جوان گرایی یکی از شعارهای اصلی نامزدهای ریاست جمهوری در چند دوره اخیر بوده است اما باید گفت که شعار جوان گرایی حداقل در دو دهه اخیر، وعدهای صرفا تبلیغاتی و غیر اجرایی تلقی شده است که نتیجه آن را می توان در بیکاری جوانان، عدم بهره گیری از پتانسیل آنها در مدیریت کشور، موج بازنشستگان شاغل در ادارات و به ویژه اشتغال جایگاههای مدیریتی و... مشاهده کرد.
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در حاشیه همایش سراسری قوه قضائیه و در جمع خبرنگاران با اشاره به تشکیل کابینه دوازدهم گفت: قطعاً اعضای کابینه در مسیر جوانگرایی انتخاب خواهند شد.
با توجه به وجود حداکثری جمعیت جوان و تحصیلکرده ایران و تاکیدات همیشگی مقام معظم رهبری، باز هم شاهد هستیم که آن گونه که باید و شاید از این ظرفیت در اداره کشور، مدیریت و تصمیم گیری بهره گرفته نشده است.
سید سلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور در گفتوگو با خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره رویکرد جوانگرایی در وزارت کشور بر این باور است که در مجموعه وزارت کشور از ابتدای آغاز دولت تدبیر و امید نگاه آقای رحمانی فضلی بهعنوان وزیر کشور رویکرد جوانگرایی در انتصاب مدیران بوده است.
بنا بر اظهارات وی به وجود آوردن یک کادر متخصص و توانمند از اهدف وزارت کشور است و این موضوع در سطوح مختلف از جمله؛ بخشدار، فرماندار و استاندار مورد توجه قرار گرفته است. از سوی دیگر ۱۶ استاندار به علت قانون منع به کارگیری بازنشستگان تغییر پیدا کردند و در حال حاضر میانگین سنی استانداران ۸ سال کاهش پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت کشور همچنین اضافه کرد: در سطح فرمانداریها حدود ۴ سال کاهش میانگین سنی وجود داشته و در سطح بخشداریها هم این عدد به مراتب بیشتر بوده است، از طرفی همواره ما به اندازه معقول و منطقی از تجربه و توان افراد با رویکرد جوانگرایی در انتصابات خود استفاده کردیم و تلاش میکنیم تا در انتصابات خود رویکرد جوانگرایی را داشته باشیم.
طبق گزارش مرکز آمار ایران، ۵۰ درصد جمعیت کشور زیر ٣٠ سال قرار دارند. از سوی دیگر بر اساس اعلام مرکز آمار ایران سهم جمعیت جوان (٢٩-۱۵ ساله) از سال ١٣٩٦ تا سال ۱۴۰۵ از ٢٣.٩ درصد به ١٩.۶ درصد کاهش مییابد.
این آمار یعنی جای خالی حدود یک چهارم جمعیت کشور در تصمیم گیری و تصمیم سازی کاملا مشهود است. از طرفی همین جمعیت جوان به این دلیل که در معرض توانمندسازی تجربی قرار نگرفته اند، قطعا در آینده می توانند با چالش هایی رو به رو شوند و کشور را هم از بهره وری پایین بیاورند.
اگرما به میانگین سنی کابینههای مختلف از ابتدای انقلاب تا کنون نگاهی بیندازیم با پدیده جالبی مواجه خواهیم شد. به عنوان نمونه، میانگین سنی کابینه در دولت پنجم اندکی بیش از ۴۰ سال بود، این عدد در دولت ششم، میانگین به ۴۴ سال، در دولت هفتم به حدود ۴۶ سال و در دولت هشتم تا ۴۸ سال ارتقا پیدا کرده است. میانگین سنی دو کابینه نهم و دهم هم ۴۹ و ۵۱ سال بوده و در حال حاضر هم در دو دولت یازدهم و دوازدهم میانگین سنی افراد کابینه به مرز ۶۰ سال رسیده است.
با بررسی آمارها می توان به این نتیجه رسید که بالارفتن میانگین سنی کابینه در دولت های از ابتدای انقلاب تاکنون ادامه داشته است. از طرفی یکی از مهمترین وعده های انتخاباتی رئیس جمهور دولت دوازدهم استفاده از ظرفیت جوانان بوده است.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان که خود یکی از استانداران جوان به حساب می آید در گفتوگو با خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره به کارگیری بازنشستگان و گسترش جوانگرایی در دولت، معتقد است؛ با توجه به سخنان مقام معظم رهبری، قانون منع به کارگیری بازنشستگان قانون به جا و مناسبی است. در دولت کسانی هستند که از ابتدای انقلاب و از سنین پایین مسئولیتهایی داشتهاند و اکنون با توجه به گذشت چندین سال از سوابق کاری آنها و تجربهای که بدست آوردند؛ میتوانند در راه پیشبرد توسعه و اهداف عالیه کشور کمک کنند؛ کشور نباید از زحمات و توان آنها محروم باشد، البته در به کارگیری این افراد نباید افراط و تفریط شود.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در تاریخ ۴ دی ماه در چهارمین جلسه و دیدار با جمعی از اقتصاددانان جوان با اشاره به برخی مشکلات و چالشهای پیش روی کشور، بر عزم دولت برای حل این مشکلات و حرکت در مسیر توسعه ایران با کمک جوانان و از طریق راهکارهای روشمند و علمی و نیز تعامل و همکاری با همه قوا و نهادهای مختلف کشور تاکید کرد. معاون اول رئیس جمهور هدف از برگزاری جلسات گفتگو با اقتصاددانان و دریافت نظرات نیروهای متخصص جوان را پر کردن شکاف میان دانشگاه و با بخش اجرایی کشور عنوان کرد و از وزرا و سایر مسئولان خواست تا از نظرات جوانان صاحب نظر در حوزههای مختلف استفاده کنند.
البته باید به این نکته پرداخت که در میان برخی مسئولین نگاه جوانگرایی در انتخاب و به کارگیری آنها به فراوانی دیده شده است؛ از جمله محمد جواد آذری جهرمی وزیر جوان ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به طور تازگی با صدور احکام جداگانهای مسئولیتهایی نظیر؛ «مشاور وزیر در امور بانوان»، «دستیار وزیر در امور جوانان و رئیس شورای دستیاران امور جوانان»، «سرپرست شرکت خدمات هوایی پیام» را در اختیار جوانان گذاشت که انتصابات این وزیر موید این ماجرا است.
با یک نگرش مناسب میتوان نظام مدیریتی را اصلاح و به جایگزینی افراد بازنشسته اقدام کرد، جایگزینی افراد بازنشسته آنهم با مدیران جوان و شایسته یکی از قدمهای موثر در رشد مدیریتی کشور است.
فقط بازنشته ها بخاطر نفوذی که دارن از جایی به جای دیگر منتقل میشوند