به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، برای نخستین بار در فارس با تغییر الگوی کشت زعفران، بدون استفاده از آب و خاک میتوان این محصول را تولید کرد. این محصول بدون استفاده از آب و خاک و از طریق مه پاشی و کولر آبی صورت میگیرد، که عطر و و طعمخوبی دارد.
استان فارس به دلیل ویژگی و تنوع پوشش گیاهی، شرایط اقلیمی و وضعیت خاک دارای گونههای مختلف گیاهی است که به صورت طبیعی و زراعی کشت میشود.زعفران با نام علمی (کرکوس ساتیوس) از خانواده زنبقیان بوده، این گیاه رنگی چندین ساله، بدون ساقه است، در خاک کویر به عمل میآید و به طلای سرخ یا طلای کویر شهرت یافته است.
زعفران به علت طعم، رنگ و عطر عالی کاربردهای فراوانی در تولید فرآوردههای غذایی، دارویی و شیمیایی دارد، که با توجه به محدودیتهای کشت و تولید از فرآوردههای گران قیمت به شمار میرود، همچنین ایران در تولید زعفران مقام نخست دنیا را دارد.
حشمت الله صادقی رئیس کمیته گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، با اشاره به اینکه زعفران ایران کیفیت بسیار بالایی نسبت به سایر کشورها دارد، گفت:این گیاه دارویی یکی از بزرگترین محصولات صادراتی است، تا جایی که ۹۰ درصد زعفران کل دنیا را ایران تامین میکند.
وی با بیان اینکه استان فارس یکی از استانهای پیشرو در تولید زعفران است، افزود: با وجود آفت و خشکسالی گامهای اساسی در زمینه توسعه کشت این محصول برداشته شده است و در شهرستانهای آباده، اقلید، بوانات، مرودشت، سپیدان، نی ریز، پاسارگاد، جهرم، سروستان، خرامه، رستم، استهبان و شیراز کشت میشود.
صادقی رئیس کمیته گیاهان دارویی جهاد کشاورزی فارس گفت: در حال حاضر در استان ۷۲۰ هکتار سطح زیرکشت زعفران وجود دارد که از این سطح زیر کشت ۳ هزار کیلو گرم زعفران در سال برداشت میشود.
وی اضافه کرد: با توجه به تامین نیاز کشور در سال ۴۵۰ تن زعفران تولید و از این میزان ۳۵۰ تن به کشورهای اروپایی و حوزههای خلیج فارس صادر میشود که ۸۰ تن این محصول برای مصرف در داخل کشور استفاده میشود.
رئیس کمیته گیاهان دارویی جهاد کشاورزی با اشاره به مزیتهای متعدد محصول زعفران گفت: در کنار این مزیتها مشکلاتی نیز وجود دارد مانند هزینه اولیه کاشت، داشت و برداشت برای خرید مواد اولیه، تامین پیاز مرغوب و مناسب، محدودیت حمل و نقل، هزینههای کارگری، مراقبت و نگهداری از زمینهای زراعی، بسته بندی نامناسب برای صادرات و نواسانات قیمتها از مشکلات موجود برای این محصول است.
صادقی افزود: با توجه به تغییرات الگوی کشت و نیاز آبی کم این محصول به عنوان الگوی اولویت دار گیاهان دارویی برای توسعه کشت و تولید معرفی شده و با برگزاری کلاسهای آموزشی و ارائه مشاورههای فنی از کشاورزان حمایت میشود.
زمین خداوند آنقدر سخاوتمند است که هر کس از برکت آن میتواند بهرهمند شود، درست مثل آقای زارع که با ایدهای عالی توانست پا در عرصه کشت زعفران بگذارد و موجب تولید طلای سرخ بدون آب و خاک در استان فارس شود.
علی اکبر زارع امسال با ۳۰ میلیون تومان سرمایه خود به فکر کشت زعفران گلخانهای افتاد، این کارآفرین جوان با وجود تمامی مشکلات موجود در سد راه خود توانست با یاری خداوند و همت خود با کشت طلای سرخ زمینه ساز اشتغال در آیندهای نزدیک شود.
علی اکبر زارع کارآفرین زعفران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، گفت: با توجه به بحران کم آبی در استان به این نتیجه رسیدم که بتوانم زعفران را که خود محصولی کم آب است به صورت گلخانهای و بدون آب و خاک تولید کنم.
وی با اشاره به اینکه برای نخستین بار در استان فارس است که زعفران بدون آب و خاک تولید میشود، بیان کرد: قیمت زعفرانهایی که از این طریق بدست میآید، بیش از قیمت زعفران معمولی است، چرا که این محصول بدون استفاده از آب و خاک و از طریق مه پاشی و کولر آبی صورت میگیرد.
زارع در تشریح کشت و تولید زعفران گفت: مدت گل دهی این محصول ۱۵ روزه و به صورت تدریجی است که از اواسط آبان ماه شروع به گلدهی میکند، این طلای سرخ در دمای ۲۲ تا ۲۴ درجه و رطوبت ۴۰ درجه نیز نگهداری میشود.
کارآفرین زعفران در توضیح نحوه کار و انتخاب سالن و طراحی طبقات اضافه کرد: در هر طبقه باید از پیاز ۱۰ گرمی استفاده و در هر طبقه ۶۰۰ تا ۷۰۰ پیاز مورد نیاز است که در ابتدای کار پیازههای زخم خورده و معیوب را جدا میکنیم، از مردادماه تا اوایل شهریور بعد از ضدعفونی کردن، پیازها را به صورتی که سر آنها به طرف بالا باشد در سبد کنار یکدیگر میگذاریم تا جوانه بزنند.
زارع افزود: سطح زیر کشت این محصول برای نخستین بار به صورت آزمایشی یک تن پیاز در ۱۰۰ متر مربع است که از این میزان زعفران کشت شده، حدود ۵ کیلو گرم طلای سرخ برداشت میشود و همچنین میزان برداشت زعفران از این طریق اگر با ۶ تن پیازچه باشد حدود ۲۵ تا ۳۰ کیلو گرم زعفران خشک است.
وی با بیان مشکلات موجود تصریح کرد: دولت با دادن مجوز و تسهیلات بلند مدت با کارمزد کم به متقاضیان، میتواند تولید این محصول را گسترش داده و باعث اشتغالزایی در آینده شود.
علی اکبر زارع اضافه کرد: با تغییر الگوی کشت زعفران به دلیل کم آب بودن و قابلیت استفاده از شیوههای نوین میتوان از این نوع کشت به صورت جدیتر استفاده کرد.
این کار آفرین جوان با تغییر الگوی کشت زعفران توانست این محصول را به صورت آزمایشی بدون آب و خاک تولید کند.
با تغییر الگوی کشت در فصول پر مصرف آب میتوان کشت زعفران را به راحتی جایگزین کشتهای پر آب بخصوص ذرت و برنج کرد.
کشت زعفران در استان به صورت سنتی انجام میگیرد. از هر ۱۵۰ گل، یک گرم زعفران و از حدود ۱۴۷ هزار گل تازه، یک کیلو زعفران خشک به دست میآید.
انتهای پیام/چ
:))))))))))))))))
لطفا به این سوالم پاسخ بدهید هرکسی که میدونه!!!
من خودم زعفران کاری دارم و میدونم علت اینکه بایستی آب و خاک باشه تکثیر و قوی تر شدن پیاز زعفران هست
با این روش که این کارآفرین محترم انجام میدن پیاز زعفران به علت سبز شدن و گل دادن ضعیف میشه و برای سال دیگه گل نمیده،چجوری تقویتش میکنید؟؟
پس از برداشت گل ، مجددا پیازها را در خاک تقویت شده با کود قرار میدهند و تا سال بعد ، پیازها در خاک میماند.