قتل روزنامه‌نگار سعودی بر دیدارهای محمد بن‌سلمان در حاشیه اجلاس سران 20 کشور صنعتی سایه افکنده است.

خاشق«جی20»به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اجلاس سران 20 کشور صنعتی دنیا یا همان «جی 20» در حالی از روز گذشته (جمعه) به‌طور رسمی در بوئنوس‌آیرس پایتخت آرژانتین برگزار شده که برخلاف اجلاس‌های قبلی، یک حاشیه جدی‌تر از متن بر سر این اجلاس سایه افکنده است. اگر هر سال با برگزاری اجلاس جی 20، خیابان‌های نزدیک به محل اجلاس در هر کشوری، صحنه حضور معترضان به «جهانی‌سازی» و «نظام سرمایه‌داری» بود، امسال بیش از موضوع جهانی‌سازی، اعتراضات در واکنش به حضور محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی و کسی که از او به‌عنوان آمر در این جنایت یاد می‌شود، بود. این اعتراضات البته برای بن‌سلمان اتفاق جدیدی نبود. سفر هفته گذشته او به برخی کشورهای عربی نیز بدون حاشیه نبوده و اعتراضات نسبتا گسترده‌ای به نخستین حضور او در این کشورها پس از قتل خاشقجی صورت گرفته است. این اعتراضات به حدی بود که مراکش به بهانه فراهم نبودن شرایط حاضر به پذیرش ولیعهد سعودی نشد.

محمد بن‌سلمان درست در روزهایی که صدای اعتراضات مردمی را در پایتخت کشورهایی که به آنها سفر کرده بود می‌شنید، در مقصد نهایی‌اش یعنی بوئنوس‌آیرس «رامیرو گونزالس» دادستان کل آرژانتین، قاضی «ارییل لیخو» را مامور کرده بود تا درباره جنایات جنگی ائتلاف سعودی در یمن و همچنین قتل جمال خاشقجی تحقیق کند. این تحقیقات به درخواست سازمان دید‌بان حقوق بشر و با استفاده از یکی از بندهای قانون اساسی آرژانتین که به جنایات جنگی مربوط می‌شود، صورت گرفت. دادستان حتی از «خورخه فوری» وزیر امور خارجه این کشور درخصوص وضع مصونیت دیپلماتیک ولیعهد سعودی پرسش‌هایی کرده بود که مطمئن شود امکان بازداشت او در این اجلاس وجود دارد یا خیر. با افزایش درخواست‌ها برای بازداشت بن‌سلمان در آرژانتین، وزارت امور خارجه این کشور اعلام کرد که محمد بن‌سلمان در این کشور مصونیت قضایی دارد و بازداشت وی ممکن نیست.


بیشتر بخوانید:ریشه‌های خشم و نفرت جهان عرب از عربستان


در چنین وضعیتی، محمد بن‌سلمان عصر چهارشنبه وارد بوئنوس‌آیرس شد. هر چند ورود بن‌سلمان به آرژانتین با استقبال سرد شمار اندکی از مقامات و در راس آنها وزیر خارجه آرژانتین محدود شد، اما در مقابل تعداد زیادی خبرنگار برای پوشش خبری ورود وی، در فرودگاه حاضر بودند. شاهزاده سعودی به‌خوبی می‌دانست که این تعداد خبرنگار برای پوشش خبری حضور وی در نشست گروه 20 به آنجا نیامده بودند و تنها علتی که آنها را به آنجا کشانده بود، ماجرای قتل خاشقجی بود. این کابوس دو ماهه در آرژانتین هم بن‌سلمان را تنها نگذاشت.

سفارت به جای هتل

محل اقامت محمد بن‌سلمان در بوئنوس‌آیرس، هتل «فورسیزن» بود اما آن‌گونه که خبرنگار «الجزیره» قطر گزارش داده، وی ترجیح داد که در مقر سفارتخانه کشورش به‌سر برد. بن‌سلمان پس از دریافت نظرات تیم امنیتی‌اش و مقام‎‌های آرژانتین، تصمیم گرفت به جای اقامت در هتل لوکس و فاخر فورسیزن، در مقر سفارتخانه کشورش مقیم شود؛ چراکه نگرانی‌‌هایی درباره اعتراضاتی که ممکن است در مقابل ساختمان هتل علیه این شاهزاده شکل بگیرد، وجود دارد. تدابیر امنیتی شدیدی در اطراف سفارتخانه سعودی بعد از ورود ولیعهد به آن اتخاد شد و نیروهای ویژه نیز محافظت از این ساختمان را برعهده گرفته و جاده‌های منتهی به آن را مسدود و همچنین موانعی در آنجا ایجاد کرده‌اند.

نصب کردن شیشه‌های ضدگلوله بر پنجره‌های اصلی ساختمان سفارت جهت رویارویی با هرگونه خطری که ممکن است این شاهزاده جوان را در دوران اقامتش در سفارتخانه تهدید کند، از جمله این تدابیر امنیتی است. اما با ورود بن‌سلمان به بوئنوس‌آیرس، هزاران آرژانتینی در اعتراض به حضور وی در نشست «جی 20» در خیابان‌های این شهر تظاهرات کردند. معترضان برای بیان مخالفت خود با سفر بن‌سلمان، سفارت عربستان را احاطه و اقدامات وی از جمله کشتار مردم یمن و نقض گسترده حقوق بشر را محکوم کردند. اعتراض‌ها علیه حضور بن‌سلمان در آرژانتین در حالی است که دولت این کشور به شهروندان خود توصیه کرده است که در زمان برگزاری نشست سران گروه 20، در بوئنوس‌آیرس حضور نداشته باشند و به خارج از شهر بروند. بالا گرفتن اعتراض‌ها سبب شده است نیروهای امنیتی آرژانتین، تدابیر امنیتی اطراف سفارت عربستان را در بوئنوس‌آیرس تشدید کنند.

خون‌بهای سنگین جمال خاشقجی

در بیرون از محل اجلاس، بن‌سلمان با تجمع معترضان برای بازداشتش مواجه است و در درون اجلاس نیز تقریبا بسیاری از رهبران گروه «جی20» مایل به دیدار با وی نیستند. برخی رهبران حاضر در این اجلاس نیز که با او دیدار کرده‌اند و می‌کنند، به دنبال توضیح ولیعهد سعودی درباره پرونده خاشقجی هستند.

بن‌سلمان البته برای شکست این انزوا، حاضر به پرداخت باج به رهبران کشورها شده است و به نظر می‌رسد آنان به همین خاطر حاضر به گفت‌وگو با وی شده‌اند تا همچون ترامپ از این جنایت نفعی ببرند. در حاشیه این اجلاس محمد بن‌سلمان با نارندا مودی نخست‌وزیر هند دیدار کرد. او در این دیدار که می‌توان آن را یک نشست «باج‌دهی» بن‌سلمان خواند، وعده میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری در هند را به مودی داد. بن‌سلمان در این دیدار اعلام کرد که در نظر دارد سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه‌های انرژی، کشاورزی و تکنولوژی هند را افزایش دهد و نفت این کشور را تامین کند. یک دیپلمات ارشد هندی اعلام کرد ولیعهد عربستان در این دیدار به مودی گفته است که به‌زودی توافق سرمایه‌گذاری اولیه میان دو کشور نهایی خواهد شد تا با این قرارداد روند ساخت بنادر، بزرگراه‌ها و دیگر پروژه‌ها در هند تسریع یابد. وزیر امور خارجه هند نیز که در این سفر مودی را همراهی می‌کند، گفت‌: «همچنین ولیعهد عربستان در این دیدار به پروژه‌‌های آتی در حوزه‌های تکنولوژی، انرژی و کشاورزی اشاره کرده‌ است.»

 با وجود حمایت‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از بن‌سلمان در پرونده قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد عربستانی، او نیز اعلام کرده که برنامه‌ای برای دیدار با ولیعهد سعودی در حاشیه نشست‌های گروه 20 ندارد. یک مسئول عالی‌رتبه آلمانی در دفتر آنگلا مرکل صدراعظم این کشور نیز به سایت شبکه خبری الجزیره گفت که هیچ‌برنامه‌ای برای دیدار صدراعظم آلمان با بن‌سلمان در بوئنوس‌آیرس پیش‌بینی نشده است. این مسئول که نخواست نامش فاش شود، تاکید کرد مرکل در نشست‌های گروه 20 با همتایان خود در بوئنوس‌آیرس درباره پرونده خاشقجی گفت‌وگو خواهد کرد.

