اهمیت نماز بر کسی پوشیده نیست در این گزارش به شیوه‌ی صحیح خواندن نماز و جزئیات آن اشاره می کنیم.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، نماز ستون دین و یکی از فریضه های آن است. اهمیت آن به اندازه ایست که از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است «الصلوة عمود الدین ان قبلت قبل ما سوا‌ها و ان ردت رد ما سواها.» نماز ستون دین است، اگر کسی نمازش را در آن دنیا قبول کنند، دیگر اعمال هم پذیرفته می‌شود و اگر نماز قبول نشود، دیگر اعمال نیز پذیرفته نمی‌شود. (وسایل الشیعه، ج. ۳، ص. ۲۲، حدیث ۱۰)


بیشتر بخوانید: تقدیر حجت‌الاسلام و المسلمین «محسن قرائتی» از برپایی نماز در برنامه زنده تلویزیونی


بنابراین اهمیت نماز بر کسی پوشیده نیست و مسلمانان می‌دانند که باید راه کمال خود را از طریق نماز پیدا کنند. نکته قابل توجه در زندگی قُدمای شیعه، این است که هر چند وقت یکبار آن‌ها نزد یک عالم می‌رفتند؛ نماز را قرائت می‌کردند که صحت نمازشان را به تایید آن عالم برسانند. به منظور اینکه مخاطبان تازه تکلیف شده‌ی باشگاه خبرنگاران جوان هم با این فریضه‌ی با اهمیت آشنا شوند، نحوه‌ی صحیح نماز خواندن را در پایین ذکر می‌کنیم.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر

پیش از مراحل خواندن نماز باید به نکته‌ای توجه کنیم؛ بعضی از واجبات نماز «رکن» است، یعنی اگر در نماز به جا آورده نشود یا بیش از مقدار واجب آورده شود، حتی اگر از روی سهو و فراموشی هم باشد، نماز باطل می‌شود، (ولی واجبات غیر رکنی اگر عمداً کم و زیاد شود نماز باطل می‌شود، اما اگر سهواً باشد نماز صحیح است، مانند قرائت).


ارکان نماز
۱. نیت.
۲. تکبیرة الاحرام
۳. قیام (در هنگام تکبیرة الاحرام و هنگام رفتن به رکوع).
۴. رکوع.
۵. دو سجده.

نیت:

۱. معنای نیت و حکم آن: نیت در نماز واجب است و منظور از آن، قصد انجام نماز معین برای اطاعت از دستور خداوند است.
توجه:
نیت که در نماز واجب است همان قصد انجام نماز برای خداست و لازم نیست در دل خود یا به زبان مثلاً بگوید: چهار رکعت نماز ظهر می‌خوانم قربة الی الله.
لازم است نمازگزار بداند که چه نمازی می‌خواند، بنابراین اگر مثلاً نیت چهار رکعت نماز بکند، اما معین نکند که نماز ظهر یا عصر است، نماز او باطل است.
انسان باید نماز را به قصد اطاعت از فرمان خداوند عالم به جا آورد، بنابراین اگر برای ریا یعنی تظاهر به دینداری و امثال آن نماز بخواند نماز باطل است، و به طور کلی اگر همه‌ی نماز یا بخشی از آن را به خاطر غیر خدا به جا آورد نماز او باطل است.
۲. عدول از نیت:
مواردی که عدول واجب است
الف) از نماز عصر به نماز ظهر، قبل از وقت مخصوص عصر در صورتی که در بین نماز متوجه شود که نماز ظهر را نخوانده است.
ب) از نماز عشا به نماز مغرب، قبل از وقت مخصوص عشا اگر در بین نماز عشا متوجه شود که نماز مغرب را نخوانده است و از محل عدول هم تجاوز نکرده باشد.
ج) اگر دو نماز قضایی که در ادای آن‌ها ترتیب معتبر است (مثل نماز قضای ظهر و عصر) بر عهده‌ی او باشد و بر اثر فراموشی قبل از ادای نماز اول به خواندن نماز دوم مشغول شود.
مواردی که عدول مستحب است
الف) از نماز ادا به نماز قضای واجب، در صورتی که بر اثر آن وقت فضیلت ادا فوت نشود.
ب) از نماز واجب به مستحب برای درک ثواب نماز جماعت.
ج) از نماز واجب به نافله در ظهر روز جمعه برای کسی که قرائت سوره‌ی جمعه را فراموش کرده و به جای آن سوره‌ی دیگری را خوانده و به نصف رسیده و یا از آن گذشته است. مستحب است این شخص، از نماز واجب به نافله عدول کند تا بتواند نماز فریضه را با سوره‌ی جمعه به جا آورد.


بیشتر بخوانید:اذان با محتوای حدیث


تکبیرة الاحرام:

"نماز" با گفتن "الله اکبر" آغاز می‌شود، گفتن "الله اکبر" در آغاز نماز به معنای جدایی از غیر خدا و پیوستن به اوست. اعلام بزرگی پروردگار و دوری جستن از تمام قدرت‌های دروغین است.

با این تکبیر به حریم نماز وارد می‌شویم و برخی کار‌ها بر ما حرام می‌شود. هنگامی که نماز را شروع می‌کنیم باید متوجه باشیم که چه نمازی را می‌خوانیم؛ مثلا نماز ظهر است یا عصر و آن را تنها برای اطاعت فرمان خداوند بجا آوریم که این همان "نیت" است و از اجزای اصلی نماز به شمار می‌آید.

هنگام گفتن "الله اکبر" مستحب است، دست‌ها را تا مقابل گوش‌ها بالا ببریم.

