تحلیل و از بین رفتن مفاصل از عوامل بروز آرتروز دست هستند که تمرینات ورزشی مناسب می‌تواند سبب کاهش درد و جلوگیری از افزایش آرتروز شود.

به گزارش خبرنگار  حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ آرتروز دست به دلیل تحلیل و از بین رفتن مفاصل ایجاد و سبب ورم مفاصل و التهاب بافت های اطراف آن می‌شود؛ افراد مبتلا به این عارضه درد شدید در مفاصل آسیب دیده و همچنین سفتی مفصل را تجربه می‌کنند و این موضوع هر باری که از عضو استفاده می‌کنند و کارهای تکراری را انجام می‌دهید شدید تر و بدتر می شود.

دست، پا، زانو، ران و ستون فقرات شایع‌ترین  مفاصل برای بروز آرتروز هستند، افرادی که به آرتروز در ناحیه دست مبتلا هستند با فعالیت‌های ساده‌ای مانند تایپ کردن، کارهای روزمره نظیر آشپزی یا هر فعالیتی خاص دیگری احساس درد و ناراحتی می‌کنند؛ این افراد به تدریج قدرت خود را از دست می‌دهند و به دلیل ضعف در دست‌ها ممکن است به مرور زمان توانی برداشتن وسایل را هم نداشته باشند این موضوع مشکلات آنها را دو برابر می‌کند.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

مهمترین نشانه بروز آرتروز

یکی از مهمترن  علامت‌ها در آرتروز درد مفاصل است؛ درد ممکن است به صورت دائم وجود داشته باشد یا در هنگام فعالیت و استفاده از مفصل مورد نظر ظاهر و تشدید شود؛ این درد استفاده از عضو مورد نظر را با مشکل و محدودیت همراه می‌سازد؛ گاهی در مفصل مبتلا التهاب تشدید و باعث تورم و افزایش درد می‌شود؛ یکی از علائم مفاصل مبتلا به آرتروز خشکی صبحگاهی است به طور که پس از برخاستن از خواب و برای مدتی ( معمولا در حدود پنج تا ده دقیقه) در آن مفاصل احساس خشکی و محدودیت در حرکات وجود دارد؛ پدیدار شدن زواید استخوانی در پیرامون مفصل باعث به وجودآمدن برجستگی‌هایی در ناحیه مفصل شده و در زیر پوست مشاهده می‌شود. این زواید استخوانی ممکن است در جهاتی مانع حرکت مفصل شوند.

زواید استخوانی ، محدودیت در حرکات و تورم در مفاصل باعث تغییر شکل در دست مبتلا می‌شوند.

پزشک معالج با معاینه بالینی می‌تواند تشخیص آرتروز و ساییدگی مفصل را به راحتی مطرح  کند اما برای قطعیت تشخیص از رادیوگرافی ساده استفاده می‌شود.


بیشتر بخوانید: آرتروز را با نسخه‌های طبیعی ضربه‌فنی کنید


برای کنترل التهاب مفصلی یا همان آرتریت دست که سبب ایجاد درد، تورم و محدودیت حرکتی می‌شود در موارد خفیف مصرف برخی داروهای خوراکی توسط پزشک معالج تجویز می‌شود؛ در مواد شدیدتر برای کاهش التهاب‌های مفصلی، افراد به مصرف  داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و حتی گاهی تزریق آمپول های نظیر کورتون به داخل مفصل روی می‌آورند.

روش‌های دیگری هم برای بهبود علائم وجود دارد، از این روش‌ها می‌توان به استفاده از رژیم غذایی غنی از کلسیم، فیزوتراپی و انجام تمرینات ورزشی استقامتی اشاره کرد.

انجام تمرینات ورزشی مناسب می‌تواند سبب کاهش درد و جلوگیری از پیشروی و افزایش آرتروز شود؛ در این روش آسان انعطاف پذیری رباط و تاندون دست افزایش می‌یابد و با تقویت عضلات اطراف مفصل به افراد کمک می‌کند تا در هنگام به کارگیری مفصل درد و ناراحتی کمتری احساس کند.

