به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، آیین بزرگداشت مقام کتاب، کتابخوانی و کتابدار در خوزستان با حضور آیت الله شفیعی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری؛ غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان؛ مهدی رمضانی، معاونت توسعه کتابخوانی و کتابخانه ها و منصور کوهی رستمی، مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان برگزار شد.
آیت الله شفیعی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری در این آیین تکریم مقام کتاب و کتابخوانی و کتابدار خوزستان و بیست و ششمین دوره کتاب، کتابخوانی و کتابدار گفت: هفته کتاب و کتابخوانی یک عمل متبرک است و انس و آشنایی با کتاب یک موهبت بزرگی است که خود تبریک و تبرک است.
وی با اشاره به نقش و تاثیر کتاب در جامعه بیان داشت: مساله کتاب نقش ثابت و تثبیت کننده ای برای جامعه دارد و تاریخچه کتاب و کتابخوانی باستانی و در همه دوره ها و ملت ها و ادیان بوده است و جایگاه خود را دارد.
آیت الله شفیعی تصریح کرد: دیدگاه های که در حوزه توجه به کتاب و کتابخوانی دارد متفاوت است و بنده به عنوان یک طلبه بعد از آشنایی با کتابخانه های عمومی و استفاده از ابزارهای نوین و دانش کتابداری نگاه دیگری از کتابخانه ها در ذهن و افکارم شکل گرفت.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان در آیین تجلیل از برگزیدگان و فعالان کتاب و کتابخوانی در استان خوزستان ضمن تبریک هفته وحدت و ولادت حضرت محمد(ص) اظهار داشت: پیامبری که معجزه الهی اش خواندن بود و این افتخار هست که دین اسلام برپایه خواندن و دانایی و قسم به کتاب بنا شده است و دانایی و دانستن بعنوان هدف اصلی پیامبر برای نجات بشریت بوده است.
وی با اشاره به برنامه های متنوع فرهنگی در بیست و ششمین دوره کتاب، کتابخوانی و کتابخوانی در استان بیان کرد: با گسترش فرهنگ خواندن و مطالعه بر دانایی جامعه افزوده می شود و این دانستن جامعه، برطرف کننده خیلی از مشکلات خواهد بود.
شریعتی با اشاره به اهمیت کتاب و کتابخوانی که می تواند در استان تحول آفرین باشد، افزود: کاروان حیات انسان ها در پیچ و تاب ایام، بی وقفه، درگذر است و انسان ها در کشاکش این تحولات است که پوسته رخوت و پوستین ماندگی را می شکافند و رنگ رویش می گیرند و رؤیاهای دور و دراز را نزدیک می کنند و در ساخت جهان، جان خویش را نیز می سازند.
نماینده عالی دولت در اسان خوزستان اذعان داشت: در این سیر و سفر همچنان کلمات، یگانه محملی هستند که نسل آدم، سوار بر سفینه سلیمانی آن، درون مایه های خود را به سان سوغات سفر، به دیگری هدیه می کند و با زیستن در دل آن، هم خود قرار می گیرد و هم فکر خویش را در ذهن دیگری، قرار می دهد. هم خود در سایه اش امنیت می یابد و هم به باطن دیگری، امان می دهد.
استاندار خوزستان اضافه کرد: از این روست که اهالی کتاب، اهل صلح و ثبات و امنیت و ایمان اند و در طوفان های بنیان برانداز، ساحلی آرام برای جان های بی قرارند.
استاندار خوزستان با اشاره به هفته کتاب و کتابخوانی و مراسم تکریم فعالان استان در امر کتاب افزود: «هفته کتاب» و موعد تکریم کتابداران و ترویج فرهنگ کتابخوانی، فرصتی است برای یادآوری این مهم که قطار توسعه و پیشرفت این سرای کهن جز از میان خطوط کتاب ها و با راه بری عقلانیت و اندیشه ورزی، شتاب نخواهد گرفت.
وی کتابخانه های عمومی را نوری برای حل مشکلات جامعه دانست و گفت: سراپا امیدم برای فردای ایران چرا که همچنان چراغ کتابخانه ها روشن است و در گوشه و کنار، شمع کتابخوانی نور افشانی می کند و کتابداران در ایفای نقش خویش به عنوان خادمان فرهنگ کتابخوانی با توان و انگیزه ای روزافزون فعالیت دارند.
غلامرضا شریعتی اظهار کرد: انس با کتاب، جان آدمی را به طیفی رنگارنگ از اندیشه ها، زینت می دهد. چنین انسانی، نگارگر جان خود می شود و نگین جمع. نور می نوشد و روشنی می دهد. اما سهمی از آنچه که می کند، بر دوش آنهایی است که شعاع اثر اقدام او را گسترده می کنند؛ همان هایی که به یک کلام و گام، تکرار و طنین می دهد.
وی هدف از اقدامات مجموعه استانداری در بخش های عمرانی و فرهنگی را آماده سازی و بستر سازی دانست و افزود: هدف ما از ساخت و بهره برداری پروژه های ساخته شده و در حال افتتاح در استان این است که دسترسی بیشتر مردم به ویژه جوانان به کتاب و کتابخوانی را آسان کنیم.
شریعتی همچنین با اشاره به تشکیل منظم جلسات انجمن کتابخانه های عمومی در استان بیان داشت: در جلسات انجمن کتابخانه های عمومی بر خرید منابع متناسب با نیاز نوجوانان و جوانان تاکید شد و امروز مجددا تاکید می وشد کتاب های وارد مخازن کتابخانه های عمومی شود که متناسب با نیاز و فرهنگ مردم منطقه و بروز و براساس مطالبه آن ها باشد.
این مقام مسئول تصریح کرد: شرایط آزاد اندیشی برای انتخاب منابع مطالعاتی مردم در کنار رعایت اصول اسلامی و قانونی و اخلاقی از ضروریاتی است که باید درمنابع و کتاب های کتابخانه های عمومی رعایت شود تا خوانندگان برای رفع نیاز های خود به کتابخانه های عمومی رغبت پیدا کنند.
استاندار خوزستان با تاکید بر راه اندازی کتابخانه دیجیتال و الکترونیکی در استان اذعان داشت: کتابخانه الکترونیکی و دیجیتال بخشی از نیاز های پژهشگران، دانشگاهیان، شاغلان و عموم مردم در جامعه را فراهم می کند که تا سال آینده نسبت به راه اندازی آن در استان اقداماتی در حال انجام است.
مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخوانی و کتابخانه ها در آیین تجلیل از کتابداران گفت: سیاست کلان و جدی در نهاد کتابخانه های عمومی وجود داشت که در گام اول معیشت کتابداران پیگیری شد و رو به جلو رفت. نقطه اتصال نهاد کتابخانه ها و حوزه کتاب با مردم و مخاطبان فرهیخته ، کتابدارن کتابخانه های عمومی هستند.
وی گام دوم را توسعه کمی و کیفی زیرساخت های کتابخانه ها در نهاد کشور عنوان کرد و افزود: افتتاح کتابخانه های عمومی در سراسر کشور، تکمیل پروژه های نیمه تمام و بهره برداری از آن ها و افتتاح کتابخانه های مرکزی در کشور درحال انجام است که نمونه های آن را در استان های بجنورد، یزد و خراسان جنوبی هستند.
معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی با اشاره فعالیت در حوزه کودک و نوجوان تصریح کرد: اگر بخواهیم در بحث فرهنگ کتاب و کتابخوانی کار کنیم و این موضوع را جا بیاندازیم و تعمیق ببخشیم باید بخش کودک و نوجوان را از لحاظ کمی وکیفی توسعه دهیم.
رمضانی با اشاره به سیاست دیگر نهاد و تبدیل کتابخانه ها به پایگاه های فرهنگی و اجتماعی اظهار داشت: این سیاست ممکن است اعلام و پیگیری آن جدید باشد ولی در سراسر دنیا تجربه ای موفق بوده است. کتابخانه باید پایگاه و مرکز مراجعه باشد و پایگاهی برای تحولات فرهنگی و اجتماعی در آن مناطق باشند که در حال حاضر در بعضی مناطق تنها مرکز فرهنگی و اجتماعی کتابخانه عمومی است که برنامه های فرهنگی، آموزشی در این کتابخانه ها برگزار می شود.
این مقام مسئول با اشاره به مناطق در معرض آسیب های اجتماعی بیان کرد: 31 شهرستان در کشور توسط وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزرات کشور در معرض آسیب شناسایی شناخه شده که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور و سایر دستگاه ها در این خصوص تقسیم کاری شده است و با اولویت گسترش امکانات زیر ساخت های فرهنگی، تکمیل پروژه های نیمه تمام ایجاد شده، ایجاد نرم افزارهای عملیاتی در آن کتابخانه با جدیت پیگیری می شود.
