جهانپور گفت: از گذشته خبر نداریم اما امروز چیزی به نام برنج تراریخته در کشور تولید و کشت نمی‌شود.

به گزارش  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره سیاست سازمان غذا و دارو در قبال تولید و واردات تراریخته‌ها، اظهار کرد: سیاست سازمان غذا و دارو به عنوان یکی از ارگان‌هایی که در حوزه ایمنی زیستی و به خصوص در حوزه سلامت و ایمنی غذا مسئولیت دارد، این است که در درجه اول به تراریخته به عنوان یک مقوله علمی و از جنس ایمنی و سلامت نگاه می‌کند، لذا تمام تلاش‌ها بر این است که این موضوع از حالت علمی و فنی خود خارج نشود و به یک مقوله جنجال برانگیز سیاسی و با پیامدها و جنبه های غیرقابل پیش بینی اجتماعی مواجه نشود.

تراریخته از مسائل جدید در حوزه غذا

وی با بیان اینکه تراریخته یکی از مسائل جدید در حوزه غذا است، گفت: این بحث سابقه دیرینه ای ندارد و شاید دو دهه است که در دنیا این محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حال حاضر سیاست سازمان این است که فقط به محصولات تراریخته ای مجوز مصرف خوراکی و انسانی در کشور بدهد که در درجه اول آن محصول گواهی سلامت از کشور مبدا داشته باشد، همچنین آن محصول در کشور مبدا مصرف شده باشد و نیز همزمان توسط یکی از نهادهای غذایی بین المللی از جمله اداره ایمنی غذایی اروپا EFSA گواهی ایمنی و سلامت داشته باشد.

جهانپور در ادامه تاکید کرد: سازمان غذا و دارو به محصولات تراریخته ای که این سه شرط را دارا باشند مجوز واردات می‌دهد. تا این لحظه تقریبا تنها فرآورده و محصول غذایی و کشاورزی که چنین شرایطی داشته، دانه‌های روغنی تراریخته و روغن استحصال شده از آنها است که سالیان سال است به کشور وارد می‌شود.

نباید اذهان عمومی را درگیر مسائلی که وجود خارجی ندارد کرد

وی افزود: هیچ محصول خوراکی تراریخته وارداتی به غیر از دانه‌های روغنی که شامل کلزا و سویا و ذرت می شود، به کشور وارد یا در کشور کشت و تولید نمی‌شود و نباید بیهوده اذهان عمومی را درگیر مسائلی که وجود خارجی ندارد کرد.

آیا برنج تراریخته‌ در ایران وجود دارد؟

وی در پاسخ به اینکه آیا برنج تراریخته‌ای که ادعا شده در داخل تولید شده صحت دارد، گفت ما از گذشته خبر نداریم اما امروز چیزی به نام برنج تراریخته در کشور تولید و کشت نمی شود، البته ممکن است کشت آزمایشگاهی انجام شده باشد اما ما کشت و تولید محصولات تراریخته را در کشور نداریم.

سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره برچسب گذاری محصولات تراریخته گفت: درج واژه تراریخته بر روی بسته بندی این محصولات از ابتدای مرداد سال جاری الزامی شده است و حتی از اول شهریور ماه محصولات و فرآورده های غذایی که از روغن تراریخته استفاده می کنند باید بر روی بسته بندی محصولات خود عبارت استفاده از روغن تراریخته را درج کنند در غیراینصورت تخلف محسوب می شود.

وی با بیان اینکه از دید سازمان غذا و دارو از بین تراریخته ها فعلا دانه های روغنی مجاز و ایمن هستند، در پاسخ به اینکه چرا اکثر روغن‌های موجود در بازار تراریخته است و حق انتخاب از مردم سلب شده است، گفت: با توجه به اینکه از دانه های روغنی تراریخته، روغن بیشتری استحصال می شود لذا مقرون به صرفه تر هستند. البته درج عنوان تراریخته بر روی این محصولات صرفا برای احترام به افکار عمومی و اطلاع رسانی است نه به عنوان اینکه این روغن ها مشکل دارند. معتقدیم که مشتری حق انتخاب دارد و برای همین باید اطلاع داشته باشد روغنی که مصرف می کند تراریخته است یا خیر.

