چندی پیش دبیر انجمن صنایع لبنی اعلام کرده بود که کارخانه‌های لبنی نمی‌توانند منتظر اعلام قیمت‌ها از سوی ستاد تنظیم بازار شوند. از این رو برای جلوگیری از ضرر، اقدام به افزایش قیمت کرده‌اند.

به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، به دنبال افزایش قیمت بی‌رویه محصولات لبنی در بازار و همچنین کاهش قدرت خرید مردم، مصرف لبنیات طی ماه گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که با وجود افزایش قیمت خودسرانه لبنیات از سوی تولیدکننده‌ها، براساس آخرین شنیده‌ها از ستاد تنظیم بازار، قرار است قیمت محصولات لبنی تا پایان هفته تعیین تکلیف شود که مشخص نیست بر این اساس چه تغییرات جدیدی در قیمت صنایع لبنی ایجاد شود.

در این خصوص چندی پیش دبیر انجمن صنایع لبنی اعلام کرده بود که کارخانه‌های لبنی نمی‌توانند منتظر اعلام قیمت‌ها از سوی ستاد تنظیم بازار شوند. از این رو برای جلوگیری از ضرر، اقدام به افزایش قیمت کرده‌اند. وی حتی در اظهارنظر‌های متعدد اعلام کرده است که با توجه به افزایش هزینه‌های جانبی تولید و همچنین کمبود و افزایش قیمت شیر خام، قیمت محصولات لبنی دیگر کاهش پیدا نخواهد کرد.
 
بر همین اساس در حال حاضر شاهد این هستیم که قیمت یک بطری شیر معمولی به ۴۵۰۰ تومان رسیده و در برخی برند‌ها بالای پنج هزار تومان به فروش می‌رسد. از طرفی به گفته برخی مصرف‌کنندگان، نه تنها قیمت محصولات لبنی با افزایش روبه‌رو شده بلکه در برخی موارد شاهد خالی بودن سر ماست‌ها و همچنین محصولاتی همچون پنیر هستیم که نشان می‌دهد که علاوه بر گرانی لبنیات، وزن برخی محصولات نیز با کاهش همراه بوده است.
 
افزایش بیشتر قیمت‌ها
متاسفانه تعامل لازم میان صنایع لبنی و دامداران در دوره‌های گذشته شکل نگرفته است به طوری که در سال گذشته صنایع لبنی قیمت مصوب ۱۴۴۰ تومانی سازمان حمایت را نمی‌پذیرفتند و شیر را با قیمت کمتری از دامداران خریداری می‌کردند. امسال، اما دامداری‌ها قیمت شیر ۱۵۷۰ تومانی سازمان حمایت را نمی‌پذیرند و شیرخام امروز تا ۲۴۰۰ تومان نیز به کارخانجات فروخته می‌شود.
 
 دولت می‌تواند قیمت محصولات صنایع لبنی را کنترل کند، اما صنایع لبنی در مقایسه با دامداران کمتر تمکین می‌کنند و کنترل آن‌ها به جهت نفوذدار بودن برای دولت دشوارتر است.
 
عملکرد دولت در گذشته در زمینه قیمت شیر نشان داد امکان کنترل و نظارتی در این بخش وجود ندارد، زیرا بسیاری از دامداران متضرر شدند و تولید شیر برای آن‌ها صرفه اقتصادی نداشت.
 
 در حال حاضر دامداران برای شیر تولیدی خود با قیمت دو هزار تومان مشتری دارند و با توجه به افزایش قیمت نهاده‌ها محصول تولیدی خود را در بازار به فروش می‌رسانند.
 
در حال حاضر قیمت شیر خام توسط بازار تعیین می‌شود و دو هزار تومان برای هر لیتر شیر قیمت بالایی نیست. به گفته وی، تولیدکنندگان لبنیات در شرایطی که شیر ارزان قیمت هم خریداری می‌کردند، قیمت محصولات خود را افزایش دادند.
 
ناتوانی دولت بر نظارت بر صنعت لبنیات/  کاهش مصرف لبنیات به علت گرانی
گرانی مصرف لبنیات را کاهش داد.
 مصرف مواد لبنی متاثر از افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم طی ماه گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است. مصرف شیر و لبنیات در تامین سلامت افراد جامعه به خصوص نسل جوان بسیار نقش‌آفرین است بنابراین برنامه‌ریزی‌ها و سیاستگذاری‌ها باید به نحوی باشد که سرانه مصرف لبنیات هر روز نسبت به گذشته در کشور افزایش یابد.
 