وی ادامه داد: از این 31 شهرستان، 6 شهرستان در نهاد کتابخانه های عمومی توسط شورای معاونین اقدامات و تصمیمات خوبی جهت اجرای برنامه هایی متنوع از جمله دوره های آموزشی، دوره های مشاوره، تجهیز منابع و تکمیل کتابخانه های آن برای آنها گرفته شد که بزودی در شهرستان اندیکا خوزستان این جلسات برای تحول در این شهرستان تشکیل خواهد شد.
مهدی رمضانی در خصوص جایگاه خوزستان از لحاظ تعداد کتابخانه و نیروی انسانی اذعان داشت: خوزستان از لحاظ تعداد کتابخانه در کشور با احتساب کتابخانه های مشارکتی در رتبه چهارم در کشور است و به لحاظ نیروی انسانی نیز رتبه سوم را در کشور دارد و مطمئنا با افتتاح کتابخانه های عمومی در حال احداث تا پایان سال جایگاه بهتری تا رسیدن به افق سند چشم انداز را کسب خواهد کرد.
وی اظهار کرد ظرفیت موجود با همین حد امکانات، منابع، نیروی انسانی، زیر ساخت در سراسر کشور و همچنین در این استان به حد مطلوب نرسیده است و باید تلاش کرد که از کتابداران می خواهم نهایت تلاش خود را در زمینه عضویت و امانت بکار گیرند.
معاون توسعه کتابخوانی و کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به برگزاری جلسات انجمن و حضور استانداران در این جلسات افزود: در برنامه تجلیل ملی از برخی استانداران در سطح کشور به ویژه استاندار خوزستان به جهت نسبت تشکیل انجمن کتابخانه های عمومی تقدیر شد و تشکیل جلسات انجمن کتابخانه های عمومی خوزستان بیش از 50 درصد رشد داشت که با حضور استاندار خوزستان بوده استکه امیدوارم این روند پیدا کند.
منصور کوهی رستمی، مدیر کل کتابخانه های عمومی خوزستان گفت: به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی و روز کتابدار در شرح ملی و استانی برنامه های مفصلی برای این هفته درنظر گرفته شده است که اهم آن برنامه ها، راه اندازی 2 باب کتابخانه که ساخت آن ها در سال گذشته انجام شده است و امسال به بهره برداری می رسد که یکی از آن ها، افتتاح کتابخانه برکت حضرت امیر المومنین روستای صلیعه باوی که به بهره برداری رسید.
وی همچنین از افتتاح کتابخانه ای در اهواز خبر داد و اظهار کرد: مژده به مردم اهواز اختصاصاً مردم محله منبع آب که در 30 آبان، کتابخانه ای با نام شهدای مدافع حرم افتتاح خواهد شد.
رستمی با برشمردن شاخص های کتاب و کتابخوانی بیان داشت: ما از لحاظ شاخص کمی می دانیم در سال 1404 در چه نقطه ای باید حضور داشته باشیم و برای آن مهم ترین برنامه ما، احداث و تکمیل کتابخانه های استاندارد با مکان یابی مناسب که مورد استفاده مردم قرار بگیرد.
این مقام مسئول تصریح کرد: در استان خوزستان در سال 91 و 92 پروژه هایی در حال ساخت در استان وجود داشت که بخشی از آن به دلیل کمبود منابع مالی به مرحله بهره برداری و ساخت نرسیده اند و با اهتمام استانداری خوزستان، اکثر مراحل ساخت این کتابخانه ها به مرحله انتهایی رسیده و تا پایان سال به جزء این دو کتابخانه 7 الی 8 کتابخانه به بهره برداری خواهد رسید.
وی افزود: از ویژگی این 10 الی 12 باب کتابخانه ای که تا آخر امسال به بهره برداری و افتتاح خواهد رسید، این است که تمامی این کتابخانه ها در مناطق روستایی و کم برخوردار یا روستا احداث شده اند.
کوهی رستمی با اشاره به تاکیدات دبیرکل نهاد کشور برای تبدیل کتابخانه به مراکز فرهنگی و اجتماعی گفت: سیاست کلی کتابخانه ها و تبدیل آن به مراکز فرهنگی و اجتماعی برای رفع نیاز اطلاعاتی در سطح جامعه است، بطوری که مردم به جایی برسند که آن کتابخانه عمومی را برای رفع آن نیاز پایگاه خود قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه در اکثر کتابخانه های عمومی بخش کودک و نوجوان وجود دارد، گفت: در 133 کتابخانه عمومی این استان بخش مستقل کودک و نوجوان و سایر کتابخانه ها بخش های کنار مجموعه وجود دارد و همکاران ما برنامه های خوبی را در این بخش برگزار می کنند.
