به گزارش خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، تیمهای فوتبال استقلال و پرسپولیس در مواقع لزوم دولتی محسوب میشوند و ذاتا از دولت ارتزاق میکنند، اما اتفاقات این تیمها در قالب تصمیم شخصی مدیران بررسی میشود و مرجعی برای رسیدگی به اهمال کاری مدیران وجود ندارد.
اکنون که بحث بازنشستگی مدیران مطرح است این تیمها دولتی محسوب میشوند و به واقع نیز چنین است، اما بحث اصلی گزارش ما در مورد همین تیمهای دولتی است که ما آنها را به عنوان باشگاههای مستقل و خصوصی به کنفدراسیون فوتبال آسیا معرفی میکنیم.
تیمهای فوتبال استقلال و پرسپولیس از بخش دولتی ارتزاق میکنند و باید جوابگوی دولت و گاهی مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم فراکسیون ورزش باشند و به تازگی بحث تحقیق و تفحص از این تیمها در مجلس توسط کمیته تخصصی آغاز شد، هر چند که هنوز نتیجه خاصی عاید نشده است.
در هر بخش از دولت در صورت تخلف مراجع ذیربط بررسیهای لازم را انجام میدهند و بعضا رقمها هم بسیار پایینتر از آن چیزی است که در ۲ تیم دولتی پایتخت اتفاق میافتد، اما در فوتبال پایتخت با توجه به دولتی بودن سرخابیها ۲ موضوع اصلی باید بررسی شود.
در ابتدا وقتی به پیشینه ۲ تیم نگاه میکنیم تاکنون هیچ مدیری در باشگاههای استقلال و پرسپولیس بابت عملکرد ضعیفش از لحاظ مالی و یا تخلفات احتمالی مورد بازخواست قرار نگرفته است و این در حالی است که اگر در موارد مشابه با مبلغ بسیار کمتر در یکی از بخشهای وابسته به دولت کوچکترین تخلف مالی از جمله اختلاس، رشوه و بی احتیاطی مالی صورت بگیرد قطعا مراجعی همچون دیوان محاسبات و یا قوه قضائیه و نمایندگان مجلس به ماجرا ورود میکنند و دست آخر فرد متخلف باید پاسخگوی هدر دادن هزینه بیت المال باشد.
در فوتبال ما برای نقل و انتقالات قانون مدونی وجود ندارد که مانع اینگونه ضررهای مالی شود و وزارت ورزش هم با وجود اینکه این ۲ تیم را از بدنه دولت و خودش میداند هنوز در این بحث وارد نشده و عوامل بازدارنده و یا تنبیهی از دستگاه ورزش مشاهده نشده است.
به نامهایی که در این چند سال به پرسپولیس و استقلال آمده اند توجه کنید:
این افراد هر کدام در دورههای مختلف مدیریت باشگاههای پرسپولیس و استقلال را بر عهده داشتند و در هر دوره اتفاقات عجیبی در بحث نقل و انتقالات و جذب بازیکنان و مربیان خارجی افتاد، اما نه تنها دستگاه ورزش بلکه نهادهای نظارتی هم آنچنان که باید به موضوع ورود نکردند و در نهایت فرد خاطی پس از مدتی مدیریت در تیمهای پرطرفدار با یک چمدان شهرت از این تیم رفت تا نفر بعدی میراث دار اتفاقات باشد و خودش هم در دوران مدیریتش چند برگ از صورتحسابهای مالی را روی دست بیت المال بگذارد.
به مثالهای زیر که فقط در بحث بدهیهای مالی است توجه کنید:
باشگاه پرسپولیس: بدهیهای ارزی پرسپولیس در طول مدیریت مدیران قبلی خود سبب شد تا بازیکنان و مربیان خارجی این تیم همچون گابریل، جری بنگستون، ژوزه مانوئل، ماریچ و گولچ از این باشگاه ارقامی در مجموع نزدیک به ۱۲ میلیارد تومان طلبکار باشند. همچنین در این مدت بی توجهی مسئولان به این بدهیها سبب شد تا تیم فوتبال پرسپولیس در آستانه محرومیت از حضور در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۸ قرار گیرد.
