به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ وحید مفید مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ، درباره وضعیت پایش محصولات کشاورزی در کشور، گفت: ابتدا باید توجه کرد که آمار ضایعات محصولات کشاورزی بسیار زیاد است؛ به طوری که اعداد ۳۰ درصدی و حتی بیش از ۳۰ درصد را برای ضایعات محصولات کشاورزی اعلام میکنند. این درحالیست که محصولات غذایی ما عمدتا بر پایه محصولات کشاورزی است که میتوان میزان ضایعات آنها را با مدیریت درست کاهش داد.
وی با بیان اینکه از زمان تولید محصولات در مزرعه تا حملونقل و فرآوری آنها، میزان زیادی ضایعات ایجاد میشود، افزود: با تکنولوژیهای نوین و برنامهریزی میتوان این ضایعات را به حداقل رساند. این کاری است که در دنیا انجام شده است؛ چرا که با کنترل این ضایعات میتوان جمعیت زیادی از افرادی را که به مواد غذایی دسترسی ندارند، سیر کرد. چرا ما این اقدام را انجام ندهیم؟؛ بنابراین میتوانیم با برنامهریزی میزان ضایعات محصولات کشاورزی را کاهش دهیم.
کنترل باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی
مفید در ادامه با اشاره به اقدام سازمان غذا و دارو در زمینه کنترل باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی در سطح عرضه، افزود: در عین حال قرار بود روی هفت محصول کشاورزی هم پایشهایی انجام شود که این اتفاق افتاد و نتایج آن هم درآمده است. در عین حال پیوست طرح پایش محصولات کشاورزی، شناسهدار کردن باغات و مزارع بود. هدف از شناسهدار کردن باغات و مزارع این است که اگر در سطح عرضه با محصولی مواجه شدیم که از نظر میزان باقیمانده سموم یا کود شیمیایی بالاتر از حد مجاز است، بتوانیم آن را ردیابی کنیم.
باغات و مزارع کشاورزی شناسهدار شوند
وی تاکید کرد: در قانون برنامه ششم توسعه مشخص شده بود که وزارت جهاد کشاورزی باید بحث شناسهدار کردن مزارع و باغات کشاورزی را اجرا کند. بر این اساس طبق آخرین جلساتی که داشتیم، وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که این اقدام را انجام داده و قرار است این شناسهها اعلام شود؛ بنابراین زمانی که نمونهای مانند سبد میوه را در سطح عرضه برمیداریم و پایش میکنیم، باید شناسه داشته باشد و مشخص باشد که در کدام استان، شهر و مزرعه تولید شده تا بتوانیم آن را ردیابی کنیم. این سیستم ردیابی است که نظارتهای سازمان غذا و دارو را کامل میکند.
مفید با بیان اینکه طرح پایش چندین سال است که اجرا میشود و هفت محصول کشاورزی شامل سیبزمینی، یکسری سبزیجات برگی، خیار، گوجه و... مورد پایش قرار میگیرند، گفت: در این زمینه باید نظارتهایمان به صورت کامل به نتیجه برسند. البته در این پایشها به طور کلی نتایج خوب بوده است. هرچند که در برخی موارد مشکلاتی هم وجود داشت، اما علیرغم مشکلات، روند خوب بوده است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر ما مشکل را مشخص کردهایم و میدانیم در کدام مناطق چه مشکلاتی در محصولات کشاورزی وجود دارد. در مرحله بعدی با شناسهدار شدن محصولات کشاورزی میتوانیم نسبت به حل این مشکلات اقدام کنیم. در حال حاضر با همکاری وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی و با تفاهمنامهای که در این زمینه بسته شده، امیدواریم به زودی بتوانیم این محصولات را ساماندهی کنیم تا میوه، سبزی و محصولات کشاورزی باغی که به مردم عرضه میشود که درصدش هم بالاست، سلامت باشند. امیدوارم و خوشبین هستم که این اتفاق بیفتد.
۳ رنگی که سلامت محصولات غذایی صنعتی را تعیین میکنند
مدیرکل فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در ادامه صحبتهایش با اشاره به برخی اقدامات سازمان غذا و دارو برای ارتقاء سلامت محصولات غذایی صنعتی، گفت: اقداماتی را در این زمینه از دو سال گذشته آغاز کردیم. یکی از راههایی که احساس کردیم میتواند در حوزه تغذیه مردم کمک کند، نصب چراغ راهنمای تغذیهای بود که در آن سعی شده اطلاعات مربوط به یک ماده غذایی کارخانهای را با زبان ساده و با سه رنگ به مردم بگوییم. مثلا اگر رنگ مواد تشکیلدهنده محصولی مانند میزان چربی آن، سبز باشد، یعنی این ماده غذایی کاملا ایمن و سلامت است و مصرفش توصیه میشود. وقتی زرد شود، یعنی این محصول به آستانه خطر نزدیک شده است و وقتی قرمز باشد، یعنی فرد باید احتیاط کند و مثلا کسی که چربی دارد از این محصول استفاده نکند.
مفید با بیان اینکه تمرکز ما بیشتر روی سلامت مواد غذایی است، افزود: تقریبا تمام محصولاتی که یک عامل خطر را داشتهاند، چراغ راهنمای تغذیه را نصب کردهاند. همچنین محصولاتی که چند جزئی بودهاند و میزان هر یک از موادشان میتواند بر سلامت تغذیهای موثر باشد نیز عمدتا چراغ راهنمای تغذیهای را نصب کردهاند.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/