واجبات تکبیره الاحرام:
۱. تکبیرة الاحرام را باید طوری بخواند که تلفظ به آن محسوب شود، و نشانه‌ی آن این است که خودش بتواند آنچه را می‌خواند و بر زبان جاری می‌کند – اگر دچار سنگینی گوش یا سر و صدای محیط نیست، بشنود.
۲. تکبیرة الاحرام را باید به عربی صحیح بگوید، و اگر ترجمه‌ی فارسی آن را بگوید یا آن را به عربی غلط بگوید – مثلاً‌های الله را با فتحه بگوید و یا امثال آن صحیح نیست.

اگر نمازگزار کیفیت صحیح تلفظ تکبیرة الاحرام را نمی‌داند واجب است یاد بگیرد، و اگر قادر به یادگیری نیست و نمیتواند آن را با تلقین دیگری به صورت حرف حرف با مراعات موالات عرفی بگوید باید ترجمه آن را بگوید.
۳. هنگام تکبیرة الاحرام باید بدن آرام و مستقر باشد، پس اگر عمداً و از روی اختیار، تکبیرة الاحرام را در حالی بگوید که بدنش حرکت دارد، باطل است.

اگر شک دارید که تکبیرة الاحرام گفتید یا نه:
الف) به اذکار قرائت مشغول شده: به شک خود اعتنا نکند و نماز را ادامه دهد.
ب) به اذکار قرائت مشغول نشده: باید تکبیر را بگوید.
صحت تکبیر (یعنی پس از گفتن تکبیرة‌الاحرام شک دارد صحیح گفته یا نه): باید به شک خود اعتنا نکند.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر


قیام (ایستاده بودن):

۱. اقسام قیام واجب:
رکن
الف) قیام هنگام تکبیرة الاحرام.
ب) قیام هنگام رفتن به رکوع (متصل به رکوع).
غیر رکن
الف) قیام هنگام قرائت.
ب) قیام بعد از رکوع.
۱. کسی که قادر است نماز را ایستاده بخواند و عذری ندارد باید از شروع نماز تا رفتن به رکوع، در حال ایستاده باشد، و نیز واجب است پس از رکوع و پیش از رفتن به سجده بایستد. ترک قیام عمداً در این حالات، موجب باطل شدن نماز است.
۲. ایستاده بودن در حال تکبیرة‌الاحرام و نیز پس از اتمام قرائت و پیش از رفتن به رکوع، رکن است یعنی اگر سهواً و از روی فراموشی هم آن را ترک کند نماز باطل می‌شود.
توجه:
اگر رکوع را فراموش کند و بعد از حمد و سوره بنشیند و در این هنگام یادش بیاید که رکوع نکرده، باید برخیزد و بایستد و از حال ایستاده به رکوع برود، پس اگر بدون برخاستن و ایستادن از همان حال نشسته خود را به حالت خمیدگی رکوع برساند نمازش باطل است.
۲. واجبات قیام: نمازگزار در حال قیام باید بدن را حرکت ندهد و به طرفی به طور آشکار خم نشود و به جایی تکیه نکند، مگر این که از روی ناچاری یا سهو و فراموشی باشد.


بیشتر بخوانید: هر روز یک نکته از بزرگان / اهمیت نماز اول وقت و آنان که لعنت می‌شوند



توجه:
موقعی که انسان در نماز بخواهد کمی جلو یا عقب برود یا بدن را کمی به طرف راست و چپ حرکت دهد، باید ذکری را که به خواندن آن مشغول است در حال این حرکت، قطع کند.
۳. بعضی ازمستحبات قیام:
۱. بدن را راست نگهدارد.
۲. شانه‌ها را پایین بیندازد.
۳. دست‌ها را روی ران‌ها بگذارد.
۴. انگشت‌ها را به هم بچسباند.
۵. جای سجده را نگاه کند.
۶. سنگینی بدن را به طور مساوی روی دو پا بیندازد.
۷. با خضوع و خشوع باشد.
۸. پا‌ها را پس و پیش نگذارد.
۴. احکام قیام:
۱. کسی که در حال نماز قادر بر ایستادن نیست، باید نشسته نماز بخواند، ولی اگر می‌تواند به چیزی تکیه دهد و بایستد وظیفه‌ی او نماز ایستاده است.
۲. کسی که قادر بر نماز نشسته نیست، باید خوابیده نماز بخواند، و بنابر احتیاط واجب باید اگر می‌تواند به پهلوی راست بخوابد و صورت و بدن او رو به قبله باشد، وگرنه به پهلوی چپ بخوابد، واگر این گونه هم نمی‌تواند، به پشت بخوابد به طوری که کف پا‌های او رو به قبله باشد.
۳. کسی که نشسته نماز می‌خواند، اگر بعد از خواندن حمد و سوره بتواند بایستد و رکوع را به جا آورد باید بایستد و از حال ایستاده به رکوع برود.
۴. کسی که که خوابیده نماز می‌خواند اگر بدون حرج و زحمت بتواند دربین نماز بنشیند یا بایستد، باید هر مقداری را که می‌تواند نشسته یا ایستاده بخواند. همچنین کسی که نشسته نماز می‌خواند باید هر مقدار که بدون حرج و زحمت برای او ممکن است ایستاده نماز بخواند.
۵. کسی که می‌تواند ایستاده نماز بخواند اگر بترسد که به واسطه‌ی ایستادن، بیماری یا ضرر دیگری به او برسد، می‌تواند نشسته نماز بخواند، و اگر در نماز نشسته نیز همین ترس باشد می‌تواند خوابیده نماز بخواند
۶. کسی که احتمال می‌دهد در آخر وقت بتواند نماز خود را ایستاده بخواند، بنابر احتیاط (واجب) باید تا آن هنگام صبر کند، ولی اگر در اول وقت به خاطر عذری نماز خود را نشسته خواند و سپس تا آخر وقت عذر او بر طرف نشد نمازی که خوانده صحیح است و اعاده لازم نیست.
۷. اگر در اول وقت، قادر بر نماز ایستاده نبود و یقین داشت که ناتوانی او از نماز ایستاده، تا آخر وقت ادامه خواهد یافت، ولی قبل از آخر وقت توانست ایستاده نماز بخواند باید نماز را به طور ایستاده اعاده کند.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر


