سردبیر روزنامه رای الیوم در گزارشی به بررسی تاثیر تحولات پس از اعلام نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا بر امور خاورمیانه پرداخت.

چالش‌های پیش‌رویِ آمریکا در خاورمیانه کدامند؟به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه اینترنتی رأی الیوم در تحلیل هفتگی خود درباره تحولات منطقه گفت: امروز درباره مرحله پس از برگزاری انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا سخن می‌گوییم. بدون شک تحلیل‌های متعدد درباره این انتخابات سر شما را به درد آورده است. از سوی دیگر همه ما و دیگران از پیروزی دو بانوی مسلمان فلسطینی و سومالی الاصل در این انتخابات و ورود آنان به مجلس نمایندگان آمریکا خوشحال شدیم. با اعلام نتایج انتخابات مشخص شد که ترامپ همچنان اکثریت مجلس سنا را در اختیار دارد. نکته‌ای که توجه من را به خود جلب کرد این بود که سیاست خارجی به طور کلی در این انتخابات و فعالیت های تبلیغاتی آن مطرح نشد و هیچ یک از نامزدهای این انتخابات از روابط خارجی و سیاست خارجی آمریکا سخن نگفتند و همه تمرکز آنان در درجه اول بر اقتصاد آمریکا بود.

وی ادامه داد: ما در منطقه خاورمیانه اجازه دادیم ترامپ در انتخابات مجلس سنا پیروز شود و چه بسا ما و دارایی‌های ما باعث پیروزی ترامپ در انتخابات آینده ریاست جمهوری شود. در این مدت 460 میلیارد دلار از دارایی های عربستان وارد اقتصاد آمریکا شده است و 110 میلیارد دلار نیز در قالب قرارداد فروش اسلحه آماده پرداخت است و سرمایه‌گذاری های عظیم عربستان در اقتصاد آمریکا به صورت غیرعادی در جریان است و باعث نجات ترامپ شده است. به هر حال اکنون ترامپ بر مجلس سنا تسلط یافته است و با مجلس نمایندگان اندکی مشکل و اختلاف نظر دارد، اما قصد دارد در دو سال آینده وقت بیشتری را به ما و منطقه خاورمیانه اختصاص دهد و به این فکر است که چگونه کرامت و عزت نفس و وطن دوستی و حتی خاک و اموال ما را به باد دهد.

عطوان تاکید کرد: ترامپ در حال حاضر با چالش‌هایی مواجه است، چالش نخست: آینده روابط با عربستان. ترامپ اعلام کرد هفته آینده تحریم هایی علیه عربستان به خاطر ارتکاب جنایت ترور خاشقجی و تکه تکه کردن و ذوب کردن جسد او در اسید اعمال می کند. آیا ترامپ قصد دارد تحریم هایی شبیه به تحریم های ایران علیه عربستان وضع کند یا فقط 15 عضو شریک در این جنایت را تحریم و مجازات می کند؟ آیا محمد بن سلمان را که به گفته مقامات ترکیه شخص اول تصمیم گیرنده درباره قاتل خاشقجی بوده است، تحریم می کند؟ هیچ اطلاعی در این زمینه نداریم ولی این یک مسئله مهم است.

چالش دوم: معامله قرن. من از مسئولان بلندپایه اردنی شنیدم به محض پایان انتخابات میان دوره ای کنگره، ترامپ اجرای معامله قرن را اعلام می کند. ترامپ در قالب این معامله پیشتر قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و قصد دارد به حق بازگشت آوارگان فلسطینی به صورت نهایی پایان دهد و کمک به سازمان آنروا را کاملا متوقف کند. همچنین در قالب این معامله نوار غزه به طور کامل از کرانه باختری جدا می شود و میلیادرها دلار در نوار غزه هزینه شده است تا ساکنان آن که 80 درصد آنان از آوارگان فلسطینی هستند حق بازگشت و مقاومت را فراموش کنند.

چالش سوم: تشکیل ناتوی عربی با ماهیت فرقه‌ای سنی. من از منابع خیلی موثق شنیدم قصد دارد این ناتو را تأسیس کند و روند زمینه سازی برای ایجاد آن در گفتگوهای منامه آغاز شده است. حاضرین در این نشست گفتند لازم است ائتلاف راهبردی خاورمیانه را در زمینه های سیاسی و نظامی و اقتصادی و اجتماعی تأسیس کنیم. این مقدمه ای برای عادی سازی روابط با اسرائیل است و اسرائیل سرکرده این ائتلاف عربی است و اتحادیه عرب و ابوالغیط و دیگران را فراموش کنید. اکنون همه نگاه ها به تشکیل ناتوی عربی تحت عنوان مبارزه با ایران معطوف است. سفر نتانیاهو به عمان و سفر وزیر اقتصاد اسرائیل به بحرین و وزیر فرهنگ و ورزش اسرائیل به ابوظبی و سفر هیئت جودوی اسرائیل به قطر همگی نشان از آغاز روند عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل می دهند.  طرح صلح عربی که سال 2012 در بیروت بر تشکیل کشور فلسطین و اقرار به حق بازگشت آوارگان فلسطینی و حفظ مقدسات و سپس عادی سازی روابط با اسرائیل تاکید شده بود ولی اکنون روند برعکس شده است و همه نگاه ها به عادی سازی روابط معطوف است و حق و حقوق ملت فلسطین به طور کامل فراموش شده است.

