به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، حالت پرواز، حالت هواپیما یا Airplane Mode، وضعیتی در گوشیهای همراه است که سبب قطع شدن ارتباطات بیسیم شده و بیشتر در زمانی کاربرد دارد که شما سوار بر هواپیما و یا در مکانی که نباید فرکانسی وجود داشته باشد، هستید اما مجبور هستید از گوشی همراهتان استفاده کنید.
امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد ویژگیهای این حالت را بررسی نموده و اطلاعاتی جالب پیرامون آن در اختیار شما قرار دهد، پس با ما همراه باشید.
حالت هواپیما تقریباً در تمام گوشیها و تبلتها وجود دارد و مختص اندروید نیست. به عبارت دیگر در آیفون و آیپد و حتی لپتاپهای ویندوزی نیز وجود دارد. زمانی که Airplane Mode را فعال میکنیم، تمام ارتباطات بیسیم متوقف و غیرفعال میشود و معمولاً آیکون هواپیما در نوار وضعیت یا در گوشهوکنار صفحه نمایان میشود.
منظور از ارتباطات بیسیم، موارد زیر است:
ارتباط Cellular یا ارتباط با دکلهای مخابراتی تلفن همراه که برای دریافت و ارسال پیامک و تماس صوتی و همینطور اینترنت ضروری است.
Wi-Fi که برای اتصال به شبکهی وای-فای، ایجاد هاتاسپات، شبکهی وای-فای، ارسال یا دریافت فایل و به اشتراکگذاری اینترنت سیمکارت کاربرد دارد.
بیشتر بدانید: چرا باید در هواپیما، تلفن های خود را به حالت پرواز درآوریم؟
بلوتوث که ارتباط بیسیمی با برد کوتاهتر است و برای گوش دادن به موسیقی توسط هندزفری و هدست بیسیم، کنترل کردن وسایل به صورت بیسیم و ارسال و دریافت فایل کاربرد دارد.
توجه کنید که GPS با ارتباط گوشی و ماهوارههایی که در اطراف زمین در گردش هستند، موقعیت گوشی و تبلت و ... را تخمین میزند و نوعی ارتباط بیسیم است اما در برخی گوشیها در حالت Airplane Mode غیرفعال میشود و در برخی دیگر، فعال باقی میماند.
زمانی که حالت هواپیما فعال است، استفاده کردن از اغلب اپلیکیشنهایی که به اینترنت نیاز دارند، امکانپذیر است اما هیچ نوع بروزرسانی و دانلود محتوایی ممکن نیست. به عنوان مثال در اینستاگرام و تلگرام، هیچ پست و پیام جدیدی دریافت نمیشود و در اپ ایمیل، ایمیل جدیدی دریافت نمیشود. انجام بازیهای آنلاین در بازیهایی که ابتدا اتصال به اینترنت را بررسی میکنند نیز غیرممکن میشود.
علت این است که در اغلب فرودگاهها و در واقع هواپیماها، استفاده از وسایلی با ارتباط بیسیم ممنوع است. علت ممنوع بودن، امنیت پرواز است چرا که به نظر میرسد ارتباطات بیسیم روی هم اثر میگذارند و مشکل تداخل سیگنال به وجود میآید. البته وقوع این مشکل ۱۰۰ درصد و قطعی نیست اما برای جلوگیری از اتفاقات ناگوار، استفاده از وسایلی که ارتباط وایرلس دارند، در اغلب فرودگاهها ممنوع است.
بیشتر بخوانید: دلیل خاموش کردن تلفن همراه در طول سفر چیست؟
حالت هواپیما فارغ از اینکه از چه دستگاهی استفاده میکنید (گوشی اندرویدی، آی فون، آی پی، تبلت یا گوشی ویندوزی یا هر دستگاه دیگر) کار یکسانی انجام میدهد:
ارسال و دریافت امواج مخابراتی از طریق برجهای مخصوص متوقف میشود. با فعال کردن این ویژگی دیگر نمیتوانید تماس صوتی برقرار کنید یا پیامک بفرستید.
گوشی شما دیگر نمیتواند به دنبال بسترهای وایفای در اطراف بگردد و به آنها متصل شود و اگر هم به مودم وایفای متصل باشید، این ارتباط قطع خواهدشد.
در حالت هواپیما قابلیت بلوتوث دستگاه نیز غیرفعال میشود، یعنی نمیتوانید دادهای را میان دستگاهها منتقل کنید اما با این حال ارتباط بلوتوث با صفحه کلید یا مأوس قطع نمیشود.