بیشتر بخوانید: چگونگی خواندن نماز والدین


۴. قرائت


۱. اجزای قرائت:
در رکعت‌اول و دوم نماز‌های واجب یومیه: حمد و بنابر احتیاط واجب یک سوره‌ی کامل.
در رکعت سوم و چهارم نماز‌های واجب یومیه: حمد تنها یا یک مرتبه تسبیحات اربعه و بنابر احتیاط مستحب سه مرتبه.
۱. در رکعت اول و دوم نماز‌های واجب یومیه، باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره‌ی حمد و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره‌ی کامل از قرآن مجید را قرائت کند، و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست.
۲. در رکعت سوم و چهارم نمازها، مخیّر است که حمد تنها (بدون سوره) بخواند یا تسبیحات اربعه یعنی «سُبْحانَ اللهِ وَ الْحَمْدُ للهِ وَ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَ اللهُ اَکْبَرُ» بگوید.
۲. احکام قرائت در رکعت اول و دوم:
۱. سوره‌ی «فیل» و «ایلاف» در حکم یک سوره‌اند، و خواندن یکی از آن دو بعد از حمد کافی نیست. همچنین سوره‌ی «والضحی» و «الم نشرح».
توجه:
اگر کسی بر اثر جهل به مسأله، در نماز‌های خود سوره‌ی فیل یا انشراح را به تنهایی خوانده است، در صورتی که در یادگیری مسأله کوتاهی نکرده باشد نماز‌های گذشته‌ی او محکوم به صحت است.
۲. در نماز‌های واجب یومیه بعد از قرائت حمد و یک سوره‌ی کامل، قرائت بعضی از آیات به قصد قرآن اشکال ندارد.
۳. اگر وقت نماز تنگ باشد یا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگر به او صدمه می‌زند نباید سوره بخواند.
۴. اگر اشتباهاً سوره را پیش از حمد بخواند و قبل از رفتن به رکوع متوجه اشتباه خود شود، باید بعد از حمد دوباره سوره را بخواند، واگر در اثنای خواندن سوره متوجه شود باید سوره را رها کند و بعد از خواندن حمد، سوره را از اول بخواند.
۵. اگر حمد و سوره یا یکی از آن‌ها را فراموش کند و بعد از رسیدن به رکوع بفهمد، نمازش صحیح است.
۶. اگر پیش از رفتن به رکوع بفهمد که حمد و سوره یا فقط سوره را نخوانده باید آن را بخواند و به رکوع رود، و اگر بفهمد فقط حمد را نخوانده باید آن را و پس از آن دوباره سوره را بخواند، و نیز اگر خم شده و پیش از رسیدن به حد رکوع بفهمد که حمد یا سوره یا هر دو را نخوانده باید بایستد و به همین دستور عمل کند.
۷. در نماز واجب، خواندن سوره‌های سجده جایز نیست و اگر عمداً یا سهواً یکی از آن سوره‌ها را بخواند تا به آیه‌ی سجده برسد باید بنابر احتیاط واجب سجده‌ی تلاوت را به جا آورد و بر خیزد و اگر سوره، تمام نشده آن را تمام کند و نماز را به آخر برساند و سپس نماز را اعاده کند، و اگر قبل از رسیدن به آیه‌ی سجده ملتفت شد احتیاط واجب آن است که سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و سپس نماز را اعاده نماید.
۸. اگر در اثنای نماز، آیه‌ی سجده را بشنود، نمازش صحیح است و باید پس از شنیدن آیه‌ی سجده، به جای سجده کردن، اشاره به سجده کند.
۹. اگر بعد از حمد شروع به خواندن سوره‌ی «قل هو الله احد» یا سوره‌ی «قل یا ای‌ها الکافرون» کند، نمی‌تواند آن را رها کند و سوره‌ی دیگر بخواند، ولی در نماز جمعه اگر از روی فراموشی به جای سوره‌ی جمعه و منافقین یکی از آن دو سوره را بخواند می‌تواند آن را رها کند و سوره‌ی جمعه و منافقین را بخواند.
۱۰. اگر در نماز غیر از سوره‌ی «قل هو الله احد» و «قل یا ای‌ها الکافرون» سوره‌ی دیگر را بخواند تا وقتی بیش از نصف سوره را نخوانده است می‌تواند آن را رها کند و سوره‌ی دیگر بخواند.
۱۱. اگر مقداری از سوره‌یی را که مشغول خواندن آن است فراموشی کند یا به خاطر تنگی وقت یا جهت دیگری به ناچار نتواند آن را تمام کند باید آن سوره را رها کند و سوره‌ی دیگری بخواند، و در این صورت فرق نیست میان آن که از نصف گذشته یا نگذشته باشد، و یا سوره‌یی که به خواندن آن مشغول است «قل هو الله» و «قل یا ای‌ها الکافرون» یا غیر از آن‌ها باشد.
۱۲. در نماز‌های مستحبی، خواندن سوره لازم نیست، اگر چه آن نماز به واسطه‌ی نذر کردن واجب شده باشد، ولی در بعضی نماز‌های مستحبی که سوره‌ی مخصوص در آن وارد شده، مثل نماز برای والدین، اگر بخواهد به دستور آن نماز رفتار کرده باشد باید همان سوره را بخواند.
۳. احکام قرائت در رکعت سوم و چهارم:
۱. یک‌بار گفتن تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم نماز کافی است، هرچند احتیاط (مستحب) این است که سه مرتبه گفته شود.
۲. کسی که نمی‌داند تسبیحات اربعه را سه مرتبه گفته یا بیشتر و یا کمتر، چیزی بر او واجب نیست، ولی تا به رکوع نرفته می‌تواند بنا را بر اقل گذاشته و تسبیحات را تکرار نماید تا یقین کند آن را سه مرتبه گفته است.
۳. کسی که عادت دارد در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند، اگر تصمیم گرفت حمد بخواند، ولی به خاطر غافل شدن از این تصمیم، بر طبق عادت خود به خواندن تسبیحات مشغول شود نمازش صحیح است، و همینطور اگر عادت به خواندن حمد دارد و تصمیم می‌گیرد تسبیحات بخواند.
۴. اگر شخصی هنگام نماز بر اثر غفلت در رکعت سوم یا چهارم حمد و سوره بخواند و بعد از نماز متوجه شود نمازش صحیح است و نیاز به اعاده ندارد.
۵. اگر نمازگزار در حالی که ایستاده است شک کند که حمد یا تسبیحات را خوانده، باید حمد یا تسبیحات را بخواند، ولی اگر در هنگام گفتن استغفار مستحب، شک کند آیا تسبیحات خوانده یا نه لازم نیست آن را بخواند.
۶. اگر در رکوع رکعت سوم و چهارم شک کند که حمد یا تسبیحات خوانده یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند، ولی اگر در هنگام رفتن به رکوع در حالی که هنوز به حد رکوع نرسیده است شک کند، بنابر احتیاط واجب باید برگردد و حمد یا تسبیحات بخواند.
۴. جهر و اخفات (بلند و آهسته خواندن) در قرائت:
الف) حمد و سوره در رکعت اول و دوم