چالش چهارم: دلار. اکنون یک ائتلاف بین المللی برای مبارزه با دلار در جریان است که معتقد است سیطره دلار باید پایان یابد. روسیه، چین، هند، ترکیه و ژاپن حتی اتحادیه اروپا عضو این ائتلاف هستند زیرا آمریکا دنیا را به بردگی گرفته است و با استفاده از دلار اقتصاد جهان را تحت سیطره خود درآورده است و هر روز به بهانه لزوم معامله با دلار کشوری را تحت محاصره و تحریم قرار می دهد. اکنون این روند در حال تغییر است و روسیه تسلیحات خود را با روبل می فروشد و ترکیه صادرات خود را با لیره انجام می دهد و ایران با ریال معاملات خود را پیش می برد و چین معامله نفت با یوان را آغاز کرده است و سایر کشورها نیز به همین ترتیب. 

عطوان در ادامه سخنان خود با اشاره به مسئله تحریم ها علیه ایران گفت: ترامپ در زمینه اعمال تحریم ها علیه ایران شکست خورد و مجبور شد هشت کشور را از این تحریم ها معاف کند چرا که می دانست این کشورها به تحریم ها پایبند نخواهند بود. ترکیه، چین، هند، اروپا و به ویژه یونان پیشاپیش اعلام کردند به این تحریم ها پایبند نخواهند بود و به واردات نفت از ایران ادامه می دهند. ترامپ ترسو و بزدل است و هنگامی که متوجه شد این کشورها تحریم ها را رعایت نمی کند آنها را معاف کرد. ولی ماشاء الله کشورهای عربی اعلام کردند به تحریم ها پایبند هستند و هر چه ترامپ بگوید اطاعت می کنند.

وی در مورد تحولات مربوط به عربستان نیز گفت: عربستان اکنون با چالش های بزرگی مواجه است. سؤال این است که شاهزاده های سعودی چرا اینگونه آزاد شده اند؟ عبدالعزیر بن فهد پس از اینکه خبر کشته شدن او منتشر شده بود آزاد شد و خالد بن طلال بن عبدالعزیر نیز که مقاومت کرده و از بازداشت برادرش ولید انتقاد کرده بود آزاد شد. شاهزاده احمد بن عبدالعزیز هم به کشور بازگشت. این تحولات و موارد مشابه نشان می دهد عربستان به شدت نگران است. وال استریت ژورنال به نقل از لابی یهودی در آمریکا نوشت بن سلمان در گفتگو با جارد کوشنر، داماد دونالد ترامپ از واکنش آمریکا و اروپا به ماجرای قتل جمال خاشقجی به شدت اظهار ناراحتی کرده و گفته است چرا چنین واکنشی نشان دادند. در واقع سعودی ها نگران هستند. آنها اکنون دچار رعب و وحشت شده اند. اکنون همه تلاش ها برای آن است که محمد بن سلمان تا پنجاه سال دیگر در قدرت باقی بماند. اکنون سوال این است که آیا بن سلمان پس از داستان خاشقجی می تواند در راس قدرت باقی بماند؟

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۱۹ آبان ۱۳۹۷
مرگ بر حکام خود فروخته عربستان که با افکار متعصب دوران جاهلیت باعث ویرانی کشورهای اسلامی و نجات اقتصادی غرب بویژه آمریکای جهانخوار و خروج رژیم صهیونیستی از انزوا شده اند حال آنکه اگر این نادانان روزگار میدانستند اسرائیل چه نقشه های شومی برای نابودی کل مسلمانان منطقه اعم شیعه و سنی کشیده اند چنین حماقتی را مرتکب نمیشدند. وبا کشورهای اسلامی پایه دوستی را میریختند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۹ آبان ۱۳۹۷
در کشور ما هر چه هست مال مردم است واین مردم هستند که همه چیز را تعیین می کنند پس صف آرایی مقابل این همه توده فعال همه فن حریف محال است آمریکا با این کار خود را به چالش کشیده است بطوریکه بوضوح واقف این امر است السلام علیک یا ابا صالح المهدی ادرکنی
آخرین اخبار