 کاهش تعداد دام، کمبود علوفه، افزایش قیمت نهاده‌های دامی مثل ذرت، جو، سویا و مواد مشابه دیگر، تشدید قاچاق دام زنده به خصوص دام‌های مولد، کاهش ارز پول ملی در برابر دلار و یورو، کاهش واردات شیر خشک متاثر از افزایش نرخ ارز وگرانی ظروف بسته‌بندی محصولات لبنی از جمله این موارد است. عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: دولت باید به معنای واقعی از دامداران و صنایع لبنی حمایت کند تا محصولات لبنی به میزان کافی و با قیمت مناسب به دست مصرف‌کنندگان برسد. بدون شک کاهش تولید و مصرف شیر و لبنیات در جامعه تبعات منفی زیادی به همراه خواهد داشت.

اما بخشی از افزایش قیمت‌ها در جامعه متاثر از شرایط تحریمی و بخش دیگر مربوط به شیطنت برخی از افراد است.   وهیچ تولید‌کننده‌ای امروز در بازار نمی‌تواند شیرخام را به قیمت مصوب پیدا کند. وی ضمن اشاره به وجود ۱۵۰۰ واحد‌های لبنی کوچک و بزرگ در ایران اظهار داشت: از این تعداد در حال حاضر تنها ۵۰۰ واحد فعال است.
 
 کمبود شیر خام، گرانی ظروف بسته‌بندی محصولات لبنی و همین‌طور رشد بالای نرخ ارز و افزایش سایر هزینه‌های سربار در آستانه تعدیل نیرو یا تعطیلی قرار دارند. وی همچنین افزود: مصرف مواد لبنی متاثر از افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم طی ماه گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است.
 
مسائل و مشکلات کشور خیلی بیشتر از توان این سازمان است. وی یادآور شد: وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ساماندهی واحد‌های خود در تمامی رسته‌های کالایی و صنعتی زیرساخت‌های لازم را هنوز فراهم نکرده تا بتواند مسائل اقتصادی رسته‌های مختلف را به نحو احسن مدیریت کند.

 براساس آخرین شنیده‌ها از ستاد تنظیم بازار، قرار است قیمت محصولات لبنی تا پایان هفته تعیین تکلیف شود که این موضوع نگرانی مردم از افزایش بیشتر قیمت‌ها را به دنبال داشته است. اگرچه دبیر انجمن صنایع لبنی در اظهارنظری متفاوت اعلام کرده است که افزایش مجدد قیمت‌ها منتفی است و در برخی محصولات احتمال کاهش قیمت وجود دارد.
 
رضا باکری گفته است: با توجه به آنکه قیمت محصولات لبنی موجود در بازار براساس افزایش قیمت شیر، مواد بسته‌بندی و حمل‌و‌نقل محاسبه شده است، از این رو افزایش مجدد قیمت‌ها منتفی است و در برخی محصولات احتمال کاهش قیمت وجود دارد. باکری متوسط خرید نرخ هر کیلو شیرخام از دامداران را ۲ هزار و ۳۰۰ تا ۲ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: با وجود آنکه نرخ تمامی محصولات لبنی با قیمت ۲ هزار تومان محاسبه شده است، بنابراین دامداران باید در فروش شیرخام نرخ را رعایت کنند تا قیمت محصولات لبنی در بازار افزایش نیابد.
 
دبیر انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه کارخانه‌های لبنی روزانه برای تامین نیاز داخل نیازمند ۱۹ تا ۲۰ هزارتن شیرخام هستند، بیان کرد: این درحالی است که کارخانه‌های لبنی ۱۰ تا ۵۰ درصد کمتر از این میزان شیر دریافت می‌کنند. وی همچنین با اشاره به اینکه انجمن وارد جزئیات علل کسری شیرخام کارخانه‌ها نمی‌شود، تصریح کرد: هم‌اکنون میزان دریافتی شیر خام کارخانه‌های لبنی و نیاز واقعی آن‌ها در حال بررسی است که در صورت اثبات کسری دریافتی، مسوولان ذی‌ربط باید تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
 
منبع: دانشجو
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.