تمرینات پیشنهادی برای بهبودی آرتروز دست

دست خود را مشت کنید؛ شما می‌توانید این تمرین آسان را در هر زمان و هر موقعیتی انجام دهید، انگشت شست خود را داخل نگه دارید و دست چپ خود را مشت کنید و تا 30 ثانیه صبر کنید نیازی به فشار دادن انگشتان خود ندارید، بعد به آرامی دست خود را باز کنید تا انگشتان به حالت اولیه خود باز گردد و دوباره این را کار تکرار کنید. تمرین را 10 بار برای دست چپ و 10 بار بر روی دست راست خود انجام دهید.

 

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

دست خود را صاف نگه دارید به طوری که انگشت شست شما رو به بالا قرار گرفته باشد، انگشتان دست خود را تک به تک به سمت کف دست جمع کنید و هر انگشت را چند ثانیه نگه دارید این حرکات را برای دست بعد نیز به همین ترتیب انجام دهید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

 

دست چپ خود را صاف نگه دارید به طوری که انگشتان دستان مسقیم و صاف قرار گرفته باشد، انگشت شست خود را به سمت کف دستان خم کنید و تا انجا که می‌توانید بکشید و چند ثانیه نگه دارید سپس انگشت را به حالت اولیه خود باز گردانید این تمرین را 10 بار برای هر دو دست خود تکرار کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

دست چپ خود را باز کنید و سپس تمام انگشتان خود را به داخل خم کنید تا شبیه به حرف o انگلیسی شود، این حالت را تا چند ثانیه نگه دارید سپس انگشتان خود را باز کنید و تمرین را تکرار کنید؛ این تمرین را برای هر دو دست انجام دهید، شما می توانید این ورزش را تا زمانی که آستانه درد قرار نگرفته اید تکرار کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

دست خود را روی یک میز قرار دهید، انگشت شست خود را رو به بالا نگه دارید سپس چهار انگشت دست خود را به طور همزمان به طرف کف دست خود خم کنید و این وضعیت را تا چند ثانیه نگه دارید. این تمرین را  10 بار برای هر دست خود تکرار کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

کف دست چپ خود را روی میز قرار دهید، سپس هر یک از انگشتان دستان را به آرامی بلند کنید و چند ثانیه نگه دارید این حرکت را یک الی دو بار بر روی انگشتان هر دست خود تکرار کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

این تمرین باعث تقویت مچ دست و تسکین درد در افراد می‌شود؛ دست چپ خود را صاف نگه دارید، دستان را از مچ خم کنید به طوری که کف دست رو به بدن قرار گیرد و به کمک دست راستان نگه دارید و به آرامی فشار دهید تا زمانی که در ناحیه مچ و بازوی خود احساس کشش کنید این تمرین را 10 بار بر روی هر دست تکرار نمایید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

این حرکت باعث کاهش درد و بهبود حرکت دست‌ها می‌شود؛ ابتدا دست خود را روی یک سطح صاف مثل میز قرار دهید سپس کف دست خود را کاملا به سطح میز بچسبانید، بدون اینکه فشاری به مفاصل انگشتان وارد شود، یعنی نباید خیلی دست خود را فشار دهید تا درد بگیرد؛ 30 تا 60 ثانیه دست خود را در این حالت نگه دارید و سپس رها کنید؛ این حرکت را حداقل 4 بار برای هر دست خود انجام دهید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

این حرکت، باز کردن دستگیره درب و نگه داشتن وسایل را در دست ها بدون اینکه بیفتند، آسان می‌کند.
یک توپ نرم پلاستیکی را در کف دست خود بگیرید و تا جایی که می‌توانید آن را فشار دهید؛ چند ثانیه در این حالت بمانید و سپس رها کنید؛ این حرکت را 10 تا 15 بار برای هر دست انجام دهید.
شما می توانید این حرکت را 2 تا 3 بار در هفته انجام دهید، اما بایستی 48 ساعت بین هر جلسه تمرین فاصله زمانی وجود داشته باشد و اگر مفصل انگشت شست شما آسیب دیده است، این حرکت را نباید انجام دهید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