در نمونهای از این پروندههای ارزی همچنین دیده میشود که محمد ترکاشوند یکی از مسئولان آن زمان پرسپولیس ۲۰۰ هزار یورو ارز را برای پرداخت بدهی گابریل دریافت کرده است، اما این بازیکن در ادامه به دلیل طلب ۲۰۰ هزار یورویی اش از پرسپولیس شکایت کرده است.
باشگاه استقلال: باشگاه استقلال نیز به واسطه فعالیت این مدیران گریبان گیر بدهیهای ارزی فراوانی شده بود. برای مثال در این مدت جپاروف، ازبک رقمی نزدیک به ۳۶۵ هزار دلار به اضافه ۵ درصد بهره از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸، بویان برای ۵ دقیقه حضورش در ترکیب استقلال رقمی نزدیک به ۴۰۰ هزار دلار، رابسون جانواریو رقمی قریب به ۱۲۰ هزار دلار و جالبتر از همه گومز به دلیل پیش قراردادی بحث بر انگیز با مدیران استقلال و در ادامه شکایت از آبی پوشان پایتخت در فیفا رقمی نزدیک به ۴۵۰ هزار دلار را از این تیم طلبکار شدند.
اینها گوشهای از بی درایتی و یا جذب بازیکنان و مربیان خارجی با لابیها برخی مدیر برنامهها و دلالان در سالهای اخیر است که هیچکدام تبعاتی برای مدیران وقت ۲ باشگاه و دستگاه ورزش نداشته است.
امروز مدعی هستیم این ۲ باشگاه دولتی هستند و مدیران آنها شامل قانونهای مصوب برای کارکنان دولت میشوند، اما هیچوقت نگفتیم که اگر یک مدیر استقلال و پرسپولیس در دوران مدیریتش تخلفی کرد بر عهده کیست؟
میلیونها دلار از پول بیت المال هزینه میشود و بدون دلیل فقط با قراردادهای بی ملاحظه نصیب خارجیهایی میشود که با پول ایران اوقات خوبی را در کشورشان میگذراند، پولهایی که بابتش زحمتی نکشیدند و فقط چند صباحی به کشورمان سفر کردند و خوش گذراندند.
کاظم اولیایی مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال تهران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد شکایت بازیکن خارجی اسبق این تیم و هزینه ۴۰۰ هزار دلاری که روی دست باشگاه استقلال گذاشته است گفت: این مشکلی است که توجه زیادی به آن نمیشود. وقتی ما باشگاهی داریم که مجمع مشخصی ندارد، آورده و سرمایه گذاری اش مشخص نیست، مشکلات از بالا به پایین منتقل میشود. تا کی باید هزینه خسارتهای ندانم کاریهای مجمع را بدهیم؟ مجمع باید استراتژی تعریف کند، باید چارچوب مشخص کند. مدیرانی که مدت مدیرتشان کوتاه است باید عملکردشان در یک چارچوب مشخص انجام شود. اما ما به فکر این مسائل نیستم و فقط پیروزی و باخت برایمان مهم است. ملاک ارزشیابی برای حفظ صندلی فقط پیروز شدن است. این اتفاق عواقب خودش را دارد.
