویرگران این نشان را در ۴ بخش «نام بزرگ»، «نام آشنا»، «نام نو» و «نام همراه» به ۴ هنرمند و فعال فرهنگی اهدا میکند. شاید عدهای فکر کنند نشان «نام نو» ویژه تصویرگران جوان است درصورتیکه اینطور نیست. نام نو به هنرمندی تعلق میگیرد که یک نوآوری جدید در عرصه تصویرگری کتاب داشته باشد و «نام همراه» هم مختص افرادی است که بهطور پیوسته با حرفه تصویرگری همکاری داشتهاند و لزوماً هم نباید تصویرگر باشند.
به نظر شما تغییر و تحول اعمالشده در مدیریت اداره هنرهای تجسمی میتواند به بهبود وضعیت انجمنهای تجسمی کمک کند؟
با توجه به اینکه زمان زیادی از این تغییر و تحولها نمیگذرد خیلی نمیتوان این موضوع را پیشبینی کرد، بههرحال ما به همکاری با نهادهای مختلف نگاه مثبت داریم و امیدواریم در این دوره مشارکتهای مثمر ثمر بین انجمن تصویرگران با موسسه توسعه هنرهای تجسمی شکل بگیرد.
تسهیلات انجمن تصویرگران برای اعضا چیست؟
انجمن تصویرگران تنها نهاد تخصصی در حوزه تصویرگری است و عضویت در این انجمن همانند عضویت در یک جامعه حرفهای است، از طرفی در دل برنامهها اعضا به شیوههای مختلف مورد تشویق و تقدیر قرار میگیرند ازجمله همین «نشان آبان» که فقط ویژه اعضای انجمن است. از سوی دیگر نهادهای مختلف در موارد گوناگون، ازجمله برگزاری ورکشاپ هنری، نمایشگاه و ... از انجمن، بهعنوان نهاد رسمی تصویرگری، مشورت میگیرند و ما هم هنرمندان عضو را برای شرکت در این برنامهها به سازمانهای مختلف معرفی میکنیم. علاوه بر این اعضای انجمن تصویرگران میتوانند از تسهیلات بیمه هنرمندان استفاده کنند.
حمایتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اعضا انجمن بهویژه تصویرگران کتاب چگونه است؟
همواره با معاونت فرهنگی و هنری وزارت فرهنگ و ارشاد، موسسه خانه کتاب، موسسه نمایشگاههای فرهنگی و ... همکاری داشتهایم البته این تعامل گاهی دچار فراز و نشیب و افتوخیز میشود. در حال حاضر یکی از مسائل اصلی، عضویت تصویرگران در سایت اهلقلم است. درحالیکه تصویرگران یکی از پدیدآورندگان اصلی کتاب، خصوصاً کتابهای تصویری و کتابهای کودکان، محسوب میشوند اما در حال حاضر نمیتواند عضو اهلقلم باشد و از مزایایی که شامل حال مؤلفان است بهرهمند شود.
دلیل مخالفت با عضویت تصویرگران کتاب در سرای اهلقلم چیست؟
دلیل این است که این جایگاه و عضویت اصلاً در ساختار اهلقلم تعریفنشده است. مسئولان بر این باور هستند که اهلقلم یعنی کسانی که قلم میزنند و مینویسند درحالیکه وقتی از کتاب کودک صحبت میکنیم نمیتوانیم آن را بدون تصویر تصور کنیم و درواقع تصویرگر یکی از پدیدآورندگان اصلی و گاهی تنها پدیدآورنده کتاب کودک محسوب میشود از این رو در تلاش هستیم که با جلسات و گفتگوهای مکرر این مشکل را برطرف کنیم.
نظرتان درباره برگزار نشدن بی ینال تصویرگری چیست؟
به نظرم اگر درباره این موضوع آقای شهرکی دبیر بی ینال توضیح دهند بهتر است، اما با وزارت فرهنگ و ارشاد درباره برگزاری آن صحبت کردهایم امیدواریم که این رویداد مجدداً برگزار شود.
جایگاه رشته تصویرگری در جشنواره هنرهای تجسمی فجر چطور است؟
در هر دوره از جشنواره، بسته به حضور افراد در شورای سیاستگذاری و داوری، میزان توجهات کم و زیاد شده است. در این جشنواره انجمنها همکاری چندانی ندارند.
استقبال هنرمندان و مردم از نمایشگاههای «هفته تصویرگری» چطور بوده است؟
به نظر میرسد علاقهمندی هنرمندان و مردم هرسال بیشتر میشود، در روزهایی که هفته تصویرگری را میگذرانیم صفحات مجازی تصویرگران مملو از تبلیغ نمایشگاه و ویژهبرنامههای این هفته است و در هفتههای منتهی به «هفته تصویرگری» فضای جامعه تصویرگری در استقبال و اشتیاق افتتاحیه و برنامههای هفته به سر میبرد.
به نظر شما ثبت یک روز به نام یک هنر ازجمله روز خوشنویسی، تصویرگری، سینما و ... تا چه حد در شناساندن آن هنر در جامعه مؤثر است؟
قطعاً تأثیر زیادی دارد، ممکن است سینما و یا خوشنویسی بین مردم شناختهشده باشد اما معمولاً تعداد افرادی که با هنر تصویرگری آشنا هستند محدود است، ازاینرو تکرار نام «هفته تصویرگری» جدیت و اهمیت این هنر در جامعه را پررنگتر میکند.
انتهای پیام/