به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی نیویورکر در گزارشی تحت عنوان «پیامد قتل جمال خاشقجی؛ ورود عربستان سعودی به دورهای خطرناک» نوشت: اکنون که بیش از یک ماه از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار مخالف دولت عربستان سعودی، میگذرد ما تصویر بهتری از آخرین لحظات عمر این روزنامهنگار منتقد به دست آوردهایم. در اوایل ماه اکتبر بود که جمال خاشقجی به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول وارد شد و مدت کوتاهی بعد اعضای جوخه مرگ سعودی به سراغ او رفتند تا این روزنامهنگار منتقد عربستانی را به قتل برسانند. بنا به گفته دادستان ارشد استانبول، جمال خاشقجی از سوی عوامل رژیم سعودی خفه شده است. او هفت دقیقه بعد از ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی به قتل رسیده است.
در ادامه این گزارش آمده است: با این همه و به رغم جزئیاتی که درباره نحوه قتل خاشقجی منتشر شده است، هنوز بخشهای مهمی از این جنایت برای ما به خوبی روشن نشده است. مهمترین مسئلهای که هنوز لاینحل باقی مانده این است که چه بلایی بر سر جسد این روزنامهنگار آمده است؟ آیا جسد وی به طور کامل نابود شده است؟ آیا بخشهایی از جسد وی باقی مانده است؟ آیا شخص محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دستور قتل خاشقجی را صادر نموده است؟ چگونه میشود این پرسشها را پاسخ گفت؟
در اینجا توضیحی درباره این که چگونه میتوان دولت عربستان سعودی را به پاسخگویی وادار کرد ارائه میشود: باید دولت عربستان سعودی را وادار کرد که مبارک محمد العطیبی، سرکنسول عربستان سعودی در استانبول، مورد بازجویی قرار گیرد. این فرد در هنگام جنایت در ساختمان سرکنسولگری حضور داشته است، اما به نظر میرسد در قتل خاشقجی دست نداشته است. بنا به گفته یکی از مسئولان دولتی در ترکیه، سرکنسول عربستان سعودی خطاب به ماموران سعودی اعزامی از ریاض گفته است «این کار را در بیرون (از سرکنسولگری) انجام دهید!» این مسئول دولت ترکیه در مصاحبه با نشریه ینی شفق تصریح میکند که سرکنسول عربستان در استانبول خطاب به قاتلان جمال خاشقجی میگوید «شما با انجام این کار مرا دچار مشکل میکنید.»
سرکنسول عربستان سعودی در ۱۶ اکتبر ترکیه را ترک کرد و از آن زمان تاکنون خبری از وی نیست. مقامات دولت ترکیه از ریاض خواستهاند ۱۸ فردی را که در ارتباط با پرونده قتل خاشقجی مظنون هستند به آنکارا تحویل دهد. اما سعودیها از انجام این کار خودداری کرده و خود نسبت به بازداشت این افراد اقدام کردهاند. سعودیها درباره العطیبی سکوت اختیار کردهاند. او فردی کلیدی در این پرونده محسوب میشود. او شاهد عینی در قتل خاشقجی بوده است. شاید او از برنامهای که از پیش برای قتل روزنامهنگار ناراضی سعودی تهیه شده اطلاع داشته است. شاید او بداند که چه کسی دستور قتل جمال خاشقجی را صادر کرده است.
به نوشته نیویورکر، به نظر میرسد محمد بن سلمان و نزدیکان وی به شدت تلاش میکنند که واقعیت را مدفون کنند. آنها پیوسته درباره قتل خاشقجی و مداخله دولت سعودی در این قضیه دروغ گفتهاند. تازهترین داستان باورناپذیری که مقامات دولت سعودی درباره قتل این روزنامهنگار ارائه کردهاند این است که آنها نمیدانند چه بلایی بر سر جسد خاشقجی آمده است. این در حالی است که مقامات دولت ترکیه میگویند قاتلان یک همدست محلی را مسئول کردهاند تا آنها را از دست جسد خاشقجی خلاص کند. این امکان وجود دارد که شاید العطبیی بتواند در روشن شدن این مسئله کمک کند.
بیشتر بخوانید: رای الیوم: خاشقجی هر روز بن سلمان را هزار بار میکشد و تکهتکه میکند
نویسنده این گزارش در ادامه آورده است: چرا رژیم عربستان سعودی تا این اندازه مصمم بود که از دست جمال خاشقجی خلاص شود؟ شاید دلیل این امر آن بود که خاشقجی بیش از هر کس دیگر واقعیتهای مربوط به شیوههای خشن محمد بن سلمان را فاش میکرد. خاشقجی چند هفته پیش از آن که به قتل رسانده شود ایمیلی برای من ارسال کرد و مرا ترغیب و وادار کرد که مطلبی درباره بازداشتهایی که ولیعهد عربستان سعودی انجام میدهد بنویسم. او در ایمیل خود نوشته بود «او (محمد بن سلمان) با این کار عدالت را به سخره گرفته است. من به استانبول میروم و منتظر تماس تو خواهم بود.»