او ادامه داد: این اتفاقاتی که در کشور ما میافتد عجیب است. در حالی که کشور ما در تنگناها مالی قرار دارد با همین چند میلیاردی که در موردش بحث وجود دارد، میشود یک روستا را آباد کرد. ما باید یکبار برای همیشه ریشه این مشکل را پیدا کنیم، چه کسی این آقا را به استقلال آورده است. همین آقا در آلبانی با ۵۰ هزار دلار دارد بازی میکند. بازیکن ۵۰ هزار دلاری را چه کسی با قرارداد ۴۰۰ هزار دلاری به استقلال میاندازد؟
او ادامه داد: مسئله دیگر این است که این بازیکن رفته است، حال چه کسی با او تسویه کرده است؟ صورتحساب او کجا است؟ مگر میشود هر کسی خواست بیاید هر کاری میخواهد انجام دهد و برود؟ همین بازیکن با ۵۰ هزار دلار قرارداد بسته است و در حال بازی میکند. از رسانهها درخواست میکنم روی این موضوع تمرکز کنند تا معلوم شود که چه کسی به باشگاه خیانت میکند؟ چه کسی دارد پول این مملکت را میفرستد آن ور آب؟
اولیایی گفت: وزرات ورزش و کمیسیون ماده ۵ که پروانه باشگاهی صادر میکند، آیا باید آنقدر بی توجه شود که هر کسی بیاید و خسارتی به باشگاه بزند و برود. این مسئله یکی از نقاط ضعف ریاست مسعود سلطانیفر در وزارت ورزش است. وزیر نسبت به این اتفاق مسئول است، چون بالاترین رکن یک باشگاه مجمع آن است. خود وزیر ورزش باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشد.
او در مورد ساختار ناقص باشگاهداری در ایران گفت: بزرگترین معضل این است که ساختار باشگاهایمان قانونی ندارد، مجلس شورای اسلامی در مورد این موضوع مقصر است. بیش از ۱۳ سال است که طرح جامع باشگاهداری در پژوهشکده مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است. متاسفم بابت این موضوع که نمایندگان مجلس برای یک پیروزی، باخت و سوت داور اظهار نظر میکنند، اما در مجموعه ساختار باشگاهی که در تمام دنیا سنگ زیرین ساختار ورزش است وزارت خانه کوچکترین توجهی ندارد و مجلس که در راس امور قرار دارد نیز توجهی به این موضوع ندارد.
امیررضا واعظ آشتیانی مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال تهران در مورد شکایت بویان بازیکن سابق تیم استقلال از این باشگاه و سو مدیریت در باشگاههای کشورمان گفت: همهی این اتفاقاتی که در باشگاههای ما میافتد نشان دهنده این موضوع است که مدیران باشگاههای ما در مسئولیتی که به آنها واگذار شده است ناتوان هستند. زمانی که این سو مدیریتها را مشاهده میکنیم این سوال در ذهنمان شکل میگیرد آن مسئولی که در جایگاه بالاتر قرار دارد بر اساس چه متر و معیاری این مدیران را انتخاب کرده است تا باعث ضرر و زیان باشگاه شوند.
واعظ آشتیانی در مورد برخورد با مدیرانی که به باشگاهها ضرر میرسانند گفت: اگر فقط یکبار با اشخاصی که به بیت المال ضرر میزنند به خصوص در باشگاههای استقلال و پرسپولیس برخورد جدی صورت گیرد و تاوان این بی تدبیریهای خودشان را خودشان بدهند، دیگر هیچ مدیری این جسارت را پیدا نمیکند تا تصمیماتی را بگیرد که منجر به زیانهای گزافی برای آن مجموعه شود.
او ادامه داد: باز هم من تاکید میکنم مقامات مافوق این مدیران باید نسبت به این اتفاقات در مراجع موبوطه پاسخگو باشند. باید بگویند که معیارشان برای انتخاب این افراد چه بوده است. رفیق بازی، باند بازی، قبیله گرایی و این موضوعات در میان بوده است یا اینکه شایسته سالاری در نظر گرفته شده است.
آشتیانی در ادامه گفت: فکر اشتباهی که در فوتبال کشورمان وجود دارد این است که مربی هر بازیکنی را خواست باشگاه باید او را جذب کند. در فوتبال حرفهای برای خرید یک بازیکن کمیتههای مختلفی وجود دارد تا بررسیهای کارشناسی در مورد جذب آن بازیکن انجام بدهند. در فوتبال حرفهای ما کمتر میبینیم که باشگاهها به خاطر خرید بازیکن متضرر شوند. در فوتبال حرفهای باشگاهها از کنار جذب یک بازیکن صاحب منافع اقتصادی نیز میشوند. وقتی این اتفاق میافتد قیمت این باشگاهها در بورس بالا میرود.اما در کشور ما اینگونه نیست. در کشور ما مدیران اینگونه فکر میکنند که اگر سرمربی بازیکنی را بخواهد باید آن بازیکن را جذب کنند. بدون هیچ کار کارشناسی این اتفاق میافتد و بازیکنان جدید با چشمانی بسته به تیم اضافه میشوند.
داریوش مصطفوی یکی مدیران سابقه باشگاه پرسپولیس و رئیس اسبق فدراسیون فوتبال درباره با دولتی بودن باشگاههای سرخابی و بی توجهی مسئولان نسبت به اتفاقاتی که در این باشگاهها میافتد، گفت: دولتی بودن باشگاههای کشورمان نه تنها پرسپولیس و استقلال بلکه به کل فوتبال ایران ضربه میزند. از دید FIFA و AFC باشگاهها و فدراسیون فوتبال باید خصوصی باشند و افرادی که برای هدایت این حوزه از ورزش انتخاب میشوند نباید تحت هدایت هیچ ارگان دولتی همچون وزارت ورزش باشند.
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال کشورمان ادامه داد: کشوری همچون ترکیه به باشگاه هایش وام داده و تلاش میکنند تا باشگاه هایشان خصوصی شوند. باشگاههای خارجی با درآمدهایی همچون بلیت فروشی و تبلیغات گلیم خود را از آب بیرون میکشند. در ایران، اما حق فوتبال ایران توسط مسئولان خورده میشود و دخالتهای نابجایشان سبب میشود تا فوتبال ایران راه روشنی را نداشته باشد.
مصطفوی بیان کرد: تا زمانی که مسیر فعالیت باشگاههای کشورمان از سوی وزارت ورزش و عوامل نزدیک به آن تعیین شود همین مسیر تیره و تاریک ادامه خواهد داشت. باشگاههایی همچون پرسپولیس، استقلال و سپاهان سنبلهای فوتبال ما هستند، اما شرایط تاسف بار بلیت فروشیها و تبلیغات و مدیریت نادرست در فوتبال باعث خواهد شد تا حضور و موفقیت این باشگاهها موقت باشد. اگر مسائل مالی اعم از بلیت فروشی و تبلیغات و مدیریت فوتبال به درستی انجام و اجرا شود، فوتبال، وزارت ورزش را اداره خواهد کرد.
جعفر کاشانی رئیس هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس گفت: صحیح نیست مدیران دولتی در راس کار باشگاههای مطرح کشورمان همچون استقلال و پرسپولیس قرار بگیرند. باشگاههای ایران باید خصوصی شوند. برای مثال ما در هیچ سالی مدیریت منسجم به اندازه حال حاضر پرسپولیس نداشته ایم و افرادی همانند گرشاسبی که به واسطه هیئت مدیره باشگاه و قانون خصوصی سازی انتخاب شدند، توانسته اند نتیجه بسیار خوب و وصف نشدنی را به دست آورند.
رئیس هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس اظهار کرد: به دلیل جایگاه رفیع ورزش نباید مدیران ناشایستی انتخاب شوند. مسئولان باید ورزش ایران را زیر نظر داشته باشند و با خصوصی سازی مسیر درستی را برای پیشرفت آن ایجاد کنند. باشگاه پرسپولیس بزرگ است در صورتی که خصوصی شده و مدیران خوبی در راس قرار گیرند میتواند با پیشرفت در طول زمان بسیاری از مشکلات فرهنگی جامعه را برطرف کند.
کاشانی در پایان افزود: به واسطه قانون دولتی بودن باشگاه پرسپولیس برخی از مدیران که شایستگی کار ندارند در راس مدیریت پرسپولیس قرار گرفتند. مدیران گذشته در باشگاه پرسپولیس تیمداری میکردند، اما بحث خصوصی سازی باعث شد در زمان گرشاسبی نام پرسپولیس به باشگاه تبدیل شده و هر روز به افتخاراتش افزوده شود.
انتهای پیام/