به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان ، به نقل از سازمان جنگل ها، خلیل آقایی رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری شامگاه شب گذشته در نشست با رئیس، نائب رییس و اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: در سال های کم آب، هنر آبخیزداری این است که ضمن هدایت آب به سمت سفره های زیرزمینی از هدر رفت آن جلوگیری می کند و در سال های پر آب نیز از سیل پیشگیری و تخریب را به پایین ترین حد کاهش می دهد.
وی افزود: سیلی که مهرماه امسال در منطقه شمال کشور اتفاق افتاد و به بخش هایی از استان های گلستان، مازندران و گیلان خسارت وارد کرد با بررسی هایی که صورت گرفت معلوم شد در هر نقطه ای که طرح های آبخیزداری انجام شده خسارت سیل بین 70 تا 75 درصد کاهش یافته اما در مناطقی که این اقدامات انجام نشده، خسارت بسیار بالا و خانمان برانداز بوده اس
آقایی با بیان اینکه در آستانه تعیین بودجه سال 98 با اجرای طرح های آبخیزداری شاهد یک انقلاب عظیم در عرصه منابع طبیعی کشور هستیم، از رییس و اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خواست در دوران تعطیلی مجلس از اقدامات آبخیزداری و میزان رضایتمندی مردم در حوزه استحفاظی خود بازدید کنند و نتایج حاصل از بازدید را به ما گزارش نمایند.
رئیس سازمان جنگل ها ادامه داد: منظور ما از اقدامات آبخیزداری صرفاً به معنای اقدامات سنگ و سیمان و ملات نیست بلکه منظور ما مجموعه ای از فعالیت های به هم پیوسته نظیر آموزشی، ترویجی، حفاظتی، جنگل کاری، جایگزینی سوخت، اطفای حریق، کاداستر و غیره است که همه این اقدامات در قالب طرح مدیریت جامع آبخیز انجام می شود.
به گفته وی با استانداران استان ها تفاهم نامه همکاری امضا کرده ایم و به هر میزان از محل صندوق توسعه ملی برای استان ها اعتبار اختصاص داده ایم، حدوداً به همان میزان استانداران برای اجرای طرح های ابخیزداری بودجه اختصاص داده اند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه اگر یک ریال در طرح های آبخیزداری سرمایه گذاری شود 8 ریال برگشتی خواهد داشت، بیان کرد: در سال 97 با اجرای طرح های آبخیزداری 754 میلیون متر مکعب آب ذخیره شده است.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در بخش دیگری از سخنان خود در جمع رییس و اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی از بیابان ها به عنوان چالشی بزرگ در ایران و جهان نام برد و گفت: ایران از دیر باز در زمینه تثبیت شن های روان، مالچ پاشی و بیابان زدایی ید طولایی داشته و اقدامات آن در منطقه زبانزد بوده و بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس از تجربیات و دانش بیابان زدایی ایران استفاده می کردند.
آقایی در پاسخ به سوال تاج گردون رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره اثرات سوء زیست محیطی مالچ در طبیعت گفت: پژوهشگاه صنعت نفت حدوداً یک دهه پیش روی موجوداتی مانند گیاه، جانور، آب، خاک و انسان پژوهش انجام داده است و بر اساس یافته ها اعلام کرده که هیچ ماده مضری که به این پنج عنصر صدمه و آسیب وارد کند در مالچ وجود نداشته و ایجاد این همه درختان دست کاشت کویری نظیر تاغ، گز و اسکنبیل در مناطق بیابانی ایران در لوای پاشش مالچ و استقرار خاک انجام شده است.
در نشست رییس سازمان جنگل ها با رییس و اعضای کمیسیون برنامه و بودجه روی بر دو موضوع آبخیزداری و سپس مقابله با پدیده گرد و غبار و بیابان زایی بسیار تاکید شد و هوشنگ جزی مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک و فرهاد سرداری مدیر کل دفتر امور بیابان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گزارش جامعی از میزان پیشرفت طرح های آخیزداری و بیابان زدایی در کشور ارائه کردند.
در این نشست همچنین غلامرضا تاج گردون رییس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس گفت: گزارشی که از آبخیزداری و بیابان زدایی ارائه شد اجمالی، فنی، اجرایی و برنامه ای بود و اظهار امیدواری کرد که اعضای کمیسیون بتوانند در بودجه امسال و سال آینده کمک کار سازمان جنگل ها باشند.
وی افزود: برای دسترسی به نتیجه بهتر، آنچه از سازمان جنگل ها انتظار است فعالیت های علمی، فنی و رسیدن به توسعه پایدار است.
تاج گردون همچنین گفت: مایل هستیم نظرات کارشناسی دستگاه های اجرایی وقتی به دستمان می رسد دل مان قرص باشد به روش هایی که اجرا خواهد شد و اگر خلاصه ای از نتیجه گزارشات، تحقیق و پژوهش در اختیار کمیسیون قرار گیرد اعضا می توانند با استدلال بهتری به کارها نگاه کرده و کمک کنند.
وی با بیان اینکه در کنار اعتبارات عادی و مصوب دولت، اعتبار قابل توجهی از صندوق توسعه ملی به سازمان جنگل ها اختصاص یافت، دقت و نحوه هزینه کرد آن را مهم دانست و گفت: ممکن است بخش از استان ها توانمندی جذب اعتبارات نداشته باشند که باید در توزیع اعتبارات توجه لازم انجام شود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در خاتمه یادآوری کرد: اختصاص اعتبارات از صندوق توسعه ملی نتیجه اعتقاد و تاکیدات شخص مقام معظم رهبری به موضوع آبخیزداری و آبخوانداری است و باید این فرصت را مغتنم شمرد.
انتهای پیام/