حالت هواپیما همچنین عملیات مربوط به جیپیاس دستگاه را نیز متوقف میکند اما این فرآیند در همه گوشیها یکسان نیست و از همین رو موضوع جیپیاس کمی گیجکننده است. از دیدگاه نظری جیپیاس با فناوریهای دیگری که در اینجا به آنها اشاره کردیم، تفاوت دارد؛ دستگاهی که جیپیاس فعال دارد، تنها به سیگنالهای دریافتی از ماهوارهها گوش میدهد ولی هیچ دادهای منتقل نمیکند.
بیشتر بدانید: آیا حالت هواپیما سرعت شارژ دستگاه گوشی را افزایش میدهد؟
با این همه، برخی از مقررات مربوط به پرواز از دریافت سگنالهای جیپیاس هم بنا بر دلایلی جلوگیری میکنند. وقتی حالت هواپیما فعال میشود، معمولاً یک آیکون هواپیما در بخش هشدارهای گوشی به نمایش درمیآید که در گوشیهای اندرویدی و آیاواسی در نوار بالایی قابل مشاهده است. شما در این حالت هنوز هم میتوانید از گوشی استفاده کنید و نیازی به خاموش کردن دستگاه ندارید.
قوانین اکثر کشورها استفاده از دستگاههایی که انتقال سیگنال انجام میدهند را منع کردهاند. یک گوشی معمولی یا تبلتی که به قول خودمان سیمکارتخور است، با برجهای ارتباطی مختلفی ارتباط برقرار میکند. چنانچه فاصله گوشی با این برجها بیشتر شود، گوشی یا تبلت لاجرم سیگنالهایشان را برای برقراری ارتباط با این برجها قویتر میکنند. این مدل ارتباطی میتواند با حسگرهای درون هواپیما تداخل کرده و به طور بالقوه اختلالاتی در تجهیزات ناوبری ایجاد کند و این همان نگرانی است که همگی با آن آشنایی داریم و دلیل اصلی قوانین پرواز است. اما با همه اینها اگر هم هواپیما به دلیل اینکه برخی، حالتهای مذکور را فعال نکردهاند سقوط نمیکند، لذا خیالتان آسوده باشد.
بیشتر بخوانید: نکاتی درباره flight mode تلفن همراه که نمیدانید!
مساله مهمتر این است که نظر به اینکه سریع در حال سفر هستید، تمامی گوشیها در هواپیما از این برج به آن برج پرش میکنند. این امر میتواند بر سیگنالهای گوشیهای مردمی که روی زمین هستند تداخل ایجاد کند. به هر حال با روشن کردن این ویژگی مانع از این میشوید که گوشی شما این کار دشوار را بر عهده بگیرد، زود باتری خالی کند و با این حال نمیتواند یک سیگنال درست حسابی بگیرد!
در وسایل اندرویدی دو روش برای فعال کردن حالت هواپیما وجود دارد: روش اول استفاده از آیکون مربوطه در تنظیمات سریع یا Quick Settings است و روش دوم مراجعه به تنظیمات گوشی و بخش ارتباطات شبکه و اینترنت است.
مراحل زیر را طی کنید:
در سیستم عامل iOS میتوان از Control Center برای فعال کردن حالت هواپیما استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: عجیبترین رکوردی که از پرواز هواپیماها در یک روز ثبت شد!
به این منظور مراحل زیر را طی کنید:
در محصولات قدیمیتر، حالت هواپیما موجب غیرفعال شدن وای-فای میشود اما در محصولات امروزی، بعضاً میتوان در حالتی که Airplane Mode فعال شده هم از Wi-Fi استفاده کرد. کافی است نوار وضعیت اندروید را بیرون بکشید و روی آیکون وای-فای تپ کنید. پس از چند ثانیه، وای-فای فعال میشود و میتوانید برای ارسال و دریافت فایل یا ایجاد شبکهی وای-فای برای کاربریهای مختلف، از این ارتباط بیسیم استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: قطارهایی که پرواز میکنند
در حال حاضر در بسیاری از خطوط هوایی نیز وای-فای مجاز است و ارائه میشود اما استفاده از آن تنها در ارتفاع بیش از ۱۰۰۰۰ پایی که حدود ۳۱۰۰ متر است، مجاز است و به علاوه در تمام خطوط هوایی مجاز نیست. بهتر است قبل از هر گونه استفاده، از کارمندان خطوط هوایی و مسؤلان سؤال کنید.
در مورد بلوتوث نیز وضعیت مشابه است و با وجود اینکه بلوتوث قدرت آنتندهی کمتر و برد کوتاهتری دارد، معمولاً در خطوط هوایی مجاز محسوب میشود.
انتهای پیام/
در حد «چگونه گوشی خود را در حالت بی صدا قرار دهیم» بود.