این حرکت ورزشی عضلات انگشتان دست شما را قوی می‌کند؛ یک توپ اسفنجی نرم را با سر انگشتان دست خود فشار دهید؛ 30 تا 60 ثانیه دست خود را در این حالت نگه دارید و سپس رها کنید؛ این حرکت را 10 تا 15 بار برای هر دست انجام دهید؛ می‌توانید این حرکت را 2 تا 3 بار در هفته انجام دهید، اما بایستی 48 ساعت بین هر جلسه تمرین فاصله زمانی باشد و اگر مفصل انگشت شست شما آسیب دیده است، این حرکت را نباید انجام دهید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

کف دست خود را روی سطح میز قرار دهید و مطابق تصویر یک کش پلاستیکی را دور دست خود بیندازید، طوری که از پایین انگشتان و پشت دست بگذرد سپس به آرامی انگشت شست خود را تا جایی که می توانید از سایر انگشتان دور کنید و دقت کنید که انگشتان دیگر در کنار هم باشند.
30 تا 60 ثانیه دست خود را در این حالت نگه دارید و سپس رها کنید؛ این حرکت را 10 تا 15 بار برای هر دست انجام دهید؛ شما می‌توانید این حرکت را 2 تا 3 بار در هفته انجام دهید، اما بایستی 48 ساعت بین هر جلسه تمرین فاصله زمانی باشد.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

برای ایجاد کشش، کف دست خود را صاف و به طور عمودی نگه دارید سپس انگشت شست خود را به طور صاف، به سمت داخل کف دست ببرید و بکشید، به  طوری که فقط مفصل پایینی شست حرکت کند؛ دست خود را 30 تا 60 ثانیه در این حالت نگه دارید و سپس رها کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

توجه داشته باشید اگر احساس درد و خشکی در انگشتان دست خود می‌کنید، قبل از ورزش آنها را گرم کنید. این کار باعث می‌شود راحت تر حرکت و ورزش کنند.

برای گرم کردن دست‌ها، از یک پد گرماده استفاده کنید و یا این که 10 دقیقه دست ها در ظرف حاوی آب گرم قرار دهید. برای گرم شدن بهتر دست ها می توانید کمی روغن به دست های خود بمالید. سپس یک جفت دستکش پلاستیکی بپوشید و دست های خود را چند دقیقه در آب گرم قرار دهید.


بازی کردن با گل رس یا بتونه نقاشی، دامنه حرکت انگشتان دست را افزایش می دهد و همزمان دست های شما را قوی می‌کند.

همچنین می توانید از خمیربازی کودکان برای این کار استفاده کنید. سعی کنید با استفاده از سر انگشتان دست، اشکال مختلفی با این خمیرها درست کنید.

ورزش‌های مناسب برای درمان آرتروز دست+ تصاویر

برای دستیابی به نتیجه مطلوب تمرینات را به طور روزانه انجام دهید، توجه داشته باشید در صورتی که با انجام این تمرینات احساس درد در شما افزایش یافت حتما از ادامه تمرینات خودداری کنید و در اولین فرصت با پزشک یا یک فیزیوتراپ صحبت کنید تا تمرینات خاص و یا روش های درمانی مناسب را برایتان تجویز کند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
زهره
۱۸:۲۰ ۰۳ بهمن ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۰۹:۵۱ ۲۲ آذر ۱۳۹۹
خوب
Iran (Islamic Republic of)
رویا ر
۱۸:۰۸ ۱۱ مرداد ۱۳۹۹
خیلی ممنونم و استفاده کردیم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۲۰ ۱۸ تير ۱۳۹۹
سپاس
Iran (Islamic Republic of)
وجیهه
۱۹:۵۲ ۱۰ تير ۱۳۹۹
آرتروز انگشت یکس از مرخرفترین آرتروزهاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام خداقوت. عالی بود. ممنون.
Iran (Islamic Republic of)
نگار
۲۲:۵۰ ۱۰ فروردين ۱۳۹۹
ممنون من دست چپم و الان متاسفانه حتی نمیتونم بنویسم و خیلی اذیت میشم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
بسیار عالی وبسیارمفید ممنون
Iran (Islamic Republic of)
atiyeh
۱۱:۲۹ ۲۳ آبان ۱۳۹۸
ممنون از مطالب مفید شما...سپاسگزارم
Iran (Islamic Republic of)
سارا
۰۹:۵۵ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
عالی بود سپاسگزارم
آخرین اخبار