محمد بن سلمان در خلال یک سال گذشته به شکل بیسابقهای در سرکوب ناراضیان داخلی فعالیت داشته است. در خلال این سرکوب، صدها روزنامهنگار، روحانی و فعال حقوق زنان بازداشت شدهاند. در واقع، هر کسی که جرات کرده بود از محمد بن سلمان انتقاد کند بازداشت شده است. حتی گروههایی مانند دیدبان حقوق بشر و سازمان عفو بینالملل نیز نمیدانند چه تعداد زندانی سیاسی در عربستان سعودی وجود دارد.
نویسنده این مطلب افزود: بنا بر اعلام سازمان دیدبان حقوق بشر، عربستان سعودی در سال میلادی گذشته دستکم ۱۳ نفر از فعالان حقوق زن و شش روحانی را در این کشور بازداشت کرده است. در اواخر سال ۲۰۱۷ بود که دولت عربستان سعودی ۲۵۰ نفر از شخصیتهای برجسته این کشور را بازداشت کرد و آنها را در هتلی در ریاض زندانی کرد. این اقدام با هدایت و چراغ سبز محمد بن سلمان شروع شد و هدف از آن وادار کردن بازداشتشدگان ثروتمند سعودی به پرداخت جرایم مالی سنگین بود. اخبار زیادی از جزئیات این بازداشتها در دست نیست، اما گفته میشود شماری از بازداشتشدگان شکنجه شده بودند. گفته میشود دستکم یکی از ژنرالهای بازنشسته عربستان سعودی که بازداشت شده بود بر اثر شکنجههای شدید در خلال بازجویی جان خود را از دست داده است.
اکثر کسانی که در جریان این اقدام بازداشت شده بودند آزاد شدهاند، اما حدود ۵۰ نفر از آنها هنوز در بازداشت به سر میبرند. یکی از این بازداشتشدگان شاهزاده ترکی بن عبدالله، امیر پیشین ریاض، است. بنا به گفته یکی از افراد نزدیک به این شاهزاده سعودی، خانواده وی امکان استفاده از ثروت عبدالله را ندارند و تنها هر از چند گاهی میتوانند تلفنی با وی گفتگو کنند. این فرد تصریح کرد «ما نمیدانیم که عبدالله الان در کجا به سر میبرد.» همچنین شایعاتی رواج یافته است مبنی بر این که عبدالعزیز بن فهد، پسر عموی ولیعهد عربستان سعودی و یکی از پسران پادشاه اسبق این کشور، جان باخته است.
در ادامه این مطلب آمده است: این مسئله روشن شده است که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تلاشی برای جلوگیری از اقدامات عربستان سعودی جهت پنهان نگاه داشتن اسرار قتل جمال خاشقجی انجام نمیدهد. اخیرا یکی از اعضای ارشد دولت دونالد ترامپ به من گفت که در درون دولت عربستان سعودی محمد بن سلمان به عنوان فردی گستاخ و بیپروا تلقی میشود، اما به سختی میتوان تصور کرد که ترامپ برای خارج کردن وی از گردونه قدرت کاری انجام دهد.
در انتهای این گزارش آمده است: در نتیجه، همه مسائل باید به دست خود سعودیها حل شود. علائم و نشانههایی از نارضایتی در درون خانواده سلطنتی عربستان سعودی نسبت به عملکرد محمد بن سلمان وجود دارد. با این حال، هیچ گونه بحث جدی -دستکم تاکنون - برای کنار گذاشتن محمد بن سلمان از قدرت مطرح نشده است. محمد بن سلمان در فرآیند پاکسازی دربار سلطنتی از رقبای خود اقداماتی انجام داده است که به ایجاد دشمنانی قدرتمند برای وی منتهی شده است. تردیدی نیست که برخی از این دشمنان به دنبال انتقامجویی باشند. به نظر میرسد خانواده سلطنتی عربستان سعودی و کل این کشور به یک دوره خطرناک وارد شدهاند. بروس ریدل، از کارشناسان مسائل خاورمیانه در موسسه بروکینگز، گفت: «هیچ راه سیاسی برای برون رفت (عربستان سعودی) از این ورطه وجود ندارد، تنها راهی که وجود دارد خشونت است.»
انتهای پیام/