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر


نماز صبح و مغرب‌و عشا

نمازگزار مرد است: باید بلند بخواند.
نمازگزار زن است: می‌تواند بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را می‌شنود بهتر است آهسته بخواند.
نماز ظهر و عصر: باید آهسته بخواند غیر از «بسم الله»، چه نمازگزار مرد باشد و چه زن.
ب) تسبیحات اربعه یا حمد تنها در رکعت سوم و چهارم: باید آهسته بخواند، چه نمازگزار مرد باشد و چه زن، ولی در صورتی که حمد بخواند می‌تواند در نماز فرادی «بسم الله الرحمن الرحیم» را بلند بگوید، اگر چه احتیاط در آن است که «بسم الله» را هم آهسته بگوید و در نماز جماعت این احتیاط، واجب است.
۱. واجب است مردان حمد و سوره‌ی نماز صبح و مغرب و عشا را بلند، و حمد و سوره‌ی نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند و زنان نیز باید حمد و سوره‌ی نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند، اما حمد و سوره‌ی نماز صبح و مغرب و عشا را می‌توانند بلند یا آهسته بخوانند، ولی اگر نامحرم صدای آن‌ها را بشنود بهتر است آهسته بخوانند.
۲. بر مرد و زن واجب است که در رکعت سوم و چهارم نمازها، تسبیحات یا حمد را آهسته بخواند، ولی در صورتی که حمد بخواند می‌تواند در نماز فرادی «بسم الله الرحمن الرحیم» را در آن بلند بگوید، اگر چه احتیاط در آن است که «بسم الله» را هم آهسته بگوید، و در نماز جماعت این احتیاط، واجب است.
توجه:
وجوب بلند خواندن در نماز‌های مغرب و عشا و صبح، و وجوب آهسته خواندن در نماز ظهر و عصر، مختص به قرائت حمد و سوره است، همانگونه که وجوب آهسته خواندن در غیر از دو رکعت اول نماز مغرب و عشا، فقط مخصوص قرائت حمد یا تسبیحات در رکعت سوم یا چهارم است، ولی در ذکر رکوع و سجده و تشهد و سلام و دیگر ذکر‌های واجب در نماز‌های پنجگانه، مکلف بین آهسته یا بلند خواندن مخیّر است.
در وجوب جهر و اخفات در نماز‌های واجب فرقی بین نماز ادا و قضا وجود ندارد، هرچند نماز قضا، احتیاطی باشد.
ملاک اخفات (آهسته خواندن) عدم وجود جوهر صدا نیست، بلکه ملاک، آشکار نکردن آن است. در مقابل، ملاک جهر (بلند خواندن) آشکار کردن جوهر صدا است.
اگر درجایی که باید نماز را بلند بخواند، عمداً آهسته بخواند یا در جایی که باید آهسته بخواند عمداً بلند بخواند نمازش باطل است، ولی اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسأله باشد نماز صحیح است، و اگر در اثنای خواندن حمد و سوره ملتفت شود که اشتباه کرده، لازم نیست مقداری را که بر خلاف دستور، بلند یا آهسته خوانده دوباره بخواند.
اگر کسی در خواندن حمد و سوره، بیشتر از معمول صدا را بلند کند، مثل آن که آن‌ها را با فریاد بخواند، نمازش باطل است.
واجبات قرائت:
الف) در قرائت، واجب است که کلمات، تلفظ شوند به طوری که قرائت بر آن صدق کند، از این رو قرائت قلبی یعنی گذراندن کلمات در قلب بدون تلفظ آن‌ها که عنوان قرائت بر آن صدق نمی‌کند کافی نیست. نشانه‌ی صدق قرائت این است که خودش بتواند آنچه رامی‌خواند و بر زبان جاری می‌کند – اگر دچار سنگینی گوش یا سر و صدای محیط نیست- بشنود.
توجه:
کسی که بر اثر ابتلا به بیماری لالی قادر به تکلم نیست، ولی حواس سالمی دارد، اگر نمازش را با اشاره بخواند صحیح و مجزی است.
ب) واجب است که قرائت، صحیح و بدون غلط باشد و کسی که به هیچ قسم نمی‌تواند صحیح آن را یاد بگیرد، باید هر طور که می‌تواند بخواند، و احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت به جا آورد.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر


توجه:
کسی که حمد و سوره و چیز‌های دیگر نماز را به خوبی نمی‌داند و می‌تواند یاد بگیرد، چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد، و اگر وقت تنگ است بنابر احتیاط واجب در صورتی که ممکن باشد باید نمازش را به جماعت بخواند.
ملاک صحت قرائت، عبارت است از رعایت قواعد زبان عربی و ادای حرف از مخارج آن به طوری که اهل لسان (عرب زبانان) آن را ادای آن حرف بدانند نه حرف دیگر.
در قرائت، رعایت محسنات تجوید لازم نیست.
اگر یکی از کلمات حمد و سوره را نداند، یا عمداً آن را نگوید، یا عمداً به جای حرفی حرف دیگر بگوید، مثلاً به جای «ض» «ز» بگوید، یا زیر و زبر کلمات را تغییر دهد یا تشدید را نگوید، نماز او باطل است.
کسی که در قرائت حمد و سوره و یا در اعراب و حرکات کلمات نماز اشتباه می‌کرده است، مثلاً کلمه‌ی «یُولَدْ» را به جای فتح لام به کسر لام می‌خوانده، اگر عامد یا جاهل مقصر (قادر بر یادگیری) بوده بنابر احتیاط واجب، نماز باطل است، و الا نماز صحیح است. البته اگر نماز‌های گذشته را با اعتقاد به صحت، به صورت مذکور خوانده باشد محکوم به صحت است و اعاده و قضا ندارد.
«مَالِکِِ» در آیه‌ی شریفه‌ی «مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» «مَلِکِ» هم قرائت شده، و قرائت به هر دو صورت در نماز از باب احتیاط اشکال ندارد.
در قرائت نماز لازم نیست که اگر آیه‌یی را به آیه‌ی بعدی وصل کرد، حرکت آخر آیه را ظاهر کند، مثلاً اگر بگوید: «مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» و نون آخر آیه را ساکن کند و بلافاصله بگوید: «ایّاکَ نَعْبُدُ وَ ایّاکَ نَسْتَعینُ» اشکال ندارد. این کار را «وصل به سکون» می‌نامند، و همینطور است در مورد کلماتی که آیه از آن‌ها تشکیل شده است، اگر چه در مورد اخیر احتیاط (مستحب) آن است که وصل به سکون نکند.
هرگاه نمازگزار هنگام خواندن «غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ» آن را بدون عطف فوری، با وقف بخواند و سپس «وَ لاَ الضَّالِّینَ» را قرائت نماید، در صورتی که وقف و فاصله به مقداری باشد که به وحدت جمله ضرر نزند اشکال ندارد.
اگر پس از آن که آیه‌یی را تمام کرد شک کند که آن را درست خوانده یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند، و همینطور است اگر جمله‌یی از آیه را تمام کرد و پس از آن شک در درست خواندن آن کرد، مثل این که پس از «اِیَّاکَ نَعْبُدُ» شک کرد که آیا آن را درست ادا کرده است یا نه. البته در همه‌ی این صورت‌ها اگر آنچه را که در صحیح ادا کردن آن شک دارد، احتیاطاً دوباره بخواند اشکال ندارد.
ج) هنگام قرائت حمد و سوره یا تسبیحات، بدن باید آرام و مستقر باشد، و در صورتی که بخواهد کمی جلو یا عقب برود یا بدن را کمی به طرف راست و چپ حرکت دهد، باید ذکری را که به خواندن آن مشغول است در حال این حرکت، قطع کند.


بیشتر بخوانید: نماز آیات را چطور بخوانیم؟


مراحل قرائت نماز:

پس از گفتن "الله اکبر" سوره حمد را می‌خوانیم:

بسم الله الرحمن الرحیم

(الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ الرَّحْمـنِ الرَّحِیمِ مَالِکِ یَوْمِ الدِّینِ إِیَّاکَ نَعْبُدُ وإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِیمَ صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِمْ غَیرِ المَغضُوبِ عَلَیهِمْ وَلاَ الضَّالِّینَ)

پس از سوره حمد، یک سوره دیگر از قرآن را می‌خوانیم به عنوان نمونه، می‌توان سوره توحید را خواند:سوره توحید

بسم الله الرحمن الرحیم

(قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ وَلَمْ یَکُن لَّهُ کُفُوًا أَحَدٌ)

پسر‌ها و مرد‌ها باید در نماز صبح، نماز مغرب و نماز عشا، حمد و سوره را (در رکعت اول و دوم) بلند بخوانند، ولی دختر‌ها وبانوان، اگر نامحرم صدای آنان را نشنوند می‌توانند بلند بخوانند و در نماز ظهر و نمازعصر همه باید حمد وسوره را آهسته بخوانند.