منصور کوهی رستمی در پایان گفت: کتابخانه های عمومی استان خوزستان نیاز جدی به منابع حوزه کودک و نوجوان دارد و ان شاء الله در این سفر رهاورد این باشد که بتوانند بخش های کودک کتابخانه های عمومی این استان تقویت شود.
شایان ذکر است نفرات زیر در بخش های مختلف در این مراسم مورد تقدیر قرار گرفتند:
سمانه السادات قاضی دزفولی، برگزیده نمونه در بخش مسئول برتر از کتابخانه شهید محمد علی دزفولی شهرستان دزفول
شادی عاطفی مهر، برگزیده نمونه در بخش مسئول برتر از کتابخانه معرفت قلعه لور شهرستان اندیمشک
فاطمه ارادی، برگزیده نمونه در بخش مسئول برتر از کتابخانه شهید مدنی شهرستان آغاجاری
آزاده جعغرزاده حریسی، برگزیده نمونه در بخش مسئول برتر از کتابخانه غدیر شهرستان دزفول
مریم سلمان زاده، برگزیده نمونه در بخش کتابدار برتر از کتابخانه شهید مطهری شهرستان رامشیر
خانم فاطمه اشرفی، برگزیده نمونه در بخش کتابدار برتر از کتابخانه آیت الله سعیدی شهرستان بندر ماهشهر
فاطمه ذات عجم، برگزیده نمونه در بخش کتابدار کودک برتر از کتابخانه فتج المبین شهرستان دزفول
زهرا شنبدی، برگزیده نمونه در بخش کتابخانه برتر از کتابخانه فارابی شهرستان هندیجان
سعید جماشیانی، برگزیده نمونه در بخش خدمتگزار برتر از کتابخانه جدبابایی شهرستان بهبهان
ادیب سواری، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه مرکزی خوزستان
امیرعلی جعفری، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه فرهنگ شهرستان آبادان باد
نگین کثیر، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه خاتم شهرستان شوشباد
حدیث شجیرات، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه ملاصدرا شهرستان باوی
امیرحسین فرهادی، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه شهید صدوقی شهرستان باغملک
زهرا حیدری، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه شهید بهشتی شهرستان امیدیه
حسین فولادی، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه آزادی شهرستان خرمشهر
هدا آلبوخنفر،برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه شهدای دارخوین شهرستان شادگان
مرحوم خیرالله کردزنگنه، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه شهدای رامهرمز شهرستان رامهرمز
معصومه مطوفی، برگزیده نمونه در بخش کتابخوان برتر از کتابخانه شهید شرافت شهرستان شوشتر
در بخش رسانه نیز سید عزت الله موسوی؛ سرپرست روزنامه هدف اقتصاد خوزستان، سید علی موسوی نسب؛ سرپرست روزنامه سایه خوزستان، ملیحه گریزی نسب؛ خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اهواز، حاتم شرفی؛ خبرنگار خبرگزاری رسا خوزستان، سرپرست روزنامه توسعه جنوب مورد تقدیر قرار گرفتند.
در بخش برگزاری انجمن کتابخانه های عمومی حنا ربیعی، لطفی و حیدری به ترتیب از شهرستان های اغاجاری، اندیمشک . رامشیر به همراه فرمانداران آن ها مورد تقدیر گرفتند.
در انتهای برنامه، لوح سپاس علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور به غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان به جهت رشد و حضور فعال در برگزاری جلسات انجمن کتابخانه های عمومی تقدیم شد.
گفتنی است؛ اصغر گودرزی، مدیرکل امور کتابخانه ها و کتابخوانی؛ فرزاد حسینی، مدیرکل پزشک قانونی خوزستان؛ شهاب رزمی، مدیرکل بازرسی استانداری خوزستان؛ محمد صادق کریمی کیا، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خوزستان؛ سید شهاب الدین طباطبایی، مدیرکل حوزه هنری استان خوزستان؛ مهران حموله، مدیرکل پست خوزستان، وحید کیانی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان؛ فرمانداران شهرستان های اندیمشک، آغاجاری و رامشیر؛ برگزیدگان در بخش کتابخانه، کتابدار، کتابخوانان، فعالان رسانه و خبر و عموم مردم در سالن آمفی تئاتر کتابخانه مرکزی خوزستان در این مراسم حضور داشتند.
انتهای پیام/گ