بسیاری از کارشناسان بر این باورند که صرفه جویی حداقل ۲۰ درصدی در میزان واردات محصولات کشاورزی رقمی برابر با کل بودجه عمرانی است.
به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با توجه به آنکه در تامین بخشی از
محصولات کشاورزی همچون گوشت قرمز، روغن، برنج، نهاده های دامی، حبوبات و... به خارج از کشور وابسته هستیم، بنابراین رسیدن به خودکفایی یا خوداتکایی نسبی در تولید این محصولات بیش از پیش احساس می شود چرا که قیمت این محصولات تحت تاثیر نوسان نرخ ارز و قیمت های جهانی است.
با وجود آنکه نوسان نرخ ارز حجم عظیمی از واردات محصولات کشاورزی را زیر ذره بین می برد، از این رو اتخاذ سیاست مناسب و برنامه ریزی دقیق از سوی مسئولان دولتی برای کاهش واردات و خودکفایی محصولات از اهمیت بالایی برخودار است.
ناگفته نماند که بسیاری از مسئولان کشاورزی براین باروند که خودکفایی و خوداتکایی نسبی در تولید محصولات کشاورزی وابسته به خارج با حمایت دولت به سهولت امکان پذیر است و بحران کمبود منابع آبی براین موضوع تاثیری نخواهد داشت.
همچنین برخی دیگر از کارشناسان بر این باروند اگر امکان خودکفایی 100 درصدی در برخی محصولات وجود نداشته باشد،با افزایش ضریب خوداتکایی می توان به میزان قابل توجهی از خروج ارز از کشور جلوگیری کرد که در برخی مواقع این صرفه جویی معادل کل بودجه عمرانی کشور خواهد بود.
امروزه با شرایط کشاورزی سنتی دچار کم آبی هستیم
مسعود اسدی عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزی، با اشاره به اینکه خودکفایی در تمامی
محصولات کشاورزی شدنی است، اظهار کرد: با توجه به آنکه وسعت دو استان گیلان و مازندران به اندازه خاک هلند است و از طرفی هیچ گونه محدودیت منابع آبی در این دو استان وجود ندارد،از این رو در تمامی محصولات کشاورزی نه تنها خوداتکایی بلکه خودکفایی میسر است.
وی افزود: با وجود آنکه کشوری همچون هلند ۹ برابر تولید ناخالص ملی تنها از محل کشاورزی درآمد کسب می کند، آیا صحبت از خودکفایی و خوداتکایی محصولات کشاورزی در کشور عجیب نیست؟
اسدی ادامه داد: اگر دولت سرمایه گذاری ،تکنولوژی لازم و حمایت از کشاورزان را فراهم کند به سهولت در دو استان گیلان و مازندران می توان در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی به خودکفایی رسید.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه کمبود منابع آبی صحت ندارد، بیان کرد: امروزه با شرایط کشاورزی سنتی دچار کم آبی هستیم و با کشاورزی مدرن و گلخانه های سولار دیگر با بحران کم آبی روبرو نیستیم.
به گفته وی اگر سرمایه گذاری گسترده در تکنولوژی و مدرنیزاسیون کشاورزی صورت گیرد، نه تنها با منابع آب فعلی بلکه با نیمی از آب موجود کشور در تمامی محصولات می توان به خودکفایی رسید.
اسدی با انتقاد از اینمسئله که حمایت از سوی دولت شعاری بیش نیست، بیان کرد: دولت در بسیاری از زمینه ها همچون استمهال وام کشاورزان خسارت دیده خلاف شعار عمل کرد و این موضوع ضربه مهلکی به جامعه کشاورزی وارد کرد.
عضو شورای خانه مرکزی کشاورز با اشاره به اینکه خوداتکایی دانه های روغنی شدنی است، افزود: اگرچه خودکفایی در تولید دانه های روغنی در مدت زمان یکسال امکان پذیر نیست اما طی یک برنامه چهار ساله به سهولت می توان در ۸۰ درصد تولید به خودکفایی رسید.
اسدی در پایان تصریح کرد: با وجود آنکه بسیاری از مسئولان ، کشاورزی و وجود کشاورزان را برای کشور ضربه بزرگ تلقی می کنند، از این رو اتفاق چندانی در بخش رخ نخواهد داد.
خودکفایی محصولات کشاورزی در شرایط تحریم بیش از پیش احساس می شود