ایران و ترکیه می توانند نقطه اتصال کشورهای منطقه باشندنشست "گفت‌وگوی اندیشمندان ایران و ترکیه؛ چشم‌انداز مناسبات دوجانبه و منطقه‌ای" روابط تهران و آنکارا، همچنین تاثیر این روابط بر منطقه و عرصه بین الملل مورد بررسی قرار گرفت.


به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  ، امروز(شنبه) نشست «گفت‌وگوی اندیشمندان ایران و ترکیه؛ چشم‌انداز مناسبات دوجانبه و منطقه‌ای» در مرکز مطالعات قفقاز با محوریت روابط دوجانبه ایران و ترکیه با حضور چند تن از کارشناسان ترکیه و ایران، برگزار شد.
در این نشست جعفر حق پناه کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به روابط دو کشور اظهار کرد: با نگاه به تاریخ روابط دو کشور، متوجه می شویم که بزرگ‌ترین توافقات منطقه بین ایران و ترکیه رخ داده است، وقایعی مانند توافقات سعد آباد و بغداد در تاریخ تعامات دو کشور ثبت شده است.

وی ادامه داد: پیش از نشست‌های آستانه و حتی قبل از بحران سوریه هم پیمانی به عنوان طرحی در سال ٢٠١٠ بین ایران، ترکیه، عراق و سوریه مطرح شد. اما اتفاقات سوریه باعث شد انرژی منطقه تحلیل برود و این امر به نتیجه نرسد.

 حق پناه افزود: به نظر می رسد در حال حاضر هم هر توافقی در منطقه با موافقت ایران و ترکیه انجام می‌شود؛ در واقع ایران و ترکیه central power هستند و می‌توانند کشور‌ها را با یکدیگر پیوند داده و نقطه اتصال آنها باشند.اگر ترکیه نگاه به شرق را دنبال کند، خواهد دید که ایران موقعیت ویژه‌ای دارد، به طور مثال از لحاظ ترانزیتی و با استفاده از خط آهن، ترکیه را به کشور‌های افغانستان، پاکستان و ترکمنستان وصل می‌کند.

کارشناس مسائل ترکیه گفت:  پروژه‌هایی که در منطقه توسط چین اجرا می‌شود، همیشه از یک سو به ایران متصل است. متاسفانه دو طرف از ظرفیت‌های خود استفاده نمی‌کنند؛ مثلا ترکیه به جای اینکه برای ارسال محصولات خود به قطر که همسایه ایران است، از مسیر این کشور برای ارسال  محصولات اقدام کند، راهی به مراتب  طولانی تر را انتخاب می‌کند، این درحالی است که ما ظرفیت قابل توجهی در سوریه و عراق داریم که باید توجه بیشتری به آنها شود.

وی با اشاره به تاثیر حضور ایران در بازسازی عراق و سوریه، خاطرنشان کرد: علاوه بر همکاری ایران با این دو همسایه خود باید بگویم که با ثبات‌ترین مرز‌ها طی ٤٠٠ سال گذشته در منطقه، مرز ایران و ترکیه بوده که حتی گروهک‌هایی مانند پ. ک. ک. هم نتوانستند خللی در این امر ایجاد کنند.

همچنین جنيد آكالين استاد دانشگاه ترکیه هم در این نشست با اشاره به نقش ایران و ترکیه و همکاری‌های دو کشور، اظهار کرد: شرایط فعلی منطقه، تهران و آنکارا  را به سمت یک اتحاد سوق می‌دهد؛ اتحاد بین این دو کشور باعث می‌شود عراق و سوریه هم بتوانند تمامیت ارضی خود را حفظ کنند.

وی در رابطه با نشست آستانه، گفت: روابط بین اردوغان، پوتین و روحانی پیشرفت خوبی داشته و ما از روند آستانه راضی هستیم، همچنین با توجه به اینکه آمریکا در این نشست کنار گذاشته شده، می توان گفت که ادامه این رایزنی ها  از اهمیت به سزایی برخوردار است.

 این استاد دانشگاه با اشاره به روابط اقتصادی و سیاسی بین ایران و ترکیه، عنوان کرد: بین روابط اقتصادی تهران و آنکارا نوعی بی تعادلی وجود دارد، اما با این وجود در حال پیشرفت است و با توجه به میزان خرید نفت و گاز از ایران توسط ترکیه، آنکارا نمی‌تواند تحریم‌ها علیه ایران  را قبول کند و این اعمال محدودیت ها را نوعی بی عدالتی می‌داند، همچنین ترکیه از اعمال این تحریم‌ها تا ٦ ماه معاف شده و پس از آن هم موضوع ارزیابی خواهد شد.

در ادامه ابراهیم فراهانی کارشناس مسائل ترکیه و منطقه،  اظهار کرد: پس از تحولات عربی ٢٠١١ ما شاهد نوعی بی ثباتی در سیاست خارجی ترکیه بودیم و از سال ٢٠١١ تا ٢٠١٥ هم به نوعی با ترکیه ای مواجه شدیم که کاملا تحت تاثیر ناتو بود، اما پس از فتح حلب و عدم حمایت ناتو ،در توکیه با نوعی نگاه به شرق روبه رو شدیم. پس از این اتفاقات و شکل گیری مذاکرات آستانه، توانستند مناطق کاهش تنش را پیش ببرند. از جمله مشکلاتی که از آغاز آستانه وجود داشت، عدم به رسمیت شناختن دولت اسد توسط اردوغان بودیم که البته در نهایت مجبور شد این موضوع را بپذیرد.

در پایان سید علی قائم مقام کارشناس ارشد ترکیه، تصریح کرد: ترکیه و ایران عمق استراتژیک یکدیگر هستند و همکاری این دو کشور موجب می‌شود تمام گروه‌های تجزیه طلب و تکفیری درمنطقه از بین بروند.

انتهای پیام/

برچسب ها: سیاسی ، سیاست خارجی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار