به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قزوین؛ منوچهر گرجی رئیس انجمن علوم خاک ایران در همایش روز جهانی خاک در قزوین گفت: بسیاری از اراضی مستعد و حاصلخیز درحاشیه شهرها و روستا قرار گرفته است که به علت دست اندازی انسان به آنها دچار تغییرات میشوند که این فرهنگ بسیار نادرستی است و باید از آن جلوگیری کرد.
گرجی تصریح کرد: مساحت کشور ایران حدود ۱۶۵ میلیون هکتار است که در یک اقلیم خشک واقع شده بنابراین از لحاظ کیفی و کمی با محدودیتهای شدید منابع خاک مواجه هستیم.
وی بیان کرد: در حال حاضر اراضی در چرخه تولید کشورمان حدود ۱۸،۵ میلیون هکتار است، که از این میزان حدود ۸.۵ میلیون هکتار آن آبی و حدود ۱۰ میلیون هکتار آن دیم است.
به گفته گرجی، ۳ و نیم تا ۴ میلیون هکتار از اراضی دیم بصورت آیش کشت میشود.
رئیس انجمن علوم خاک ایران با ابراز نگرانی از سرعت فرسایش خاک در جهان و ایران گفت: سالانه ۲ میلیارد تن فرسایش خاک در کشور معادل ۵۶ میلیارد دلار خسارت داریم.
گرجی، تولید محصولات مختلف و تامین امنیت غذایی، تولید محصولات اولیه پوشاک و چوب، تنظیم هوا و تعادل بخشی گازهای جو زمین، تصفیه و ذخیره سازی آب، حمایت و حفاظت از توع زیستی در زیست بومها، خنثی کردم سموم و فاضلابها، ذخیره و نگهداری بذر گیاهان و ذخائر ژنتیکی و کاربردهای عمرانی، صنعتی و انرژی را از مهمترین خدمات خاک در جامعه برشمرد.
وی یاد آور شد: تا زمانی که مدیریت مناسبی بر روی خاک نداشته باشیم مشکل بحران آب و بالطبع محیط زیست سالم نیز حل نخواهد شد.
گرجی به کشت محصولات دیم و استفاده بهینه از خاک اشاره کرد و گفت: در کشت محصولات کشاورزی به روش دیم میتوان محصول دوبرابری تولید کرد چرا که ۸۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی استفاده میشود.
رئیس انجمن علوم خاک ایران؛ شناسایی و رده بندی خاکها، تجهیز و نوسازی اراضی، افزایش مواد آلی خاک، عملیات مناسب خاکورزی، مدیریت حاصلخیزی خاک، بهبود و بهسازی خاک، مدیریت بقایای گیاهی و استفاده از مواد اصلاح کننده خاک را از مهمترین اساس مدیریت پایدار خاک در افزایش بهره وری آب ذکر کرد.
گرجی، شناسایی و رده بندی خاکها، تصویب قانون حفاظت از خاک، ایجاد بانک اطلاعات خاک کشور، پایش کیفیت و حاصلخیزی خاک، توسعه کشاورزی حفاظتی و ایجاد برنامه جدی برای فرسایش خاک را از مهمترین برنامهها دانست.
انتهای پیام/