به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق تحقیقات نوین خاورمیانه یکی از مناطقی است که به شدت تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار میگیرد. این تغییرات خشکسالی و کم آبی را در پی دارند. علاوه برکشورهای خاورمیانه، کشورهای مختلف در اقصی نقاط جهان نیز شاهد چنین خشکسالی و کم آبی هستند. درهمین راستا طی سالهای گذشته محققان روشهای جدیدی را برای جبران این مشکل ارائه کرده اند.
یکی از این روشها که در مناطق خشک به کار میرود، نمک زدایی آب دریا است. این روش در کشورهای مختلفی مانند استرالیا، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و شیلی برای دسترسی به آب شیرین به کار گرفته شده است. البته هزینههای استحصال آب شیرین به این شیوه زیاد است و درهمین راستا محققان استفاده از انرژی خورشیدی را برای نمک زدایی آب دریا به کار میگیرند.
نمک زدایی به وسیله خورشید
روش نمک زدایی آب دریا از مدتها قبل در کشتیها برای تولید آب شیرین مورد استفاده بوده است. البته نمک زدایی برای تهیه آب برای جمعیتهای کلان به روشهای مختلفی انجام میشود. یکی از این روشها نمک زدایی آب دریا با کمک خورشید است. این روش به دلیل کاهش هزینهها و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است.
نمک زدایی به کمک نور خورشید به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام میشود.
در روش مستقیم که سال هاست استفاده میشود، تجمیع کننده نورخورشید و یک سامانه تقطیر به کار گرفته میشوند. در این روش ساده میزان آب شیرین باتوجه به مساحت سطح خورشیدی و زاویه تابش نور تعیین میشود. البته میزان آبی که در این روش تولید میشود بسیار کم و حدود ۳تا۴ لیتر مربع در روز در هر متر مربع است. از سوی دیگر چنین روشی هزینههای زیادی دارد.
اما روش نمک زدایی غیر مستقیم در مقیاس بزرگتر به کار گرفته میشود. در این روش یک تجمیع کننده نور خورشید فتوولتائیک و یک مجتمع تقطیر معمولی استفاده میشوند. روش نمک زدایی خورشیدی غیر مستقیم با استفاده از پنلهای فتوولتائیک واسمز معکوس اکنون در سراسر جهان به کار گرفته میشود. هزینه تولید آب در این سیستم کمتر است. به همین دلیل طرحهای مختلفی برای واحدها طراحی و تحلیل شده اند.
نمک زدایی خورشیدی به کمک معادن شیلی میآید
همانطور که گفته شد کشورهای مختلفی از روش نمک زدایی خورشیدی آب به شیوه غیرمستقیم استفاده میکنند. یکی از این کشورها شیلی است. در این کشور شرکتهای معدنی بزرگی برای استخراج مس فعالیت میکنند و تهیه آب برای این شرکتها یک چالش به حساب میآید. درهمین راستا قرار است بزرگترین واحدنمک زدایی خورشیدی آب در آمریکای لاتین با بودجه ۵۰۰ میلیون دلاری احداث شود. این پروژه آب دریا را برای مشتریان صنعتی در صحرای آتاکاما و مناطق معدنی در شمال کشور فراهم میکند. به گفته مجریان، این پروژه قابلیت تولید ۲۶۳۰ لیتر آب در هر دقیقه را دارد.
پروژه مذکور یک واحد نمک زدایی خورشیدی آب دریا است که با روش اسمز معکوس فعالیت میکند. انرژی مورد نیاز برای پروژه نمک زدایی مذکور به وسیله یک واحد خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی تامین میشود. همچنین مخزن این پروژه ظرفیت ۶۰۰ هزار مترمکعب آب را دارد. از آنجا که برخی از بزرگترین معادن مس شیلی در این منطقه هستند، این پروژه اهمیت خاصی دارد.
خورشید آب را برای عربستان و امارات شیرین میکند
اما شیلی فقط یکی از کشورهایی است که از فرایند نمک زدایی خورشیدی استفاده میکند. کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز از این روش آب مورد نیاز خود را تامین میکنند البته با توجه به آنکه این کشورها انرژی خورشیدی زیادی در اختیار دارند، این راه حل قابل قبول به نظر میرسد.
درهمین راستا عربستان سعودی نیز یکی از گستردهترین شبکههای نمک زدایی آب در جهان را ساخته که البته این شبکه با سوختهای فسیلی فعالیت میکند. اما طبق اخبار منتشر شده، این کشور مشغول ساخت یک واحد نمک زدایی خورشیدی در یکی از ۷ پروژه استراتژیک خود است. این واحد نمک زدایی که قابلیت تولید روزانه ۵۲۰۰ مترمکعب آب شیرین را دارد در ساحل دریای سرخ ساخته میشود.
تولید روزانه ۳۰۵ میلیون گالن آب با فناوری جدید نمک زدایی در دبی
از سوی دیگر امارات متحده عربی نیز سعی دارد از این روند عقب نماند. به گفته سعید الطایر مدیر عامل شرکت آب و الکتریسته دبی، نمک زدایی خورشیدی اسموز معکوس در هزینههای دسترسی به آب شیرین دبی صرفه جویی میکند.
این سازمان سال گذشته میلادی اعلام کرد مشغول ساخت واحدهای نمک زدایی خورشیدی آب است که تا ۲۰۳۰ میلادی میتوانند روزانه ۳۰۵ میلیون گالن آب در روز تولید کنند. با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر هزینه واحدهای نمک زدایی کاسته میشود. رقم صرفه جویی در هزینهها تا ۲۰۳۰ به ۱۳ میلیارد دلار میرسد. یکی دیگر از تغییرات در حوزههای نمک زدایی آب درامارات متحده عربی، افزودن یک مخزن زیرزمینی آب با گنجایش ۵۰ میلیون گالن آب تازه در روز است.
منبع: مهر
انتهای پیام/