انسان باید نماز را یاد بگیرد که غلط نخواند و کسی که اصلا نمی‌تواند صحیح آن را یاد بگیرد، باید هر طور که می‌تواند بخواند و بهتر آن است که نماز را به جماعت بجا آورد.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر

رکوع نماز

رکوع نماز پس از تمام شدن حمد وسوره سر به رکوع خم می‌کنیم و دست‌ها را به زانو‌ها می‌گذاریم و می‌گوییم:

"سبحان ربی العظیم وبحمده"

و یا می‌گوییم: "سبحان الله، سبحان الله، سبحان الله"

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر

سجده نماز

سپس سر از رکوع برداشته (می ایستیم) و آنگاه به سجده می‌رویم و هفت عضو بدن؛ یعنی پیشانی، کف دو دست، سر زانو‌ها و نوک انگشتان بزرگ پا را بر زمین گذاشته و می‌گوییم:

"سبحان ربی الاعلی وبحمده"

یا "سبحان الله" را سه مرتبه تکرار می‌کنیم.

در سجده نماز، باید پیشانی را روی خاک یا سنگ یا چیز‌های دیگری از زمین بگذاریم. هنگام نماز خواندن سجده بر چیز‌هایی که از زمین می‌روید و برای خوراک و پوشاک انسان مصرف نمی‌شود نیز صحیح است. مهر نماز که بیشتر در بین ما معمول است، در حقیقت قطعه خاک پاکیزه‌ای است که نمازگزار همراه خود دارد تا برای سجده، پیشانی را روی آن بگذارد.

سجده دوم نماز

پس از سجده اول، می‌نشینیم و بار دیگر به سجده رفته و سجده دوم را مانند سجده اول بجا می‌آوریم. با تمام شدن سجده دوم، یک رکعت نماز به پایان می‌رسد؛ یعنی تا بدینجا، رکعت اول نماز را خوانده ایم، بنابراین بطور خلاصه، رکعت اول نماز عبارت است از:

۱- تکبیره الاحرام (گفتن "الله اکبر" در آغاز نماز).

۲- قرائت (خواندن حمد و سوره).

۳- رکوع و ذکر آن.

۴- دو سجده و ذکر آنها.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر


بیشتر بخوانید: طرز خواندن نماز جمعه


رکعت دوم نماز

پس از تمام شدن رکعت اول نماز، بدون آن که صورت نماز به هم بخورد و یا فاصله‌ای ایجاد شود، از جا برخاسته، بار دیگر می‌ایستیم و حمد و سوره را به همان ترتیبی که در رکعت اول نماز گفته شد، می‌خوانیم.

قنوت نماز

در رکعت دوم نماز‌های روزانه، بعد از تمام شدن حمد و سوره و قبل از رکوع، مستحب است، دست‌ها را روبروی صورت گرفته ودعایی بخوانیم؛ این عمل را "قنوت" گویند. در قنوت نمازمی توان این دعا را خواند:

"ربنا آتنا فی الدنیا حسنة وفی الاخرة حسن وقنا عذاب النار"

پیامبر خدا (ص) فرمود: "کسی که قنوت نمازش طولانی‌تر باشد، حسابرسی او در روز قیامت راحت‌تر است".

پس از قنوت، رکوع وسجده‌ها را مانند رکعت اول بجا می‌آوریم.

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر

تشهد نماز

در رکعت دوم هر نماز، پس از تمام شدن سجده دوم باید در حالی که رو به قبله نشسته ایم "تشهد" نماز را بخوانیم.

یعنی بگوییم:

"اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له و اشهد ان محمدا عبده ورسوله اللهم صل علی محمد وال محمد"

سلامِ نماز

تا اینجا رکعت دوم نماز هم تمام می‌شود و اگر نماز دو رکعتی باشد؛ مانند نماز صبح، بعد از تشهد، با گفتن سلام، نماز را تمام می‌کنیم؛ یعنی می‌گوییم:

السلام علیک ای‌ها النبی ورحمة الله وبرکاته

السلام علینا وعلی عباد الله الصالحین

السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته

آموزش نحوه درست نماز خواندن + تصاویر


بیشتر بخوانید: نماز و زکات دو رکن اصلی در اسلام است


اکنون نماز صبح را فرا گرفتیم و چنانچه نمازی که می‌خوانیم سه رکعتی یا چهار رکعتی باشد، باید در رکعت دوم نماز، بعد از خواندن تشهد، بدون آن که سلام نماز را بگوییم، بایستیم و رکعت سوم نماز را بخوانیم.

رکعت سوم نماز

رکعت سوم نماز هم مانند رکعت دوم است، با این تفاوت که در رکعت دوم نماز باید با حمد و سوره بخوانیم، ولی در رکعت سوم، سوره و قنوت ندارد و فقط "حمد" را می‌خوانیم و یا به جای حمد، سه مرتبه می‌گوییم:

"سُبحانَ اللهِ والحَمدُ للهِ وَلا اِلهَ الاّ اللهُ واللهُ اکبرُ"

پس اگز نماز مغرب می‌خوانیم، باید بعد از سجده دوم (در رکعت سوم) تشهد بخوانیم وبا سلام، نماز را پایان دهیم.

رکعت چهارم نماز

اگر نمازی که می‌خوانیم چهار رکعتی باشد؛ یعنی: نماز ظهر یا نمازعصر یا نماز عشا؛ پس از سجده‌ها (در رکعت سوم) بدون آن که تشهد یا سلام را بخوانیم، می‌ایستیم و رکعت چهارم را مانند رکعت سوم انجام می‌دهیم و در پایان نماز؛ یعنی پس از سجده دوم می‌نشینیم و تشهد و سلام را می‌خوانیم و نماز را تمام می‌کنیم.

احکامِ نماز

۱- اگر نمازگزار پیش از آنکه به مقدار رکوع خم شود و بدنش آرام گیرد عمداً ذکر رکوع را بگوید، نمازش باطل است.