تشویق و تبلیغی مبنی بر مصرف روغن تراریخته نداریم

جهانپور بیان کرد: در حوزه غذا سیاست وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بر کاهش مصرف روغن ، چه تراریخته و چه غیرتراریخته است لذا ما تشویق و تبلیغی مبنی بر مصرف روغن نداریم ولی اگر به هر دلیلی قرار است روغنی در رژیم غذایی مردم استفاده شود، آن دسته از روغن های موجود در بازار که مجوز سازمان غذا و دارو را دارند، سالم و ایمن هستند.

مجهز به تجهیزات تشخیص محصولات تراریخته از غیرتراریخته هستیم

وی در پاسخ به اینکه آیا آزمایشگاه های سازمان غذا و دارو مجهز به تجهیزات تشخیص محصولات تراریخته از غیرتراریخته هستند، گفت: در حال حاضر آزمایشگاه های مرجع و کنترل سازمان غذا و دارو قادر به تمیز تراریخته بودن یا نبودن محصولات تراریخته شناخته شده هستند ولی ممکن است محصولی ناشناخته در دنیا عرضه شده باشد که آزمایشگاه های سازمان آمادگی اولیه برای شناسایی آن را نداشته باشند.

وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه ما برای واردات محصولات غذایی، گواهی های بین المللی و نیز گواهی کشور مبدا را که به تایید سفارت جمهوری اسلامی رسیده باشد را می خواهیم، قاعدتا محصولات تراریخته مجهول از مبادی رسمی، مجوز واردات به کشور را نمی توانند اخذ کنند مگر اینکه محصول یا فرآورده ای به صورت غیرمجاز و از مبادی غیررسمی وارد شود که باید برخوردهای امنیتی، انتظامی و قضایی با آن صورت گیرد و لازم است در این زمینه فرهنگسازی و اطلاع رسانی در جهت عدم مصرف کالاهای مجهول ، ناشناخته و قاچاق صورت گیرد.

مجوز سازمان غذا و دارو شرط گمرک برای ترخیص  فرآورده های غذایی

وی افزود: فرآورده های غذایی که از گمرک و مبادی رسمی کشور وارد می شوند، قابل ترخیص نیستند مگر با مجوز سازمان غذا و دارو، ولی اگر محصول یا فرآورده ای از مبادی غیررسمی وارد شود قاعدتا تا انتهای زنجیره توزیع که به دست مصرف کننده می رسد ممکن است هیچ نظارتی بر روی آن نباشد و هر احتمالی در مورد آن کالای مجهول قابل تصور است، این است که توصیه می شود به هیچ وجه از فرآورده های قاچاق به طور اخص در حوزه فراورده های سلامت محور از جمله خوراکی و آشامیدنی استفاده نشود.

وی با بیان اینکه احتمال می رود بیش از 10 درصد و کمتر از 20 درصد از فراورده های غذایی موجود در بازار جعلی، تقلبی و قاچاق باشند، گفت: فرآورده های خوراکی و آشامیدنی وارداتی اگر مجوز ترخیص از سازمان غذا و دارو داشته باشد برچسب اصالت دارند و توصیه می شود اصالت محصولات غذایی وارداتی را قبل از خرید و مصرف حتی اگر ظاهرا برچسب اصالت داشته باشند، از طریق سایت ttac.ir، یا سامانه پیامکی 20008822 و یا اپلیکشن ttac که قابل نصب بر روی تلفن های همراه هوشمند است، استعلام کنند و در صورتی که اصالت آنها تایید شد، آن را خریداری و مصرف کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار