به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، فایننشال تایمز در مقالهای به بررسی نقش سعود القحطانی در قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی پرداخت و او را عامل اجرای دستورهای ولیعهد سعودی دانست.
پایگاه اینترنتی روزنامه فایننشال تایمز در مقالهای نوشت زمانی که دولت ترامپ به علت قتل وحشیانه جمال خاشقجی تحریم هایی علیه هفده شهروند سعودی اعمال کرد، واشنگتن این را روشن کرد که باور دارد چه کسی نقش مهمی در این آدمکشی ناشیانه ایفاء کرده است: سعود القحطانی.
«قحطانی» که در محافل دیپلماتیک از او با عنوان «شاهزاده تاریکی» یاد می شود و مشاور سابق خاندان سلطنتی عربستان است، نخستین نامی بود که در فهرست (تحریم های) وزارت خزانهداری آمریکا دیده میشود و گفته میشود بخشی از طرح ریزی و اجرای عملیات قتل را او بر عهده داشته است.
قحطانی 40 ساله که ماه گذشته از سمت ناظر امور رسانهای دربار سلطنتی عربستان برکنار شد، عالیترین مقامی است که از سوی آمریکا تحریم شده است و نزدیک ترین روابط را با محمد بن سلمان، ولیعهد و حاکم بالقوه عربستان، دارد.
اکنون سرنوشت قحطانی به معیاری برای سنجیدن این موضوع تبدیل خواهد شد که آیا قتل روزنامه نگار باسابقه ای مانند خاشقجی به تغییر و تحولات اساسی در دربار سلطنتی عربستان و همچنین افسرانی که وارث تاج و تخت این کشور را احاطه کرده اند، منجر خواهد شد یا خیر.
یک تحلیلگر سعودی می گوید: «قحطانی نام زهرداری است و بعید است که دوباره سمت رسمی به او بدهند، اما ممکن است هنوز بتواند در هدایت و جهت دهی به افکار عمومی نقش داشته باشد. او از دوستان شاهزاده محمد بن سلمان است و (عملکرد) دستگاه قضایی عربستان نیز شفاف نیست. زمانی که پای دوستان {شاهزاده های سعودی} در میان باشد، حساب کشیدن دیگر مفهوم یندارد.»
طبق گزارش رسانه های آمریکا، سازمان سیا به این نتیجه رسیده است که شاهزاده محمد (بن سلمان) دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است. با وجود این، این سازمان هیچگونه شواهدی دال بر مجرم بودن ولیعهد عربستان و ارتباط مستقیم او با قتل خاشقجی ندارد و وزارت امور خارجه آمریکا نیز تأکید دارد که این کشور هنوز به «نتیجه گیری قطعی» درباره مقصر نهایی نرسیده است. دونالد ترامپ نیز روز یکشنبه گفت شاهزاده سعودی (بن سلمان) پنج بار در گفتگوهای خود، ارتباط داشتن با این قضیه (قتل خاشقجی) را نزد ترامپ منکر شده است.
با وجود این، نقش داشتن فردی که به عنوان «عامل و ضابط» محمد بن سلمان شناخته می شود، امکان فاصله گرفتن ولیعهد سعودی از عملیات (قتل خاشقجی) را دشوارتر کرده است؛ همچنین برای متحدان غربی عربستان نیز پذیرش ادعای این کشور مبنی بر اینکه قتل خاشقجی نتیجه اقدام عوامل خودسر بوده است، دشوار خواهد بود.
دادستان عربستان روز پنجشنبه گفت وی برای پنج تن از یازده مظنون متهم به قتل خاشقجی، حکم اعدام درخواست کرده است. وی افزود یکی از «مشاوران سابق» -که بسیاری معتقدند این فرد قحطانی است، زیرا تنها مشاوری است که پای او به شکل علنی به این پرونده کشیده شده است- پیش از آنکه گروه مسئول قتل خاشقجی به ترکیه اعزام شود، با سرکرده این گروه دیدار کرده است. با وجود این، قحطانی دستگیر نشده است؛ معاون دادستان کل (عربستان) نیز در خصوص وضعیت قحطانی می گوید او از سفر به خارج منع شده و تحقیقات درباره وی ادامه دارد.
قحطانی، دانش آموخته رشته حقوق که نخستین بار در زمان ملک عبدالله، پادشاه فقید عربستان وارد دربار این کشور شد، پارسال پیام توئیتی فرستاده و نوشته بود که او فرامین پادشاه و ولیعهد را اجرا می کند. به گفته فعالان سعودی، قحطانی در طول دو سال اخیر به ارعاب وبلاگ نویسان، فعالان و روزنامه نگاران سعودی مبادرت ورزیده است و برای ترساندن و حمله به منتقدان دولت عربستان از هجمه توئیت های مزاحم استفاده می کند.
شخص خاشقجی نیز چند ماه پیش از قتل خود درباره قحطانی اظهار نگرانی کرده بود. خاشقجی در ماه فوریه (در مقاله ای) نوشته بود که این مشاور سلطنتی لیست سیاهی دارد و از شهروندان سعودی می خواهد که نام هایی را به آن اضافه کنند.
انتهای پیام/