۲- اگر پیش از تمام شدن ذکر واجب، عمداً سر از رکوع بردارد نمازش باطل است.

۳- واجب است نمازگزار بعد از رکوع بطور کامل بایستد و سپس به سجده برود و چنانچه عمداً بطور کامل نایستد نمازش باطل است.

۴- اگر کسی پیش از آنکه پیشانی اش به زمین برسد و آرام گیرد، عمداً ذکر سجده را بگوید، نمازش باطل است و چنانچه از روی فراموشی باشد باید دو باره در حال آرام بودن، ذکر را بگوید.

۵- نمازگزار باید بعد از تمام شدن ذکر سجده اول بنشیند تا بدن آرام گیرد و دو باره به سجده رود.

۶- اگر نمازگزار پیش از تمام شدن ذکر، عمداً سر از سجده بردارد نمازش باطل است.

۷- بهتر است در نماز بر خاک قبر امام حسین (ع) سجده کنیم که یادآور جهاد و شهادت برترین انسانها، در راه مکتب اسلام است و این عمل، هر روز به ما درس ایثار وفداکاری می‌دهد.

۸- سجده برای غیر خدا حرام است؛ چرا که سجده حالت بندگی انسان است و عبادت و بندگی تنها در پیشگاه پروردگار و به دستور او صحیح است.

برخی از مستحبات نماز

۱- پس از تمام شدن قرائت و قبل از رکوع، مستحب است "الله اکبر" بگوییم.

۲- بعد از برخاستن از رکوع، مستحب است "الله اکبر" بگوییم و بهتر است این جمله را هم بگوییم: "سمع الله لمن حمده".

۳- قبل از سجده‌ها و بعد از آنها، مستحب است "الله اکبر" بگوییم.

۴- بین دو سجده مستحب است بگوییم:

"استغفر الله ربی واتوب الیه"

۵- در پایان هر رکعت و هنگام برخاستن برای رکعت بعد، مستحب است بگوییم: "بحول الله وقوته اقوم واقعد".

از آغاز تا پایان نماز باید از این کار‌ها که نماز را باطل می‌کند بپرهیزیم:

۱- خوردن و آشامیدن.

۲- روی از قبله برگرداندن.

۳- سخن گفتن.

۴- خندیدن.

۵- گریستن.

۶- بهم زدن صورت نماز. مثل راه رفتن.

۷- کم یا زیاد کردن اجزای اصلی نماز؛ مانند رکوع.