در حاشیه این اجلاس، قرار است بن‌سلمان با امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه، ترزا می‌ نخست‌وزیر انگلیس و ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه دیدار کند. یک مسئول عالی‌رتبه انگلیس بدون تایید برنامه‌ای برای دیدار مستقیم ترزا می با بن‌سلمان در آرژانتین اظهار کرد: «می‌ آماده دیدار با بن‌سلمان و درخواست از او برای انجام تحقیقاتی شفاف در پرونده خاشقجی و حل بحران یمن خواهد بود.» این مسئول انگلیسی گفت: «ما در طول هفته‌های اخیر پس از مساله قتل خاشقجی با عربستان در ارتباط بوده‌ایم و این ارتباط ما برای ابلاغ این پیام به ریاض بوده که ما خواستار تحقیقات کامل و شفاف در این پرونده هستیم.» امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرد که در حاشیه نشست 20 در آرژانتین با بن‌سلمان دیدار کرده و با او درباره پرونده خاشقجی گفت‌وگو خواهد کرد. همچنین کرملین تاکید کرد ولادیمیر پوتین در دیداری که در حاشیه گروه 20 با بن سلمان خواهد داشت، درباره پرونده خاشقجی با ولیعهد سعودی گفت‌وگو می‌کند.

بن‌سلمان محور اختلاف سنا و ترامپ

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا تا حالا حاضر به واکنش در برابر جنایت محمد بن‌سلمان در پرونده قتل جمال خاشقجی نشده است. او «مقابله با نفوذ منطقه ایران»، «نقش‌آفرینی در کاهش قیمت نفت» و از همه مهم‌تر «حفظ موجودیت اسرائیل» را دلیل عدم واکنش به این جنایت عنوان کرده است. مخالفان ترامپ می‌گویند او به دنبال سرپوش گذاشتن بر جنایت محمد بن‌سلمان است. هیلاری کلینتون، رقیب ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2016 خواستار تحقیقات درباره ارتباط ترامپ، شرکت‌ها و اعضای خانواده او با سعودی‌ها شده است. منتقدان این رفتار ترامپ در مجلس سنا و کنگره آمریکا معتقدند اگر جنایات بن‌سلمان بدون هیچ‌گونه پیامدی خاتمه یابد، ولیعهد بی‌تجربه سعودی اقدام مخوفش را ادامه خواهد داد و این به اعتبار بین‌المللی آمریکا ضربه سختی خواهد زد.

آنان بر همین اساس به دنبال مهار بن‌سلمان و جلوگیری از تداوم ماجراجویی‌های منطقه‌ای او هستند. نخستین گام پایان دادن به جنایات عربستان در یمن است. بر همین اساس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز چهارشنبه با اکثریت آرا تصمیم گرفت طرح توقف حمایت آمریکا از ائتلاف به سرکردگی عربستان در جنگ علیه یمن را به رای بگذارد. در کمیته روابط خارجی سنا 63 سناتور از این موضوع اعلام حمایت و 37 نفر با آن مخالفت کردند تا به این ترتیب بحث برای تصویب یک قطعنامه دو حزبی با موضوع بازنگری در این سیاست دولت دونالد ترامپ مورد قبول اکثریت نمایندگان قرار گرفت. این اقدام در حالی که اکثریت مجلس سنا را جمهوری‌خواهان تشکیل می‌دهند، پیام تغییر در سیاست ‌خارجی آمریکا را به دونالد ترامپ منتقل خواهد کرد.

رای مثبت سنای آمریکا به توقف حمایت از ریاض در جنگ یمن در حالی اکنون با موافقت سناتورهای سنا همراه شده که پیش از این نیز در ماه مارس سال جاری میلادی (فروردین) همین پیشنهاد در سنای آمریکا مطرح شده بود، اما اکثریت نمایندگان از آغاز بحث در این زمینه حمایت نکردند. در آن زمان تنها ۴۴ نماینده به گشودن بحث در مورد بازنگری در حمایت تسلیحاتی از عربستان رای دادند. هرچند وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به تصمیم سنای برای رای‌گیری درباره توقف فروش سلاح به عربستان به دلیل جنگ یمن اعلام کرد که از رای‌گیری قانونگذاران آمریکایی در این باره استقبال می‌کند، اما این موضوع باعث ضرر آمریکا خواهد شد، اما کاخ سفید در بیانیه‌ای قطعنامه مورد نظر را «معیوب» توصیف کرده و گفته که دولت به‌شدت با تصویب آن مخالف است و آن را وتو می‌کند.

منبع:فرهیختگان

انتهای پیام/

برچسب ها: بن سلمان ، عربستان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مصمم
۱۴:۱۲ ۱۰ آذر ۱۳۹۷
این ننگ همچون جنایات بیشمار آل سعود در اقسا نقاط جهان مخصوصاً علیه مردم مظلوم یمن تا ابد بر پیشانی آل سعود نقش بسته و ابوارّه هرگز نخواهد توانست از این ننگ دائمی رهایی یابد