به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، نوسانات نرخ ارز در چند ماه گذشته موجب افزایش تقاضا برای کالاهای صادراتی ایران در کشورهای همسایه مانند پاکستان و افغانستان شده است به طوری که در بازارچههای مرزی مانند میرجاوه شاهد ترافیک کامیونها و خودروهای وانت بار برای ورود به بازارچه و صادرات کالا هستیم.
این حجم ترافیک ایجاد شده که با افزایش ۲ برابری خودورها روبروست سبب شد تا در روزهای تعطیل هفته گذشته نیز بازارچههای مرزی فعال باشد تا کمی از حجم ترافیک کاسته شود، اما با این حال به گفته برخی رانندگان؛ هر کامیون یا وانت بار حداقل ۲ تا ۳ روز برای ورود به بازارچه مرزی معطل میماند که این موضوع سبب بالا رفتن هزینههای حمل و نقل برای جبران خسارت ناشی از معطلی رانندگان میشود.
به گفته مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان از حدود سه ماه گذشته که کشور با نوسانات نرخ ارز مواجه شد تردد کامیونهای صادراتی و ترانزیتی از بازارچههای مرزی از میانگین ۱۰۰ مورد در روز به ۲۵۰ کامیون افزایش یافته است.
همچنین عبور خودروهای وانت بار حامل کالاهای صادراتی نیز که قبل از این تقریبا صفر بوده است اکنون به ۴۰۰ خودرو در روز افزایش پیدا کرده این در حالی است که با توجه به نرخ ارز واردات از بازارچههای مرزی تقریبا صفر است و به نفع مرزنشینان نیست.
رئیس اتاق بازرگانی سیستان و بلوچستان نیز در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به مشکل ترافیک خودروهای صادراتی و ترانزیتی در بازارچههای مرزی اظهار داشت: نوسانات نرخ ارز فرصتی مناسب برای صادرات کالا را در مرزهای ما ایجاد کرده است، اما گمرکات و بازارچههای ما ظرفیت این حجم از صادرات را ندارند.
عبدالحکیم ریگی افزود: در بازارچههای مرزی میرجاوه، کوهک و جالق بیشترین حجم ترافیک ناشی از ازدحام خودروهای صادراتی و ترانزیتی وجود دارد که حل این مشکل نیازمند تعامل گمرک و بازارچههای مرزی است.
وی اضافه کرد: به طور متوسط هر خودرو ۶ روز در پشت بازارچههای مرزی معطل میماند که معادل با ۶ روز خوابیدن سرمایه است به همین دلیل خواستار روان سازی تردد خودروهای ترانزیتی و صادراتی در بازارچههای مرزی هستیم.
مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان گفت: دلیل ترافیک ایجاد شده در بازارچه مرزی میرجاوه علاوه بر افزایش تعداد کامیونهای صادراتی و ترانزیتی، عبور خودروهای وانت بار از درب اختصاصی کامیونها است.
محمدی افزود: این خودروهای وانت بار که در واقع همان کوله بران مرزنشین هستند برای صادرات اقلام غیررسمی مجبور به ورود به بازارچه مرزی هستند که عبور همزمان آنها از درب اختصاصی کامیونها موجب ایجاد ترافیک شده است.
وی ادامه داد: برهمین اساس در حال رایزنی با گمرکات سیستان و بلوچستان هستیم تا در صورت امکان درب اختصاصی برای ورود وانت بارها در بازارچه مرزی میرجاوه ایجاد شود.
محمدی تصریح کرد: در حال حاضر برای کاهش حجم ترافیک یک روز درمیان برای عبور کامیونها و وانت بارها برنامه ریزی شده است که با این شرایط باز هم هر خودرو حداقل ۲ تا ۳ روز برای ورود به بازارچه معطل میشود.
مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: ظرفیت فعلی گمرکات و بازارچههای متناسب با شرایط قبل از نوسانات ارز بود به همین دلیل این حجم از صادرات در این بازارچهها پیش بینی نشده بود.
مدیر بازارچههای مرزی سیستان و بلوچستان با اشاره به افزایش صادرات در مرزهای استان گفت: در ۶ ماهه نخست سالجاری از هفت بازارچه مرزی استان ۲۱۴ هزار تن کالا معادل ۱۷۶ میلیون و ۸۸ هزار دلار صادرات انجام شده است.
کوروش محمدی ادامه داد: از نظر حجمی صادرات از بازارچههای مرزی ۴۸ درصد و از نظر ارزش دلاری ۱۰۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: نوسانات نرخ ارز سبب شد تا از خرداد ماه امسال واردات از بازارچههای مرزی تعطیل شود چرا که دیگر برای مرزنشینان به صرفه نبود.
محمدی با بیان اینکه قبل از این هم واردات از بازارچههای مرزی فقط دام بود، ادامه داد: در نیمه نخست سالجاری ۶ میلیون و ۹۸ هزار دلار واردات از بازارچههای مرزی انجام شده است.
در این میان با توجه به اینکه بیشترین حجم ترافیک ایجاد شده در بازارچه مرزی میرجاوه وجود دارد، به گفته مدیر بازارچههای مرزی ایجاد درب اختصاصی در این بازارچه برای ورود خودروهای وانت بار تنها راه حل کاهش حجم ترافیک است که این موضوع باید با موافقت ناظر گمرکات استان انجام شود، اما متاسفانه خبرنگار ایرنا موفق به مصاحبه با مدیرکل و ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان نشد.
منبع ایرنا
انتهای پیام /پ