۸- خارج شدن باد معده

انتهای پیام/

هر چه باید درباره‌ی خواندن نماز بدانیم

برچسب ها: قرآن ، نماز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۲
در انتظار بررسی: ۰
Pakistan
عبدالله
۰۵:۴۶ ۲۶ آذر ۱۴۰۱
عالی بود خیلی ممنون
United States of America
حمید
۰۲:۲۷ ۲۱ آذر ۱۴۰۱
عالی بود ممنون و سپاس فراوان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۰ آذر ۱۴۰۱
عالی تشکر
Iran (Islamic Republic of)
خادم الحسین
۱۸:۰۴ ۲۷ مرداد ۱۴۰۱
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۲۱ فروردين ۱۴۰۱
یک سوال تکبیرت الحرام. الله اکبر واجب اول نماز و اینکه تکبیرت الحرام. یعنی اینکه ما فقط الله اکبر. بگیم و بقیه نماز رو بخونیم.
Afghanistan
الطاف حسین احمدی
۱۲:۰۵ ۰۶ فروردين ۱۴۰۱
با تشکر با این معلومات خیلی ممنونم و یک خواهش داشتم که لطفاً مستحبات نماز را هم بگویید مثلاً مرد ها در سجده چه کند در اذان چه کند ممنونم منتظر جواب استم
Iran (Islamic Republic of)
حمیدرضا
۱۵:۵۵ ۱۲ آذر ۱۴۰۰
عالی هستش
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه سادات
۲۳:۵۶ ۲۴ تير ۱۴۰۰
با سلام
اگر سهوا در رکعت اول و دوم نماز بعد از حمد و سوره استغفار بگوییم نماز باطل است؟
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۱۶:۱۳ ۰۸ بهمن ۱۳۹۹
عالی بود برای کسی که هیچ بلد نیست
Iran (Islamic Republic of)
یاشار
۱۳:۳۱ ۲۴ دی ۱۳۹۹
درتسبیحات اربعه، گفتن سبحان الله والحمدالله و لا اله الا الله والله اکبر، دوبار واجب است وبارسوم مستحب.
دراصل سه بار خواندن بهتر است.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۵:۳۸ ۲۱ دی ۱۳۹۹
عالی هستش
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۸:۴۳ ۱۳ دی ۱۳۹۹
سلام من در مورد نماز سوال دارم لطفا جواب بدین
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۲۲:۳۸ ۱۲ دی ۱۳۹۹
با سلام و درود
به نام یزدان پاک
بسیار سپاسگدارم از مدیر سایت که این مطالب خوب رو گذاشتید.ای کاش میشد فایل صوتی هم میگذاشتید.ولی در کل عالیه..
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۱:۴۶ ۱۲ دی ۱۳۹۹
سلام علی جان،در نماز تسبیحات اربعه رو باید یک بار بگیم.یک بارش واجبه ولی سه بارش مستحب.درسته؟؟
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۱:۰۰ ۱۱ دی ۱۳۹۹
چرا جواب منو نمیده کسی.لطفا جوابم رو بدید.باید در نماز سه بار تسبیحات اربعه رو بگیم؟؟؟؟؟؟؟ بابا جواب بدید دیگه.هر کی دید حواب بده........
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۲۱:۰۰ ۱۱ دی ۱۳۹۹
سلام. بله بهتر است سه بار گفته شود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۹:۴۲ ۱۰ دی ۱۳۹۹
آیااااااا در نماز باید تسبیحات اربعه رو سه بارررررر بگیمممممم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ جواب بدیددددددددددددددددددددد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۹:۳۸ ۱۰ دی ۱۳۹۹
آیا در نماز باید سه بار تسبیحات اربعه رو بگیم؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۹:۲۵ ۱۰ دی ۱۳۹۹
سلام،سه بار گفتن سبحان الله و الحمدلله و لا اله ال الله و لله اکبر واجبه؟؟باید سه بار بگیم؟؟هرکسی پیامم رو دید لطفا جواب بده ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۰۶ دی ۱۳۹۹
عالیه ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۵ ۰۶ دی ۱۳۹۹
عالیه
Iran (Islamic Republic of)
پویا
۱۷:۲۳ ۲۲ آذر ۱۳۹۹
خیلی خوبه خدا هرکس که این مطلب رو نوشته خدا اجر اش بده
Iran (Islamic Republic of)
حدیث
۲۰:۰۱ ۰۸ آذر ۱۳۹۹
عالی بود. خیلی ممنون
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۸:۲۸ ۲۳ آبان ۱۳۹۹
عالیه مرسی
Iran (Islamic Republic of)
نازی
۲۰:۳۶ ۱۵ آبان ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
سجاد رودباری
۲۳:۱۰ ۳۰ تير ۱۳۹۹
سلام.عالی بودن مطالب خیلی کمک میکند که بعضی چیزهای که فراموش میکنه آدم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۱۳ ۰۴ تير ۱۳۹۹
سلام
من ۳۰ سالمه امشب برای اولین بار تصمیم گرفتم نماز به روش اهل تشیع بخوانم
بلد نبودم
به لطف شما خوندم ولی بقیه احکام مذهب اهل تشیع بلد نیستم
مشهدم کسی میتونه کمکم کنه
به دلایلی نمیتونم به مسجد محل مراجعه کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۳۴ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی بود ممنون.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۵ ۲۹ فروردين ۱۳۹۹
تشکر سپاسگزارم خسته نباشید
Netherlands
فرج الله عزیزی
۰۱:۴۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۹
عرض سلا م و احترام به پیشگاه ولی فغیر بسیار عالی خسته نباشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۱۰ فروردين ۱۳۹۹
تشکرفراوان
Iran (Islamic Republic of)
شبنم
۱۴:۰۵ ۱۰ فروردين ۱۳۹۹
سلام دستورات واقعاقابل فهم بودممنون وتشکرفراوان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۲ ۰۲ فروردين ۱۳۹۹
بد نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۰۱ ۱۸ اسفند ۱۳۹۸
مطالب عالی بود مرسی
Iran (Islamic Republic of)
یاقر
۰۳:۱۱ ۱۷ اسفند ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
فرشید
۲۰:۳۹ ۱۸ بهمن ۱۳۹۸
ممنون از توضیحاتتون خیلی کامل و دقیق بود
Iran (Islamic Republic of)
ببب
۲۰:۵۵ ۰۳ دی ۱۳۹۸
خوب بود
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۰:۲۷ ۲۹ آذر ۱۳۹۸
خیلی ممنون خیلی طوضیحات عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
رحیم
۱۹:۳۱ ۲۲ دی ۱۳۹۸
درسته
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۶:۳۷ ۱۷ آبان ۱۳۹۸
بسیار سپاسگزارم. کامل خواندم. خیلی مفید بود.
اجر شما با خدا
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۲:۱۵ ۰۹ آبان ۱۳۹۸
تشکر.....اجرکم عندالله
Iran (Islamic Republic of)
Hadi
۱۴:۴۰ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
خوشحالم که با شروع نماز و سجده در دیدگاه خداوند هر روز به خدا نزدیک و نزدیکتر میشم جز خدا هیچ کسی به داد من نرسیده...
Iran (Islamic Republic of)
رحیم
۱۹:۳۲ ۲۲ دی ۱۳۹۸
منم همینطور دوست عزیز
Iran (Islamic Republic of)
داود
۰۹:۳۷ ۲۱ شهريور ۱۳۹۸
واقعا سپاسگذارم توضیحات کامل بودواز همه مهمتر همه فهم بود خدا خیرتون بده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۸
ممنون از راهنماییاتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۹ ۲۸ مرداد ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۴ مرداد ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
کاترینا
۰۱:۰۶ ۳۱ تير ۱۳۹۸
ممنون خیلی عالی بود تا حالا من اشتباه نماز رو میخواندم ولی الان به اشتباهم پی بردم .مطالبتون عالیییییییییییییییییییییییییییییی بوددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددددد...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۲۳ تير ۱۳۹۸
عااالی
Iran (Islamic Republic of)
پیام
۰۸:۳۹ ۱۷ تير ۱۳۹۸
سلام..
خیلی ممنون..
به امید قبولی طاعات و عبادات همه مؤمنین..
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا
۲۱:۵۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۸
عالي بود.خيلي راحت و قابل فهم بود و به اشتباهاتم در نماز پي بردم
Iran (Islamic Republic of)
ح
۱۷:۴۰ ۱۴ خرداد ۱۳۹۸
خیلی عالی بود به کسانی که می خوان یاد بگیرند توصیه می کنم این متن و بخوانند
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۴:۴۰ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۸
واقعا از این توضیحات به شگفت آمدم
Iran (Islamic Republic of)
سپهر
۱۴:۲۳ ۲۵ فروردين ۱۳۹۸
به نظر من برای کسی که بخواهد نماز بخواند که توضیحات عالیه